Право на науку і культуру

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кожна людина має право на свободу думки, культурної, наукової і технічної творчості, на захист інтелектуальної власності та авторських прав.

Наука і культура сумлінних громадян є рушійною силою суспільства.

Наука — це форма інтелектуальної, творчої діяльності людини, спрямована на одержання нових істинних знань про світ, суспільство, людину, техніку, культуру, інформаційні та інші технології, пізнання закономірностей їх розвитку, а також на пошук шляхів застосування отриманих наукових здобутків.

Творчість — діяльність людини, спрямована на створення нових культурних, духовних або матеріальних цінностей, інноваційних технологій чи наукових здобутків.

Культура — інтегративна система духовного надбання людства, певної людської спільноти (етносу, нації), створюваного та збагачуваного протягом тривалого історичного часу її  становлення, що передається від покоління до покоління, яка включає всі види мистецтва, культурну спадщину, культурні та історико-культурні цінності, науку, систему знань, здобутки освіти та виховання, що формують у людей почуття самобутності, повагу до культурного розмаїття і творчості людини.[1]

Мистецтво - творча художня діяльність у сферах: літератури, архітектури, скульптури, живопису, графіки, декоративно-вжиткового мистецтва, музики, танцю, театру, кіно та інші види діяльності людини, що відображають дійсність у художніх образах ( ст. 1 Закону України "Про культуру").

Право на науку і культуру в міжнародних правових актах[ред. | ред. код]

В Міжнародному пакті про економічні, соціальні та культурні права ( в ст. 15) визначається :  

«1. Держави,  які беруть участь у цьому Пакті,  визнають право  кожної людини на:

    а) участь у культурному житті;

    b) користування  результатами наукового   прогресу   та  їх  практичне застосування;

    с) користування захистом моральних і матеріальних  інтересів,  що виникають  у зв'язку з будь-якими науковими,  літературними чи  художніми працями, автором яких вона є.

2. Заходи,  яких повинні вживати держави-учасниці цього Пакту  для  повного здійснення  цього  права, включають   ті,   які  є  необхідними  для охорони, розвитку і поширення досягнень науки та  культури.

3. Держави,  які беруть участь у цьому Пакті,  зобов'язуються  поважати свободу,  безумовно необхідну для наукових  досліджень і  творчої діяльності.

4. Держави,  які  беруть участь  у  цьому Пакті,  визнають  користь, що  її дають заохочення і розвиток міжнародних контактів  та співробітництва в науковій і культурній галузях».

Україна ратифікувала Угоду з Європейським Союзом про участь України у програмі «Креативна Європа» (2021—2027). Цією угодою передбачаються доречні  засоби забезпечення участі України в культурних програмах. Разом із тим, в додатку № 2 до  угоди закріплюються заходи протидії шахрайству та іншим злочинам, що стосуються інтересів Союзу. Зокрема, згідно з ст. 2 Додатку № 2 Європейська комісія  та Європейське управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF — Office Anti-fraud) отримує повноваження на проведення адміністративних розслідувань, включаючи виїзні  перевірки та інспекції на території України, які «можуть проводитись в приміщеннях будь-якої фізичної або юридичної особи, яка розміщується або заснована в Україні та отримує кошти Союзу». Зазначимо, що «Європейське бюро з боротьби з шахрайством (ОЛАФ)» — спеціалізований орган Європейської комісії по боротьбі з шахрайством, відповідає за проведення адміністративних розслідувань по боротьбі з шахрайством, корупцією та іншою протиправною діяльністю, що завдає шкоди фінансовим інтересам ЄС. Директор ОЛАФ  має право розпочинати розслідування з власної ініціативи (не лише на вимогу інституції, органу чи держави-члена).[2]

Засоби захисту культурної спадщини закріплені в Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини.

Право на науку і культуру за законодавством України[ред. | ред. код]

Згідно Конституції України ( ст. 54):

«Громадянам гарантується свобода літературної, художньої, наукової і технічної творчості, захист інтелектуальної власності, їхніх авторських прав, моральних і матеріальних інтересів, що виникають у зв'язку з різними видами інтелектуальної діяльності.

Кожний громадянин має право на результати своєї інтелектуальної, творчої діяльності; ніхто не може використовувати або поширювати їх без його згоди, за винятками, встановленими законом.

