Гомосексуальність у Стародавньому Єгипті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Статуя Ідет та Рую, можливо лесбійська пара. Ідет розміщена з пріоритетом справа з підписом "Господиня будинку". Нове царство, 18-та династія, 1480-1390 до н. е.
Острака зі гомосексуальною сценою

Гомосексуальність у Стародавньому Єгипті — стосунки між людьми однієї статі. Стосовно наявності таких стосунків все ще точаться дискусії, оскільки все ще замало достеменої інформації[уточнити].

В міфах[ред. | ред. код]

Починаючи з основних легенд та історій про богів гомосексуальний статевий акт мав ритуальний, символічний характер. Цим висловлювалися своє домінуюче становище, але не були гомосексуалами як такими. Тобто це не було правилом, що також відображалося в людських взаєминах.

Найвідомішими є стосунки Сета з його небожем Гором. Намагаючись підпорядкувати Гора, бог Сет приваблює його оманом в своє ліжко і ґвалтує суперника. Лише хитрістю Гор, підставив під статевий орган Сета долоні і, таким чином, залишився незайманим, тобто не був сексуально підпорядкований суперником, отже, не втратив право на владу свого батька Осіріса. Ісіда, задумавши помститися, зібрала сім'я Гора в посудину, і таємно полила їм салат-латук, який на думку єгиптян, є найсильніший афродизіаком і улюбленою їжею розпусного Сета. Поївши латуку, Сет виявився заплідненим Гором і став об'єктом насмішок інших богів, непридатним до пануванням над світом.

Інша версія цього міфу дещо відрізняється від попередньої. Гор, поки він ріс і планував помсту за батька, мав гомосексуальні зв'язки зі своїм стрийком Сетом. Коли він розповів про це матері Ісіді, тій не сподобалися такі стосунки. Вона зрозуміла, що Сет задумав принизити Гора і показати всім богам, що він не гідний бути одним з них. Але Гор та Ісіда вирішили надурити Сета. Ісіда зібрала сперму сина, намазала її на листя салату, яким потім нагодувала Сета. Тим самим Гор переміг.

Особливості[ред. | ред. код]

В папірусах, що відомі натепер, не знайдено однозначних свідчень на користь існування гомосексуальних стосунків. Деякі[які?] вчені вбачають в натяках та алюзіях вирогідність таких взаємин, які взяті в численних повчаннях. Також виявлені натяки на жіночу гомосексуальність, тактуючи книги сновидінь.

У дослідників є основи стверджувати, що подібна поведінка в різних частинах Єгипту не схвалювалося. Так в Книзі мертвих є текст, що засуджує гомосексуальні стосунки[джерело?]. Це вважається свідченням, оскільки забороняється те, що існує. Втім трактування цього тексту не є певним. Слово hm низка дослідників перекладає як «гей», а джем-hm в ролі пасивного гомосексуала, також використовувалося як ганьба ворога.

Ніанххнум і Хнумхотеп

Ймовірно найперші зображення гомосексуальних пар належать саме Стародавньому Єгипту. У 1964 році в стародавньому некрополі Саккара археологи знайшли першу в світі гробницю (часи V династії), в якій не було ні мумій фараонів та їх родичів, ні коштовностей. У ній вони побачили зображення двох чоловіків Ніанххнума і Хнумхотепа, які тримають один одного за руки і цілуються носами (найпопулярнішим в Стародавньому Єгипті поцілунком).

Незважаючи на своє незначне походження, вони високо шанувалися в палаці. Ніанххнум і Хнумхотеп обіймали високі посади, виконуючи обов'язки «начальника манікюрів». Їх теплим обіймам дають різне тлумачення. За однією з версій, ці двоє чоловіків — брати, можливо навіть близнюки. За іншою, вони пов'язані гомосексуальними стосунками. Ця версія стала популярною наприкінці XX ст. і ґрунтується на тому, що зображення чоловіків дуже схоже на зображення родинних пар в Стародавньому Єгипті. При цьому відомо, що у Ніанххнума була дружина. Вона зображена сидячою за ним в сцені загробного бенкету в гробниці. Пізніше її зображення було майже повсюдно знищено з невідомої причини. В інших сценах на стінах гробниці Хнумхотеп сам займає те місце, на якому зазвичай зображувалися дружини.

Втім виявлена острока, де чітко помітні гомосексуальний статевий акт між двома чоловіками. Деякі дослідники вбачають в цьому відображення відносин між Гором й Сетом (віддзеркалення міфу).

Відома історія фараона Пепі II (згадується під особистим ім'ям Неферкаром) та його військовика Сасенета, де йдеться про відвідання володарем свого підлеглого протягом декількох годин кожного дня. Дотепер точаться суперечки стосовно стосунків між Пепі II і Сасенетом: одні вбачають натяк на гомосексуальні стосунки, інші — алегорію щодо відвідання богом Ра бога Осіріса в підземному світі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Georges Posener: Le conte de Néferkarè et du général Siséné (Recherches Littéraires VI). In: Revue d'Égyptologie. Jg. 11, 1957, ISSN 0035-1849 (WC · ACNP), S. 119—137
  • Emma Brunner-Traut: Altägyptische Märchen. Mythen und andere volkstümliche Erzählungen. 10th Edition. Diederichs, Munich 1991, ISBN 3-424-01011-1, pp. 178—179.
  • Richard Parkinson: Homosexual' Desire and Middle Kingdom Literature, In: The Journal of Egyptian Archaeology 81 (1995), S. 57 — 76
  • Beate Schukraft: Homosexualität im Alten Ägypten. In: Studien zur Altägyptischen Kultur. (SAK) Band 36, Hamburg 2007, S. 297—331.