НРС (зброя)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ніж розвідника стрілецький НРС-2

зверху — піхви, ніж, знизу пристрій для стрільби
Тип бойовий ніж з функцією вогнепальної зброї
Походження СРСР СРСР
Історія використання
На озброєнні 1980-ті — досі
Оператори підрозділи спеціального призначення
Історія виробництва
Розробник Хлинін Р. Д.
Розроблено 1986 рік
Виробник Тульський збройовий завод (СРСР/Росія)
Варіанти НРС (для стрільби 7,62-мм безшумним патроном СП-3 з кулею від патрона 7,62×39 мм);
НР-2 (модель без пристрою для стрільби)
Характеристики
Вага 570 г
Довжина 330 мм
Довжина ствола 60 мм

Набій спеціальний безшумний патрон (СП-4)
Калібр 7,62 мм
Дія однозарядний
Дульна швидкість 200 м/с
Дальність вогню
Ефективна до 25 метров

НРС (зброя) у Вікісховищі

НРС і НРС-2 (Ніж Розвідника Стрілецький) — радянські бойові ножи з вмонтованим пристроєм для безшумної і безполум'яної стрільби. Індивідуальна зброя бійців підрозділів спеціального призначення збройних сил і деяких спецслужб.

Історія створення[ред. | ред. код]

На початку 1970-х років ЦНДІ «Точмаш» (нині — російський ФДУП «Центральний науково-дослідний інститут точного машинобудування») для безшумного двоствольного пістолета МСП був розроблений патрон СП-3 який забезпечував повністю безшумну стрільбу: конструкторська ідея полягала в тому, аби «заперти» порохові гази після пострілу в гільзі, передаючи кулі імпульс за рахунок поршня-штовхача, який замикав би гільзу після виходу кулі[1].

За замовленням Міністерства оборони і КДБ СРСР під патрон СП-3 були розпочаті роботи зі створення стрілецького ножа, який отримав згодом назву НРС. Роботою керував Рафаїл Дмитрович Хлинін — розробник спеціального пістолета МСП[2].

У 1983 році на озброєння спецпідрозділів Міністерства оборони та КДБ був прийнятий новий безшумний комплекс, що включав 7,62-мм пістолет ПСС і патрон СП-4. З появою нового спеціального патрона постало питання і про створення стрілецького ножа під цей патрон. Модернізацію НРС проектували інженери тульського збройового заводу Генріх Анатолійович Савіщев, Ігор Пилипович Шедлось і В'ячеслав Якович Овчинніков[2]. У 1986 році ніж з переробленим під новий патрон СП-4 пристроєм для стрільби був прийнятий на озброєння. Нова модифікація НРС отримала назву НРС-2.

Тактико-технічні характеристики ножів НРС і НРС-2[2]
НРС НРС-2
Патрон СП-3 СП-4
Калібр, мм 7,62 7,62
Маса ножа з піхвами без підвісу, гр 540 570
Маса ножа без піхов, гр 325 360
Габарити ножа в піхвах, мм 322х63х30,5 330х64х32,5
Габарити ножа без піхов, мм 280х52,5х30,5 285х52,5х32,5
Габарити клинка, мм 158х28х3,4 160х28х3,4
Прицільна дальність стрільби, м 25 25
Початкова швидкість кулі, м/с 140 200

Паралельно зі створенням НРС-2 був розроблений ніж розвідника НР-2 без стрілецького пристрою[3].

Призначення, конструкція і комплектація НРС-2[ред. | ред. код]

Ніж НРС-2 — засіб нападу і захисту в ближньому бою, який об'єднує якості холодної і вогнепальної зброї.

Однозарядний пристрій для стрільби, розташований у рукоятці ножа, дозволяє вести безшумну і безполум'яну стрільбу спеціальними патронами на дальність до 25 метрів. Конструкція ножа дозволяє уражати противника клинком при ударі і метанні. Лезо НРС виготовлене з високоякісної нержавіючої сталі, що дозволяє перепилювати 10-міліметрові сталеві прутки, різати сталевий дріт діаметром до 2,5 мм під напругою до 400 вольт чи телефонний кабель діаметром до 5 мм, вкручувати і відвертати гвинти діаметром понад 6 мм, обжимати капсулі-детонатори.

НРС-2, як і НРС, являє собою ніж з вмонтованим в задню частину рукоятки однозарядним стрілецьким пристроєм, який складається з окремого ствола із замикаючим пристроєм на кінці і двома замикаючими виступами, коробки, ударно-спускового механізму, важеля взводу, флажкового запобіжника і важеля спуску. Для прицілювання на кінці рукоятки є мушка, а в обмежувачі рукоятки прорізаний цілик.

Зовнішні відеофайли
Ніж НРС. Сюжет sonawr.ru (рос.)

Клинок ножа має плавний скіс на вістрі леза, який забезпечує проколювання/пробиття сталевого листа товщиною 1 мм. На обуху клинка нарізані зуби пилки, що дозволяють перепиляти металевий пруток діаметром до 10 мм. Рукоятка ножа виконана з пластику зеленого кольору, з сітчастим рифленням для зручності утримування.

НРС-2 комплектується піхвами з поясним шкіряним підвісом для носіння на поясі і гумовим підвісом для носіння на нозі. Піхви пластикові, мають збоку важіль-кусачки, що дозволяють перекушувати сталевий дріт діаметром до 2,5 мм або електричні дроти під напругою. На передньому кінці піхов є коротка плоска викрутка. Клинок ножа в піхвах фіксується широкою пластинчастою пружиною.

У комплект поставки НРС-2 також входили вкладиш в рукоятку, подсумок на чотири патрони і пенал з приладдям[2].

Примітки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]