Природоохоронні території Новгородської області

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мапа Новгородської області з найбільшими ПОТ (англ.)

Природно-заповідний фонд Новгородської області — ділянки суходолу і водного простору, природні комплекси та окремі об'єкти на території Новгородської області Російської Федерації, які мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність і виділені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів та біоценозів; генофонду живої природи, ареалів та міграцій окремих видів і популяцій; підтримки екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу довкілля.

Станом на 2020 рік на території області налічувалось 129 природних територій під особливою охороною загальною площею 397 тис. гектарів (7,3 % від загальної площі області). У перерахунку особливо охоронюваних природних територій на 1 мешканця області — 0,67 га[1]. Серед об'єктів природно-заповідного фонду 3 федерального значення — державний природний заповідник «Рдейський», національний парк «Валдайський» і пам'ятка природи «Гай академіка Н. І. Железнова»; 127 об'єктів регіонального значення, серед яких 13 державних природних заказників (3 біологічних, 10 комплексних) і 112 пам'яток природи; 1 ландшафтна пам'ятка природи місцевого значення «Олеговий гай» у Малій Вішері[2][3]. Усі охоронювані території регіонального значення перебувають у віданні Міністерства природних ресурсів, лісового господарства та екології Новгородської області. Місцями туристичного тяжіння є Валдайський нацпарк і Боровицькі пороги на Мсті та неподалік від них дендропарк на березі річки в селі Опеченський Посад[4]. Загальний стан природоохоронних територій області задовільний.

Заповідники[ред. | ред. код]

На території області створено 1 державний природний заповідник федерального значення — «Рдейський». Заповідник розташований на Приільменській низовині в зоні мішаних лісів серед найбільших в Європі Полістово-Ловатських болотних ландшафтів на південному заході області, на межі Поддорського і Холмського районів, неподалік від автомобільноо шосе Великі Луки — Великий Новгород[1]. Загальна площа території заповідника — 36,9 тис. га, з яких 4,8 тис. га охоронної зони[1]. Заповідник було утворено 25 травня 1994 року заради збереження унікальної системи сфагнових боліт разом із Полістовським (в межах Псковської області). Заповідник перебуває у віданні Міністерства природних ресурсів і екології Російської Федерації, адміністрація парку розташовується в місті Холм[1]. На території заповідного об'єкта оберігається унікальний водно-болотний ландшафт південної тайги, популяції рідкісних та зникаючих видів рослин і тварин[1]. 1973 року Полістово-Ловатська система верхових боліт включена до списку міжнародного проєкту ЮНЕСКО — Тельма; готується оформлення документації як частини світової мережі водно-болотних угідь під опікою Рамсарської конвенції[1]. Поруч із заповідниками розташовуються Рдейський природний заказник і ландшафтно-гідрологічна пам'ятка природи — озеро Полісто.

Національні парки[ред. | ред. код]

На території області створено 1 державний природний національний парк федерального значення — «Валдайський». Національний парк розташований на південному сході області на межі 3 адміністративних районів: Валдайського (62 % території парку), Дем'янського (27 %) і Окуловського районів (11 %)[1]. Загальна площа території нацпарку — 159,1 тис. га[1]. Парк було утворено за радянських часів, 17 травня 1990 року. Парк перебуває у віданні Міністерства природних ресурсів і екології Росії, адміністрація парку розташовується в місті Валдай[1]. Парк має міжнародний статус біосферного резервата ЮНЕСКО[1]. На території заповідного об'єкта зберігається унікальний озерно-лісовий комплекс Валдайської височини, створюються умови для розвитку організованого туризму заради ознайомлення з природними ландшафтами великого естетичного впливу. На території парку встановлено диференційований режим охоронюваних зон: заповідна, рекреаційна (зона регульованого використання навколо озер і річок) і обслуговування відвідувачів[1].

Заказники[ред. | ред. код]

На території області створено 13 державних природних заказників: «Болото Бор», «Болото Должинське», «Усть-Волмський», «Східноільменський», «Ігоревські мохи», «Карстові озера», «Перелуцький», «Рдейський», «Редровський», «Спаські мохи», «Валдайський», «Новгородський», «Солецький»[3]. Вони призначені для збереження і відновлення природних ландшафтів, цінних водних об'єктів, рідкісних і зникаючих видів рослин. Створені в результаті наукових досліджень Всеросійського науково-дослідного інституту охорони природи (Москва) і Новгородського державного університету.

Природні заказники Новгородської області
Назва Адмін. район Площа
(тис. га)
Профіль Цінні біоценози Особливості Фото
1 Болото Бор Чудовський 3,6 комплексний, гідрологічний, зоологічний верхове болото Перебуває на обліку міжнародного проєкту «Телма»
2 Східноільменський на межі Новгородського, Крестецького і Парфінського районів 9,5 комплексний, зоологічний первинні й видозмінені широколистяні ліси, високобонітетні осинники Нижня частина берегової тераси озера Ільмень
3 Должинське болото Волотовський 3,5 комплексний, гідрологічний, зоологічний верхове болото Перебуває на обліку міжнародного проєкту «Телма»
4 Ігоревські мохи на межі Хвойнинського і Мошенського 18,0 комплексний, гідрологічний верхове болото Метозотрофне озеро Ігор (536 га)
5 Карстові озера на межі Боровицького, Хвойнинського і Любитинського 17,7 комплексний, гідрологічний ліси і водні об'єкти Більше 10 карстових озер
6 Перелуцький Боровицький 6,43 комплексний, біологічний низовинні болота, заплавні луки й ліси Разом із озером Болоньє
7 Редровський Мошенський 16,9 комплексний, зоологічний, гідрологічний Водні об'єкти й ліси, первинні ялинові ліси Важлива орнітологічна територія міжнародного значення
8 Рдейський на межі Поддорського і Холмського 7,07 комплексний, гідрологічний верхові болота Разом із озером Рдейське
9 Спаські мохи на кордоні Любитинського і Маловішерського 31,2 комплексний, гідрологічний, зоологічний верхові болота, багаторічні заболочені ліси 11 болотних озер, витоки Оскуї, Шар'ї та Бурги
10 Усть-Волмський Крестецький 2,1 ботанічний типові соснові бори місце гніздування рідкісних птахів
11 Валдайський Валдайський 3,4 зоологічний Місце гніздування і парування особливо охоронюваних видів тварин (лось, глушець, тетерук).
12 Новгородський Новгородський 5,9 зоологічний Місце гніздування і парування особливо охоронюваних видів тварин.
13 Солецький Солецький 7,7 зоологічний Місце гніздування і парування особливо охоронюваних видів тварин (косуля, тетерук).

Мисливські заказники[ред. | ред. код]

Приватна колекція опудал тварин Новгородської області в мисливському будиночку

У 2000-х роках на території колишніх мисливських заказників загальною площею 227,1 тис. га з метою збереження і відтворення чисельності окремих видів диких тварин та середовища їх проживання було створено 18 державних біологічних природних заказників під контролем Комітету мисливського і рибного господарства Новгородської області. 2008 року обласною думою з них було знято охоронний статус, що викликало протести серед місцевих жителів, екологів і біологів[5][6].

