Міна (співачка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Міна Мацціні)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міна Мадзіні
Mina Mazzini
Основна інформація
Повне ім'я італ. Mina Anna Maria Mazzini
Дата народження 25 березня 1940(1940-03-25)[1][2][3] (84 роки)
Місце народження Бусто-Арсіціо, Провінція Варезе, Ломбардія, Королівство Італія
Роки активності з 1959 року
Громадянство Швейцарія[4], Королівство Італія і Італія[4]
Професії співачка, кіноакторка, джазвумен, телеведуча, студійна виконавиця, поетеса-піснярка, підприємиця
Співацький голос сопрано
Інструменти вокал[d][5]
Жанри популярна музика, Рок-н-рол, поп і джаз
Псевдоніми Baby Gate, Mina, Mina Mazzini[2], Pomodoro, Tigresa de Cremona і La tigre di Cremona
Колективи MinaCelentanod
Лейбли Italdiscd[2][6], Ri-Fi[2][6], PDUd[2][6], Sony BMG[2] і Warner Music Italyd[2]
Нагороди
Діти Massimiliano Panid[7] і Benedetta Mazzinid[8][2]
Mina Mazzini
Q: Цитати у Вікіцитатах
CMNS: Файли у Вікісховищі
Міна у 1960 році

Міна Анна Марія Мадзіні, (італ. Mina Mazzini, у поточному шлюбі Кваїні (італ. Mina Anna Quaini)[9][10] (25 березня 1940(19400325), Бусто-Арсіціо), у музичній кар'єрі відома як Міна — італійська співачка, музикантка, авторка пісень, телеведуча, акторка та підприємиця. Одна з головних осіб на італійському телебаченні та домінуюча фігура в попмузиці 1960-х та 1970-х. Відома своїм триоктавним вокальним діапазоном, високодинамічним сопрано та образом емансипованої жінки, пісні якої забороняли за теми релігії, куріння та сексу, Міна продала понад 150 мільйонів платівок в усьому світі. Записавши 77 альбомів та 71 сингл[11][12], Міна є єдиною артисткою, альбоми якої очолювали італійські чарти протягом кожного із шести десятиліть, починаючи з 1965 року. Співачка випускала альбоми щороку, протягом 1958—2003 років, і досі продовжує випускати нові альбоми та сингли, припинивши сценічні виступи 1978 року.

Ранні роки[ред. | ред. код]

Анна Марія Мадзіні народилася в сім'ї робітника в Бусто-Арсіціо, Ломбардія[13][14][15]. В дитинстві її сім'я переїхала на роботу до Кремони. Вона любила слухати американський рок-н-рол та джазові платівки і була частою гостею в міланських клубах «Santa Tecla[it]» («Свята Текла») та «Taverna Messicana» («Мексиканська таверна»), відомих пропагуванням рок-н-ролу[16]. Після закінчення середньої школи у 1958 році вступила до коледжу, де вивчала бухгалтерський облік[15].

Кар'єра[ред. | ред. код]

1958—1961: перші кроки[ред. | ред. код]

Влітку 1958 року Міна з сім'єю відпочивала у Форте-дей-Мармі. Вона вирушила до нічного клубу «La Bussola[it]» у Маріна-ді-П'єтрасанта[it], де того вечора виступав кубинський співак Дон Маріно Баррето[it] зі своїм оркестром[17][18]. Після його виступу Мадзіні піднялася на сцену і зімпровізувала, виконавши пісню «Un'Anima tra le mani» («Душа в твоїх руках»). Виступ вдався, і протягом наступних ночей Мадзіні отримувала від власника клубу Серджо Бернардіні запрошення на сцену знову і знову[19].

У вересні вона розпочала сольну кар'єру, акомпанував гурт «Happy Boys»[15]. Концерт Мадзіні у вересні 1958 року перед аудиторією з 2500 осіб у Рівароло дель Ре отримав захоплене схвалення місцевої критики[20]. Незабаром вона підписала контракт із Давіде Маталоном, власником невеликої компанії звукозапису «Italdisc[it]». Її перший сингл «Non partir» / «Malatia» («Я не піду» / «Хвороба») був спродюсований для італійської публіки під сценічним псевдонімом «Міна». Водночас свій сингл «Be Bop A Lula» / «When» («Бі боп а лула» / «Коли») співачка випустила для міжнародної аудиторії під сценічним ім'ям «Крихітка Брама» («Baby Gate»). «Крихітка» було обране як контраст з її винятковим для італійки зростом (178 см), а «брама» була даниною поваги квартету «Golden Gate Quartet[en]»[19][21]. Її виступ на фестивалі «Sei giorni della canzone» («Шість днів пісні»), що проходив в грудні у Мілані, видання «La Notte[it]» назвало «народженням зірки»[22]. Це був останній виступ Міни з «Happy Boys», оскільки її сім'я не дозволила їй залишити навчання у коледжі заради запланованого туру Туреччиною.

Менш ніж через місяць після розриву з попереднім гуртом Міна співзаснувала гурт «Solitari» («Одинаки»), до якого увійшла як співачка, саксофоністка, піаністка, контрабасистка та гітаристка. Її перший хіт із гуртом відрізнявся тим, що Міна виконала дуже гучну, синкоповану версію популярної пісні «Nessuno» («Ніхто») на Першому рок-фестивалі в міланському Льодовому палаці у лютому 1959 року[23][24][25]. Тоді ж вона вперше виступила на телебаченні: 1 березня у шоу «Lascia o raddoppia?» («Залишити чи подвоїти?») та 4 квітня у «Il musichiere» («Музикант»), ці виступи отримали схвальну критику. Таким чином, 1959 року Міна стала першою рок-н-рольною співачкою, яка виступила на національному телебаченні. Її гучний синкопований спів приніс їй прізвисько «Королева крикунів». Публіка також називала її «Тигрицею Кремони». На хвилі успіху вона підписала контракт з відомим менеджером Еліо Джіганте, що в наступні роки організовував її виступи на найбільших майданчиках Італії[15]. Її першим італійським хітом «номер один» стала пісня «Tintarella di luna» («Місячне світло»), що прозвучала в музичній комедії «Музичний автомат кричить про любов». Наприкінці 1959 року співачка остаточно відмовилася від псевдоніма «Крихітка Брама» на користь «Міни».

1960—1965: прорив[ред. | ред. код]

Міна на Фестивалі «Санремо» (1960)
Міна у 1963 році

1960 року Міна дебютувала на Фестивалі італійської пісні в Санремо з двома піснями. Цього разу вона вперше звернулася до виконання повільних емоційних пісень про кохання. Її пісня «È vero» («Це правда») посіла 8-е місце в італійських чартах[26]. Виконання Міною пісні «Il cielo in una stanza» («Небо в кімнаті») Джино Паолі[it] ознаменувало перетворення молодої співачки з рок-н-рольної виконавиці-«крикунки» (як тоді в Італії називалися виконавців рок-н-ролу) на артистку, яка надалі стала «жінкою-натхненням» для низки авторів-виконавців[27]. Ідея пісні про те, що «кохання може вирости будь-якої миті, в будь-якому місці» прийшла до Паолі, коли він лежав на ліжку і дивився у стелю пурпурового кольору[28]. «Il cielo in una stanza» очолила рейтинг найпродаваніших синглів Італії та потрапила до чарту США «Billboard Hot 100», під назвою «This World We Love In»[11][29]. Кадри виконання пісні Міною були включені до музичних фільмів «Я цілую… ти цілуєш» та «Зустріч в Ішії[it]», а 1990 року — пісня стала саундтреком фільму «Славні хлопці».

На пісенному фестивалі в Санремо 1961 року Міна виконала дві пісні. «Io amo, tu ami» («Я люблю, ти любиш»), що посіла четверте місце у чарті Італії, а «Le mille bolle blu» («Тисяча синіх бульбашок») — п'яте[30]. Розчарована цими результатами, Міна заявила про намір ніколи більше не виступати на цьому фестивалі.

