Пробудження Сили від дрімоти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пробудження Сили від дрімоти
англ. The Force Awakens from Its Nap
Рекламний постер
Вид короткометражний анімаційний фільм
Жанр кінокомедія
Режисер Девід Сільверман
Сценаристи Ел Джін
Джоел Коен
Майкл Прайс
На основі Сімпсони
Кінокомпанія The Walt Disney Company
Дистриб'ютори Disney Platform Distribution
Тривалість 3 хвилини
Мова англійська
Країна США США
Рік 2021
Дата виходу 4 травня 2021
IMDb ID 14573402
Попередній Час грати з долею
Наступний Хороший, Барт і Локі

«Пробудження Сили від дрімоти» (англ. The Force Awakens from Its Nap) — короткометражний анімаційний фільм на основі мультсеріалу «Сімпсони». Вироблено Gracie Films і 20th Television Animation для стримінґової платформи «Disney+». Це третя короткометражка «Сімпсонів» і перший мультфільм-кросовер «Сімпсонів» з іншими франшизами «Disney».

Короткометражка пов'язана із всесвітом «Зоряних війн». Прем'єра короткометражки відбулася у день «Зоряних війн», 4 травня 2021 року на «Disney+»[1][2].

Сюжет[ред. | ред. код]

Мардж Сімпсон відводить Меґґі до ясел імені Айн Ренд, але дівчинка відмовляється. Тому мати відвозить її до підготовчої школи джедаїв імені Джабби Гатта.

Мардж залишає доньку генерала Грівуса, який бере і викидає соску Меґґі. Дівчинка впадає в паніку, але до неї підходить BB-8, який хоче допомогти їй повернути соску. У наступній кімнаті школи роботу вдалося знайти і віддати Меґґі соску.

Раптово малюк Джеральд, одягнений як Дарт Мол, встромляє ножа у спину BB-8. Меґґі та Джеральд починають битися. Меґґі використовує подовжену свою соску як світловий меч.

Під час бою Джеральд використовує Силу, і розчавлює Меґґі шафою. На місце події прибуває ще живий BB-8, і несподівано Меґґі вилітає з-під шафи з вухами Йоди. BB-8 дивується, а Меґґі показує правила «Зоряних війн», згідно яких улюблені герої ніколи насправді не вмирають.

У фінальній сцені Меґґі та BB-8 спостерігають за заходом сонць.

У сцені під час титрів показано пригоди інших Спрінґфілдців у всесвіті «Зоряних війн».

Виробництво[ред. | ред. код]

У січні 2021 року продюсер «Сімпсонів» Джеймс Брукс висунув ідею створити серію короткометражок для «Disney+». Оскільки «Сімпсони» були хітом на «Disney+», Брукс запропонував зробити мультфільми-кросовери з іншими франшизами «Disney»[3].

Виконавчий продюсер мультсеріалу Ел Джін вирішив зробити першою короткометражку на тему «Зоряних війн»[4][3].

І «Lucasfilm», і «Disney+» виявили ентузіазм щодо цієї ідеї, і попросили команду «Сімпсонів» підготувати короткометражку до 4 травня 2021 року, коли святкується день «Зоряних війн»[3].

Сценарій[ред. | ред. код]

Перший начерк сценарію був готовий до 18 січня 2021 року. Сценаристи і режисер тісно співпрацювали з «Lucasfilm» впродовж всієї розробки короткометражки, вносячи пропозиції і стежачи за тим, щоб команда «Сімпсонів» використовувала весь світ своїх персонажів. Короткометражку було завершений 30 квітня, за чотири дні до дати її виходу[3].

Серед численних персонажів, у короткометражці не з'явився Ґроґу (більш відомий як Малюк Йода); він лише згадується. Джіну здалося, що цей персонаж, мабуть, найзатребуваніший у «Disney», тому вони не хотіли, щоб він був надмірно експонованим[3].

У процесі редагування сценарію було вирізано сцену, в якій батьки, включаючи Мандалорця, забирали б своїх дітей[5].

