Anonima Lombarda Cabotaggio Aereo

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ALCA
Anonima Lombarda Cabotaggio Aereo
Тип Акціонерне товариство
Форма власності акціонерне товариство
Галузь Автомобілебудування
Засновано 1947
Закриття (ліквідація) 1949
Причина закриття Банкрутство
Штаб-квартира Мілан, Італія
Ключові особи Джоаккіно Коломбо
Фламініо Бертоні
Продукція Транспортні засоби

ALCA (АЛКА) — з 1947 року італійський виробник автомобілів. Штаб-квартира розташована в місті Мілан. Компанія займалася розробкою мікроавтомобіля, який так і не вдалося запустити у виробництво, окрім декількох дослідних екземплярів. У 1949 році компанія припинила свою діяльність.

Заснування компанії[ред. | ред. код]

Італійський дизайнер Фламініо Бертоні

У 1947 році новостворена компанія ALCA найняла відомих конструктора Джоаккіно Коломбо (який проєктував двигуни для Ferrari та Maserati) і дизайнера Фламініо Бертоні (який створив дизайн Citroën 2CV, Citroën Traction Avant та Citroën DS) для розробки мікроавтомобіля Volpe. Назва фірми була складена з перших букв її повного найменування — Anonima Lombarda Cabotaggio Aereo («Акціонерне товариство каботажних авіаліній Ломбардії»).

Розробка мікроавтомобіля Volpe[ред. | ред. код]

Невеликий автомобіль був представлений на Женевському автосалоні та у Римі як економніша альтернатива Fiat 500 Topolino, і був призначений для збіднілих за час війни покупців. У показі, що викликав велику цікавість, взяв участь комік Ермініо Макаріо. Розробляти автомобіль допомагали компанії Società di Construzioni Meccaniche e Aeronautiche та Officine Caproni. Автомобіль називався як ALCA, так і Volpe (укр. «Лисиця»).

Машина була відкритою (але оснащена капотом), двотактний двигун з повітряним охолодженням, об'ємом 124 см3 і потужністю 6 к.с. при 5000 об/хв, був встановлений ззаду. Діаметр циліндрів становив 42 мм, а хід поршнів — 45 мм. Коробка передач була чотириступінчастою, а важіль перемикання передач був розташований на рульовій колонці. При колісній базі 150 см довжина автомобіля становила 250 см, ширина транспортного засобу — 102 см, а висота з відкритим верхом — 106 см. Несучий кузов без дверей давав простір для двох людей. Автомобіль міг розігнатися до 75 км/год. П'ять ALCA Volpe були зареєстровані в Mille Miglia у варіанті з турбонаддувом, без даху, із вбудованими підголівниками та аеродинамічною задньою частиною.

Банкрутство та закриття компанії[ред. | ред. код]

Було виготовлено менш ніж десять екземплярів, після чого виробництво припинилося, не кажучи вже «турбоверсію», яка так і не з'явилася на початку автоперегонів. 1948 року фірма була звинувачена в афері, взявши в цілому близько 300 мільйонів лір у клієнтів, які замовили маленький автомобіль. Після цього, у 1949 році компанія ALCA була закрита.

В афері також брала участь іспанська компанія Gemicar Internacional Auto S.L. з Мадриду, яка у 1947 році вирішила виготовити свою версію невеликого автомобіля під назвою Hispano Volpe для внутрішнього ринку, а також для Португалії, Марокко, Латинської Америки та іспанських колоній. Жодного зразка цієї версії так і не було створено.

До 1949 року компанія Aero-Caproni в Тренто випустила кілька екземплярів автомобіля Volpe.

Сьогодні кілька екземплярів ALCA Volpe без двигунів знаходяться у музеях або приватних колекціях. Один ALCA Volpe був доставлений до Сполучених Штатів у 1951 році і був зразком, на який встановили свій двигун.

Мікроавтомобіль Volpe хоч і був практично тільки на папері, але поклав початок виробництва популярних у наступному десятилітті «бабл карів» (bubble cars).

Список автомобілів ALCA[ред. | ред. код]

  • 1947 — ALCA Volpe

Джерела[ред. | ред. код]

  • Harald Linz und Halwart Schrader: Die Internationale Automobil-Enzyklopädie. United Soft Media Verlag GmbH, München 2008, ISBN 978-3-8032-9876-8
  • Autorenkollektiv: Enzyklopädie des Automobils. Marken · Modelle · Technik. Weltbild Verlag, Augsburg, 1989