Оскільки пісні та фільми Міни вже стали на той час популярними за кордоном, вона почала гастролювати Іспанією та Японією і виступала на венесуельському телебаченні у 1961 році[31]. На початку 1962 року Міна виступала на іспанському телебаченні та в паризькій залі «Олімпія»[32]. Презентація її німецького синглу «Heißer Sand» («Гарячий пісок») 12 березня 1962 року на телешоу Петера Крауса[en] викликала бум продажів, за 10 днів у Німеччині розійшлося 40 000 платівок з ним[33]. Платівка посіла перше місце і провела понад пів року в німецьких чартах 1962 року[34][35][36]. Протягом наступних 2 років у німецькі чарти потрапило ще 6 синглів Міни[34]. Під час опитування слухачів та слухачок, проведеного в липні 1962 року в Німеччині, Австрії та німецькомовній частині Швейцарії, Міна була визнана найпопулярнішою співачкою у світі[37]. У травні 1962 року вона виступила в Буенос-Айресі. Тим часом її кавер-композиції у ритмах мамбо «Moliendo Cafe» («Кафе Молієндо») та пісня у стилі серф-попу «Renato» («Ренато») зайняли 1 та 4 місця відповідно в італійських чартах[11]. Сторона «Б» синглу «Renato» містила пісню «L'eclisse twist» («Твіст затемнення»), яка також використовулася для саундтреку до художнього фільму Мікеланджело Антоніоні «Затемнення». 1963 року співачка отримала заборону на виступи на телебаченні за свої відверті пісні, що стосувалися релігії, куріння та сексу, а також за стосунки з одруженим чоловіком, оскільки це не відповідало домінуючій католицькій та буржуазній моралі у суспільстві. Попри заборони, надалі вона продовжила з'являтися на телеекрані в різних популярних телешоу. Також знялася у десятці фільмів.

10 січня 1964 року Міна у програмі «La fiera dei sogni» виконала пісню «Città vuota» («Порожнє місто»), кавер пісні Джина Макденіелса[en] «It's a Lonely Town (Lonely Without You)», яка стала її першим релізом на лейблі «RiFi»[38][39]. Її наступний сингл «È l'uomo per me» («Він для мене чоловік»), кавер на пісню Джоді Міллер[en] «He Walks Like a Man», став найпродаванішим записом року в Італії[11]. 11 грудня 1964 року в телепрограмі «Il macchiettario» Міна продемонструвала свою нову мелодійну манеру, виконавши пісню «Io sono quel che sono» («Я є такою, якою я є»). Цього ж часу вийшов сингл «Suna ni kieta namida» («Сльози зникають у піску»), у якому Міна повернулася до свого попереднього юнацького сценічного образу[40]. Пісня, заспівана японською мовою, посіла перше місце в японському чарті синглів і принесла співачці звання найкращої міжнародної виконавиці в Японії[41].

У прямому ефірі першого епізоду телешоу «Studio Uno[it]» 1965 року, що транслювалося щосуботнього вечора, Міна з'явилася у новому образі блондинки з вищипаними бровами[42]. На шоу вона виконала такі задумливі за складовою пісні «Un bacio è troppo poco» («Одного поцілунку недостатньо») і «Un anno d'amore» («Рік кохання»)[43], кавер на пісню Ніно Феррера[it] «C'est irreparable» («Це непоправно»)[44]. На цьому ж проєкті вона виконала свою знамениту пісню «Brava» («Добре»)[15]. Того ж року її альбом «Studio Uno[it]» («Перша студія») очолив італійський чарт. Також серед її записів 1965 року була пісня «Spirale Waltz» («Спіральний вальс»), яка стала музичною темою до фільму «Десята жертва».

1966—1968: незалежна творчість[ред. | ред. код]

Міна і Адріано Челентано на передачі «Sabato sera» (1967)

1966 року вийшла знаменита пісня Міни «Se telefonando» («Якщо по телефону»). Перед цим, навесні того року, Мауріціо Костанцо[it] та Гіго Де К'яра[it] спочатку написали текст, який мав стати темою для радіопередачі «Aria condizionata[it]» («Кондиціонер»)[45]. Текст пісні був написаний у «похмурій» манері Гела Девіда[en][29]. Надалі серіалізм-композитора Енніо Морріконе попросили покласти текст на музику[46]. Після цього Міна зустрілася з трьома авторами пісні в репетиційній кімнаті RAI на Віа Теулада у Римі. Морріконе почав повторювати коротку музичну тему всього з трьох нот («мікроелементів») на піаніно[46]. Цей уривок мелодії він скопіював із сирени поліцейської машини, яку чув у Марселі. Після кількох тактів Міна схопила аркуш із текстом і почала співати, ніби знала мелодію раніше. Створена таким чином «Se telefonando» являє собою поп-пісню з вісьмома тональними переходами, що створюють напругу протягом усього приспіву[47][45]. Аранжування Морріконе являло собою складну комбінацію мелодійних партій труби, гри на барабанах у стилі Гела Блейна[en], струнної групи, жіночого хору в стилі європопу 1960-х та інтенсивного звучання дозвукових тромбонів[29].

Спочатку, у травні 1966 року, «Se telefonando» була представлена Міною в одному з епізодів телешоу «Studio Uno[it]» («Перша студія»), а в серпні того ж року на «Aria condizionata». Пісня досягла 7-го місця в італійському чарті та посіла 53-е місце у щорічному списку найпродаваніших синглів Італії. Пісня була включена в альбом «Studio Uno 66[it]» поряд з такими популярними піснями, як «Ta-ra-ta-ta» і «Una casa in cima al mondo» («Дім на вершині світу»). Це був п'ятий найпродаваніший альбом року в Італії[12].

1966 року Міна почала працювати зі Швейцарською службою телерадіомовлення[en] та оркестром «Radiosa» в Лугано. Разом зі своїм батьком вона започаткувала незалежний лейбл «PDU[it]». Першою платівкою, яка вийшла під цим лейблом, була «Dedicato a mio padre» («Присвячується моєму батькові»). Зростаючий інтерес Міни до бразильської музики призвів до запису пісні «La banda» («Гурт»), написаної Шику Буаркі, яка посіла 3 місце в Італії. Водночас Міна продовжувала виступати на італійському телебаченні, де навесні 1967 року представила пісню «Zum zum zum» на телешоу-вар'єте «Sabato sera» («Суботнього вечора»), яку виконала у супроводі військово-морського оркестру НАТО. На телешоу вона також виконала в дуеті з Адріано Челентано пісню «La coppia pi bella del mondo» («Найкрасивіша пара в світі»). Цього ж часу Міна представила пісню «Sono, come tu mi vuoi» («Я така, якою ти хочеш мене»), назва якої була взята з п'єси Луїджі Піранделло «Come tu mi vuoi[it]» («Якою ти хочеш мене»). У текстах йдеться про маніакальну увагу преси до особистого життя артистки[48]. Ще одним хітом, виконаним Міною на «Sabato sera», стала «L'immensità» («Неосяжність»), яка була переписана Августо Мартеллі[it] і вийшла під назвою «La inmensidad» в Іспанії та країнах Латинської Америки[49].

18 липня 1968 року RAI транслювало у прямому ефірі третій епізод телешоу «Senza Rete[it]» («Без страхувальної сітки»), знімання якого відбувалося в аудиторії «А» регіональної штаб-квартири корпорації в Неаполі[50]. Програма являла собою данину поваги Міни автору-виконавцю Луїджі Тенко, який нещодавно помер. Вона перетворила його пісню «Se stasera sono qui» («Якщо я залишуся тут сьогодні ввечері») на «суворий» твір у стилі соул-музики, з музичним супроводом Піно Кальві[it][51]. Цього часу концертом у нічному клубі «La Bussola» («Компас») Міна відзначила 10-річчя своєї кар'єри під акомпанемент оркестру Августо Мартеллі[52]. Концерт був записаний і виданий у альбомі «Mina alla Bussola dal vivo[it]»[53].