Держава сприяє розвиткові науки, встановленню наукових зв'язків України зі світовим співтовариством.

Культурна спадщина охороняється законом.

Держава забезпечує збереження історичних пам'яток та інших об'єктів, що становлять культурну цінність, вживає заходів для повернення в Україну культурних цінностей народу, які знаходяться за її межами».

Реалізація права на науку та культуру здійснюється відповідно до приписів, викладених також в законах України: Цивільний кодекс України, Закон України «Про освіту» (2017), Закон України «Про вищу освіту» (2014), Закон України «Про авторське право і суміжні права» (2022), Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (2015), Закон України «Про кінематографію», Закон України «Про охорону культурної спадщини», Закон України «Про фізичну культуру і спорт», Закон України «Про медіа», Закон України «Про  культуру» та в інших нормативчих актах.

Право на науку[ред. | ред. код]

Гарантуючи право на свободу наукової творчості, законодавство України передбачає систему юридичних форм реалізації інтелектуальної, творчої діяльності та захисту права інтелектуальної власності.

Право інтелектуальної власності – це право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності або на інший об'єкт права інтелектуальної власності, визначений законом; юридична можливість на свій розсуд без шкоди іншим і навколишньому середовищу володіти, користуватись і розпоряджатись своїми особистими майновими та немайновими правами щодо інтелектуальних цінностей.[3]

Право інтелектуальної власності включає особисті немайнові права інтелектуальної власності та (або) майнові права інтелектуальної власності.

Особистими немайновими правами інтелектуальної власності є: 1) право на визнання людини творцем (автором, виконавцем, винахідником тощо) об'єкта права інтелектуальної власності; 2) право перешкоджати будь-якому посяганню на право інтелектуальної власності, здатному завдати шкоди честі чи репутації творця об'єкта права інтелектуальної власності; 3) інші особисті немайнові права інтелектуальної власності, встановлені законом. Особисті немайнові права інтелектуальної власності належать творцеві об'єкта права інтелектуальної власності (ст.423 ЦК України).

Майновими правами інтелектуальної власності є: 1) право на використання об'єкта права інтелектуальної власності; 2) виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності; 3) виключне право перешкоджати неправомірному використанню об'єкта права інтелектуальної власності, в тому числі забороняти таке використання; 4) інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом ( ст.424 ЦК України). Майнові права інтелектуальної власності включають право отримання гонорару за використання об'єкта права інтелектуальної власності. Майнові права інтелектуальної власності можуть бути передані відповідно до закону повністю або частково іншій особі (ст.427 ЦК України).

Цивільний кодекс України окремо визначає концепт за зміст права інтелектуальної власності щодо окремих його видів:

а) Авторського права на літературні, художні твори, твори живопису, архітектури, скульптури та графіки , комп'ютерні програми, фотографічні, письмові та інші твори (ст.433-448);

б) Право інтелектуальної власності на наукове відкриття ( ст. 457-458);

в) Право інтелектуальної власності на винахід, корисну модель та промисловий зразок ( ст. 459-470);

г) Право інтелектуальної власності на компонування напівпровідникового виробу ( ст. 471-480);

д) Право інтелектуальної власності на раціоналізаторські пропозиції ( ст. 481-484);

е) Право інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин  ( ст. 485-488);

ж) Право інтелектуальної власності на комерційне найменування та торговельну марку (ст. 489-500).

з) Право інтелектуальної власності на географічне зазначення (ст. 501-504).

і) Право інтелектуальної власності на комерційну таємницю (ст. 505-508)

к) Право інтелектуальної власності щодо суміжних прав (виконання; фонограми; відеограми) (ст. 449-456).

Правові основи здійснення наукової і науково-технічної діяльності, окрім норм Конституції України та цивільного законодавства, головним чином визначаються в Законах України та підзаконних нормативних актах: Законі України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (2015),  Законі України «Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки»,[4] у «Порядку присудження та позбавлення наукового ступеня доктора наук», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2021 р. № 1197),[5] Порядком присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії[6] та деякими  іншими нормативними актами.

