Клан Макнаб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Емблема (гребінь, хрест) Герб вождів клану Макнаб.
Герб вождів клану Макнаб.
Чоловік з клану Макнаб у традиційному одязі. Картина художника МакЯна. 1845 рік.
Кладовище клану Макнаб біля Кілліну, біля річки Дохарт.
Тартан клану Макнаб.

Клан Макнаб — (шотл. — Clan MacNab, гельск. — Clan Mac An Aba) — один з кланів гірської Шотландії (Гайленд).

Походження клану Макнаб[ред. | ред. код]

Назва клану Макнаб походить від гельської назви Мак Ан Аба, що означає син наставника монастиря (абата). Засновником клану був Абрадруад (гельск. — Abraruadh), що був абатом Глен Дохарт і Стратерн. Абрадруад був молодшим сином короля Шотландії Кеннета МакАльпіна. Абрадруад вів свій родовід від короля Фергуса — короля королівства Дал Ріада і від племінника святого Філлана, що був засновником монастиря Глен Дохарт у VII столітті. Однією з перших згадок про клан Макнаб у історичних документах є запис у хартії від 1124 року. Малкольм де Глендохарт згадується у документі «Рагман Роллс» — списку вождів шотландських кланів, що присягнули на вірність англійському королю Едуарду І у 1296 році.

Історія клану Макнаб[ред. | ред. код]

XIV століття — війна за незалежність Шотландії[ред. | ред. код]

Ангус Макнаб був братом дружини Джона Комина — ІІІ лорда Баденох, ворога Роберта Брюса і його конкурента щодо влади в Шотландії, якого вбив Роберт Брюс у 1306 році. Клан Макнаб разом з кланом МакДугалл воював проти Роберта Брюса і переслідував його, коли Роберт Брюс був розбитий і мало не схоплений після битви під Далріг. Коли Роберт Брюс став королем Шотландії землі клану Макнаб були конфісковані і документи клану були знищені. Але права і власність клану Макнаб були відновлені деякою мірою, коли внук Ангуса — Гілберт Макнаб отримав грамоту від короля Шотландії Девіда ІІ у 1336 році. Гілберту успадкував його син — сер Олександр, що помер у 1407 році.

XVII століття — громадянська війна на Британських островах[ред. | ред. код]

У XVI — XVII століттях йшли війни між кланами Макнаб та МакНейш. Остання битва у цій війні відбулась під Гленбултахан, в якій клан Макнаб переміг. Клан МакНейш (Нейш) загинув майже повністю. Але деякі люди з клану Нейш вціліли і з того часу цей клан називався клан Нейш Островів. Люди з клану Нейш продовжували нападати і грабувати землі клану Макнаб і чвари тривали.

Вождь клану Макнаб — Фінлей Макнаб був людиною мирною, але мусив захищати землю свого клану від армії роялістів на чолі з Джеймсом Гремом, І маркізом Монтроз у 1640 роках. Але його син Фінлі, що був відомий як Джон Смуз не пішов шляхом свого батька і приєднався до роялістів, що допомогло роялістам перемогти у битві під Кілсайх у 1645 році. Джон Смуз був призначений командиром гарнізону замку Кінкардін. Генерал Девід Леслі, лорд Ньюарк оточив замок. Проте гарнізону вдалось вирватись з оточення прпорваши оборону ковенантерів. Але Джон Макнаб потрапив в полон. Його відвезли в Единбург і засудили до страти, але він втік з полону напередодні страти. Він продовжив воювати і повів свій клан у битву під Вустером у 1651 році.

XVIII століття — повстання якобітів[ред. | ред. код]

Роберт Макнаб — XIV вождь клану Макнаб одружився з сестрою Джона Кембелла — І графа Бредалбейн, вождя клану Кемпбелл. Цей шлюб зробив неможливим участь клану Макнаб у повстанні якобітів у 1715 році, хоча багато людей з клану Макнаб підтримали повстання. XV вождь клану Макнаб був в урядовій армії під час повстання якобітів у 1745 році і потрапив у полон в битві під Престонпанс. У полоні його тримали у замку Доун.

Вождь клану Макнаб[ред. | ред. код]

Нинішнім — XXIV вождем клану Макнаб є Джеймс Вільям Арчібальд Макнаб, що успадкував цей титул від свого батька — Джеймса Чарльза Макнаба у 2013 році.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Casely, Gordon (30 January 2013). «James Macnab of Macnab». Herald Scotland. Retrieved 2013-04-28.
  • Steven, Alasdair (2013-04-02). «Obituary: James Macnab of Macnab, Chief who did much to revive Clan Macnab's fortunes worldwide — Obituaries — Scotsman.com» (NEWS). Scotsman.com. Retrieved 2013-04-28.
  • Way, George and Squire, Romily. Collins Scottish Clan & Family Encyclopedia. (Foreword by The Rt Hon. The Earl of Elgin KT, Convenor, The Standing Council of Scottish Chiefs). Published in 1994. Pages 248–249.
  • «Battle of Glen Boultachan». Electricscotland.com. Retrieved 2013-01-17.
  • Rhodes, Michael. «Peerage News: James Charles MacNab of MacNab 1926–2013». Peeragenews.blogspot.co.uk. Retrieved 2013-01-17.