Надалі Міна разом з Вальтером К'ярі[it] та Паоло Панеллі[it] стала ведучою пісенного телеконкурсу «Canzonissima» 1968 року, що транслювалося щосуботнього вечора у прайм-тайм на каналі Rai 1 з вересня 1968-го по січень 1969 року[54]. Оркестрування до нього створювали диригенти Бруно Канфора[it] та Августо Мартеллі. Тут Міна виконала кілька пісень, зокрема «Sacumdì Sacumdà», італійську «розмовну» версію, «з посмішками», композиції в стилі босанова «Nem Vem Que Nao Tem» Карлоса Імперіала, яку мало не заборонили до виконання в ефірі через суперечливий зміст. Пісня була виконана як частина музичної «фантазії», паралельно із «Quelli che hanno un cuore» («Ті, що мають серце»), яка була «інтенсивною» версією композиції Міни «Anyone Who Had a Heart[en]» американської співачки Діонн Ворвік[55]. Ще однією інтерпретацією пісень Ворвік стала «La voce del silenzio» («Безмовні голоси», оригінал «Silent Voices») Паоло Лімітті[it] та Еліо Ізола[it], яку Міна теж виконала наживо на передачі[15]. Серед інших пісень Міни на «Canzonissima» були: «Niente di niente» («Зовсім нічого»), версією «Break Your Promise» гурту «The Delfonics[en]»; «Fantasia» («Фантазія»), «La musica è finita» («Музика закінчена») та «елегантна» «Un colpo al cuore» («Серцевий напад»)[56]. Пісня «Un colpo al cuore» посіла 68-те місце у рейтингу найпродаваніших синглів 1968 року в Італії. Кожен випуск передачі завершувався виконанням Міною пісні «Vorrei che fosse amore» («Бажаю, щоб це було кохання»), «атмосферного» твору Бруно Канфори, який посів 50-е місце у рейтингу найпродаваніших синглів Італії 1968 року[56]. Підбірка пісень із телепередачі вийшла як альбом «Canzonissima '68[en]».

1969—1973: співпраця з Моголом та Баттісті[ред. | ред. код]

Міна і Джорджо Ґабер на передачі «Teatro 10» (1972)
Міна і Лучіо Баттісті на передачі «Teatro 10» (1972)

Після тримісячної перерви, у квітні 1969 року Міна повернулася до творчості, записавши пісню «Non credere» («Не вірити») на музику Луїджі Клаузетті і П'єтро Соффічі та слова Могола[57]. Пісня стала третім найпродаванішим синглом року в Італії[58]. В результаті успіху «Non credere», Могол та його колега-композитор Лучіо Баттісті, разом із гуртом «Premiata Forneria Marconi», що брав участь у створенні інструментальної частини композицій, почали працювали над написанням кількох пісень для Міни. В результаті ця команда написала низку пісень, зокрема «Io e te da soli» («Ти і я наодинці»), «Insieme» («Разом»), «Amor mio» («Моє кохання»), «Io vivrò senza te» («Я житиму без тебе»)[39][59]. Одним із перших виконаннь Міною свого нового репертуару став її живий телевізійний концерт «Senza Rete», що транслювався з Аудиторії «A» в Неаполі 20 січня 1970 року. Пісні тандему Могол-Баттісті послужили основою для кількох альбомів, зокрема «…bugiardo più che mai… più incosciente che mai…[it]», який очолив італійський чарт і став найпродаванішим в Італії 1969 року. Наступний «…quando tu mi spiavi in cima a un batticuore…[it]» посів 7 місце в рейтингу найпродаваніших альбомів 1970 року, а наступний «Del mio meglio…[it]» — друге місце серед найпродаваніших альбомів 1971 року. «Mina[it]» став найпродаванішим альбомом 1972 року, до нього увійшли такі хіти, як «Amor mio» та «Grande, grande, grande». Останні два альбоми були записані Міною під час перерви у концертній діяльності, протягом якої вона народила дочку Бенедетту.

Навесні 1972 року відбулося творче повернення Міни у телепередачі RAI про естрадну музику «Teatro 10[it]». Добірка пісень Баттісті, які співачка виконала в дуеті з композитором, стала одним одним із яскравих моментів передачі. Також на «Teatro 10», в дуеті з Астором П'яццоллою, Міна виконувала «Balada para mi muerte» («Ода моєї смерті»), створена у стилі танго нуево[en], з використанням бандонеону, за підтримки аргентинського гурту «Conjunto 9[en]». Цього часу пісня «Grande grande grande[it]» в аранжуванні Піно Престі[it][60] стала другим синглом року в Італії. Ці пісенні успіхи надихнули композитора Енріко Ріккарді[it] почати писати пісні для Міни в стилі Баттісті, зокрема у композиції «Fiume azzurro», яка стала ще одним хітом співачки, що потрапила у «топ-100» напродаваніших платівок Італії[61].

Останнім номером, виконании під час 8-ми серій «Teatro 10», став «Parole parole[it]» («Слова, слова»), що був дуетом з актором Альберто Лупо. За складовою пісня була легким діалогом між співом Міни і декламацією Лупо. Темою пісні були переживання жінки щодо кінця кохання та брехні, яку їй доводиться чути, вона глузує з компліментів свого коханця, називаючи їх просто словами («parole»). Сингл вийшов у квітні 1972 року та очолив італійські чарти. Надалі пісня виконувалася низкою інших італійських та французьких дуетів[62].

Після ексклюзивного концерту у клубі «La Bussola» 16 вересня 1972 року Міна повідомила, що планує завершити публічні виступи. Під час виступу біля входу цього нічного клубу зібралися тисячі людей[63][64][65]. Міні акомпанував оркестр Джанні Ферріо[it], у якому брав участь Джанні Бассо[it] на тенор-саксофоні та Оскар Вальдамбріні[it] на трубі[64].

Після втрати чоловіка в автокатастрофі 1973 року Міна випустила такі хіти, як «E poi…» («А потім…») і «L'importante è finire» («Це важливо закінчити»). Також вона записала заголовну пісню «Fa presto, fa piano» («Працює швидко, працює тихо») до фільму «Шмагання[it]» 1974 року.

1974—1978: прощання зі сценою[ред. | ред. код]

Міна і Альберто Лупо на передачі «Teatro 10» (1972)

Останнім виступом Міни у прямому ефірі був заключний епізод телешоу «Milleluci[it]», що вийшов 16 березня 1974 року. Вона була його ведучою разом із Раффаеллою Каррою. Міна виконала такі пісні як «Everything's Alright[en]», «Mack the Knife[en]», «Night and Day[en]» та «Someday (You'll Want Me to Want You)[en]». Після блюзового дуету «Non gioco più» з гармоністом Тутсом Тілемансом Міна оголосила про відмову від публічних виступів[66]. Її останньою появою на телебаченні став виступ із піснею «Ancora ancora ancora». Цей був фінальний номер телешоу «Mille e una luce» від 1 липня 1978 року[67].

Того ж літа Міна повернулася до концертної діяльності. Виступи проходили у клубі «La Bussola[it]» у Версилії[it]. Загалом було заплановано 15 концертів у «La Bussola», які мали розтягнутися на весь літній сезон, проте через хворобу легенів Міна дала лише 11. Усі концерти пройшли за повного аншлагу. Останній концерт Міни відбувся у «La Bussola» 23 серпня 1978 року, він був записаний і вийшов як концертний альбом «Mina Live '78[it]»[67].