Мисливські заказники Новгородської області
Назва Адмін. район Площа
(тис. га)
Профіль Мета Фото
1 Батецький Батецький 10,0 зоологічний Збільшення популяції
2 Боровицький Боровицький 12,8 зоологічний
3 Валдайський Валдайський 5,4 зоологічний
4 Дем'янський Дем'янський 10,5 зоологічний
5 Крестецький Крестецький 9,6 зоологічний
6 Любитинський Любитинський 10,5 зоологічний
7 Маловішерський Маловішерський 13,7 зоологічний
8 Мошенський Мошенський 12,8 зоологічний охорона вторинних лісів, збільшення популяції тетерука і зайця
9 Новгородський Новгородський 5,88 зоологічний
10 Окуловський Окуловський 13,9 зоологічний
11 Парфінський Парфінський 11,0 зоологічний
12 Пестовський Пестовський 24,8 зоологічний
13 Поддорський Поддорський 17,1 зоологічний
14 Солецький Солецький 14,8 зоологічний охорона вторинних лісів, збільшення популяції тетерука та косулі
15 Старорусський Старорусський 14,92 зоологічний
16 Хвойнинський Хвойнинський 16,6 зоологічний
17 Холмський Холмський 11,5 зоологічний
18 Чудовський Чудовський 11,3 зоологічний

Пам'ятки природи[ред. | ред. код]

На території області створено 1 пам'ятку природи федерального значення — «Гай академіка Н. І. Железнова», 114 регіонального і 1 місцевого — «Олеговий гай» у Малій Вішері.

БатецькийБоровицькийВалдайськийВолотовськийДем'янськийКрестецькийЛюбитинськийМаловішерськийМарьовськийМошенськийНовгородськийОкуловськийПарфінськийПестовськийПоддорськийСолецькийСтарорусськийХвойнинськийХолмськийЧудовськийШимський

Батецький район[ред. | ред. код]

На території Батецького району створено 3 пам'ятки природи загальною площею 690,25 га, 2 комплексного профілю (ландшафтні) і 1 біологічна (ботанічна).

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Характеристика Фото
1 Луки долини Луги біля присілка Нове Овсіне комплексна 408,8 Передольське сільське поселення, присілок Нове Овсіне Постанова Уряду НО № 110 23 березня 2011 року Різноманітні мальовничі форми рельєфу долини річки Луга, відслонення девонських вапняків, ерратичні валуни. Низькотравні луки на карбонатних ґрунтах (рослинні асоціації з рідкісними кальцефілами, у тому числі орхідні); вторинні широколистяні і дрібнолистяні ліси, прируслові ліси; заплавні комплекси. Ділянка верхньої течії річки Луга з рідкісними видами ґрунтів на карбонатних породах. Місця зростання рідкісних видів рослин і грибів, проживання рідкісних видів тварин[7].
2 Диво-поляна біля станції Мойка ботанічна 0,25 Мойкинське сільське поселення Постанова Уряду НО № 454 28 серпня 2014 року Унікальна лучна екосистема, місце зростання рідкісних видів рослин і проживання рідкісних видів тварин[8].
3 Ландшафт околиць присілка Івня комплексна 282 Батецьке сільське поселення, присілок Івня Постанова Уряду НО № 74 5 березня 2020 року Льодовикові і антропогенні форми рельєфу. Альвари (місця зростання орхідних). Соснові бори з рідкісними видами рослин; мішані й листяні ліси з широколистяними породами. Заплавні ділянки верхньої і середньої течії річки Івенка (правої притоки Луги). Рідкісні види ґрунтів. Місця зростання рідкісних і зникаючих видів рослин і грибів; місця проживання рідкісних видів тварин[9].

До змісту

Боровицький район[ред. | ред. код]

На території Боровицького району створено 21 пам'ятку природи на площі більше 1,4 тис. га, 7 комплексного профілю (ландшафтні), 4 геологічного (геоморфологічного), 6 гідрологічного, 6 біологічного (ботанічного).

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Характеристика Фото
4 Абросимівський бір комплексна 43,7 Травковське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 29 липня 1996 року Сосновий бір.
5 Бобровські гори геологічна 212,5 Железковське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 29 липня 1996 року Камові пагорби з рідкісними і зникаючими рослинами на них.
6 Волгіно ботанічна, геологічна 43,7 Сушанське сільське поселення, присілок Волгіно Розпорядження виконкому ради депутатів НО № 613-р[11] 23 вересня 1977 року Виходи на поверхню корінних гірських порід в долині Мсти. Рідкісні види рослин.
7 Озеро Пірос комплексна 800 Железковське сільське поселення Розпорядження виконкому ради депутатів НО № 613-р[11] 23 вересня 1977 року Комплекс акваторії озера Пірос і навколишніх прибережних аквальних природних комплексів. Рідкісні види рослин. Неолітичні археологічні пам'ятки.
8 Водоспад на Чалпі гідрологічна 13,16 Передське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 29 липня 1996 року Каньйон річки Чалпа, виходи корінних порід, водоспад.
9 Водоспад в гирлі Поноретки гідрологічна ~ Опеченське сільське поселення Рішення виконкому НО № 610[12] 28 жовтня 1974 року Виходи корінних порід, відслонення на берегах річки Мста, гроти і водоспад в гирлі її притоки, річки Поноретка. Суха долина Поноретки, що зникає в карстових понорах, окремі карстові воронки. Рідкісні й зникаючі види рослин і тварин. Об'єкти культурної спадщини.
10 Опеченсько-посадський дендрологічний парк ботанічна 0,19 Опеченське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 250-ОД[13] 27 вересня 1995 року Дендрологічний парк з колекцією місцевих й екзотичних видів рослин.
11 Діброва в присілку Дубки комплексна 50 Єгольське сільське поселення Рішення виконкому облради НО № 30[14] 18 січня 1991 року Діброви паркового типу з домішкою осини, липи та берези; ліщина та шипшина в ярусі підліску; густе різнотрав'я на галявинах.
12 Джерело «Святинька» гідрологічна ~ Опеченське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Природне джерело, що має культурну цінність.
13 Карстова воронка геологічна ~ Опеченське сільське поселення Рішення виконкому облради НО № 30[14] 18 січня 1991 року Своєрідна карстова форма рельєфу.
14 Карстові озера Криве, Біле, Грязне комплексна 112,5 Опеченське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Гідрологічний комплекс карстових озер Криве, Біле, Грязне.
15 Карстова річка Серебрянка комплексна 22 Волокське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Гідрологічно-геоморфологічний комплекс річкової долини карстової річки Серебрянка.
16 Лісове урочище «Кедрачі» ботанічна ~ Сушиловське сільське поселення Рішення виконкому облради НО № 30[14] 18 січня 1991 року Гай кедру сибірського.
17 Озеро Брусничне комплексна 110,5 Кончансько-Суворовське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Комплексний ландшафтно-гідрологічний об'єкт карстового озера і карстового рельєфу (карстова воронки й лійки). Типові рослинні біоценози боліт, соснові бори. Рідкісні види тварин і рослин.
18 Плужинська озова гряда геологічна 9,4 Передське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Реліктова льодовикова форма рельєфу — озова гряда.
19 Джерело Ключок гідрологічна 6,1 Передське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Джерело з навколишнім комплексом болотної рослинності.
20 Ручай В'юн і лівобережжя Круппи гідрологічна 7 Железковське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Ручав'я ручая В'юн з водоспадами та відслоненнями корінних порід по берегах річки Круппа.
21 Сибірський кедр ботанічна ~ Сушиловське сільське поселення Рішення виконкому облради НО № 30[14] 18 січня 1991 року Окреме дерево сосни сибірської (Pinus sibirica Du Tour).
22 Сосна балканська (румелійська) ботанічна ~ Волокське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Окреме дерево сосни балканської (Pinus peuce).
23 Урочище «Софія» з карстовим озером комплексна, гідрологічна 15,6 Кончансько-Суворовське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Рельєф озової гряди з карстовими джерелами. Рідкісні та зникаючі види тварин та рослин.
24 Ясеневий гай ботанічна ~ Опеченське сільське поселення Рішення виконкому облради НО № 30[14] 18 січня 1991 року Цінні рослинні асоціації рідкісних рослин Мар'їнського ясеневого гаю.

