Оплот (бійцівський клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Оплот» — бійцівський спортивний клуб, створений у листопаді 2011 року у Харкові президентом корпорації «Оплот» Євгеном Жиліним за сприяння Олексія Олійника. СК «Оплот» спеціалізується виключно на змішаних єдиноборствах (ММА / Бої без правил). Клуб також одночасно є і ММА-лігою, тобто платформою для проведення професійних чемпіонатів з ММА, а також гран-прі в різних вагових категоріях.

Організація внесена до санкційного списку Виконавчого наказу №13660 Президента США від 10.03.2014[1]

Злочинна діяльність[ред. | ред. код]

З «Оплотом» і Жиліним учасники Харківського Євромайдану пов'язують напади молодих людей спортивної зовнішності (тітушок) на активістів і пресу. У період Євромайдану був активістом антимайдану у Харкові де «Оплот» разом з комуністами охороняли від знесення пам'ятник Леніну, та у Києві куди «Оплот» майже у повному складі виїхали у середині січня 2014 р.

Виконувач обов'язків Міністра внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що «Оплот» займався питаннями підпалу транспорту автомайданівців[2]

В.о.генерального прокурора України Олег Махніцький в ефірі 5 каналу заявив, що злочини, які інкримінуються міському голові Харкова Геннадію Кернесу, пов'язані з діяльністю організацій, подібних «Оплоту».[3]

«Оплот» затримував учасників Євромайдану, з нанесенням тілесних ушкоджень, і передавав їх міліції.

Голова організації неодноразово закликав президента В. Януковича застосовувати більш жорстокі методи для придушення Євромайдану.

Див.також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Список до наказу № 13660 Міністерство закордонних справ США
  2. Аваков назвав організаторів репресій проти активістів Майдану. Українська правда. 3 квітня 2014. Архів оригіналу за 27 листопада 2020. Процитовано 5 червня 2021. 
  3. Злочини Кернеса пов'язані з організацією типу "Оплот" - Махніцький. Українська правда. 20 березня 2014. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 5 червня 2021.