Науковець (учений) є основним суб'єктом наукової і науково-технічної діяльності, який має право:

  • обирати види, напрями і засоби наукової і науково-технічної діяльності відповідно до своїх інтересів, творчих можливостей та загальнолюдських цінностей;
  • об'єднуватися з іншими вченими в громадські організації, постійні або тимчасові наукові колективи для провадження спільної наукової, науково-технічної та науково-педагогічної діяльності;
  • брати участь у конкурсах на проведення наукових досліджень, які фінансуються за рахунок коштів державного бюджету та інших джерел відповідно до законодавства України;
  • здобувати визнання авторства на наукові і науково-технічні результати своєї діяльності;
  • публікувати результати своїх досліджень або оприлюднювати їх в інший спосіб у порядку, встановленому законодавством України;
  • брати участь у конкурсах на заміщення вакантних посад наукових і науково-педагогічних працівників;
  • отримувати, передавати та поширювати відкриту науково-технічну інформацію;
  • отримувати належні стимулювання та мотивацію до наукової і науково-технічної діяльності, орієнтовані на об'єктивну оцінку реалізації конкретних завдань за кінцевим результатом;
  • здобувати державне і громадське визнання шляхом присвоєння йому наукових ступенів, вчених звань, премій, почесних звань за внесок у розвиток науки, технологій, впровадження наукових, науково-технічних результатів у виробництво та за підготовку наукових кадрів.

Науковець під час провадження наукової, науково-технічної, науково-організаційної та науково-педагогічної діяльності зобов'язаний:

Науковим працівникам, які зробили вагомий внесок у розвиток науки, можуть встановлюватися державні стипендії, а для підтримки наукової молоді — стипендії для молодих вчених відповідно до законодавства (ст. 36 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» ).

Для підтримки науки в Україні засновано 50 премій Верховної Ради України молодим ученим, розмір кожної з них становить шістдесят прожиткових мінімумів для працездатних осіб (Положення про Премію Верховної Ради України молодим ученим),[7] а також 50 іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук із щомісячною виплатою кожної у розмірі п'яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб, які виплачуються згідно з  Положенням про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук.[8]] Держава слушно посилює  увагу до мотивації творчої праці в сфері науки і освіти.[9] Позитивно схвалюючи такі дії законодавчої влади, варто подумати про більш масштабні проєкти, наприклад, на становлення в Україні своїх   оазисів науки за прикладом відомих «кремнієвих долин».

Порядок формування тематики наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, здійснюється відповідно  до Постанова Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 р. № 13.[10]

Національний фонд досліджень України утворюється відповідно до ст. 49 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (2015) з метою стимулювання фундаментальних та прикладних наукових досліджень, реалізації єдиної державної політики у сфері наукової та науково-технічної діяльності в межах його повноважень, розвитку національного дослідницького простору та його інтеграції до світового дослідницького простору, розбудови дослідницької інфраструктури в Україні та її інтеграції до світової дослідницької інфраструктури, сприяння налагодженню науково-технічного співробітництва між науковими установами, закладами вищої освіти та представниками реального сектора економіки і сфери послуг, сприяння міжнародному обміну інформацією та вченими, сприяння діяльності, спрямованій на залучення учнівської та студентської молоді до наукової та науково-технічної діяльності, сприяння виробничо-орієнтованим (галузевим) науковим установам шляхом організації конкурсів за запитом відповідних міністерств, інших центральних органів виконавчої влади або інших замовників, за умови виділення такими центральними органами виконавчої влади або замовниками відповідних коштів, популяризації наукової і науково-технічної діяльності. Грантова підтримка наукової і науково-технічної діяльності за рахунок коштів державного бюджету на конкурсній основі.  Фонд  виконує свою місію відповідно до приписів ст. 49-59 Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (2015), Положення про Національний фонд досліджень України,[11] Порядку надання грантової підтримки наукової і науково-технічної діяльності за рахунок коштів державного бюджету.[12]

Україна, яка є членом Спеціального комітету із штучного інтелекту при Раді Європи, у жовтні 2019 року приєдналася до Рекомендацій Організації економічного співробітництва і розвитку з питань штучного інтелекту (Organisation for Economic Co-operation and Development, Recommendation of the Council on Artificial Intelligence, OECD/LEGAL/0449), а з урахуванням цих процесів у 2020 році ухвалила власну Концепцію розвитку штучного інтелекту в Україні,[13] метою якої є визначення пріоритетних напрямів і основних завдань розвитку технологій штучного інтелекту для побудови конкурентоспроможної національної економіки.