1979—досі: подальша кар'єра[ред. | ред. код]

Полишивши сцену, Міна продовжувала записувати альбоми, продюсував які її син Массіміліано Пані[it]. Так, у період з 1972-го по 1995 рік вона майже щороку випускала по два альбоми. Починаючи з 1973 року її платівки та компакт-диски мали характерне оформлення обкладинки, створене за художніми мотивами дизайнерів Лучано Таларіні, Джанні Ронко та фотографа Мауро Балетті. З середини 1980-х дизайн обкладинок альбомів довіряли лише Балетті. Усі альбоми Міни, що вийшли під лейблом «PDU[it]», потрапили до «топ-100» найкращих Італії[68]. Більшість її робот складалася з каверів на відомі пісні, вона присвячувала свої триб'ют-альбоми «The Beatles», Френку Сінатрі, Ренато Дзеро[it], Доменіко Модуньйо, Лучіо Баттісті, Енцо Янначчі, неаполітанській пісні та релігійній музиці. Починаючи з 1989 року всі її записи включали джазову гру Даніло Рі[it] на фортепіано.

Найбільшим успіхами Міни у чартах після залишення сцени стали дуети з іншими виконавцями. 1985 році її дует з Ріккардо Коччанте «Questione di feel» («Справа у почутті») став не лише 13-м найпродаванішим синглом року в Італії, але й отримав статус «вічнозеленого» (так називають пісні-хіти в Європі, які завжди користуються популярністю). Диск «Mina Celentano», записаний в дуеті з Адріано Челентано, став найпопулярнішим альбомом 1998 року в Італії. Перерва у виступах Міни на телебаченні тривала до 2001 року, коли вона випустила кадри своїх сесій звукозапису. Відео транслювали 30 березня на вебсайті компанії «Wind». Це призвело до мільйонів відвідувань сайту тієї ночі та додаткових мільйонів переглядів у наступні дні. Відзнятий матеріал вийшов на DVD «Mina in Studio»[69].

Після цього сингли Міни знову потрапили до чартів Італії. Трек «Succhiando l'uva» («Смоктання винограду») 2002 року, написаний для неї Дзуккеро, посів 3 сходинку в чарті. Кавер Міни на пісню «Don't call me baby (Can't take my eyes off you)» (2003) посів 4 сходинку в Італії. Сингл «Alibi» (2007) досяг 6 сходинки в Італії. Потрійний компакт-диск «The Platinum Collection» очолив італійський чарт. Такий самий успіх мали і альбоми «Olio[it]» (1999), «Veleno[it]» (2002), «Bula Bula[it]» (2005), «Todavía[it]» (2007), «Le migliori» (2016) і «Maeba[it]» (2018). Пізніші релізи Міни включали дуети з Міком Хакнеллом, Фабріціо Де Андре, П'єро Пелу, Адріано Челентано, Лучіо Даллою, Жуаном Мануелем Серратом[it], Шику Буаркі, Мігелем Бозе[it], Тіціано Ферро, Джорджею та Сілом. Останніми роками Міна вела щотижневу колонку на першій шпальті газети «La Stampa» (між 2000—2011 роками) та сторінку в італійському виданні журналу «Vanity Fair», де відповідала на фанатські листи (між 2003—2015 роками)[18].

Міна понині продовжує видавати альбоми, продажі яких отримують золоту сертифікацію. Співачка чергує випуск поп-альбомів з джазовими проєктами та роботами в інших стилях, не перестаючи дивувати публіку новими музичними дуетами. Тим часом, її голос і пісні присутні у безлічі масмедіа: у радіо- та телерекламі, тематичних мелодіях спортивних програм, шоу талантів (де співають її пісні з класичного репертуару), триб'ют-шоу, створюються нові кавери її пісень і навіть семпли, що використовуються у записах інших виконавців (зокрема репера Мондо Марчо[it])[70]. Хоча Міна і не з'являлася на публіці наживо, вона відкрила та закрила музичний фестиваль в Санремо 2009 року своєю версією оперної арії Джакомо Пуччіні «Nessun dorma». Її голос також був присутній, коли вона виконувала кавер пісні у відео головного спонсора фестивалю, компанії «TIM», протягом сезонів 2017 та 2018 років[71].

Вихід 2016 року другого спільного альбому Міни та Адріано Челентано «Le migliori» («Найкращі») викликав великий ажіотаж[72]. Диск став найпродаванішим альбомом в Італії. 2018 року новий альбом Міни «Maeba» знову дебютував першим місцем у чарті італійських альбомів та вінілових платівок.

Особисте життя[ред. | ред. код]

З раннього підліткового віку Міна Мадзіні брала участь у змаганнях з плавання у спортивному клубі «Canottieri Baldesio» у Кремоні, який на той час відвідувала еліта кремонської буржуазії[39]. В басейні у 16 років вона зустріла захисника футбольного клубу «Кремонезе»[39] і почала з ним зустрічатися.

У 1962 році Міна почала стосунки з актором Коррадо Пані[it], які шокували італійську публіку, оскільки актор був одружений, хоча й не жив з дружиною. 18 квітня 1963 року Міна народила сина Массиміліано Пані[it]. Через відмову Міни приховувати свої стосунки їй заборонили виступати на публічних італійських телеканалах та радіо. Оскільки продаж її платівок тільки зростав, а публіка вимагала бачити Міну в ефірі, RAI був змушений скасувати заборону і 10 січня 1964 року повернути її на телебачення. Незабаром після народження дитини пара розлучилася.

Вірджиліо Кроччо і Міна

Брат Міни Альфредо Мадзіні, також співак, загинув в автокатастрофі 1965 року. Через рік вона з батьком переїхали до швейцарського Лугано. Стосунки з актором Вальтером К'ярі[it], однак, залишилися в Італії. Потім Міна мала стосунки з актором Джаном Марією Волонте, які закінчилися, коли вона дізналася про його роман з акторкою. Наприкінці 1960-х Міна протягом трьох років була у стосунках із композитором Августо Мартеллі[it], які були близькі до шлюбу. У 1970 році Міна одружилася з Вірджіліо Кроччо, журналістом видання «Il Messaggero»[14], взявши офіційне ім'я Анна Марія Мадзіні-Кроччо. 11 листопада 1971 року народила дочку Бенедетту Мадзіні[it]. Чоловік загинув у автокатастрофі 1973 року[73].

1981 року Міна побралася з кардіологом Еудженіо Кваїні[74]. Вони одружилися 10 січня 2006 року у Лугано. 1989 року співачка набула швейцарського громадянства[14]. Відповідно до вимог цієї країни вона взяла прізвище чоловіка, і її ім'я змінилося на Анна Марія Кваїні[9][10]. Однак для громадськості, італійського реєстру актів громадянського стану та її італійських документів вона, як і раніше, називає себе Міною Мадзіні, що також видно у назві домену її вебсайту[75][76].

Проживає в Лугано, Швейцарія.

Музичний стиль та публічний імідж[ред. | ред. код]

Міна у 1961 році

Голос[ред. | ред. код]

Міна відома своїм триоктавним вокальним діапазоном та своїм високодинамічним сопрано[47]. Свінговий та «антимелодійний» у ранні роки (пісня «Tintarella di luna», 1959), її спів пізніше набув високих драматичних тонів. Луї Армстронг оголосив її «найвизначнішою білою співачкою у світі»[77][78][79].

«Королева крикунів»[ред. | ред. код]

Захоплена хвилею рок-н-ролу, що прокотилася Італією у 1958 році, Міна почала слухати американські платівки і стала частою гостею міланських нічних клубів «Derby Club[it]», «Santa Tecla[it]» та «Taverna Messicana», у яких пропагувалася музика в цьому стилі[16][80][16]. Репертуар Міни на початку її кар'єри включав нескладні імітації британських та американських рок- та джазових пісень, а виконання співачкою надгучної та синкопованої версії пісні «Nessuno» продемонструвало її чудове відчуття ритму[18][19]. Перед цим, 1958 року у світі італійської естради відбулася знаменна подія, де Доменіко Модуньйо підняв руки вгору під час виконання пісні «Nel blu dipinto di blu» («Volare»), чим викликав здивування публіки та порушив традицію, що панувала у ті часи, коли виконавці були нерухомими на сцені під час співу. У своїх перших появах на телебаченні Міна ще більше порушила цю традицію, рухаючи головою, руками та стегнами у такт мелодії[81][18]. Письменник Едоардо Сангвінеті[it] згадував першу зустріч італійської публіки із пристрастною співачкою як «для багатьох незабутній досвід, … одкровення»[25]. Телеведучий Маріо Ріва[it] назвав її однією з «крикунів», як тоді називали виконавців рок-н-ролу в Італії, за її характерний тембр голосу та енергійне виконання[82][83][29][18]. Пізніше громадськість назвала Міну «королевою крикунів», а за екстравагантні жести вона отримала прізвисько «кремонська тигриця» («la Tigre di Cremona»)[84][85].