Культурні відсилання[ред. | ред. код]

  • Коли Меґґі на початку відмовляється іти до ясел імені Айн Ренд, це є відсиланням до першої короткометражки «Сімпсонів», «Найдовший день Меґґі» (англ. «The Longest Daycare»), за сюжетом якої Мардж так само залишила Меґґі у яслах, де відбувались основні події.
    • Як і у «Найдовшому дні Меґґі», дівчинка протистоїть малюкові Джеральду.
  • В одній короткій сцені представлена дошка з написом на мові ауребеш, який у перекладі звучить як: «Хороша робота, ботани, Ви це зрозуміли» (англ. «Good job nerds, you figured it out.»)[6].
  • Правила «Зоряних війн»[7]:
    • «Улюблені герої ніколи насправді не вмирають» (англ. «Beloved characters never really die.»)
    • «Жодних поручнів» (англ. No handrails.»)
    • «Дроїдів не потрібно підключати» (англ. «Droids do not need to be plugged in.»)
    • «Кожен епізод повинен мати принаймні 2 заходи сонця» (англ. «Every episode must have at least 2 sunsets.», хоча насправді є винятки).

Відгуки[ред. | ред. код]

Джон Шварц із сайту «Bubbleblabber» оцінив короткометражку на 9/10, описавши це як: «дуже короткий епізод пропонує величезну кількість вражень від того, що він містить відгомін майже до всього із власності „Зоряних війн“». Йому сподобалась «епічна битва на світлових мечах, яка закінчується досить несподівано», що, на думку Шварца, мали мати продовження. Він також зауважив, що сценарист короткометражка «частково написана Майклом Прайсом, що є ідеальним вибором, враховуючи те, що давній продюсер „Сімпсонів“ також є енциклопедією „Зоряних війн“, і робив інші пародії для різних мереж»[8].

Майк Селестіно з «Laughing Place» написав у своїй рецензії, що, хоча мультфільм «коротший за два інші [„Найдовший день Меґґі“ і „Час грати з долею”], але, безумовно, не менш кумедний»[9].

Водночас, видання «CBR» назвало короткометражку найгіршою з усіх короткометражок «Сімпсонів» за участі Меґґі Сімпсон назвавши фільм «сходинкою униз»[10].

У липні 2021 року короткометражку номіновано на премію «Еммі» у категорії «Найкращий анімаційний короткометражний продукт»[11].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Evans, Greg; Evans, Greg (3 травня 2021). Maggie Simpson Joins Galaxy Far, Far Away In New Disney+ ‘Star Wars’ Short. Deadline.com (англ.). Процитовано 12 серпня 2021.
  2. Earl, William; Earl, William (3 травня 2021). ‘The Simpsons’ Meets ‘Star Wars’ in First Look at Disney Plus Short ‘The Force Awakens From Its Nap’. Variety (англ.). Процитовано 12 серпня 2021.
  3. а б в г д Schneider, Michael; Schneider, Michael (4 травня 2021). ‘The Simpsons’ Producer Al Jean on How the Show’s New ‘Star Wars’ Short Came to Be — And If Marvel Is Next. Variety (англ.). Процитовано 30 червня 2021.
  4. Disney+ Reveals Star Wars Day Plans, Including Simpsons Crossover Short. Star Wars (англ.). Процитовано 2021-06-.
  5. Gonzalez, Sandra. 'Simpsons' producer Al Jean on new 'Star Wars'-inspired short and the 'Mandalorian' cameo you didn't see. CNN. Процитовано 12 серпня 2021.
  6. “The Force Awakens From Its Nap”: Behind-the-Scenes of the Surprise Star Wars Day Simpsons Short. StarWars.com (англ.). 4 травня 2021. Процитовано 12 серпня 2021.
  7. The Simpsons Just Trolled The 4 Rules Of Star Wars Movies. ScreenRant (англ.). 5 травня 2021. Процитовано 12 серпня 2021.
  8. Review: Maggie Simpson in "The Force Awakens From Its Nap". Bubbleblabber (англ.). 15 травня 2021. Процитовано 12 серпня 2021.
  9. TV Review - The Simpsons Celebrate Star Wars Day with "Maggie Simpson in 'The Force Awakens from Its Nap'". LaughingPlace.com (англ.). 4 травня 2021. Процитовано 12 серпня 2021.
  10. How The Force Awakens From Its Nap Compares to the Other Maggie Simpson Shorts. CBR (англ.). 7 травня 2021. Процитовано 12 серпня 2021.
  11. Shanfeld, Haley Bosselman,Jordan Moreau,Ethan; Bosselman, Haley; Moreau, Jordan; Shanfeld, Ethan (13 липня 2021). Emmys 2021: Complete Nominations List. Variety (англ.). Процитовано 12 серпня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]