Biddle

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Biddle
Biddle Motor Car Company
Тип Акціонерне товариство
Форма власності акціонерне товариство
Галузь Автомобілебудування
Гасло "Information, rather than Persuasive Sales Talk"
Доля 1920 - компанію купує фірма Maibohm Wagon Company
Засновано Жовтень 1915
Засновник(и) Чарльз Фрай
Закриття (ліквідація) 1922
Штаб-квартира Пенсільванія, штат Філадельфія, США
Ключові особи Чарльз Мейбом
Продукція Транспортні засоби
CMNS: Biddle у Вікісховищі

Biddle (Біддл) — з 1915 року американський виробник автомобілів. Штаб-квартира розташована в Пенсільванії, штат Філадельфія. У 1920 році компанію купує фірма Maibohm Wagon Company. У 1922 році компанія припинила виробництво автомобілів.

Заснування компанії[ред. | ред. код]

У жовтні 1915 року панове МакМаріс і Чарльз Фрай вирішили заснувати фірму з виробництва автомобілів, перший став директором компанії, другий — головним конструктором. Оскільки компанія перебувала з штаті Філадельфія, то ім'я Biddle Motor Car Company було вирішено дати на честь однієї з самої відомих сімей цього штату — Біддл. Предки цієї сім'ї оселилися в цих місцях ще в 1630-х роках, члени цього клану брали участь у визвольній війні, хтось був головою банку, хтось — ще якимось героєм, але один з нащадків цієї родини був одним з акціонерів, з його згоди і було використано ім'я.

Початок виробництва автомобілів[ред. | ред. код]

Фірма планувала випускати дорогі і солідні автомобілі. Перша машина була сконструйована вже до кінця року, так швидко зібрати першу машину вдалося завдяки тому, що всі компоненти, крім шасі, поставлялися іншими фірмами. 3.7 л 48-сильний мотор поставляла компанія Buda, задній міст — Salisbury, коробку передач — Warner (зараз більш відомий як Borg Warner), електрообладнання — Westinghouse, колеса — Rudge-Whitworth, а кузови — компанія зі штату Пенсільванія — Fleetwood. Машину назвали Biddle Model C.

Biddle серед інших американських компаній
Biddle Model D Touring та Roadster
Biddle Model D Custom Sporting

Оскільки у всі часи стилі машин різних континентів відрізнялися, і тим «смачнішими» для покупців вони були на іншому, то і дизайн цього американського автомобіля був зроблений в стилі європейських машин типу Mercedes або Austro-Daimler. Офіційно машину представили публіці в січні 1916 року на автомобільній виставці, машина отримала індекс D. Протягом року вдалося реалізувати близько 100 автомобілів цієї моделі, причому кузови замовники вибирали самі, у якої фірми замовляти, і, як кажуть джерела, двох однакових не було.

У середині 1917 року машина отримала нові шасі, збільшені в основі всього на 2.5 см, техніка залишилася та ж, але машина отримала індекс H.

Незабаром виробничу програму розширив покупний мотор фірми Rotchester-Duesenberg, яка продавала мотори, сконструйовані братами Дюзенбергами. Мотор мав об'єм 4.9 л при 4-х циліндрах, ці мотори мали 16 клапанів, тобто по 4 на кожен циліндр, розвивав такий мотор 80 сил. Машина ж отримала позначення Model HA.

Реклама Biddle

Під час війни обсяг продажів впав, і навіть на деякий час призупинився випуск автомобілів, разом з тим клієнтам перестали пропонувати мотори «Дюзенберг», до 1920 року справи фірми були досить жалюгідні, і її було вирішено продати фірмі Maibohm Wagon Company, ця колишня каретна фірма почала виробляти автомобілі в 1916 році, але класом вони були в рази нижче, ніж «Біддл», для порівняння — за готове авто фірми «Мейбом» просили від 300 до 500 доларів, у той час коли у «Біддл» тільки шасі без кузова обходилися в 1600–2000 доларів.

Biddle Model B1 Sedan
Акція Biddle Motor Car Company, видана 1 квітня 1919 року

Під управлінням нового господаря в серію пішли нові моделі: В1 і В5, які відрізнялися тільки довжиною бази. Техніка залишилася колишньою, крім коробок передач, які стали 4-ступінчастими.

Припинення виробництва автомобілів. Закриття компанії[ред. | ред. код]

Однак дорогі машини йшли погано, і щоб не втратити основну фірму, Чарльз Мейбом продає «Biddle» містерові Крейну, який 19 грудня 1921, купивши фірму, перейменовує її в Biddle-Crane Motor Car Company, проте і він не зміг поставити фірму на ноги, продавши за рік всього близько 40 автомобілів. У підсумку наприкінці 1922 року фірма пропала з автомобільних каталогів, як і багато інших невеликих компаній.

У США існувала ще одна фірма зі схожим ім'ям — Biddle & Star, але вона була чисто кузовною, і існувала з 1882 року, а в автомобільну епоху поставляла кузови, наприклад, фірмі Mercer, а ближче до 30-х стала основним постачальником кузовів фірмі Hudson.

Список автомобілів Biddle[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Beverly Rae Kimes, Henry Austin Clark, ed. (1996). Standard Catalog of American Cars 1805–1942. Krause Publications. p. 124. ISBN 978-0-87341-428-9.
  • John Bentley, «Biddle», in The Old Car Book, Number 168, Fawcett Books, copyright 1952 p. 103
  • Floyd Clymer, Historical Motor Scrapbook Number Four, Clymer Motors, Los Angeles, 1952.