Клан Макдональд з Кеппоха

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб вождів клану МакДональд з Кеппоха.
Чоловік з клану МакДональд з Кеппоха у традиційному вбранні. Малюнок художника Р. Р. МакЯна 1845 року.

Клан МакДональд з Кеппоха — (шотл. — Clan MacDonald Keppoch, гельск. - MacDhomhnuill) — один з гірських шотландських кланів. Також відомий як клан Ранальд з Лохабера (шотл. — Clan Ranald Lochaber). Одна з гілок клану Дональд (клан МакДональд).

Гасло клану: "Air Muir 'S Air Tir" - "На суші і на морі" (гельск.)

Історія клану МакДональд з Кеппоха[ред. | ред. код]

Клан МакДональд з Кеппоха походить від чоловіка на ймення Алістайр Каррах МакДональд (шотл. — Alistair Carrach Macdonald). Він був молодшим сином Доброго Джона Островитянина (шотл. — Good John Islay) — лорда Островів, VI вождя клану Дональд (МакДональд) та його дружини Маргарет Стюарт — дочки короля Роберта ІІ Шотландського.

Алістайр Каррах МакДональд брав участь у повстанні Дональда Баллоха (шотл. — Donald Balloch). У зв'язку з цим більшість його земель були конфісковані королем і передані клану МакКінтош.

У 1497 році клан МакЛарен здійснив напад на землі клану МакДональд з Кеппоха, викрав худобу з Брес Локабер (шотл. — Braes Lochaber). Люди з клану МакДональд з Кеппоха наздогнали викрадачів в місцині, що називається Гленархі (шотл. — Glenurchy). Відбулася битва. Клан МакДональд з Кеппоха переміг і повернув назад свою худобу. Але потім клан МакЛарен отримав підмогу від клану Дугела Стюарта з Епіну — вождя клану Стюарт. Відбулась ще одна битва, де МакЛарен в союзі з кланом Стюарт воював з кланом МакДональд з Кеппоха. Клан МакДональд з Кеппоха вистояв в битві, але втрати були величезні з обох сторін — були вбиті вожді кланів Стюарт та МакДональд з Кеппоха.

ХІІ вождь клану МакДональд з Кеппоха — Олександр був вбитий разом зі своїм братом у 1663 році в місцевості, що називається Тобайр-нан-Кен (гельск. — Tobair-nan-ceann) — в перекладі Колодязь Голів. Це недалеко від Інвернгаррі. Назву пов'язують з тим, що семеро вбивць вождя клану МакДональд з Кеппоха милися тут перш ніж постати перед лордом МакДонеллом з Інвергаррі.

У 1668 році вождь клану МакДональд з Кеппоха брав участь у битві під Марлоу.

У Чорній Книзі Таймоух за 1681 рік є запис про Гіллесбу — вождя клану МакДональд з Кеппоха та про Джона Гласа — першого графа Бредалюейна. Було записано, що вони стримували жителів Бре-Лохабер від нападів на землі інших кланів та інших графств.

Під час повстань якобітів син XVI вождя клану МакДональд з Кеппоха — Александр брав участь у нападі на британських солдат, які в той час готували напад на Гленфіннан. Це був перший напад на урядове військо під час повстання 1745 - 46 років. Клан МакДональд з Кеппоха був залучений до облоги Форту Віл'ям у березні 1746 року. Олександр — XVII вождь клану МакДональд з Кеппоха загинув під час битви під Куллоден у 1746 році.

Посаду вождя клану МакДональд з Кеппоха успадкував його син Ранальд, що став XVIII вождем клану. Його син Річард став ХІХ вождем клану. Лінія вождів клану була перервана у 1848 році зі смертю Чічестера — ХХІ вождя клану. Відновлення посади вождя клану МакДональд з Кеппоха було відновлено тільки у 2006 році, коли Ранальд Аласдайр МакДональд (шотл. — Ranald Alasdair MacDonald) був визнаний законним спадкоємцем вождів клану згідно рішень гарольдів Шотландії після більше ніж 30 річної суперечки щодо титулу Макк Мік Раонуйлл (гельск. — Mac Mhic Raonuill).

Резиденцією вождів клану МакДональд з Кеппоха був замок Том Харрай Торланді.

Головні прізвища людей з клану МакДональд з Кеппоха[ред. | ред. код]

Aberarder, Achnancoichean, Bohuntine, Clianaig, Cranachan, Dalchosnie, Fersit, Gellovie, Inch, Inverroy, Killiechonate, Murlagan, Tirnadris, Tulloch, Tullochrom.

Септи клану МакДональд з Кеппоха[ред. | ред. код]

Boyle, Burke, Doyle, Drake, Kelly, Kennedy, MacBride, MacDonell, MacGilp, MacGillivantic, MacGlasrich, MacKerrachar, MacKillop, MacMichie, MacPhilip, MacRaney, MacRonald, Mechie, Meekison, Mekie, Michael, Michie, Michieson, O'Donnell, Philip, Philp, Phillip, Phillips, Philipson, Rainnie, Ranald, Ranaldson, Ranney, Rennie, Reynolds, Reynoldson, Ronald, Ronaldson.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Clan MacDonnell of Keppoch Profile scotclans.com. Retrieved 13 October, 2013.
  • Standing Council of Scottish Chiefs — select «MacDonald of Keppoch» from the drop down list and click «view» clanchiefs.org. Retrieved 13 October, 2013.
  • The Family Tree of the Lords of the Isles finlaggan.com. Retrieved 13 October, 2013.
  • Clan MacLaren History electricscotland.com Retrieved 13 October, 2013.
  • Clan MacDonald — The MacDonalds of Keppoch electricscotland.com. Retrieved 13 October, 2013.
  • The Battle of Mulroy. clan-cameron.org. Retrieved 13 October, 2013.
  • The Celtic magazine; a monthly periodical devoted to the literature, history, antiquities, folk lore, traditions, and the social and material interests of the Celt at home and abroad (Volume 5) p.99.