До змісту

Валдайський район[ред. | ред. код]

На території Валдайського району загальною площею 500 га створено 1 пам'ятку природи комплексного профілю (ландшафтна).

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Характеристика Фото
25 Озера Городно-Горстино і Стрегліно комплексна 500 Єдровське сільське поселення Рішення виконкому облради НО № 141[15] 29 квітня 1988 року Озерно-лісовий комлпекс водних об'єктів (озера Городно-Горстино і Стрегліно), джерел і своєрідних карстових форм рельєфу. Рідкісні та зникаючі види тварин і рослин (кальцефіли) та їхні місця зростання та проживання.

До змісту

Волотовський район[ред. | ред. код]

На території Волотовського району створено 1 пам'ятку природи геологічного профілю (геоморфологічна) площею 0,7 га.

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Характеристика Фото
26 Валун біля присілка Камінь геологічна 0,7 Ратицьке сільське поселення Постанова Уряду НО № 78[16] 10 лютого 2014 року Ератичний гранітний валун з лишайнико-моховим покривом (літофітна рослинність), що має важливе етнографічно-культурне значення як об'єкт фольклору і язичницької обрядовості.

До змісту

Дем'янський район[ред. | ред. код]

На території Дем'янського району створено 2 пам'ятки природи загальною площею 3,5 тис. га, 2 гідрологічного і 1 геологічного профілю (гідрогеологічна).

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Характеристика Фото
27 Болото Кневицький мох гідрологічна 3471 Ямницьке і Пєсоцьке сільське поселення Рішення виконкому облради НО № 30[14] 18 січня 1991 року Ландшафти, водні об'єкти, флора й фауна болота.
28 Твердовське джерело гідрологічна, геологічна 25 Ільїногорське сільське поселення Рішення виконкому облради НО № 30[14] 18 січня 1991 року Джерело з навколишнім ландшафтом.

До змісту

Крестецький район[ред. | ред. код]

На території Крестецького району створено 8 пам'яток природи загальною площею 3,4 тис. га, 4 комплексних, 3 ландшафтних, 1 геологічного, 4 гідрологічного, 3 ботанічного, 1 зоологічного і 2 геоморфологічного профілю.

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Характеристика Фото
29 Озеро Гверстяниця з навколишніми ландшафтами комплексна, гідрологічна, ботанічна, зоологічна 781 Крестецьке міське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Ландшафтно-гідрологічний комплекс озера Гверстяниця, прилеглий каньйон струмка, урвистий берег Холови, разом із ботанічними і археологічними об'єктами
30 Озерно-лісовий комплекс витоків Холови комплексна, ландшафтна, гідрологічна 1504,4 Новорахінське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Ландшафтно-гідрологічний комплекс
31 Озова гряда геологічна, геоморфологічна 115 Ручаївське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Озове пасмо разом із рослинним покривом
32 Раменські луки комплексна, ландшафтна, ботанічна 122,8 Ручаївське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Рослинні угруповання лук
33 Святе Джерельце поблизу Ямської Слободи гідрологічна 0,95 Крестецьке міське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Джерело Святе Джерельце поблизу села Ямська Слобода
34 Святе джерело біля річки Ветренка гідрологічна 0,8 Усть-Волмське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Джерело Святе джерело поблизу річки Ветренка
35 Сосна балканська (румелійська) ботанічна 0,02 Ручаївське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Два дерева сосни румелійської разом із навколишніми рослинними угрупованнями як цілісний біотоп рідкісних видів рослин.
36 Урочище «Личенка» комплексна, ландшафтна 857 Зайцевське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Мальовничий ландшафт урочища, форми рельєфу, багаторічні модринники, рідкісні види флори й фауни.

До змісту

Любитинський район[ред. | ред. код]

На території Любитинського району створено 5 пам'яток природи загальною площею більше 4,0 тис. га, 4 комплексних, 3 ландшафтних, 3 геологічного, 1 ботанічного і 1 гідрологічного профілю.

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Характеристика Фото
37 Долина карстової річки Олешна гідрологічна, геологічна ~ Любитинське сільське поселення, річка Олешна, права притока Білої Рішення Виконкому Облради народних депутатів НО № 368[17] 13 листопада 1989 року Долина річки Олешна, карстові форми рельєфу, унікальні відслонення дочетвертинних порід на берегах річки.
38 Відслонення кам'яновугільних порід в долині Білої комплексна, геологічна ~ Любитинське сільське поселення, присілок Шереховичі Рішення Виконкому Облради народних депутатів НО № 141[15] 29 квітня 1988 року Відслонення кам'яновугільних порід в долині Білої та її приток (Прикша, Осниця, Олешна, струмок Рикун). Потужні карстові джерела та понори; водоспади на річках Прикша та Осниця. Карстові поля у верхів'ях приток Білої. Льодовикові форми рельєфу — ками, ози, залишкові морени. Біоценози мішаних лісів на пагорбах і лучні у долині та заплаві Білої з рідкісними видами рослин.
39 Моренні пагорби, вкриті лісом комплексна, ландшафтна ~ Любитинське сільське поселення Рішення Виконкому Облради народних депутатів НО № 368[17] 13 листопада 1989 року Комплес цінних археологічних об'єктів: могили, кургани, насипи, культурні шари середньовічних городищ, залишки присадибних парків. Льодовикові форми рельєфу — ками, ози, залишкові морени; відслонення кам'яновугільних порід в долині Білої та її приток; відвали історичних кам'яновугільних виробок. Лісові та лучні біоценози із рідкісними видами рослин в долині річки Біла.
40 Звонецька височина комплексна, ландшафтна, геологічна, ботанічна 4014,6 Неболицьке сільське поселення, озерно-льодовикове плато Рішення Виконкому Облради народних депутатів НО № 368[17] 13 листопада 1989 року Еталонна ландшафтно-геоморфологічна структура льодовиково-акумулятивного типу з пласковершинними височинами столоподібіної форми. Рідкісні для природної зони види ґрунтів. Місцезнаходження рідкісних видів рослин і грибів.
41 Карстова річка Рагуша комплексна, ландшафтна ~ Неболицьке сільське поселення Рішення Виконкому Облради народних депутатів НО № 368[17] 13 листопада 1989 року Ландшафти долини річки Рагуша, що витікає з озера Велике Нікулінське. Місцезнаходження рідкісних видів тварин, рослин і грибів.

До змісту

Маловішерський район[ред. | ред. код]

На території Маловішерського району створено 7 пам'яток природи загальною площею 8,0 тис. га, 4 комплексних, 4 ландшафтних, 1 геологічного, 2 ботанічного профілю і 1 садово-паркового мистецтва.

