Кемпбелли з Кодора

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хрест (емблема) клану Кемпбелл з Кодора.
Тактан клану Кемпбелл з Кодора.
Замок Кодор (Cawdor Castle) — резиденція вождів клану Кемпбелл з Кодора.

Кемпбелл з Кодора (шотл. гел. Campbell Cawdor) — один з гірських шотландських кланів. Цей клан нині не має вождя, який був би представником на раді шотландських вождів кланів. Клан не має вождя який би був визнаний герольдами. Такий клан в Шотландії називається «кланом зброєносців».

Історія клану Кемпбелл з Кодора[ред. | ред. код]

У 1510 році Мюріел Колдер — дочка Джона Колдера, VII тана клану Калдер, вийшла заміж за Джона Кемпбелла — третього сина ІІ графа Аграйл. З 1524 по 1546 рік сер Джон Кемпбелл Калдер не жив у замку Кодор — аж до своєї смерті. Після смерті Мюріела в 1573 році тан клану піов у відставку на користь свого внука — Джона Кемпбелла. У XVII столітті сер Джон Кемпбелл Калдер продає землю Крой та Ферінтощ лорду Ловат. Планувалось продати острів Айслі. Цей острів належав у 1612 – 1726 роках клану Кемпбелл з Кодора після того як він був куплений Даніелом Кемпбеллом Шавфілдом. Сер Джон Кемпбелл — VIII вождь клану Калдер одружився з Мері — старшою дочкою Левіса Прайса. Кемпбелл Кодор помер 1777 року. Йому успадкував син Прайс Кемпбелл Калдер. Його син Джон став лордом Калдер Кастлемартін у 1797 році. Після його смерті у 1821 році його змінив син Джон Фредерік Кемпбелл — І граф Кодор, І тан Кодор.

Назва Кодор (англ. Cawdor) — англомовний варіант шотландської гельської назви Калдер (шотл. гел. Calder). На початку XIX століття лорд Джон Кемпбелл Калдер проживав в Англії і змінив назву замку і назву клану.

Симвліка клану[ред. | ред. код]

На емблемі клану написано гасло: «Думай!» Тартан клану схожий на тартани інших кланів з назвами Кемпбеллів. Цей тартан до 1789 році називався тартаном Аргілл.

Септи, фамілії та варіанти прізвищ, що походять з клану Кемпбелл з Кодора[ред. | ред. код]

Cadall, Caddel, Caddell, Cadder, Cadell, Cadella, Caldaile, Caldell, Calder, Caldor, Cambal, Cambale, Cambel, Cambele, Cambell, Cambelle, Camble, Cammell, Campbele, Campbell, Campbill, Campble, Cattal, Cattall, Cattell, Cattle, Cauder, Caudle, Caulder, Cawdale, Cawdor, Chambelle, Cowdale, Kambail, Kambaile, Kambayl, Kumpel, O'Docharty, Torie, Torrie, Torry.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Clan Campbell of Cawdor. Standing Council of Scottish Chiefs (clanchiefs.org). Retrieved 2008-05-03.
  • Official Scottish Clans and Families. ElectricScotland. Retrieved 2008-04-11.
  • Tartan - Campbell of Cawdor. Scottish Tartans World Register (scottish-tartans-world-register.com). Retrieved 2008-11-03.
  • Which are the authentic Campbell tartans? Clan Campbell Society, North America (ccsna.org). Retrieved 2008-05-04.
  • Adam, Frank; Innes of Learney, Thomas (1970). The Clans, Septs & Regiments of the Scottish Highlands (8th edition ed.). Edinburgh: Johnston and Bacon. p. 302.