39-й окремий мотопіхотний батальйон «Дніпро-2»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
39-й БТрО
Файл:Емблема 39 б ТрО.png
Емблема 39 батальйону територіальної оборони
На службі 2014 року
Країна Україна Україна
Належність ЗСУ Збройні сили
Вид Сухопутні війська
Тип Підрозділ територіальної оборони України
Роль Захист державного суверенітету і незалежності України
Чисельність Батальйон
Війни/битви Антитерористична операція на сході України (2014)
Командування
Поточний
командувач
Пасiчнюк Сергiй

Медіафайли на Вікісховищі
Нарукавний шеврон 39-го БТрО

39 батальйон територіальної оборони (39-й БТрО; повна назва: 39-й батальйон територіальної оборони Дніпропетровської області Збройних сил України) — збройне формування, створене на території та з мешканців Дніпропетровської області, офіційно підпорядковане Міністерству оборони України. Командир батальйону — Пасiчнюк Сергiй Васильович.

Завдання

Відповідно до закону «Про оборону України» головними завданнями 39-го батальйону, котрий підпорядковується Міністерству оборони України, є:

  1. Захист державного суверенітету і незалежності держави;
  2. Підтримання безпеки і правопорядку;
  3. Забезпечення умов для оперативного розгортання військ у випадку необхідності;
  4. Забезпечення діяльності органів державного управління в регіонах;
  5. Охорона стратегічно важливих об'єктів і комунікацій;
  6. Боротьба з диверсійними та іншими незаконно створеними озброєними формуваннями;
  7. Допомога в охоронi державного кордону.

Створення

Після завершення формування в області 20-го батальйону територіальної оборони, Дніпропетровська ОДА звернулася до Міністерства оборони України з пропозицією створити ще два батальйони ТрО[1]. Геннадій Корбан, заступник Голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського, повідомив 10 травня, що був отриманий дозвіл Міноборони на їх створення, а також закликав патріотично налаштованих громадян вступати до їх лав:

Дніпропетровська ОДА подала заявку та отримала наказ Міноборони на формування 2-о і 3-о батальйонів Територіальної оборони. Частини будуть сформовані виключно з добровольців, з якими також будуть укладені контракти на військову службу. Ми запрошуємо патріотів України з усіх регіонів — людей, у яких є воля і відповідальність захистити Батьківщину.... Ми не залишимо без допомоги наших братів та сестер в Донецькій та Луганській областях. Добровольчі батальйони будуть битися за Україну. 69 років наші діди захистили нашу землю від німецько-фашистських окупантів. А сьогодні наш обов'язок врятувати Україну від російсько-фашистської агресії[2].

Запис добровольців проводився у Штабі національного захисту Дніпропетровської області, розташованому на першому поверсі Дніпропетровської ОДА[3].

Формування батальйону, який отримав 39-й ідентифікаційний номер, проходило на основi Закону України від 25 березня 1992 року № 2232-ХІІ «Про військовий обов'язок і військову службу»[4], «Положення про проходження громадянами військової служби у Збройних Силах України»[5], наказу Міністра оборони України «Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України»[6].

Склад

Штатна чисельність батальйонiв територіальної оборони мирного часу була визначена в 426 військовослужбовців[7]. Структурно, батальйони ТрО складалися з управління батальйону, трьох рот — однієї стрілецької (штурмової) та двух охоронних, а також спеціальних взводів та відділень. Особовий склад 39-й БТрО складається із добровольців та мобілізованих дніпрян, що певний час створювало проблеми. Так, 8 серпня, близько 50 поранених бійців з батальйону, їх рiднi та волонтери організували пiкет бiля штабу оперативного командування ЗСУ «Пiвдень» у Дніпропетровську, вимагаючи зустрiчi із старшими офіцерами. Вони повідомили про пияцтво деяких офіцерів батальйону, випадки нестатутних взаємин у колективі, а також, про нестачу амуніції. Заява була прийнята представником оперативного командування «Південь» полковником Олександром Єрмоленко[8].

Спорядження

Особовий склад батальйону отримав штатну легку стрілецьку зброю та одноразові гранатомети. При спорядженні підрозділу виникли проблеми із забезпеченням солдатів захисною амуніцією, в першу чергу, — бронежилетами. Процес їх закупівлі за державні кошти був зупинений після того, як Антимонопольний комітет Верховної Ради розпочав перевірку тендерів; обіцянки допомогти декількох дніпропетровських благодійників не були реалізовані. Це призвело до того, що наприкінці червня, коли 39-й БТрО вже знаходився на передовій АТО, на десять солдатів батальйону приходився один бронежилет[9].