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Характеристика Фото
42 Верхові болота Бритинське, Бургинське комплексна, ландшафтна 7400 Вереб'їнське сільське поселення Рішення Виконкому Новгородської облради № 141[15] 29 квітня 1988 року Частково цілісні первинні ландшафти верхових боліт Бритинське — 3,5 тис. га і Бургинське (Панницьке) — 3,9 тис. га. Цінні журавлинники, мисливсько-промилові тварини, рідкісні та зникаючі рослини і тварини.
43 Ландшафт долини Веребушки комплексна, ландшафтна 595 Вереб'їнське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Рельєф місцевості, старий насип залізничної колії, частина прилеглого кар'єру (15 x 20 м), як геоморфологічний еталон.
44 Ландшафт околиць Льзи комплексна, ландшафтна 6 Вереб'їнське сільське поселення, село Льзи Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Ландшафти корінного берега річки Мста. Біотопи рідкісних рослин, дубравні насадження та об'єкти культурної спадщини навколишніх сіл.
45 Парк садиби Борейши комплексний, пейзажний 10 Вереб'їнське сільське поселення, село Льзи Рішення Виконкому Облради народних депутатів НО № 368[17] 13 листопада 1989 року Пам'ятка пейзажно-паркового мистецтва, садиба відомого інженера-будівельника залізниць Петра Борейши. Археологічні об'єкти.
46 Сосна балканська (румелійська) на околицях присілку Красна ботанічна ~ Бургинське сільське поселення, присілок Красна Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Два дерева сосни румелійської.
47 Відслонення кварцових пісків «Мстинський міст» геологічна (рудно-петрологічна) 10,5 Бургинське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Відслонення кварцових пісків в районі урочища Мстинський міст.
а[a] Олеговий гай ландшафтна, ботанічна 5,7 Маловішерське міське поселення Постанова Адміністрації Маловішерського району № 110[18] 26 червня 2001 року Долина річки Мала Вішерка у межах міста.

До змісту

Марьовський район[ред. | ред. код]

На території Марьовського району створено 6 пам'яток природи загальною площею 1,2 тис. га, з яких 5 комплексного (ландшафтного) профілю і 1 біологічного (ботанічного).

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Характеристика Фото
48 Каньйон річки Марьовка комплексна, ландшафтна 27,4 Моїсеївське сільське поселення, присілок Одоєво Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Ландшафт каньйону річки Марьовка. Рідкісні види рослин.
49 Велільське болото ландшафтна 880,1 Моїсеївське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Рослинні болотні угруповання.
50 Красненський Бір комплексна, ландшафтна 193,8 Велільське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Рослинні угруповання соснового бору.
51 Пейзажний парк «Хлебалово» біологічна (ботанічна) 9,2 Моїсеївське сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Природно і природно-антропогенні комплекси. Рідкісні види рослин, серед яких червонокнижні пальчатокорінник балтійський (Dactylorhiza baltica) і осока віддаленоколоскова (Carex distans).
52 Вигін річки Пола поблизу Любно ландшафтна 94,1 Молвотицьке сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Мальовничі ландшафти і археологічні об'єкти (курганна група).
53 Соснові бори на камових грядах комплексна, ландшафтна 7,1 Моїсеївське сільське поселення, поселення Антаново і Карцево Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Льодовикові форми рельєфу (ками). Рослинні угруповання.

До змісту

Мошенський район[ред. | ред. код]

На території Мошенського району жодної діючої пам'ятки природи.

До змісту

Новгородський район[ред. | ред. код]

На території Новгородського району створено 10 пам'яток природи загальною площею 3 тис. га, з яких 8 комплексного, 2 геологічного (геоморфологічного), 6 біологічного (ботанічного), 1 ландшафтного і 1 гідрологічного профілю.

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Характеристика Фото
54 Бронницькі діброви комплексна, ландшафтна 552 Бронницьке сільське поселення Постанова Уряду Новгородської області № 126[19] 7 квітня 2020 року Лісовий масив з широколистяними породами дерев (дуб звичайний) і типовими для них рослинними угрупованнями. Типові для дібров ґрунти.
55 Бронницька гора геологічна, геоморфологічна 4 Бронницьке сільське поселення Постанова Новгородської обласної думи № 409-ОД[10] 27 липня 1996 року Льодовикова форма рельєфу. Історико-культурний ландшафт.
56 Борківські діброви комплексна, ботанічна 449,4 Борківське сільське поселення Постанова Уряду Новгородської області № 127[20] 7 квітня 2020 року Лісовий масив з широколистяними породами дерев (дуб звичайний) і типовими для них рослинними угрупованнями. Типові для дібров ґрунти.
57 Волинські діброви комплексна, ботанічна 132 Савінське сільське поселення Постанова Уряду Новгородської області № 67[21] 3 березня 2020 року Лісовий масив з широколистяними породами дерев (дуб звичайний) і типовими для них рослинними угрупованнями. Типові для дібров ґрунти.
58 Мшазькі діброви комплексна, ботанічна 493,5 Савінське сільське поселення Постанова Уряду Новгородської області № 65[22] 3 березня 2020 року Лісовий масив з широколистяними породами дерев (дуб звичайний) і типовими для них рослинними угрупованнями. Типові для дібров ґрунти.
59 Нільські діброви комплексна, ботанічна 436,5 Пролетарське сільське поселення Постанова Уряду Новгородської області № 66[23] 3 березня 2020 року Лісовий масив з широколистяними породами дерев (дуб звичайний) і типовими для них рослинними угрупованнями. Типові для дібров ґрунти.
60 Пролетарські діброви комплексна, ботанічна 603,3 Пролетарське сільське поселення Постанова Уряду Новгородської області № 64[24] 3 березня 2020 року Лісовий масив з широколистяними породами дерев (дуб звичайний) і типовими для них рослинними угрупованнями. Типові для дібров ґрунти.
61 Савинські діброви комплексна, ботанічна 116 Савінське сільське поселення Постанова Уряду Новгородської області № 63[25] 3 березня 2020 року Лісовий масив з широколистяними породами дерев (дуб звичайний) і типовими для них рослинними угрупованнями. Типові для дібров ґрунти.
62 Сіверсов канал комплексна, гідрологічна 15 Савінське сільське поселення Рішення виконкому НО № 610[12] 28 жовтня 1974 року Перша гідротехнічна споруда в Росії, зведена за проєктом імператора Петра I. Навколишні ландшафти, рослинні угруповання і берегозахисна смуга.
63 Синій камінь геологічна, геоморфологічна 200 Пролетарське сільське поселення Рішення Виконкому Новгородської облради № 368[17] 13 листопада 1989 року Ератичний валун на східному березі озера Ільмень. Етнографічно-культурний ландшафт.

До змісту

Окуловський район[ред. | ред. код]

На території Окуловського району створено 22 пам'ятки природи загальною площею не менше 28 тис. га, з яких 9 комплексного, 11 ландшафтного, 3 геологічного, 11 геоморфологічного, 12 гідрологічного, 3 біологічного профілю.

