Рота поліції «Тернопіль»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рота патрульної служби поліції особливого призначення «Тернопіль»
Засновано з травня 2014
Країна Україна Україна
Належність  Спеціальна поліція
Роль охорона громадського порядку,
звільнення заручників,
боротьба з тероризмом
Війни/битви Антитерористична операція на Донбасі
Нагороди «За відвагу в службі»
Розпущено 2024 рік[1]
Командування
командир роти Віталій Луцишин
заступник командира Микола Чумакевич

Медіафайли на Вікісховищі

Рота патрульної служби поліції особливого призначення «Тернопіль» — добровольчий підрозділ, створений в травні 2014 року у структурі ГУ МВС України в Тернопільській області[2], як батальйон патрульної служби міліції особливого призначеннядля охорони громадського порядку, боротьби з незаконними збройними формуваннями та диверсантами. Після створення Національної поліції з травня 2016 року реформований в роту. Командир батальйону — Володимир Катрук.

Історія[ред. | ред. код]

Батальйон був сформований лише з добровольців: майданівців, колишніх військовослужбовців, пенсіонерів органів внутрішніх справ, інших жителів області в травні 2014 року[3].

28 червня 2014 р старший капелан Тернопільській області В'ячеслав Кізілов освятив натільні хрестики бійців батальйону «Тернопіль».

У перших числах липня 2014 р перша група бійців батальйону «Тернопіль» вирушила в зону АТО для участі в бойових діях проти терористів і російських загарбників.

2 серпня 2014 року в рамках четвертої ротації в зону АТО вирушила ще частина вояків батальйону. 7 вересня 50 бійців батальйону повернулися до Тернополя.

5 вересня 2014 року в рамках п'ятої ротації в зону АТО поїхали 110 міліціонерів (оперативники, слідчі, дільничні), 50 з яких — працівники спецбатальйону міліції «Тернопіль», які були забезпечені двома комплектами форменого одягу, засобами індивідуального захисту, бронежилетами 5 класу, амуніцією, дизельними електростанціями та іншими необхідними засобами. Проводи правоохоронців пройшли на Театральній площі Тернополя. Перед відправкою бійців благословили священики, вручили їм ладанки і ікони. Символічні подарунки передали учні Тернопільської гімназії імені І. Франка.

12 вересня 2014 року на прес-конференції було повідомлено, що бійці батальйону «Тернопіль» безпосередньо в бойових діях не брали участі, проте перебували дуже близько до фронту. Переважно тернополяни чергували на блокпостах: спочатку в Харківській області, а потім біля Первомайська і під Попасній в Донецькій області. Також охороняли звільнені українською армією від терористів міста.

18 листопада 2014 р чергова частина бійців «Тернополя» повернулися додому на ротацію.

Впродовж 2015—2016 років бійці батальйону постійно вирушали на ротацію в зону бойових на сході України де виконували завдання з охорони громадської безпеки та конституційного ладу.

З кінця 2015 року батальйон підпорядковано Національній поліції, а в травні 2016 року реформовано в роту поліції.

6 травня 2017 року в м. Тернопіль почався додатковий набір в роту патрульної поліції особливого призначення «Тернопіль». Запрошують усіх бажаючих, обіцяють достойну зарплату та соціальний пакет. 

Ви памʼятаєте, як ми тяжко набирали людей в патрульну поліцію, коли почалась війна, це була проблема, - каже начальник відділу комунікації головного управління Національної поліції в області Сергій Крета. - Зараз у роті залишилось небагато людей, приблизно 70 чоловік. А рота постійно їздить на Схід і, щоб була повноцінна ротація, то потрібна добрати склад до 120 чоловік.


Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
 Бійці батальйону «Тернопіль» проходять навчання на YouTube
 110 міліціонерів Тернопільщини сьогодні поїхали в зону АТО на YouTube // Телеканал TV-4, 5 вересня 2014.
 110 правоохоронців поїхали в зону АТО на YouTube // Телеканал ІНТБ, 5 вересня 2014.
 Про важливе. Володимир Катрук на YouTube // Телеканал ІНТБ, 9 вересня 2014.
 Живими та здоровими повернулись додому бійці батальйону спецпризначення «Тернопіль» на YouTube // Телеканал TV-4, 18 листопада 2014.
 Бійці батальйону «Тернопіль» тренують професійні навички на полігоні на YouTube // ТТБ, 16 березня 2015.
 Півсотні бійців батальйону «Тернопіль» відбули на схід на YouTube // ТТБ, 24 березня 2015.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]