Zunder

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Zunder
Industrias del Transporte Automotor SRL
Тип Виробник автомобілів
Галузь Автомобілебудування
Засновано 1959
Засновник(и) Нельсон Хосе Бонджованні
Еліхіо Оскар Бонджованні
Закриття (ліквідація) 1963
Штаб-квартира Ріо-Кварто, Аргентина
Ключові особи Хуліан Гарсія
Ансельмо Гарсія
Продукція Транспортні засоби

Zunder — аргентинський виробник автомобілів, що працював з 1959 до 1963 року. Штаб-квартира знаходилася в Ріо-Кварто.

Засновники[ред. | ред. код]

Нельсон Хосе (ісп. Nelson José Bongiovanni) і Еліхіо Оскар Бонджованні (ісп. Eligio Oscar Bongiovanni) були онуками італійських іммігрантів, які приїхали підкорювати Аргентину, і дід і бабка мали фірму, яка виготовляла гужові вози. З дитинства брати захоплювалися всім механізованим, тому коли вони виросли, то вирішили пов'язати своє майбутнє з автомобілями. Закінчивши технічну школу в Кордові, 1948 року вони оселилися в Ріо-Кварто, де стали продавати автомобілі Chevrolet. З приходом до влади в Аргентині полковника Хуана Домінго Перона, братам Бонджованні довелося перепрофілювати свій бізнес в автосервіс, тому що задля підтримки національного виробника Перон обмежив імпорт продукції до країни. 1955 року Перон був скинутий з президентської посади державним переворотом, політична обстановка змінилася, і брати вирішили зайнятися виробництвом автомобілів, тим більше, якраз починалася хвиля появи дрібних фірмочок, які починали випускати мікрокари.

Заснування компанії і початок виробництва автомобілів[ред. | ред. код]

Для ознайомлення з нюансами виробництва автомобілів Нельсон вирушає в турне по США та Європі. В Англії він познайомився з технологією виготовлення склопластикових кузовів, цей процес його зацікавив, бо давав можливість пристойно заощадити на виготовленні кузовів. По поверненні додому він разом з братом засновує фірму Industrias del Transporte Automotor SRL. В 1959 році був побудований перший прототип, який назвали Zunder, що по-німецьки означає «іскра».

Машина мала склопластиковий кузов типу 2-дверний седан, встановлений на трубчасту металеву раму, а під капотом, який розташовувався ззаду, був поміщений 33-сильний 1.1 л двигун від VW Käfer. Проте в ході випробувань з'ясувалося, що потужності замало, для перетину горбистої місцевості треба потужніший двигун. Нельсон знову пакує валізи і їде цього разу до Німеччини, де він звертається до відомих в автомобільній галузі представників фірми Porsche. На його здивування австро-німці підійшли до його проблеми з розумінням, і не тільки стали поставляти автомобільному промисловцеві-початківцю свої 1.5 л 58-сильні двигуни в комплекті з коробкою передач і трансмісією, але й особисто були присутні під час дебюту автомобіля вже в 1960 році.

По поверненні додому, маючи в кишені контракт зі штутгартською фірмою, пан Бонджованні купує ділянку землі, на якому будує завод площею в 60 000 м². Незабаром в Буенос-Айресі відбулася демонстрація першого автомобіля — Zunder 1500.

Припинення виробництва автомобілів[ред. | ред. код]

Спочатку планувалося випустити 400 машин до 1961 року, ще 700 до 1962, 1100 — до 1963, в 1964 році вийти на проектну потужність в 1600 автомобілів, проте справи пішли зовсім не так, як планувалося. Незважаючи на те, що машина мала мотор і трансмісію від Porsche 356, передню незалежну підвіску і гідравлічні гальма на всіх колесах, кузов машини мав кілька шарів склотканини в області моторного відсіку, і мотор не було чутно в салоні, цей автомобіль не користувався попитом через його зовнішній вигляд. До 1963 році було випущено всього близько 200 автомобілів, до цього часу до бізнесу братів приєдналися ще одні брати — Хуліан і Ансельмо Гарсія.

Закриття компанії[ред. | ред. код]

Пара братів вирішили виправити ситуацію, побудувавши новий автомобіль зі спортивним кузовом купе, який нагадував VW Karmann-Ghia. Фірма побудувала два прототипи, один з яких згорів під час випробувань. Не дивлячись на те, що всі 200 машин були розпродані, фірма опинилася в скрутному фінансовому становищі, губернатор провінції, де розташовувався завод, хотів допомогти фірмі, але політична опозиція наклала вето на надання кредиту, і партнерам нічого не залишалося іншого, як поховати ідею подальшого виробництва автомобілів в 1963 році.

Список автомобілів Zunder[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]