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Характеристика Фото
I[b] Гай академіка М. І. Желєзнова біологічна, ботанічна 4,3 Боровенківське сільське поселення Постанова Державного планового комітету РРФСР № 199[26] 24 вересня 1986 року Насадження модрини сибірської, ялиці сибірської, туї та інших порід у Боровенківському лісництві (квартали № 49-50).
64 Нижня течія Лляної гідрологічна, геологічна 22000 Котовське сільське поселення Рішення Виконкому Новгородської облради № 399[27] 11 грудня 1987 року Відслонення четвертинних, кам'яновугільних і девонських порід по берегам річки Лляна.
65 Середня течія Лляної гідрологічна, геологічна 1000 Котовське сільське поселення Рішення Виконкому Новгородської облради № 399[27] 11 грудня 1987 року Відслонення девонських порід з палеонтологічними знахідками викопних риб по берегам річки Лляна. Ландшафти.
66 Заозерська аккумулятивна водно-льодовикова гряда геоморфологічна 2668,3 Березовицьке сільське поселення Постанова Адміністрації НО № 105[28] 5 березня 2012 року Заозерська аккумулятивна водно-льодовикова гряда як приклад льодовиково-акумулятивного рельєфу з флювіогляціальною дельтою, озовими і моренними пасмами, камовим горбисто-западинним рельєфом, різні види постгляціальних рівнин (моренна, озерно-льодовикова і озерна, флювіогляціальна). Озера Нало, Мосно, Запереччя зі струмками Попівка і Дорка. Рослинні угруповання південної тайги, дрібнолистяні вторинні ліси, болотна і лучна рослинність, прибережні озерні біоценози.
67 Заручев'є комплексна, ландшафтна, ботанічна, гідрологічна 380,4 Боровенківське сільське поселення Постанова Уряду НО № 37[29] 31 січня 2014 року Рослинні угруповання південної тайги, дрібнолистяні вторинні ліси. Насадження інтродукованих деревних порід XIX століття: модрина сибірська (Abies sibirica), в'яз гладкий (Ulmus laevis), ялиця сибірська (Larix sibirica). Водні об'єкти. Керамічна дренажна система XIX століття.
68 Мурашиний мікрозаказник «Зельоніха» комплексна, ландшафтна, біологічна 170,5 Березовицьке сільське поселення Постанова Уряду НО № 327[30] 28 вересня 2017 року Мурашники. Рослинні угруповання південної тайги, дрібнолистяні вторинні ліси. Рідкісні та зникаючі види рослин, такі як пальчатокорінник балтійський (Dactylorhiza baltica), і тварин.
69 Озеро Ближнє гідрологічна ~ Угловське сільське поселення Рішення Виконкому Новгородської облради № 399[27] 11 грудня 1987 року Акваторія озера з прилеглими прибережними ландшафтами.
70 Озеро Дальнє (Сінне) гідрологічна, геоморфологічна ~ Угловське сільське поселення Рішення Виконкому Новгородської облради № 399[27] 11 грудня 1987 року Акваторія озера з прилеглими прибережними ландшафтами.
71 Озеро Лляне з мизами «Гирло» і «Відрада» (Пилкина миза) гідрологічна, ландшафтна ~ Боровенківське сільське поселення Роспорядження виконкому ради депутатів НО № 613-р[11] 23 вересня 1977 року Акваторія озера з прилеглими прибережними ландшафтами.
72 Боровненські ози геоморфологічна ~ Трубне сільське поселення Рішення Виконкому Новгородської облради № 399[27] 11 грудня 1987 року Льодовикові форми рельєфу, ози і морени, камовий горбисто-западинний рельєфом. Акваторія водних об'єктів з прилеглими прибережними ландшафтами.
73 Опеченські гори комплексна, геоморфологічна, ландшафтна 481,9 Кулотинське сільське поселення Постанова Уряду НО № 606[31] 10 грудня 2014 року Камовий горбисто-западинний рельєф. Комплекс різновисотних пагорбів. Рослинні угруповання південної тайги, що характерні для камового ландшафту, дрібнолистяні вторинні ліси.
74 Відкритий карст поблизу присілка Труби комплексна, геоморфологічна, ландшафтна 30,6 Угловське сільське поселення, на захід від села Труби Постанова Уряду НО № 326[32] 28 вересня 2017 року Моренна рівнина з карстовими формами рельєфу (западини лійки, понори).
75 Велікушський парк комплексна, ландшафтна ~ Котовське сільське поселення Рішення Виконкому Новгородської облради № 399[27] 11 грудня 1987 року Багаторічні екземпляри дерев (дуб, липа, ялиця, ялина).
76 Річка Хоринка гідрологічна, геоморфологічна ~ Боровенківське сільське поселення Рішення Виконкому Новгородської облради № 399[27] 11 грудня 1987 року Природні комплекси річки Хоринка з ділянками нересту та виросту риб реофільного комплексу (форель, харіус європейський), міграційні шляхи нерестових риб. Останнє місцезнаходження на території регіону скойки річкової, а також вразливої скойки товстої (Unio crassus). Характерні форми льодовикового рельєфу. Малопорушені ділянки лісів.
77 Річка Шегринка ландшафтна, гідрологічна ~ Угловське сільське поселення Рішення Виконкому Новгородської облради № 399[27] 11 грудня 1987 року Річка Шегринка. Лучна і лісова рослинність річкових берегів.
78 Поліщицьке джерело гідрологічна ~ Кулотинське сільське поселення Рішення Виконкому Новгородської облради № 399[27] 11 грудня 1987 року Джерела і водойма яку вони утворюють, навколишній ландшафт.
79 Семиручав'я комплексна, гідрологічна, геоморфологічна, біологічна, ландшафтна 160 Котовське сільське поселення Постанова Адміністрації НО № 598[33] 9 жовтня 2012 року Уступ лівого коренного берега Мсти. Відслонення гірських порід фаменського ярусу верхнього девону. Численні джерела і струмки, що течуть з уступу корінного берега до Мсти, утворюючі мальовничі каньйони. Біоценози річкової долини і корінного берега. Рідкісні та зникаючі види рослин (пальчатокорінник балтійський, сідач коноплевий, осока рідкоколоса).
80 Озерна система Чорна Губа, Колпинець, Іногощенське гідрологічна ~ Угловське сільське поселення Рішення Виконкому Новгородської облради № 399[27] 11 грудня 1987 року Озера Чорна Губа, Колпинець та Іногощенське. Озерна та прибережна рослинність системи озер.
81 Урочище «Ключик» гідрологічна ~ Угловське сільське поселення Рішення Виконкому Новгородської облради № 399[27] 11 грудня 1987 року Комплекс джерел, багаторічні ялини та інша рослинність довкола.
82 Урочище «Кобиляча гора» комплексна, геоморфологічна, ландшафтна 198,7 Кулотинське сільське поселення Постанова Уряду НО № 325[34] 28 вересня 2017 року Водно-льодовикове пасмо, камові і моренні пагорби, горбисто-западинний рельєф. Рослинні угруповання південної тайги, дрібнолистяні вторинні ліси.
83 Урочище «Лиха круча» геоморфологічна, геологічна ~ Кулотинське сільське поселення Рішення Виконкому Новгородської облради № 399[27] 11 грудня 1987 року Відслонення відкладень озерно-льодовикових пісків. Джерела. Місця зростання червонокнижних видів рослин.
84 Уступ поблизу Заручів'я і Високого Острова комплексна, геоморфологічна, гідрологічна, ландшафтна 130,5 Боровенківське сільське поселення Постанова Уряду НО № 421[35] 29 жовтня 2015 року Озерно-льодовикова і моренна рівнина. Численні джерела і струмки.
85 Пагорби «Бальдазари» комплексна, геоморфологічна, ландшафтна 672,2 Кулотинське сільське поселення Постанова Уряду НО № 328[36] 28 вересня 2017 року Льодовикові форми рельєфу (ками, ози). Рослинні угруповання південної тайги, дрібнолистяні вторинні ліси.

