Hack and slash: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
HarryD (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Aibot (обговорення | внесок)
м технічні зміни за допомогою AWB
Рядок 11: Рядок 11:
* [[Dynasty Warriors]]
* [[Dynasty Warriors]]
* [[God of War]]
* [[God of War]]
* [[Sudeki]] (файтінг + [[jRPG]])
* [[Sudeki]] (файтінг + [[jRPG]])
* [[Devil May Cry]] (серія японських ігор, що нараховує 4 частини)
* [[Devil May Cry]] (серія японських ігор, що нараховує 4 частини)
* [[Severance: Blade of Darkness]]
* [[Severance: Blade of Darkness]]
* [[Collapse]]
* [[Collapse]]
Рядок 21: Рядок 21:


== Аркадні ==
== Аркадні ==
Характеризуються відсутністю комбо й тим, що на натискання кнопки ''удар'' (''атака'') комп'ютер сам вибирає випадкове комбо, на вибір якого гравець ніяк не може вплинути. Мало чим відрізняються від [[Hack'n'slash]] RPG, у яких найчастіше теж неможливий вибір комбо — головна відмінність від [[Hack'n'slash]] RPG полягає у вигляді від третьої особи й відсутності системи прокачки персонажа. Іншими словами, геймплей орієнтований не на [[Манчкін (рольові ігри)|манчкінів]], а на аматорів аркад і екшенів від третьої особи, і персонаж у таких іграх, якщо й отримує [[level-up]]'и, то не за [[Прокачка|прокачку]] (за [[Досвід (комп'ютерні ігри) |експу]]), а просто за проходження рівня. У зв'язку з подібністю з [[Hack'n'slash]] RPG, аркадні слешери, нерідко відносять до [[Hack'n'slash]], у більш широкому сенсі слова ніж [[Hack'n'slash]] RPG.
Характеризуються відсутністю комбо й тим, що на натискання кнопки ''удар'' (''атака'') комп'ютер сам вибирає випадкове комбо, на вибір якого гравець ніяк не може вплинути. Мало чим відрізняються від [[Hack'n'slash]] RPG, у яких найчастіше теж неможливий вибір комбо — головна відмінність від [[Hack'n'slash]] RPG полягає у вигляді від третьої особи й відсутності системи прокачки персонажа. Іншими словами, геймплей орієнтований не на [[Манчкін (рольові ігри)|манчкінів]], а на аматорів аркад і екшенів від третьої особи, і персонаж у таких іграх, якщо й отримує [[level-up]]'и, то не за [[Прокачка|прокачку]] (за [[Досвід (комп'ютерні ігри)|експу]]), а просто за проходження рівня. У зв'язку з подібністю з [[Hack'n'slash]] RPG, аркадні слешери, нерідко відносять до [[Hack'n'slash]], у більш широкому сенсі слова ніж [[Hack'n'slash]] RPG.


=== Приклади ігор ===
=== Приклади ігор ===
Рядок 54: Рядок 54:
* [[Star Wars: BattleFront II]] (на відміну від першої частини, джедаї й ситхи тепер не обов'язково [[NPC]])
* [[Star Wars: BattleFront II]] (на відміну від першої частини, джедаї й ситхи тепер не обов'язково [[NPC]])
* [[Star Wars: The Force Unleashed]]
* [[Star Wars: The Force Unleashed]]
* [[Star Wars: The Force Unleashed II |Star Wars: The Force Unleashed II]]
* [[Star Wars: The Force Unleashed II]]
* [[Star Wars: Knights of the Old Republic|Star Wars: Knights of the Old Republic]]
* [[Star Wars: Knights of the Old Republic]]
* [[Star Wars: Knights of the Old Republic II — The Sith Lords]]
* [[Star Wars: Knights of the Old Republic II — The Sith Lords|Star Wars: Knights of the Old Republic II — The Sith Lords]]


== Примітки ==
== Примітки ==
<references />
<references />


{{compu-game-stub}}
{{rq|iwiki}}
{{rq|iwiki}}
{{жанри комп'ютерних ігор}}
{{жанри комп'ютерних ігор}}
Рядок 67: Рядок 66:
[[Категорія:Жанри комп'ютерних ігор]]
[[Категорія:Жанри комп'ютерних ігор]]
[[Категорія:Слешери|*]]
[[Категорія:Слешери|*]]