Очікуваними результатами реалізації Концепції є: значне збільшення кількості кваліфікованих спеціалістів у галузі штучного інтелекту, в тому числі наукових та науково-педагогічних працівників, а також поширення серед населення навичок компетентного використання штучного інтелекту; створення сприятливих умов для поширення та підвищення якості наукових досліджень у галузі штучного інтелекту, вихід України на провідні позиції у світовому науковому середовищі у галузі штучного інтелекту; оптимізація діяльності суб'єктів господарювання, скорочення витрат, здобуття конкурентної переваги, зростання прибутку від впровадження та споживання інновацій, збільшення продуктивності у результаті автоматизації процесів та посилення вже наявних трудових ресурсів за допомогою технологій штучного інтелекту та інше. Виникає необхідність опрацювання питання щодо необхідності врегулювання суспільних відносин у сфері розвитку штучного інтелекту на законодавчому рівні.

Соціальний захист наукового працівника. Ст. 38 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (2015) прописує, що  науковим працівникам, які мають науковий ступінь доктора філософії або доктора наук, для створення умов для провадження наукової діяльності надається в установленому законодавством порядку додаткова житлова площа у вигляді кімнати (кабінету) або в розмірі до 20 квадратних метрів. Зазначена додаткова житлова площа оплачується в одинарному розмірі. Держава створює умови для забезпечення молодих учених житлом шляхом пріоритетного пільгового молодіжного кредитування на будівництво (реконструкцію) і придбання житла, першочергового надання службового житла.

Держава, за приписами ст. 48 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», забезпечує бюджетне фінансування наукової і науково-технічної діяльності у розмірі не менше 1,7 відсотка валового внутрішнього продукту України. Частина фінансування за рішенням Національної ради України з питань розвитку науки і технологій спрямовується на конкурсне фінансування проєктів через Національний фонд досліджень України. Збільшення обсягу грантового фінансування не може відбуватися за рахунок зменшення базового фінансування основної діяльності наукових установ, наукових організацій та наукових досліджень у закладах вищої освіти, рівень якого враховує щорічний індекс інфляції. Видатки на наукову і науково-технічну діяльність за рахунок державного бюджету є захищеними статтями видатків бюджету.

Слово за верховенство права
Слово за верховенство права
Право на культуру[ред. | ред. код]

Право на культуру включає як право на творчу діяльність у сфері культури та захист авторських прав, так і право користуватись цивілізаційними здобутками в галузі культури, право доступу до всіх форм інформаційної, правової, фізичної, духовної, матеріальної та нематеріальної культури, до творів мистецтва, культурної спадщини, культурних та історико-культурних цінностей, здобутків науки, освіти та виховання.[14]

Гарантії права на культуру мають забезпечувати доступ до культурної спадщини, культурних благ і культурних цінностей, належну логістику культурного простору, достатній рівень організації і функціонування закладів культури, створення умов для творчого розвитку особистості, підвищення культурного рівня, естетичного виховання громадян,  реальний постійний доступ людини до творчої діяльності, наукової, бібліотечної, інформаційної, музейної, мистецької , літературної, музичної, театральної, архітектурної, образотворчої, декоративно-ужиткової, архівної й освітньої системи, створення гарантій збереження і використання історичних та культурних цінностей.

Нематеріальна культурна спадщина - звичаї, форми показу та вираження, знання, навички, що передаються від покоління до покоління, постійно відтворюються спільнотами та групами під впливом їхнього досвіду, оточення, взаємодії з природою, історії та формують у них почуття самобутності та наступності, сприяючи таким чином повазі до культурного розмаїття і творчості людини.

Реалізація людиною права на доступ до культурних цінностей та потреб культурного розвитку здійснюється відповідно до Конституції України, Закону України «Про  культуру»,[15] та інших законів і нормативно-правових актів, що регламентують діяльність у сфері культури.

Громадяни мають право на:

Громадяни України, відповідно до ст. 10 Закону України «Про  культуру», мають право зберігати, розвивати і пропагувати свою культуру, мову, традиції, звичаї та обряди, утворювати національно-культурні товариства, центри, заклади культури та провадити будь-яку іншу діяльність у сфері культури, що не суперечить законодавству. Діти дошкільного віку, учні, студенти, пенсіонери, особи з інвалідністю, інші категорії населення, визначені законом, мають право на відвідування державних та комунальних закладів культури, здобуття мистецької освіти на пільгових умовах, передбачених законодавством.

