Клан Фрейзер з Ловата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фрейзер з Ловата
шотл. гел. Friseal
Нашоломник: Голова долара стерта правильно
Девіз клану Je suis prest (Я готовий)
Бойовий вигук «A Mhor-fhaiche» або
«Caisteal Dhuni»
Опис клану
Країна Шотландія
Регіон Гайлендс
Район Інвернесс-Шир
Символ клану Полуниця
Вождь
Саймон Фрейзер
лорд Ловат (Макшимід)
Історична резиденція замок Бофорт

Клан Фре́йзер з Ло́вата (шотл. гел. Friseal, англ. Fraser of Lovat) — гірський клан Шотландії.

Історія[ред. | ред. код]

Клан сходить від сера Саймона Фрейзера, який одружився з леді Маргарет Сінклер, дочкою графа Кейтнесса. Саме він придбав землі клану Біссет навколо Бьюлі.

У документі, датованому 12 вересня 1367 року, Г'ю Фрейзер іменується, як лерд Ловат і власник Ерда. До 1422 року Фрейзери з Ловата розширили свої володіння, включивши Стретерік біля Лох-Нессу.

Близько 1460 року Г'ю Фрейзер, 6-й лерд Ловат став першим лордом Ловатом.

У 1544 році виникла суперечка між Фрейзерами з Ловата і Макдональдами з Кланраналда, яка спричинила битви, що увійшла в історію під назвою «Битва сорочок» (англ. Battle of the Shirts).

11-й лорд Ловат, прозваний «Лисом», оскільки одночасно вів перемовини і з представниками уряду і з якобітами був останнім дворянином, який був обезголовлений на Тауер-Гілл у 1747 році. Рішенням парламенту титул лорда Ловата був анульований, а маєтки перейшли до державної власності. У 1774 році власність на землі, але не на титул, була повернута старшому синові, генерал-лейтенантові Саймону Фрейзеру, майстру Ловата.

Початкова лінія роду обірвалась зі смертю у 1815 році молодшого брата майстра Саймона Фрейзера — Арчибальда. Маєтки перейшли до найближчого чоловіка-спадкоємця — Томаса Александра Фрейзера, 10-го лерда Стрічена (Абердиншир), який у 1837 році був визнаний бароном Ловатом, а з 1857 року став 12-им лордом Ловат.

Зі смертю 15-го лорда Ловата у 1995 році, 16-м лордом Ловатом і 25-м вождем клану Фрейзер з Ловата став його онук, Саймон Фрейзер.

Тартан Фрейзерів (Vestiarium Scoticum)

Посилання[ред. | ред. код]