Відносини Чорногорія — НАТО

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Чорногорія є одним з найновіших членів Партнерства заради миру, приєдналася в грудні 2006 року. Демократичні та оборонні реформи є одними із ключових напрямків співпраці. У квітні 2008 року Чорногорії було запропоновано розпочати Інтенсифікований діалог з НАТО на її бажання вступити в НАТО.

Чорногорія підписала свою першу Програму індивідуального партнерства з НАТО в січні 2008 року, співробітництво розширило свої межі в липні 2008 року, коли був узгоджений перший Індивідуальний план дій партнерства. Чорногорія отримала незалежність від Сербії в червні 2006 року. З 17 грудня 2010 року є офіційним кандидатом на вступ до Євросоюзу, а також має на меті вступити в НАТО.

Члени і партнери НАТО в Європі
   Члени НАТО
   План дій щодо членства
   Індивідуальний партнерський план
   Партнерство заради миру

Рамки співробітництва

Після здобуття незалежності, Чорногорія проводить широкомасштабну програму структурних та інституційних реформ. Співпраця в рамках Партнерства заради миру може істотно допомогти країні в подальшій інтеграції в Альянс і ЄС.

Чорногорія представила Презентаційний документ союзників в квітні 2007 року. Документ деталізує напрямки співпраці, які Чорногорія має намір розвивати та поглиблювати партнерство: інституційний розвиток і реформа армії, оборонна політики і стратегії, демократичний контроль над збройними силами, навчання та підготовка цивільного і військового персоналу, в тому числі з іноземних мов.

У Чорногорії працює місія НАТО, а також відділення зв'язку з Штабом Верховного головнокомандувача об'єднаних збройних сил НАТО в Європі. Угода з НАТО з інформаційної безпеки була підписана в квітні 2007 року, і почала функціонувати в листопаді 2008 року.

Основні напрямки співробітництва

Співпраця в галузі безпеки

Чорногорія прагне збільшити співпрацю в області безпеки в рамках Партнерства заради миру. Участь у спільному плануванні, підготовці та навчаннях буде суттєвим елементом співпраці в рамках партнерства. Чорногорія прагне приєднатися до союзників по НАТО в майбутніх гуманітарних і миротворчих операціях.[1]

На підтримку зусиль НАТО щодо оснащення і підготовку Афганської національної армії, Чорногорія пропонує пожертву у вигляді 1600 зброї та боєприпасів. Вона також розглядає допомогу медичного персоналу в НАТО в Афганістані.

Оборона і реформа сектора безпеки

Оборона і правоохоронної систем є ключовими елементами співпраці. Ключовим пріоритетом є, працювати разом, щоб встановити повний демократичний контроль над збройними силами. Союзники також підтримують широкий демократичний, інституційний і судовий процес реформ, реалізований в Чорногорії.

За сприяння союзників, Чорногорія проводить реформи в стратегічній оборонні і створює довгостроковий план розвитку для своєї армії. Ці документи служать основою для всеосяжного реформування системи оборони країни. Країна приєдналася до Партнерства заради миру з метою планування та аналізу розвитку збройних сил, які будуть повною мірою здатні використовуватися у миротворчих і рятувальних цілях з силами НАТО і державами партнерами.

Союзники по НАТО підтримали проект Цільового фонду НАТО в обох країнах Сербії і Чорногорії, видалити цим країнам протипіхотні міни. Надмірне і застаріле озброєння і боєприпаси залишаються серйозною проблемою для Чорногорії з точки зору безпеки та охорони навколишнього середовища.

Наука і довкілля

Наука заради миру і безпеки, програма Чорногорії отримала гранти для низки спільних проектів. Проекти включають в себе сейсмічні проекти зі зниження ризику при небезпечних явищах, дослідження і поглиблення регіональної співпраці.

Чорногорія і НАТО спрямовані на підвищення наукового співробітництва. Основні напрями співпраці в інтересах розвитку може бути дослідження боротьби з тероризмом, видалення небезпечних хімічних речовин, і екологічні ініціативи.

Еволюція відносин

Союзники НАТО визнали незалежність Чорногорії зразу ж після того, як вона оголосила незалежність в червні 2006 року і запросили її приєднатися до Партнерства заради миру в листопаді 2006 на Ризькому саміті. Країна офіційно приєднався до Партнерства в грудні того ж року. У квітні 2007 року, Чорногорія виступила презентувала документ у якому було зазначено деталізації цілей та пропозиції країни для співпраці в рамках Партнерства заради миру.

У квітні 2008 року, в країні було запрошено НАТО почати Посилений діалог з усього спектру політичних, військових, фінансових, та безпекових питань, пов'язаних з його прагненням до членства. В рамках інтенсивного діалогу з НАТО було проведено шість раундів консультацій на робочому рівні з Чорногорією на різні теми в період з червня 2008 року по січень 2009 року.

Див. також

Примітки