До змісту

Парфінський район[ред. | ред. код]

На території Парфінського району жодної діючої пам'ятки природи.

До змісту

Пестовський район[ред. | ред. код]

На території Пестовського району створено 2 пам'ятки природи загальною площею 1,4 тис. га, комплексного (ландшафтного) і гідрологічного профілю.

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Характеристика Фото
86 Устя-Кіровське джерело гідрологічна 1 Пестовське сільське поселення, село Устя-Кіровське Рішення виконкому облради НО № 141[15] 29 квітня 1988 року Карстове озеро, джерело прісної води. Прибережні та водні рослинні угруповання.
87 Пришвінські місця комплексна, ландшафтна 1383,2 Лаптєвське сільське поселення, околиці села Лаптєво Рішення виконкому облради НО № 141[15] 29 квітня 1988 року Ландшафти боліт, озерно-льодовикові, моренні. Озера і болота у западинах льодовикового походження. Рослинні угруповання мішаних і широколистяних лісів, лук і боліт. Біотопи рідкісних рослин і тварин.

До змісту

Поддорський район[ред. | ред. код]

На території Поддорського району створено 1 пам'ятку природи біологічного (ботанічного) профілю.

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Характеристика Фото
88 Лісові квартали № 4, № 10, № 20, № 21 ботанічна ~ Поддорське сільське поселення Розпорядження Адміністрації НО № 26-рз[37] 13 січня 1992 року Водно-болотні угіддя. Рідкісні та зникаючі види тварин, рослин і грибів.

До змісту

Солецький район[ред. | ред. код]

На території Солецького району створено 8 пам'яток природи загальною площею 0,27 тис. га, з яких 6 комплексного, 5 ландшафтного, 1 геологічного, 2 гідрологічного, 4 ботанічного і 1 зоологічного профілю.

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Характеристика Фото
89 Кам'янка комплексна, ландшафтна, ботанічна 10 Горське сільське поселення, присілок Кам'янка Постанова Адміністрації НО № 387[38] 10 грудня 2001 року Старовинний парковий ансамбль російської садиби з комплексом ставків і липових алей, насадженнями ялиці та ялини, навколо ставів — дуб, верба, в'яз.
90 Валуни на річці Шелонь комплексна, геологічна, гідрологічна 2 Дубровське сільське поселення Постанова Адміністрації НО № 387[38] 10 грудня 2001 року Річковий перекат на річці Шелонь. Широколистяні ліси по берегах.
91 Гніздо білих лелек зоологічна ~ Горське сільське поселення, присілок Ілемно Рішення Виконкому новгородської облради № 141[15] 29 квітня 1988 року Гніздо білих лелек.
92 Солецьке мінеральне джерело гідрологічна 0,05 Солецьке міське поселення Постанова Адміністрації НО № 387[38] 10 грудня 2001 року Мінеральне джерело.
93 Молочковський бір комплексна, ландшафтна 200 Дубровське сільське поселення, присілок Сосновка Постанова Адміністрації НО № 387[38] 10 грудня 2001 року Рослинні угруповання соснового бору.
94 Велебицький парк комплексна, ландшафтна, ботанічна 30,7 Вибітське сільське поселення, село Велебиці Постанова Уряду НО № 54[39] 12 лютого 2018 року Мальовничий високий берег річки Шелонь поблизу Велебиць. Насадження інтродукованих порід XVIII—XIX століть, природні біоценози берегів водойм, лук і лісів.
95 Парк-садиба «Вибіті» комплексна, ландшафтна, ботанічна 16 Вибітське сільське поселення, село Вибіті Постанова Адміністрації НО № 387[38] 10 грудня 2001 року Пам'ятка садово-паркового мистецтва.
96 Горківський парк комплексна, ландшафтна, ботанічна 10 Горське сільське поселення, село Горки Постанова Адміністрації НО № 387[38] 10 грудня 2001 року Парк-садиба зі збереженими деревними насадженнями. Мінеральні джерела.

До змісту

Старорусський район[ред. | ред. код]

На території Старорусського району створено 7 пам'яток природи загальною площею 0,4 тис. га, з яких 5 комплексного, 4 ландшафтного, 2 геологічного, 1 геоморфологічного, 1 гідрологічна, 1 ботанічного і 1 зоологічного профілю.

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Характеристика Фото
97 Долина Псижі геологічна (палеонтологічна), гідрологічна 80 Наговське сільське поселення Постанова Адміністрації НО № 387[38] 10 грудня 2001 року Відслонення верхнього девону в долині річки Псижа. Стратотип «березьких шарів» виділено з опорних відслонень вапняків поблизу села Буреги. Велика кількість мінеральних джерел.
98 Діброва уздовж західної сторони річок Крекша і Тулебля комплексна, ландшафтна 170 Наговське сільське поселення Рішення Виконкому новгородської облради № 141[15] 29 квітня 1988 року Рослинність приільменських заплавних дібров з характерною трав'янистою рослинністю. Рідкісні червонокнижні види рослин (фіалка багнова).
99 Подолжинська діброва комплексна, ландшафтна 10 Залученське сільське поселення Постанова Адміністрації НО № 387[38] 10 грудня 2001 року Дубові насадження, рідкісні види рослин.
100 Ільменський глинт комплексна, ландшафтна, геологічна, ботанічна 46,1 Наговське сільське поселення Роспорядження виконкому ради депутатів НО № 613-р[11] 23 вересня 1977 року Уступ (кліф) до 11 заввишки з відслоненнями теригенно-карбонатного комплексу франського ярусу верхнього девону (D3fr), стратотипи «ільменських» і «бурезьких шарів». Знахідки викопних решток фауни пізнього девону. Куестовий ландшафт. Унікальні біоценози прибережних озерних лук на карбонатних ґрунтах. Рідкісні червонокнижні види тварин і рослин.
102 Куличині луки зоологічна ~ Наговське сільське поселення Постанова Адміністрації НО № 387[38] 10 грудня 2001 року Локальні популяції рідкісних видів і підвидів тварин.
102 Ландшафтний парк «Дубрава» комплексна, ландшафтна 30 Новосельське сільське поселення, поблизу присілка Подцепоччя Постанова Адміністрації НО № 387[38] 10 грудня 2001 року Дубові насадження, рідкісні види рослин.
103 Відторженець «Кривець» на річці Полість геологічна, комплексна, геоморфологічна 75 Івановське сільське поселення Постанова Адміністрації НО № 387[38] 10 грудня 2001 року Своєрідна форма денудації корінного берега (відторженець) річки Полість.

До змісту

Хвойнинський район[ред. | ред. код]

На території Хвойнинького району створено 4 пам'ятки природи загальною площею до 10 га, 1 геологічного профілю і 3 пейзажного (садово-паркового мистецтва).

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Характеристика Фото
104 Валун геологічна ~ Дворищенське сільське поселення Роспорядження виконкому ради депутатів НО[11] 23 вересня 1977 року Конгломерат «Зміїний камінь» (Зміїне гніздо)
105 Парк колишньої садиби пейзажна 1 Остахновське сільське поселення Рішення Виконкому Новгородської облради № 368[17] 13 листопада 1989 року Ландшафт долини річки Смердомки, деревні насадження парку колишньої садиби.
106 Парк колишньої садиби Мякініна пейзажна 4,5 Анциферовське сільське поселення Рішення Виконкому Новгородської облради № 368[17] 13 листопада 1989 року Деревні насадження парку садиби Мякініна.
107 Парк колишньої садиби Сіверса пейзажна 4 Анциферовське сільське поселення Рішення Виконкому Новгородської облради № 368[17] 13 листопада 1989 року Деревні насадження парку садиби колишнього губернатора Олександра Сіверса (дуб, ялина, липа, клен), територія півострова на березі озера Соміно, джерела.