Публічний імідж[ред. | ред. код]

Міна з Леліо Луттадзі (1969)

Під час виконання у 1960 році балади «Il cielo in una stanza» Міна представила свою нову сенсуалістичну манеру виконання[40][27]. Її роман з актором Коррадо Пані[it], що стався через три роки потому, кинув виклик моральним підвалинам Італії, країни, де розлучення вважалося незаконним актом, а матері-одиначки були ганебним явищем. Таким чином, її нонконформістський вибір уособлював емансипацію жінок в Італії, що суперечило пануючим на той час католицьким та буржуазним чеснотам[81]. Наступна заборона виступати на італійських теле- та радіоканалах ще більше зміцнила імідж Міни як незалежної «поганої дівчини», що вона акцентувала при виборі тем для пісень[81][29][18]. Прикладом цього стало її виконання пісні «Sacumdì Sacumdà» у прямому ефірі після того, як RAI висловили своє невдоволення її текстом, який розповідав про зустріч дівчини з дияволом[55]. Іншими піснями, які RAI спочатку заборонив як аморальні, були «Ta-ra-ta-ta» (відверто говорилося про паління сигарет), «La canzone di Marinella» і «L'importante è finire» (мали на увазі секс без кохання)[86][87]. «Крута» на той час поведінка Міни вирізнялася такими ознаками, як сексуальна привабливість, куріння у громадських місцях, фарбоване світле волосся, вищипані брови та інтенсивне використання макіяжу для очей[29][86][18].

Основними темами пісень співачки були тривожні любовні історії[18]. Її співочий стиль полягав у дуже драматичному інтерпретуванні пісні, з використанням жестів та мови тіла, задля максимального оживлення історії[55]. Виконання Міни зазвичай характеризувалося виразною напруженністю, незначними варіаціями та оригінальним фразуванням[47]. Музичний критик Герардо Джентілі відзначав виконавчу майстерність співачки словами: «У Міни слово стало словом, а нота стала нотою»[88].

Щоб максимально продемонструвати вокальний діапазон та виконавчі здібності Міни, композитор Бруно Канфорою[it] написав для неї ритмічний джазовий номер, пісню «Brava», а Енніо Морріконе написав пісню «Se telefonando», у якій присутні численні тональні переходи[29][45]. Так само, спеціально для Міни була написана низка інших пісень, які вона виконувала під акомпанемент оркестрів компанії RAI на телепроєктах «Studio Uno[it]», «Sabato sera», «Canzonissima» та «Teatro 10[it]» (ці оркестри акомпанували всім зіркам, які брали участь у цих передачах). Міна (разом зі співачкою Кармен Віллані[it]) вперше об'єднала класичну італійську поп-музику та свінг із елементами блюзу, ритм-енд-блюзу та соулу, особливо в піснях «Se stasera sono qui» та «Deborah»[51]. Також вона сприяла включенню в італійську поп-музику нових музичних стилів, зокрема танго нуево[en], як це було присутнє в її дуеті «Balada para mi muerte» з Астором П'ядзоллою.

Співпраця з дуетом Могол-Баттісті[ред. | ред. код]

1969 року Міна змінила не лише музичний стиль, але й зовнішній вигляд. Замість зачіски з коротким прямим волоссям вона обрала довгі світлі кучері й почала носити чорні міні-сукні. Цього часу вийшли перші пісні для Міни авторства творчого дуету Могола та Лучо Баттісті, особливо «Insieme» та «Io e te da soli», які вперше повною мірою продемонстрували виконавчі блюзові та соул-навички співачки[89]. Приблизно під час їхньої співпраці Міна звернулася до виконання поп-музики, розрахованої на аудиторію середнього віку[29]. Мелодії Баттісті були складними за будовою, зокрема, відзначалися складною акордовою послідовністю[en][61]. Для цих пісень характерна часта зміна ритму, паузи, «діалоги» між вокалом та оркестром. Ще однією характерною рисою був інструментальний вступ без ритмічної основи.

Латинські музичні жанри[ред. | ред. код]

Будучи шанувальницею босанови, Міна з самого початку своєї кар'єри, окрім італійської, записувала пісні іспанською та португальською мовами, і нині має фанатів в Іспанії та Латинській Америці. Іспанський режисер Педро Альмодовар використовував пісні Міни як саундтреки до своїх фільмів. 2001 року Міна випустила збірку «Colección Latina», яка включає класичні твори латинських авторів іспанською мовою, а також іспанські кавери до її оригінальних пісень. 2003 року вийшов мюзикл «Mina… che cosa sei?» за піснями Міни, який поставили в Аргентині з акторкою Еленою Роджер[en] у головній ролі. «Mina… che cosa sei?» номінувався на 4 аргентинські премії «ACE» у 2003 та 2004 роках, як «найкращий мюзикл», та отримав ще одну аргентинську премію «Кларін» за найкращий мюзикл[90]. 2007 року Міна опублікувала альбом «Todavía[it]» іспанською та португальською мовами, який посів 36-те місце в іспанських чартах і 1-е місце в італійських чартах[91]. До нього увійшли дуети з Жуаном Мануелем Серратом[it], Мігелем Бозе[it], Дієго Торресом[it], Шику Буаркі та Дієго Ель Сігалом.

Співпраці[ред. | ред. код]

Виступ Міни 1978 року

Співпраці з аранжувальниками[ред. | ред. код]

Співпраці з іншими виконавцями[ред. | ред. код]

Спадщина[ред. | ред. код]

Міна Мадзіні записала 77 альбомів та 71 сингл, які потрапили в італійські чарти[11][12]. Вона єдина артистка, альбоми якої очолювали італійські чарти протягом кожного із шести десятиліть, починаючи з 1965 року, коли вперше почав вестися чарт найкращих альбомів Італії. Співачка випускала альбоми щороку, протягом 1958—2003 років, і досі продовжує випускати нові альбоми та сингли.

1 червня 2001 року президент Карло Адзеліо Чампі нагородив її італійським орденом «За заслуги» другого ступеня[75].

