Artesi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Artesi
Тип фірма
Галузь Автомобілебудування
Засновано 1948
Засновник(и) Антоніо Артезі
Закриття (ліквідація) 1948
Причина закриття Банкрутство
Штаб-квартира Палермо, Італія
Продукція Транспортні засоби

Artesi (Артезі) — з 1948 року італійський виробник автомобілів. Штаб-квартира розташована в місті Палермо. Компанія займалася розробкою мікроавтомобіля, який так і не вдалося запустити у виробництво, окрім одного дослідного екземпляра. У 1948 році компанія припинила свою діяльність.

Заснування компанії[ред. | ред. код]

Компанія Artesi була заснована в 1948 році Антоніо Артезі і розташована в Палермо. Шарм виробника автомобіля або "чогось незвичного" час від часу когось вражає. Таке явище відбулося відносно недавно у Італії. Одна з таких "лихоманок" в 1948 році вразила і Антоніо Артезі з Палермо.

Проектування автомобіля[ред. | ред. код]

Artesi виготовили невеликий автомобіль, який дуже люб'язно назвали Pulcino ("Курча"). Він був оснащений мотоциклетним одноциліндровим двотактним двигуном, об'ємом 125 см3, з повітряним охолодженням, ланцюговим приводом на ведучі колеса та 4-ступінчастою коробкою передач із передачею заднього ходу. Автомобіль важив всього 150 кг. Він виглядав дуже привабливо і зібрав великий натовп відвідувачів Третьої середземноморської виставки, яка проходила у Палермо. Кузов мав закруглені кути у стилі тодішніх американських автомобілів, що також було відображено на капоті та решітці. Автомобіль мав неповторий вигляд престижного Pontiac.

Закриття компанії[ред. | ред. код]

На задоволення пана Артезі мікроавтомобіль зібрав доброзичливі та похвальні відгуки громадськості, але не покупців, оскільки він залишився дослідним прототипом та так і не вийшов у виробництво.

У тому ж 1948 році компанія була закрита.

Список автомобілів Artesi[ред. | ред. код]

  • 1948 - Artesi Pulcino

Джерела[ред. | ред. код]

  • Harald Linz, Halwart Schrader: Die Internationale Automobil-Enzyklopädie. United Soft Media Verlag, München 2008, ISBN 978-3-8032-9876-8.
  • George Nick Georgano (Chefredakteur): The Beaulieu Encyclopedia of the Automobile. Volume 1: A–F. Fitzroy Dearborn Publishers, Chicago 2001, ISBN 1-57958-293-1.
  • George Nick Georgano: Autos. Encyclopédie complète. 1885 à nos jours. Courtille, Paris 1975.