Діяльність

На протязі травня особовий склад 39-й БтрО пройшов підготовку з тактики дiй стрiлецького пiдроздiлу. Вiдбулося бойове злагодження відділень, взводів та рот; були проведені практичні стрільби зі штатного озброєння.

На початку червня 39-й БТрО відбув до зони проведення АТО на Донбасі. Спочатку бійці батальйону несли службу на блокпостах на другій лінії АТО, а в кінція червня — прийняли участь у бойових діях на передовій АТО в районі Донецька. На той час батальйон все ще мав на озброєнні переважно легку стрілецьку зброю. Один із волонтерів після повернення із місця розташування 39 БТрО з-під Донецька розповів в інтерв'ю пресi: «Близько 50 днів наш батальйон, який не має жодного БТРа, ні БМП, ні мінометів, перебуває на передній лінії оборони. По них стріляють з „Градів“, вони витримують мінометні обстріли супротивника. Вони перебувають в безпосередній близькості від міського конгломерату Донецька[10].» Стурбовані члени родин військовослужбовців 39-го БТрО звернулись до влади з проханням провести ротацію і надати бійцям десятиденну відпустку. Водночас вони закликали чоловіків призивного віку iз Дніпропетровська «не ховатись і не відкуплятись» від служби в Збройних силах України, а замість того взяти в руки зброю й прийти на допомогу їхнім синам і чоловікам[10].

В липні особовий склад 39-го БТрО виконував завдання командування АТО під Волновахою у Донецькій області[11].

Наприкінці липня солдати 39-го БтрО разом із спецпризначенцями батальйону «Азов» звільнили місто Новий Світ, Донецька область, та взяли під охорону Старобешівську ТЕС. На початку серпня стрілецька рота 39-й БТрО була залучена до операції по звільненню Іловайська у секторі «Б» АТО.

Пiд Іловайськом
Докладніше: Іловайський котел
Зовнішні зображення
Блокпост 3906 (Фото LB.ua)
Рядовий солдат стрілкової роти 39-го БТрО Валерій Майоров (Фото LB.ua)

1 серпня стрілецька i охоронна роти 39-го БТрО була перекинута в район села Многопілля поміж Іловайськом і Кутейниковим у Донецькій області, де вони утворили базовий табiр[12]. Були виставленi кiлька блокпостiв, серед яких був блокпост № 3906 (6-й блокпост 39 батальйону) в 5-ти км від Iловайська. Службу на блокпості несли солдати 1-го та 2-го взводів 1-ї стрiлецької роти й п'ятеро зенітників при ЗУ-23, всього 37 осіб. Третій взвод 1-ї роти чергував на блокпосту № 3905. На блокпосту 3904 несла службу охоронна рота, 25-30 солдатiв[13].

19 серпня два взводи 1-ї стрiлецької роти 39-го БТрО попали в оточення[14]. Почалися щоденнi обстрiли з артилерiї та мінометів. В пресі повідомлялося, що 25 серпня особовий склад 39-го БТрО в свою чергу організував вогневу засідку, в яку потрапив підрозділ 8-ї мотострілецької бригади Росії. В полон був взятий поранений російський солдат[15]. 29 серпня пройшли перемовини з ворожою стороною про зелений коридор для виходу з оточення. Згiдно до старшини Юрiя Лисенка, який в той час виконував обов'язки командира стрiлецької роти, генерал Руслан Хомчак, вiддав наказ припинити перемовини і замiсть того — прориватися з оточення з боєм. Бойове зiткнення незабаром перейшло у дистанцiйний розтрiл колони, в якiй рухались вояки батальйонiв «Донбас», «Шахтарськ», «Кривбас» та 39-го БТрО, вогнем ворожих танкiв i артилерiї. В.о. комроти Лисенко зміг зберегти залишки особового складу, який, пiсля дводенного перебування в росiйському полонi, був вiдпущений. Зi слiв Лисенка, в його ротi зi ста чоловiк загинули, залишилися в полонi або пропали без вiстi двi третини її особового складу[16].

Начфін батальйону змiг уникнути полону рухаючись вночi лісосмугами з малою групою солдатiв, i до копійки зберіг зарплатню солдатів та офіцерів батальйону у сумі 2,5 мільйона гривень, яку й негайно роздав після виходу з оточення[17][18]. 26 листопада героя-фінансиста підполковника Сергія Добренького нагородили орденом Данила Галицького[19].

Пiсля iловайського розгрому, вiйськова прокуратура розпочала слідство по усiм пiдроздiлам, якi там перебували; комбат Пасiчнюк був тимчасово знятий з командування батальйоном[20]. У серединi жовтня у пресi з'вилося повiдомлення, що особовий склад 39-го БТрО вiдмовився прийняти нового комбата[21].