Низка пісень Міни стали хітами для іншомовних виконавців та виконавиць:

  • Першою з них стала «Piano», виконана Меттом Монро як «Softly, as I Leave You», яка досягла 10-го місця у британському чарті «тop-40». 1964 року версія пісня у виконанні Френка Сінатри досягла 27-го місця у чарті «Billboard Hot 100».
  • «Se telefonando» переспівували кілька виконавиць в Італії та за кордоном, насамперед Франсуаза Арді[29] та Іва Дзаніккі (1966), «Delta V» (2005), «Vanessa and the O's» (2007) та Ніл Хеннон (2008)[93].
  • «Grande grande grande», записана британською співачкою Ширлі Бессі як «Never Never Never» 1973 року, потрапила у «Billboard Hot 100»; «топ-10» чарту Великої Британії; очолила австралійський чарт; посіла 2 місце у Південній Африці; та 3 місце у Сінгапурі[94][95].
    . Селін Діон з Лучано Паваротті також записали версію пісні в 1997 році (що вийшла як «I Hate You Then I Love You»).
  • Через рік співачка Даліда та актор Ален Делон записали «Paroles, paroles», французьку версію «Parole parole», яка стала міжнародним хітом. Вона стала однією з найвідоміших французьких пісень у світі[96][97].
  • Мексиканський співак Хосе Хосе[en] записав іспанську версію хіта «Sono, come tu mi vuoi» під назвою «Soy como quieras tu».
  • Англійський музикант Елвіс Костелло використав уривок з пісні Міни «Un bacio è troppo poco» у своєму альбомі «When I Was Cruel».
  • Таніта Тікарам зробила кавер на пісню Міни «And I Think of You — E penso a te» англійською мовою як трек альбому «The Best of Tanita Tikaram».
  • Турецька співачка Ажда Пеккан переспівала понад дюжину пісень Міни.
  • Британська співачка Дасті Спрингфілд згадала Міну у своєму виступі[98].
  • 2010 року чиказький гурт «La Scala» випустив рок-кавер на свій хіт «Tu Farai» із Греттою Рошель на вокалі[85].
  • Іспанська артистка Моніка Наранхо записала альбом «Minage» з каверами Міни іспанською мовою, опублікований 20 березня 1999 року. Серед треків були «Ancora, ancora, ancora», «Io é te da soli», «Fiume azzurro» (як «Sobreviviré») і «L'immensità». Міна брала участь у записі альбому, записавши дует «Él se encuentra entre tú y yo» («Він між тобою і мною»).
  • Ірландська виконавиця танцювальної музики Рошин Мерфі створила кавери до пісень Міни «Non credere» та «Ancora, ancora, ancora» (ремікшовані та розширені британськими та італійськими ді-джеями треки), які потрапили до її мініальбому «Mi Senti» 2014 року, що містив переосмислення класичних поп-хітів різних італійських виконавців.

До 70-річчя Міни газета «La Repubblica» провела опитування читацької аудиторії про найкращу пісню Міни всіх часів. У голосуванні 30 000 осіб композиція «Se telefonando» очолила список[99].

Нагороди, номінації, відзнаки та досягнення[ред. | ред. код]

Міна і Джонні Дореллі (1960)

1958

  • Номінація на передачі «Sei giorni della canzone» за виступ з піснею «Proteggimi»
    • Друге місце[100]

1959

  • Виступ на конкурсі «Canzonissima» з піснями «Nessuno» і «Tua», номінація[101]
  • Нагорода «Золотий музичний автомат»[101]
  • Нагорода «Золотий мікрофон»[101]

1960

  • Номінація Фестивалю «Санремо» за виступ з піснею «Non sei felice» and «E' vero»
    • Сьоме місце
  • Номінації на «Canzonissima» за виступ з піснями «Tintarella di luna», «Il cielo in una stanza», «Folle banderuola», «E' vero», «Na sera 'e maggio», «O Sarracino», «Ma l'amore no», «Violino tzigan» e «Due note»
    • Фіналістка з «Tintarella di luna»
    • Фіналістка з «Na sera 'e maggio»

1961

Міна з Альберто Лупо (ліворуч) і Антонелло Фалькуї (всередині) (1972)
  • Номінація фестивалю «Санремо» за виступ з піснями:
    • «Io amo tu ami» (четверте місце)
    • «Le mille bolle blu» (п'яте місце)

1963

  • Номінації на «Canzonissima» за виступ з піснями «Il cielo in una stanza» і «Stringimi forte i polsi»
    • Фіналістка з «Il cielo in una stanza»

1964

  • Японія: нагорода «Найкращому міжнародному артисту», in Japan
  • Нагорода від критики за «Найкращий альбом року» (альбом «Mina»)
  • Нагорода від критики «Оскар дель диско '64» (альбом «Mina»)

1965

  • Номінація «Міжнародної виставки естрадної музики» за виступ з піснею «L'ultima occasione»

1966

  • Номінація «Міжнародної виставки естрадної музики» за виступ з піснею «Ta-ra-ta-ta»
  • Нагорода «Золота гондола» «Міжнародної виставки естрадної музики»

1968

  • Номінація «Міжнародної виставки естрадної музики» за виступ з піснею «Ta-ra-ta-ta»

1987

  • Нагорода «Тарілка Тенко» («Targa Tenco») в категорії «Виконавець року» за альбом «Rane supreme»[102]

2001

 — Орден «За заслуги перед Італійською Республікою»: другу найвищу громадянську нагороду Італії вручив президент Карло Адзеліо Чампі 1 червня 2001 року[103]

2015

  • Медаль «Золотий Амвросій» від міста Мілан[104]

Рекорди[ред. | ред. код]

  • Веб-захід у прямому ефірі на порталі Wind, на якому були представлені деякі відеокліпи Міни в студії звукозапису, набрав понад 20 мільйонів переглядів і став одним із найпопулярніших за весь час в Італії[105].
  • Міна є найпопулярнішою артисткою в італійських чартах, її альбоми та сингли загалом 24 рази очолювали чарти, 61 рази знаходилися у «трійці» найкращих, 86 разів у «п'ятірці» найкращих, 114 разів у «десятці» найкращих та 130 разів у «двадцятці» найкращих. Загалом у чартах брали участь її 79 альбомів та 71 сингл.

Альбоми: рекорди у чартах Італії[ред. | ред. код]

Міна на Фестивалі «Санремо» 1961 року
Weekly chart[106] Підсумковий чарт року[106] Загальний чарт[106]
No. 1 Top 3 Top 5 Top 10 Top 20 Top 30 No. 1 Top 3 Top 5 Top 10 Top 20 Top 100 No. 1 Top 3 Top 5 Top 10 Top 20 Top 100
15 34 52 62 64 67 4 7 10 20 36 72 16 37 56 70 74 79

Сингли: рекорди у чартах Італії[ред. | ред. код]

Тижневі чарти[106] Підсумкові чарти року[106] Загальний чарт[106]
No. 1 Top 3 Top 5 Top 10 Top 20 Top 30 No. 1 Top 3 Top 5 Top 10 Top 20 Top 30 No. 1 Top 3 Top 5 Top 10 Top 20 Top 40
8 24 30 44 56 59 1 7 8 10 16 25 8 24 30 44 56 62

Дискографія[ред. | ред. код]

Фільмографія[ред. | ред. код]

Фільми[ред. | ред. код]

Назва Рік Роль Режисер Примітки
Музичний автомат кричить про любов 1959 Співачка Мауро Морассі Камео
Пісні Тедді Бойс 1960 Мінучча Доменіко Паолелла
Санремо — великий виклик 1960 Камео П'єро Вівареллі Епізодична роль
Призначення на Ішію 1960 Камео Маріо Матоллі Камео
Небезпечні матері 1960 Нікі Імпота Доменіко Паолелла
Крикуни на лаві підсудних 1960 Міна Лучо Фульчі
Міна... геть караул! 1961 Валерія Армандо Тамбурелла
Я цілую… ти цілуєш 1961 Марчелла П'єро Вівареллі
Призначення на Рів'єру 1962 Міна Маріо Матоллі
Дівчатам це подобається 1962 Камео Курт Нахманн Епізодична роль
Пісні в усьому світі 1963 Камео Вітторіо Сала Документальний фільм
Для кохання... для магії... 1967 Айкесіада Дуччо Тессарі

Телебачення[ред. | ред. код]

Міна та Адріано Челентано на телепередачі «Sabato sera» (1967)
Назва Рік Роль Канал Примітки
Studio Uno 1961–1966 Ведуча Rai 1 Шоу-вар'єте (1, 3–4 сезони)
Sabato sera 1967 Ведуча Rai 1 Шоу-вар'єте
TuttoTotò 1967 Співачка Rai 1 Епізод: «Totò ye ye»
Canzonissima 1968–1969 Ведуча Rai 1 Музичний конкурс (6 сезон)
Senza Rete 1968–1970 Співведуча Rai 1 Шоу-вар'єте (1–3 сезони)
Non cantare, spara 1968 Вільгельміна Rai 1 Епізод: «Seconda puntata»
Noches de Europa 1969 Музична гостя La 2 Епізод від 8 листопада 1969 року
Teatro 10 1972 Виконавиця Rai 1 Шоу-вар'єте (3 сезон)
Milleluci 1974 Співведуча Rai 1 Шоу-вар'єте