До змісту

Холмський район[ред. | ред. код]

На території Холмського району створено 1 пам'ятку природи загальною площею 1,1 тис. га комплексного (ландшафтного, біологічного, гідрологічного) профілю .

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Характеристика Фото
108 Долина річки Батутинки та її низовинні болота комплексний, ландшафтний, гідрологічний, біологічний 1141,8 Морховське сільське поселення Постанова Уряду НО № 54[39] 4 лютого 2019 року Біоценози низовинних боліт з угрупованнями меч-трави болотної (Cladium mariscus) і куги табернемонтани (Scirpus tabernaemontani). Ялиново-широколистяні (дуб, липа, в'яз, клен) та ялиново-чорновільхові ліси уздовж долини річки Батутинки, мезофітні різнотравні заплавні луки. Місця зростання і перебування рідкісних і зникаючих видів тварин, рослин і грибів.

До змісту

Чудовський район[ред. | ред. код]

На території Чудовського району створено 2 пам'ятки природи загальною площею 1062 га, 1 комплексного (ландшафтного) профілю, 1 біологічного (ботанічна).

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Особливості Фото
109 Дубрави біологічна, ботанічна 1047,7 Грузинське, Трегубовське й Успенське сільські поселення Постанова Уряду НО № 389[40] 17 серпня 2020 року Широколисті породи дерев (дуб звичайний, в'яз); типові для широколистяних лісів чагарники і трави. Рідкісні та види рослин, ґрунти дібров.
110 Урочище «Кава» комплексна, ландшафтна 14,0 Грузинське сільське поселення Рішення виконкому новгородської облради № 399[27] 11 грудня 1987 року Під охороною рослинний дерв'янисто-чагарниковий і ґрунтовий покрив.

До змісту

Шимський район[ред. | ред. код]

На території Шимського району створено 4 пам'ятки природи загальною площею 439 га, 2 комплексного (ландшафтного, наукового, рекреаційного) профілю, 1 гідрологічного і 1 біологічного (ботанічна).

Назва Тип Площа
(га)
Розташування Створення Дата Характеристика Фото
111 Княжий двір комплексна, ландшафтна 172,3 Подгощинське сільське поселення Постанова Уряду НО № 477[41] 16 вересня 2014 року Унікальні природні комплекси лісового масиву і сухих лук на яких досліджується сукцесія за минуле століття. Природний комплекс використовується в рекреаційних цілях.
112 Сосновий бір ботанічна 263 Уторгоське сільське поселення Постанова Адміністрації НО № 387[38] 10 грудня 2001 року Лісові природні комплекси соснових борів на закинутих кар'єрах і камових ландшафтах.
113 Живодайне джерело гідрологічна 1 Шимське міське поселення Постанова Уряду НО № 387[38] 10 грудня 2001 року Облаштоване природне джерело разом з дерев'яною капличкою і навколишніми насадженнями.
114 Пагорб з рідкісними рослинами поблизу Людятино комплексна, ландшафтна 2,5 Уторгоське сільське поселення, село Людятино Постанова Уряду НО № 421[35] 8 серпня 2014 року Пагорб льодовикового походження. Низовинне болото з ручаями. На території пам'ятки 12 видів рідкісних рослин, що перебувають під охороною. Ландшафт використовується в рекреаційних цілях.

До змісту

Червона книга[ред. | ред. код]