У другій половині вересня була звiльнена група солдатів 39-го БТрО, яка на протязі декількох тижней знаходилась у полоні ДНР. Після звільнення, вони розповіли журналістам, що їх не били, але принижували морально; з їх слів, зберігти людську гідність їм допомогли думки про рідних та близких, а також — «віра в Україну»[22].

Після вiдпочинку, доукомплектації, та отримання техніки у вересні-жовтнi, 39-й БТрО був у листопаді відряджений на посилення луганського угрупування Збройних сил України. Солдати батальйону встали на бойове чергування на блокпостах наволо Сєверодонецька[23].

Шефська допомога

Трудові колективи та громадські організації Днiпропетровської області взяли шефство над новоствореною військовою частиною. Активно працюють з батальйоном представники доброчинної організації «Фонд Оборони України» та благодійних фондiв, таких як, «Рубiкон Днiпро» i «Велес Україна»[24][25][26]. Не залишаються осторонь й просто небайдужi днiпряни та мешканці інших регіонів України. Так, жителі Кременчука передали батальйону півтори тони гуманітарної допомоги після того, як дізналися, що в батальйоні служать три кременчужанина[27].

Переформатування

У листопаді 2014 року 39-й батальйон територіальної оборони був переформатований у 39-й окремий мотопіхотний батальйон 93-ї механізованої бригади[28].

Втрати

  • В ніч на 12 липня під Донецьком загинув рядовий солдат 39-го БтрО Василь Косенко[29].
  • Повідомлялося, що п'ятеро військовослужбовів 39-го БТрО загинули 21 липня на блокпосту поблизу села Каменка Ясиноватського району Донецької області[30].
  • При прориві із Іловайського котла загинули Олександр Самосадов и Сергій Нестратенко[13].

Див. також

Примітки

  1. У Дніпропетровську формують два нових батальйону добровольців
  2. Дніпропетровська облдержадміністрація оголошує набiр добровольців зi всієї України
  3. На Дніпропетровщині формуватимуть ще два батальйони територіальної оборони
  4. Закон України «Про військовий обов'язок і військову службу»
  5. «Положення про проходження громадянами військової служби у Збройних Силах України»
  6. Наказ Міністра оборони України «Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» // Наказ Міністра оборони України від 10 квітня 2009 року
  7. Добровольчі батальйони: структура, страхи, проблеми бойового застосування
  8. Бійці 39 батальйону тероборони пікетували ОК « ЮГ» з вимогою навести порядок в підрозділі
  9. «У нас 12 бронежилетів на сотню бійців» — 39-му батальйону терміново потрібна допомога
  10. а б На Дніпропетровщині рідні солдатів і волонтери вимагають ротації для військових у зоні АТО
  11. Бійці 39-го батальйону територіальної оборони страждають від спраги
  12. Журналісти разом з військовими потрапили в оточення під Іловайськом
  13. а б «Росіяни просили почекати 15 хвилин. Генерал наказав нам стріляти і йти на прорив»
  14. Стрілецька рота 39-о батальйону потрапила в «котел» — потрібно підмога
  15. Подвиг і трагедія Іловайська
  16. Ті, що вижили під Іловайськом зустрілися в Дніпропетровську
  17. Мільйон у … бронежилеті, Газета «Народна армія», 17 листопада 2014
  18. Президент представив до нагороди 171 героя, 23 — посмертно
  19. Героя-фінансиста підполковника Сергія Добренького нагороджено орденом Данила Галицького
  20. Повернутися з третьої світової: Про своє перебування в зоні АТО розповів сумської підприємець-будівельник Володимир Сайко
  21. 39-й батальйон територіальний оборони бунтує проти нового комбата
  22. У Дніпропетровську зустріли українських солдатів, визволених з полону
  23. Українські війська закріплюються на Луганщині — Відео
  24. БФ «Рубiкон Днiпро»
  25. Батальйони Дніпропетровщини отримали акумулятори для військової техніки (ФОТО)
  26. Представники Фонду «Велес Україна» зустрілися з бійцями 39го батальйону
  27. 39-й територіальний батальйон передав величезне «Спасибi!» кременчужанам за посилку
  28. Дніпропетровський мотопіхотний батальйон зміцнює позиції на Лисичанському напрямку. Фоторепортаж
  29. Стрільцям з 39-го батальйону потрібна допомога
  30. 5 бійців 39-го батальйону загинули вчора внаслідок атаки терориста-смертника

Посилання

Шаблон:Батальйони територіальної оборони Шаблон:Російсько-українська війна 2014