Бібліографія[ред. | ред. код]

Міна у 1959 році
  • Mina, come sono by Gianni Pettenati (Virgilio 1980)
  • Mina, la voce by Mario Guarino (Forte 1983)
  • Unicamente Mina by Flavio Merkel and Paolo Belluso (Gammalibri 1983)
  • La leggendaria Mina (PDU Italiana Edizioni Musicali S.r.l./Curci 1983)
  • Mina. Storia di un mito raccontato by Nino Romano (Rusconi 1986)
  • Mina nelle fotografie di Mauro Balletti (Campanotto 1990)
  • Mina — Le immagini e la storia di un mito (Eden 1992)
  • Mina — Mito e mistero by Nino Romano (Sperling & Kupfer 1996)
  • Mina — I miti by Antonella Giola, Daniela Teruzzi & Gherardo Gentili (Arnoldo Mondadori 1997)
  • Mina — I mille volti di una voce by Romy Padovano (Arnoldo Mondadori 1998)
  • Divina Mina by Dora Giannetti (Zelig 1998)
  • Mina by Roberta Maresci (Gremese 1998)
  • Mina — Una forza incantatrice by Franco Fabbri & Luigi Pestalozza (eds. Euresis 1998)
  • Mina — La sua vita, i suoi successi by Gianni Lucini (Sonzogno 1999)
  • Mina, il mito (Tempo Libro 1999)
  • Studio Mina by Flaviano De Luca (ed. Elle U Multimedia 1999)
  • Mina disegnata fotografata — Authors' copyright 2001
  • Mina: Gli anni Italdisc 1959—1964 by Marco Castiglioni, Fulvio Fiore, Maurizio Maiotti, Stefania Fiore, Barbara Alari and Maurizio Maiotti (Satisfaction 2001)
  • Mina 1958—2005 Ancora insieme by Marcello Bufacchi (Riuniti 2005)
  • Mina talk. Vent'anni di interviste. 1959—1979 by Fernando Fratarcangeli (Coniglio 2005)
  • Mina… il fascino della tigre by Ghea Irene (Lo Vecchio 2006)
  • La Storia della Disco Music by Andrea Angeli Bufalini / Giovanni Savastano (Hoepli 2019)
  • Mina, Una Voce Universale by Luca Cerchiari (Mondadori 2020)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #119516047 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б в г д е ж и Discogs — 2000.
  3. FemBio database
  4. а б http://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/1989/11/07/da-ieri-mina-diventata-cittadina-svizzera.html
  5. AllMusic — 1991.
  6. а б в MusicBrainzMetaBrainz Foundation, 2000.
  7. https://www.discogs.com/de/artist/630536-Massimiliano-Pani
  8. https://www.imdb.com/name/nm0563577/
  9. а б Mina si è sposata a Lugano la cerimonia il 10 gennaio [Mina got married in a ceremony in Lugano on 10 January]. la Repubblica (італ.). 1 березня 2006.
  10. а б Mina ha sposato Quaini dopo 25 anni [Mina married Quaini after 25 years]. Corriere della Sera. 2 березня 2006. с. 46.
  11. а б в г д Top Annuali Singles (італ.). Hit Parade Italia. Процитовано 25 травня 2010.
  12. а б в Top annuali album (італ.). Hit Parade Italia. Процитовано 30 липня 2010.
  13. Marcello Giannotti (2001). L'enciclopedia di Sanremo (Encyclopedia of Sanremo) (італ.). Rome, Italy: Gremese. ISBN 9788884403797.
  14. а б в Da ieri Mina e' diventata cittadina svizzera (Yesterday Mina acquired Swiss citizenship). la Repubblica (італ.). 7 листопада 1989.
  15. а б в г д е Mina. Biografia. Musicalstore.it site. In Italian. Retrieved 27 June 2007
  16. а б в Senti questa chitarra... Gli Anni '60 (італ.). Toscana musiche. Архів оригіналу за 22 липня 2011. Процитовано 25 травня 2010.
  17. Biography of Mina. Rai International Online. Архів оригіналу за 6 червня 2011. Процитовано 25 травня 2010.
  18. а б в г д е ж и Theresa Wong (2009). Here's Mina for you. Art Practical. Архів оригіналу за 30 березня 2016. Процитовано 23 квітня 2023.
  19. а б в P. Belluso- F. Merkel, Unicamente Mina, Gammalibri 1983, p. 12
  20. Rivarolo del Re, 24 settembre La Provincia newspaper, 24 September. In Italian. Retrieved 3 July 2007
  21. Guai ai finiti. Maurizio Targa. Hit Parade Italia
  22. Guido Gerosa Nascono le stelle a Porta Garibaldi [Birth of a star at Porta Garibaldi]. La Notte. 2 December 1958. In Italian
  23. Marcello Bufacchi, Mina 1958—2005 Ancora insieme, Riuniti 2005, p. 13. In Italian
  24. T. Crotti, G. Bassi, «Mina prima di Mina», Rizzoli Editore, 2007, p. 64. In Italian
  25. а б Nessuno. In TV esplode Mina. Galleria della canzone site. In Italian. Retrieved 27 June 2007
  26. Sanremo 1960 (10ª Edizione). Hit Parade Italia. Retrieved 25 May 2010
  27. а б Il cielo in una stanza. Hit Parade Italia. In Italian. Retrieved 25 May 2010
  28. Paolo Grugni. Canzoni sempreverdi [Архівовано 2016-03-04 у Wayback Machine.] Madrepennuta.it. In Italian. Retrieved 25 May 2010
  29. а б в г д е ж и к Sounds: New Digs. Catalog of Cool. Архів оригіналу за 1 травня 2008.
  30. Sanremo 1961 (11ª Edizione). Hit Parade Italia. In Italian. Retrieved 25 May 2010
  31. «Mina ha stregato il Venezuela». Gente 25 August 1961 In Italian.
  32. «Mina ha conquistato dal vivo gli spagnoli» (In Italian). Oggi 1 February 1962
  33. «Mina incide in tedesco» (In Italian). Musica e dischi, 1 April 1962
  34. а б Chartverfolgung / Mina / Single (нім.). Music Line. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 5 січня 2010.
  35. Mina. Ready Steady Girls website. Retrieved 21 February 2008
  36. Nummer-1-Singles 1962 [Архівовано 14 липня 2014 у Wayback Machine.] RubyCon. Retrieved 25 May 2010
  37. «Mina ha conquistato la Germania», («Mina has conquered Germany». In Italian). Grand Hotel, 14 July 1962
  38. La fiera dei sogni [Архівовано 6 травня 2007 у Wayback Machine.] Minamazzini.com. In Italian. Retrieved 22 February 2008
  39. а б в г Mina. Il decoder. Архів оригіналу за 13 квітня 2010. Процитовано 23 серпня 2010.
  40. а б Mina nuova maniera Bella journal, 29 March 1964. In Italian
  41. F. Fratarcangeli, «Mina talk», Coniglio, 2005, p. 87. In Italian
  42. Studio Uno [Архівовано 14 липня 2011 у Wayback Machine.] Minamazzini.com. In Italian. Retrieved 30 July 2010
  43. Un anno d'amore Hit Parade Italia. In Italian. Retrieved 25 May 2010
  44. Artist: Nino Ferrer. Secondhandsongs.com. Retrieved 25 May 2010
  45. а б в Se telefonando (італ.). Hit Parade Italia. Процитовано 25 травня 2010.
  46. а б Morricone, Ennio. Classical Music Library Biography SibeliusMusic site. Retrieved 27 June 2007
  47. а б в Rina Gagliardi. Mina, una stella come la Callas (італ.). Confederazione Democratica Lavoratori Sammarinesi.
