GM Uzbekistan

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
GM Uzbekistan
Тип бізнес і публічна компанія
Форма власності акціонерне товариство
Галузь автомобільна промисловість
Попередник(и) GM Uzbekistan[d]
Засновано 2019
Штаб-квартира Асака і Ташкент
Продукція автомобіль
Холдингова компанія Уряд Узбекистану
uzautomotors.com(узб.)(рос.)(англ.)

'GM Uzbekistan', «Уздеуавто, УзДеу Авто» (узб. O'z-DeuAvto) — компанія з виробництва (раніше) і мережа з продажу легкових автомобілів і надмалих мікроавтобусів марки «УзДеу» в Узбекистані, спільне підприємство державної Узбецької автомобільної компанії «Узавтосаноат» («UzAvtoSanoat») з південнокорейською компанією Daewoo (раніше).

Виробництво компанії діяло в місті Асака на створеному «з нуля», найбільшому в пострадянській Центральній Азії автозаводі проектною потужністю 250 тисяч одиниць на рік, де потім автомобілі стали вироблятися іншою компанією — СП GM Узбекистан, заснованою в 2008 році «Узавтосаноат» і американським концерном General Motors, Daewoo з яким поєдналися в альянсі після банкрутства 2002 року. Бренд і мережа продажів зберегли назву «УзДеу».

Компанія була заснована в 1992 році і почала виробництво на знову спорудженому автозаводі 19 липня 1996. У грудні 2008 року був випущений мільйонний автомобіль «УзДеу». Продукція компанії повністю задовольнила попит на автомобілі цих класів в Узбекистані і широко поширилася по експорту в сусідні країни СНД, у тому числі в Росію та в Україну.

За проектом автозавод повинен був вийти на проектну потужність в 2002 році. Однак, до теперішнього часу проектний рівень виробництва автомобілів не досягнутий. Наприклад, у 2006 році було вироблено близько 160 тисяч одиниць, в 2011 році — близько 175 тисяч. Однією з багатьох причин стало банкрутство південнокорейського партнера. Також виявилися значні економічні прорахунки за обсягами реалізації продукції заводу, що стало наслідком низької купівельної спроможності населення — обсяги внутрішнього попиту в країні не досягли запланованого рівня. При цьому експорт в сусідні країни СНД впав, зважаючи на конкурентноспроможний масовий імпорт, і на створення в Росії та в Україні нових автоскладальних заводів, у тому числі тієї ж Daewoo з тими ж моделями.

Історія[ред. | ред. код]

У 1994 році результатом утворення спільного узбецько-корейського підприємства Uz-Daewoo Auto Ко стало будівництво автомобільного заводу в Узбекистані. Засновниками СП Uz-Daewoo Auto Ко виступили асоціація «Узавтосаноат» і корпорація Daewoo.

Вже в липні 1996 року в Асаці відбулася церемонія відкриття заводу, який почав виробляти популярні моделі якісних і доступних за ціною автомобілів.

Перший час з конвеєра заводу сходила техніка, зібрана, в основному, з імпортних комплектуючих. Пізніше виробництво деталей було локалізовано, що призвело до зниження вартості автомобілів.

У травні 1998 року асоціація «Узавтосаноат» вступила до престижної Міжнародної організації виробників автотранспорту (OICA) і стала її тридцять третім повноправним членом.

У 2002 р. компанія General Motors придбала контрольний пакет акцій автомобільної корпорації Daewoo Motor. Потім на її базі створила компанію GM Daewoo Автомобільна і технології (GM DAT).

У 2003 році завод успішно пройшов сертифікацію за новою версією ISO 9001:2000. Підтримувати відповідність міжнародним стандартам допомагають регулярні аудити — як внутрішні, що проводяться спеціально підготовленими співробітниками «Уздеуавто», так і наглядові аудити BVQI. На автозаводі працюють п'ять фахівців, які отримали сертифікати провідних аудиторів ISO 9001:2000 від BVQI. Вони не тільки беруть участь у внутрішніх аудитах, а і виступають як аудитори від BVQI в інших компаніях.

У 2005 р. «Уздеуавто» викупило частку корейської компанії, яка, як відомо, збанкрутувала. «Уздеуавто» вирішила отримати і бренди збанкрутілого партнера — Nexia, Matiz, Damas, під якими випускала відповідно седани, малолітражки і міні-вени. У травні 2007 р. уряд Узбекистану підписав з GM DAT стратегічну угоду про співпрацю, що передбачає модернізацію Nexia і Matiz, подальшу локалізацію виробництва, і навіть можливість виробництва на «УзДеу авто» нових моделей. А в березні 2008 року створено нове спільне підприємство «GM Узбекистан».

Узбецький завод став знаменитий своєю відмінною технічною оснащеністю. З метою досягнення максимальної ефективності виробництва тут застосовується багатоярусний принцип компонування технологічних ліній.

Практично весь персонал пройшов повноцінне стажування за своєю спеціальністю в компанії Daewoo і в інших автомобільних компаніях світу. Це дозволило оптимізувати робочий процес і постійно підтримувати рівень якості готової продукції.

Загальна вартість заводу склала $ 650 млн на початок утворення, а потужність випуску — 250 тисяч автомобілів на рік. На заводі виробляються автомобілі марки Nexia, Captiva, Epica, Lacetti, Damas, Matiz і Spark.

Такі віхи історії компанії, яка впродовж кількох років залишається в списку десяти найбільш продаваних брендів в РФ, і не тільки, не здає свої позиції, але і продовжує розширювати ринки збуту.

Галерея[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Ravon Nexia R3
Ravon R4

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ravon R4. Wroom.ru. Архів оригіналу за 26 листопада 2016.

Посилання[ред. | ред. код]