Орден Святого Лазаря

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орден Святого Лазаря
Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani
Девіз лат. «Atavis et armis» («Предкам і зброї»)
Тип Католицький релігійний орден1187 р. до 1244 р. — Християнський духовно-лицарський орден)
Статус закон лицарський
Нагородження
Параметри біла мантія (або чорна сутана) з зеленим хрестом
Засновано: з 1098 р. і донині
Нагороджено: біля 5000 (станом на 2008 р.)
Нагороджені:
d і d (0)
Черговість
Сайт st-lazarus.net

CMNS: Орден Святого Лазаря у Вікісховищі

Військовий і Госпітальєрський Орден Святого Лазаря Єрусалимського (лат. Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani) — це є одночасно орден як нагорода і орден як організація; католицький релігійний духовно-лицарський орден1187 р. до 1244 р. був християнським військовим орденом). Саме від назви даного Ордену етимологічно походить термін «лазарет»[1].

Історія[ред. | ред. код]

Орден, Братство святого ​​Лазаря на початку мало виключно благодійні функції, головними завданнями якого був догляд і турбота за хворими на проказу (лепру — звідси походить назва «лепрозорій»). Проте в ході Хрестових походів організація швидко мілітаризувалася. За угодою, укладеною між Орденом Святого Лазаря та іншими військово-чернечими Орденами, коли члени останніх, захворювали проказою, то переходили до складу «лазаритів» (не плутати з «лазаритами» заснованими в 1625 р.). «Живі мерці» (хворі на проказу в той час вважалися невиліковно хворими) йшли в бій без шоломів, і їх спотворені проказою обличчя вселяли жах на супротивників. Коли мусульмани в бою зустрічалися з колоною прокажених лицарів і сержантів Ордену Святого Лазаря, то воліли шукати порятунку у втечі.

  • У жовтні 1187 р. після захоплення Салахадіном м. Єрусалима даний Орден брав участь у бойових діях, зокрема під час Третього хрестового походу.
  • 17 жовтня 1244 р. у «битві при Форб» (поблизу Гази) Орден втратив весь свій особовий склад, який брав участь у битві (як здорових, так і прокажених лицарів разом з магістром ордену).
  • Протягом XII століття діяльність цього Ордену поширилася на всі країни, захоплені хрестоносцями, однак після втрати останньої фортеці в Палестині в 1291 р.

Після вигнання хрестоносців з Палестини Орден отримав осідок у Франції, де продовжив госпітальну діяльність. І «лазарити» повністю припинили військову діяльність.

Сучасний Орден Святого Лазаря має відділення у 24 країнах у всьому світі й продовжує благодійну діяльність.

1668 року перетворений на Орден Кармельської Діви і Святого Лазаря.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]