  48. Sono come tu mi vuoi Hit Parade Italia. In Italian. Retrieved 25 May 2010
  49. L'immensità. Hit Parade Italia. In Italian. Retrieved 25 May 2010
  50. Senza rete [Архівовано 14 липня 2011 у Wayback Machine.] Minamazzini.com site. In Italian. Retrieved 30 July 2010
  51. а б Se stasera sono qui Hit Parade Italia. In Italian. Retrieved 31 July 2010
  52. Mina Alla Bussola Dal Vivo discogs. Retrieved 25 May 2010
  53. Mina [Архівовано 23 червня 2007 у Wayback Machine.]. Archivo RAI Uno site. In Italian. Retrieved 27 June 2007
  54. Zum zum zum Galleria della canzone. In Italian. Retrieved 27 June 2007
  55. а б в Settimana 20 Dicembre 1968 Hit Parade Italia. In Italian. Retrieved 25 May 2010
  56. а б I singoli più venduti del 1968 (Biggest-selling singles of 1968) (італ.). Hit Parade Italia. Процитовано 25 травня 2010.
  57. A che gioco giochiamo [Архівовано 14 липня 2011 у Wayback Machine.] Minamazzini.com. In Italian. Retrieved 30 July 2010
  58. I singoli più venduti del 1969. Hit Parade Italia. In Italian. Retrieved 25 May 2010
  59. Jaki Irvine. frieze. 56. 2001. Архів оригіналу за 22 листопада 2008.
  60. Mina — I mille volti di una voce by Romy Padovano (Arnoldo Mondadori 1998)
  61. а б Fiume azzurro Hit Parade Italia. In Italian. Retrieved 25 May 2010
  62. Parole parole Hit Parade Italia. In Italian. Retrieved 25 May 2010
  63. Mina e l'orchestra live '72 [Архівовано 7 травня 2007 у Wayback Machine.] Lele Cerri. In Italian. Retrieved 27 June 2007
  64. а б Settimana 13 Ottobre 1972 Hit Parade Italia. In Italian. Retrieved 31 July 2010
  65. La Bussola Galleriadellacanzone.it. In Italian. Retrieved 1 September 2007
  66. Non gioco piu Hit Parade Italia. In Italian. 25 May 2010
  67. а б Ancora ancora ancora Galleria della canzone. In Italian. Retrieved 28 June 2007
  68. «Mina Con Bignè» discogs.com Процитовано 10 червня 2023
  69. «Mina in Studio» discogs.com Процитовано 10 червня 2023
  70. Mondo Marcio Feat. Mina (3) — Angeli E Demoni discogs.com Процитовано 10 червня 2023
  71. Sanremo 2017, il ritorno di Mina: la sua voce sul palco dell'Ariston E' in arrivo il nuovo album di Mina e Celentano, esce l'11 novembre today.it Процитовано 10 червня 2023
  72. [1] ansa.it Процитовано 10 червня 2023
  73. Mina Anna Mazzini, biografia (італ.). Fondazione italiani. Архів оригіналу за 13 лютого 2012. Процитовано 25 травня 2010.
  74. Sotto i ferri in italia ma il chirurgo e negli usa (PDF). Abmedica.it. Архів оригіналу (PDF) за 12 липня 2012. Процитовано 9 листопада 2012.
  75. а б Communication of President of the Italian Republic 1 June 2001. In Italian
  76. mina (італ.). Mina Mazzini.
  77. Franco Fabbri, Goffredo Plastino (30 жовтня 2013). Made in Italy: Studies in Popular Music. Routledge, 2013. с. 169. ISBN 978-1136585548.
  78. Emiliano Liuzzi (24 березня 2015). Mina, auguri alla "più grande cantante bianca del mondo" che fece 'innamorare' Armstrong e De Andrè. Il Fatto Quotidiano. Процитовано 30 вересня 2016.
  79. Pop diva Mina finds mystery songwriters. Ansa. 21 жовтня 2011. Процитовано 30 вересня 2016.
  80. Il Cabaret a Milano [Архівовано 20 червня 2014 у Wayback Machine.] Milano Metropoli. In Italian. Retrieved 25 May 2010
  81. а б в Maria Luisa Agnese (26 березня 2010). Mina, la prima femminista (anche se non lo sapeva) [Mina, the first feminist (although she didn't know that)]. Corriere della Sera (італ.). с. 36.
  82. Coriandoli. Galleria della canzone. In Italian. Retrieved 27 June 2007
  83. Tintarella di Luna Hit Parade Italia
  84. Marcello Bufacchi, Mina 1958—2005 Ancora insieme, Editori Riuniti 2005, p.13. In Italian
  85. а б Song of the Day: La Scala ft. Gretta Rochelle, "Tu Farai" (Mina cover) Cover Me. Retrieved 23 August 2010
  86. а б Mina — Fumo blu (Ta ra ta ta ta ta) Musica e memoria. In Italian. Retrieved 21 January 2008
  87. La RAI e le canzoni «oscurate» [Архівовано 1 травня 2008 у Wayback Machine.] Musica e memoria. In Italian. Retrieved 21 January 2007
  88. Antonella Giola, Daniela Teruzzi, Gherardo Gentili (1997). Mina — I miti (in Italian). Arnoldo Mondadori.
  89. Io e te da soli (італ.). Hit Parade Italia. Процитовано 31 липня 2010.
  90. Mina...che cosa sei?!? (ісп.). Alternativoteatral. Архів оригіналу за 7 липня 2011. Процитовано 5 квітня 2012.
  91. Mina. Todavia (album) Spanish charts. In Spanish. Retrieved 31 July 2010
  92. Putti, Laura. COCCIANTE CANTA LA ' DOPPIA VITA' DI UN UOMO FELICE. la Repubblica.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  93. Se telefonando [Архівовано 14 липня 2011 у Wayback Machine.] Françoise Hardy - Mon amie la rose site. Retrieved 25 May 2010
  94. '73 - The Hits Go-Set Australian Charts. Retrieved 25 May 2010
  95. Billboard Hits of the World. 1973. Процитовано 19 October 2009.
  96. à 09h07, Par Sébastian Compagnon Le 11 janvier 2017 (11 січня 2017). VIDEOS. La légende de Dalida en 10 chansons. leparisien.fr (fr-FR) . Процитовано 19 червня 2021.
  97. magazine, Le Point (22 жовтня 2013). VIDÉOS. Le compositeur de "Parole, Parole" est mort. Le Point (фр.). Процитовано 19 червня 2021.
  98. Annie Janeiro Randall (2009). Dusty!: Queen of the postmods. Oxford University Press. ISBN 9780199716302.
  99. (італ.) Gino Castaldo (25 березня 2010). E Mamma Mina cestinò i complimenti dei Beatles. La Repubblica (італ.).
  100. Trionfante finale della sei giorni. Corriere Lombardo (італ.). 9 грудня 1958.
  101. а б в Mina - Biografia. Rockol.it. 23 березня 2018. Процитовано 28 червня 2022.
  102. Albo d'oro. Clubtenco.it. Архів оригіналу за 11 серпня 2020. Процитовано 28 червня 2022.
  103. Mina diventa grand'ufficiale onorificenze per artisti e intellettuali. La Repubblica (італ.). 2 червня 2001. Процитовано 25 червня 2022.
  104. Mina, l'etichetta PDU torna di sua proprietà. E il 7 dicembre riceverà l'Ambrogino d'Oro. Rockol (італ.). 17 листопада 2015. Процитовано 25 червня 2022.
  105. Minamazzini.it (ред.). Mina - – Biografia. Архів оригіналу за 19 жовтня 2011. Процитовано 20 квітня 2013.
  106. а б в г д е Dati forniti da www.hitparadeitalia.it con licenza Creative Commons by-nc-nd 2.5

Посилання[ред. | ред. код]