{{compu-game-stub}}

Версія за 12:37, 7 березня 2011

Слешер (англ. Slasher від англ. Slash — рубити, різати) або Чоппер (англ. Chopper, буквально м'ясорубка, від англ. Chop — рубити) — особлива різновидність файтингів, дуже схожо на побий їх усіх, але спеціалізується на холодній зброї. Найпопулярніші слешери розроблюються насамперед для приставок, адже джойстик набагато більш підходить для даного типу гри - не більш десяти кнопок, що активно використовуються, і їх комбінації роблять повнорозмірні клавіатури комп'ютерів громіздкими і надмірними, а двох-трьох кнопкові миші — недостатніми. Для гри на комп'ютері украй рекомендується використовувати саме джойстик, аналогічний консольним, щоб повною мірою насолодитися грою.

Не слід плутати Slasher із Hack'n'Slash, визначення Hack’n’Slash є більш широким і в нього крім слешерів потрапляють також ігри типу Diablo і Dungeon Siege, які слешерами не являються.

Звичайні

Гравець має вибір з декількох ударів або особливих прийомів, які, зроблені в певній послідовності, перетворюються в ефективну комбінацію, і чим вона складніше - тим видовищніше й смертельніше атака проходить по ворогові. У грі Принц Персії Сутичка з Долею список комбінацій ударів залежить від типу зброї і його кількості й займає кілька листів. Крім атакуючих ударів є прийоми по взаємодії із середовищем, наприклад у Devil May Cry 3 гравцеві дозволено робити дії начебто катання на ворогах як на скейтборді. У тому числі можливо використання ворогів, як щита або платформи для відскоку (Принц Персії) і т.п.

Приклади ігор

Аркадні

Характеризуються відсутністю комбо й тим, що на натискання кнопки удар (атака) комп'ютер сам вибирає випадкове комбо, на вибір якого гравець ніяк не може вплинути. Мало чим відрізняються від Hack'n'slash RPG, у яких найчастіше теж неможливий вибір комбо — головна відмінність від Hack'n'slash RPG полягає у вигляді від третьої особи й відсутності системи прокачки персонажа. Іншими словами, геймплей орієнтований не на манчкінів, а на аматорів аркад і екшенів від третьої особи, і персонаж у таких іграх, якщо й отримує level-up'и, то не за прокачку (за експу), а просто за проходження рівня. У зв'язку з подібністю з Hack'n'slash RPG, аркадні слешери, нерідко відносять до Hack'n'slash, у більш широкому сенсі слова ніж Hack'n'slash RPG.

Приклади ігор

Симулятори фехтування

Характеризуються численністю комбо, а також тим, що різкі повороти миші або джойстика й пересування дозволяють ускладнювати або підсилювати удар.

Приклади ігор

Симулятори Джедаїв/Ситхів

Ігри по всесвіту Зоряних Воєн. Основною зброєю лицарів джедаїв і ситхів є світловий меч. Уперше бої на світлових мечах з'явилися в грі Jedi Knight: Dark Forces II, яка є продовженням Star Wars: Dark Forces. Через кілька років ідея була продовжена Raven Software в Jedi Knight II: Jedi Outcast. Бої стали більш красивим і видовищними. Крім того, з'явилося безліч прийомів і три різні стилі бою. Як і в інших симуляторах фехтування, різні удари мечем досягаються натисканням певних кнопок і руху миші.

Важливим елементів даних ігор є використання Сили. За допомогою Сили джедаї й ситхи можуть робити певні трюки й заклинання. Якщо джедаї проповідують мирні шляхи Сили, використовуючи в основному лікування або прискорення, то ситхи активно користуються удушенням і метанням блискавок. Втім, відмінності між ситхами й джедаями в іграх найбільш помітні в мультиплеєрі, тоді як в одиночній грі гравець має право користуватися всіма видами («шляхами») Сили. Але й ситхи, і джедаї вільно вміють користатися з можливості високо стрибати, притягати й відштовхувати об'єкти.

В Jedi Knight і Jedi Academy гравець має право вибирати свою приналежність до темної або світлої сторони Сили, що відкриває йому додаткові можливості у використанні темними або світлими здібностями Сили. В Jedi Knight II гравець у ролі Кайла Катарна рахується послідовником світлої сторони, хоча використовує й світлі, і темні навички Сили, наприклад, Зцілення й Блискавка. Але він не має деякі навички Сили, як у мультиплеєрі.

Приклади ігор

Примітки

  1. Наприклад ось цей мод