Від 1977 року в регіоні видається Червона книга Новгородської області — офіційний документ, що містить звід відомостей про стан, поширення та заходи охорони рідкісних видів (підвидів) диких тварин і дикорослих рослин, грибів на території області[42]. До видання 2015 року було включено 408 видів: 122 — судинних рослин (плауновидних — 3, хвощевидних — 1, папоротевидних — 7, квіткових — 111), 47 — мохоподібних, 22 — водоростей (діатомових — 2, зелених — 1, стрептофітових — 6, харових — 5, червоних — 1; синьо-зелених — 7), 29 — лишайників, 71 — грибів (сумчастих — 6, базидіомицетів — 65); 2 — молюсків, 44 — членистоногих (ракоподібних — 1, комах — 43) і 71 — хребетних (круглоротих — 2, риб — 5, земноводних — 3, плазунів — 3, птахів — 47, ссавців — 11)[42]. 49 видів з регіональної Червоної книги занесені до Червоної книги Російської Федерації, 10 — до Червоного списку МСОП, 25 — підпадають під дію Конвенції CITES[42].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пам'ятка природи місцевого значення.
  2. Пам'ятка природи федерального значення.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л м Новгородская область : [рос.] : [арх. 15.07.2021] // Минприроды России : вебсайт. — 2021. — 19 апреля. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  2. Антонова З. Е., 2016, с. 46-55.
  3. а б Перечень ООПТ Новгородской области : [рос.] : [арх. 22.04.2021] // Министерство природных ресурсов, лесного хозяйства и экологии Новгородской области : вебсайт. — 2021. — 19 апреля. — Дата звернення: 12 липня 2021 року.
  4. Боровицкие пороги // Энциклопедический словарь : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб. : Ф. А. Брокгауз, И. А. Ефрон, 1891. — Т. IV (7) : Битбург — Босха.
  5. Своим решением Новгородская областная Дума лишила защиты особо охраняемые природные территории Новгородской области : [рос.] : [арх. 01.08.2010] // газеты Волховъ : вебсайт. — 2009. — 24 апреля. — Дата звернення: 1 серпня 2010 року.
  6. Уничтожение заказников Новгородской области : [рос.] : [арх. 29.10.2020] // Электронный бюллетень Центра охраны дикой природы. ЦОДП — «Право — Природе» : вебсайт. — 2009. — 30 марта. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  7. Луга у д. Новое Овсино в долине реки Луга : [рос.] : [арх. 27.01.2021] // ООПТ России : вебсайт. — 2021. — 19 апреля. — Дата звернення: 16 липня 2021 року.
  8. Чудо-поляна у станции Мойка : [рос.] : [арх. 28.02.2021] // ООПТ России : вебсайт. — 2021. — 19 апреля. — Дата звернення: 16 липня 2021 року.
  9. Ландшафт в окрестностях д. Ивня : [рос.] : [арх. 25.01.2021] // ООПТ России : вебсайт. — 2021. — 19 апреля. — Дата звернення: 16 липня 2021 року.
  10. а б в г д е ж и к л м н п р с т у ф х ц ш щ ю я аа аб ав аг ад ае аж Постановление №409-ОД «Об объявлении памятников природы регионального значения в Боровичском, Маловишерском, Маревском, Новгородском, Крестецком, Окуловском районах» : [рос.] : [арх. 15.07.2021] // Новгородская областная дума : постановление. — 1996. — 29 июля. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  11. а б в г д Распоряжение №631-р «Об охране диких животных и растений, находящихся на территории области» : [рос.] : [арх. 23.11.2018] // Новгородский областной Совет депутатов трудящихся : распоряжение. — 1977. — 23 сентября. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  12. а б Решение № 610 «О признании водных объектов памятниками природы и культуры в Новгородской области» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Исполнительный комитет Новгородского областного Совета народных депутатов : решение. — 1974. — 28 октября. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  13. Постановление №250-ОД «Об объявлении дендрологического парка в с. Опеченский Посад Боровичского района памятником природы регионального значения» : [рос.] : [арх. 27.08.2021] // Новгородская областная дума : постановление. — 1995. — 27 сентября. — Дата звернення: 25 серпня 2021 року.
  14. а б в г д е ж Решение №368 «Об отнесении природных объектов к государственным памятникам природы местного значения» : [рос.] : [арх. 10.09.2016] // Исполнительный комитет Новгородского областного Совета народных депутатов : решение. — 1991. — 18 января. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  15. а б в г д е ж Решение № 141 «Об отнесении природных объектов к государственным памятникам природы местного значения» : [рос.] : [арх. 15.07.2019] // Исполнительный комитет Новгородского областного Совета народных депутатов : решение. — 1988. — 29 апреля. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  16. Постановление №78 «О памятнике природы регионального значения „Валун у деревни Камень“» : [рос.] : [арх. 26.09.2016] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2014. — 10 февраля. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  17. а б в г д е ж и к Решение № 30 «Об отнесении природных объектов к государственным памятникам природы местного значения» : [рос.] : [арх. 27.08.2021] // Исполнительный комитет Новгородского областного Совета народных депутатов : решение. — 1989. — 13 ноября. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  18. Постановление № 110 «Об объявлении особо охраняемой природной территории — охраняемого природного ландшафта местного значения» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Администрация Маловишерского района Новгородской области : постановление. — 2001. — 26 июня. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  19. Постановление № 126 «О памятнике природы регионального значения „Бронницкие дубравы“» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2020. — 7 апреля. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  20. Постановление № 127 «О памятнике природы регионального значения „Борковские дубравы“» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2020. — 7 апреля. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  21. Постановление № 67 «О памятнике природы регионального значения „Волынские дубравы“» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2020. — 3 марта. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  22. Постановление № 65 «О памятнике природы регионального значения „Мшагские дубравы“» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2020. — 3 марта. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  23. Постановление № 66 «О памятнике природы регионального значения „Нильские дубравы“» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2020. — 3 марта. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  24. Постановление № 64 «О памятнике природы регионального значения "Пролетарские дубравы"» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2020. — 3 марта. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  25. Постановление № 63 «О памятнике природы регионального значения „Савинские дубравы“» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2020. — 3 марта. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  26. Постановление № 399 «Об отнесении природных объектов к государственным памятникам природы республиканского значения» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Государственный плановый комитет РСФСР : постановление. — 1986. — 24 сентября. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  27. а б в г д е ж и к л м н п Решение № 399 «Об отнесении природных объектов Чудовского, Боровичского и Окуловского районов к государственным памятникам природы местного значения» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Исполнительный комитет Новгородского областного Совета народных депутатов : решение. — 1987. — 11 декабря. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  28. «О памятнике природы «Заозерская аккумулятивная водно-ледниковая гряда»» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Администрация Новгородской области : постановление. — 2012. — 5 марта. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  29. Постановление № 37 «О памятнике природы регионального значения "Заручевье"» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2014. — 31 января. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  30. Постановление № 327 «О памятнике природы регионального значения «Муравьиный микрозаказник „Зелёниха“» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2017. — 28 сентября. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  31. Постановление № 606 «О памятнике природы регионального значения „Опеченские горы“» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2014. — 10 декабря. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  32. Постановление № 326 «О памятнике природы регионального значения „Открытый карст у деревни Трубы“» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2017. — 28 сентября. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  33. Постановление № 598 «О памятнике природы регионального значения „Семиручье“» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2012. — 9 октября. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  34. Постановление № 325 "О памятнике природы регионального значения «Урочище „Кобылья гора“»" : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2017. — 28 сентября. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  35. а б Постановление № 421 «О памятнике природы регионального значения „Уступ у деревень Заручевье и Высокий Остров“» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2015. — 29 октября. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  36. Постановление № 328 «О памятнике природы регионального значения «Холмы „Бальдазары“»» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2017. — 28 сентября. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  37. Распоряжение №26-рз «Об отнесении природных объектов к государственным памятникам природы местного значения» : [рос.] : [арх. 26.09.2016] // Администрация Новгородской области : распоряжение. — 1992. — 13 января. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  38. а б в г д е ж и к л м н п Постановление № 387 «О памятниках природы регионального значения в Волотовском, Солецком, Старорусском, Шимском районах» : [рос.] : [арх. 27.08.2021] // Администрация Новгородской области : постановление. — 2001. — 10 декабря. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  39. а б Постановление № 54 «О памятнике природы регионального значения „Парк деревни Велебицы“» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2018. — 12 февраля. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  40. Постановление № 389 «О памятнике природы регионального значения «Ботанический памятник «Дубравы»» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2020. — 17 августа. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  41. Постановление № 477 «О памятнике природы регионального значения „Княжий Двор“» : [рос.] : [арх. 28.08.2021] // Правительство Новгородской области : постановление. — 2014. — 16 сентября. — Дата звернення: 15 липня 2021 року.
  42. а б в Красная книга НО, 2015.

Література[ред. | ред. код]

  • (рос.) Антонова З. Е. Регионально-типологическое ландшафтное районирование Новгородской области // Полевой сезон — 2015: Исследования и природоохранные действия на особо охраняемых природных территориях Новгородской области: Материалы 6-й регион. науч.-практ. конф., г. Великий Новгород, 11–12 декабря 2015 г / Сост. и общ. ред. Е. М. Литвиновой. — СПб. : Арт-Экспресс, 2016.
  • (рос.) Гембель А. В. Природа Новгородской области. — Л. : Изд-во Ленинградского педагогического ин-тута им. Герцена, 1963.
  • (рос.) Кадастр флоры Новгородской области / Ред. Э. А. Юрова, Л. И. Крупкина, Г. Ю. Конечная. — Великий Новгород, 2009. — 272 с. — ISBN 978–5–98709–112-8.
  • (рос.) Красная книга Новгородской области / Отв. ред. Ю. Е. Веткин, Д. В. Гельтман, Е. М. Литвинова, Г. Ю. Конечная, А. Л. Мищенко. — СПб. : Дитон, 2015. — 480 с. — 1 тис. прим. — ISBN 978-5-905048-72-2. [1]
  • (рос.) Сведения о состоянии объектов животного мира в границах территории Новгородской области (за исключением охотничьих ресурсов). Перечень видов позвоночных животных на территории Новгородской области. — Великий Новгород, 2016.
  • (рос.) Мищенко А. Л., Суханова О. В. Новгородская область // Ключевые орнитологические территории России / Сост. Т. В. Свиридова. Под ред. Т. В. Свиридовой, В. А. Зубакина. — М. : Союз охраны птиц России, 2000. — Т. 1. Ключевые орнитологические территории международного значения в Европейской России.
  • (рос.) Ильинский И. В., Пчелинцев В. Г. ЛГ-005. Верховья реки Луга // Ключевые орнитологические территории России / Сост. Т. В. Свиридова. Под ред. Т. В. Свиридовой, В. А. Зубакина. — М. : Союз охраны птиц России, 2000. — Т. 1. Ключевые орнитологические территории международного значения в Европейской России.
  • (рос.) Обзор состояния окружающей природной среды Новгородской области в 2006 году. — Великий Новгород, 2008.

Атласи і карти[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]