Держава має забезпечити збереження культурної спадщини та активно сприяти розвитку історичної свідомості, традицій, культури, духовності, дотримання норм  моралі. Це дуже важливе  завдання як органів влади, так  і суспільства в цілому.

Культурні та історичні цінності мають особливе цивілізаційне значення.

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) покликана сприяти «збереженню, прогресу й поширенню знань, піклуючись про охорону спільної культурної спадщини людства. Під егідою цієї організації укладені й набули чинності універсальні акти: Конвенція про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини та «Конвенції про міжнародне повернення викрадених чи нелегально вивезених культурних цінностей» 1995 року. Відповідно до даних міжнародно-правових актів в 2020 році в Україні прийнято Закон України «Про охорону культурної спадщини».

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтва, забезпечує створення, впровадження та ведення електронних реєстрів у сфері культури, розробляє і вносить на розгляд Кабінету Міністрів України положення про електронні реєстри у сфері культури. об’єктів культурної спадщини є надважливим завданням держави і суспільства,  виконання якого «бажає бути кращим».

В історичних аспектах рефлексії інститутів захисту культурної та історичної спадщини варто нагадати варварські концепти розпорядження небаченими багатствами колишньої спільної нашої країни. В 1928 році тодішня «народна» влада  організувала розпродаж унікальних творів мистецтва з Ермітажу та Російського музею. Для реалізації «здобутків революції» було створено спеціальне агентство «Антикваріат». При його сприянні  робота Тіціана «Венера перед дзеркалом»[16][17], а також унікальні художні полотна Дієго Веласкеса ,  Рафаеля Санті, Антоніс ван Дейка, Сандро Боттічеллі  та інших всесвітньо відомих  художників тепер уже у  Національній галереї мистецтв у Вашингтоні або в  музеях Європи.[18][19]

Назви картин самі по собі говорять про рівень посягань новоявлених  «нумізматів» і «антикварів» від  влади. Подібні технології не залишились в  минулому. В 1990 році злочинці винесли з музею Бостона дві картини Рембрандта («Чоловік і жінка в чорному» та «Шторм у Галілеї»). У грудні 2000 року любителі антикваріату проникли до Національного музею у Стокгольмі звідки вивезли картини Рембрандта "Автопортрет" та роботи П'єр-Огюст Ренуара "Юна парижанка" і " Розмова із садівником".

У світі активно діють транснаціональні організовані  злочинні угрупування, які спеціалізуються на «мистецькому» бізнесі, що створює додаткову загрозу для культурної спадщини.

В 2023 році окремі експонати скіфського мистецтва  отримали «пільговий»  статус  «тимчасово переміщених» з України та опинились в затишних місцях  Європи. У затриманих в Мадриді контрабандистів, які вивезли з України «Скіфське золото», вилучили предмети культурної спадщини VIII-IV століть до нашої ери, на суму понад €60 млн.

Для протидії посяганням на культурні цінності необхідно посилити кримінальну відповідальності за відповідні злочини. В Кримінальному кодексі України доцільно викласти нові норми: «Крадіжка об’єктів що мають культурні чи історичну цінність, привласнення або заволодіння такими шляхом зловживання службовим становищем, грабежу та розбою»; «Умисне нищення, руйнування чи псування пам'яток історії та культури», "Пошкодження або знищення предметів і документів, що мають історичну, наукову або культурну цінність»; «Контрабанда предметів, мають що мають історичну, наукову або культурну цінність», «Неповернення на територію держави предметів художнього, історичного та археологічного надбання України».[20]

Законодавство передбачає певні гарантії розвитку культури. Зокрема, за чинним законодавством не підлягають приватизації: об'єкти культури та мистецтва, у тому числі виняткової історичної, художньої, наукової чи іншої культурної цінності, що занесені чи підлягають занесенню до Державного реєстру національного культурного надбання, а також об'єкти архітектури, меморіальні комплекси, заповідники, парки тощо загальнодержавного значення, пам'ятки археології; архіви (архівні установи), заклади освіти сфери культури та інші об'єкти, включені до переліку пам'яток, що не підлягають приватизації. Забороняється виселення закладів культури (театрів, філармоній, бібліотек, музеїв, архівів, художніх галерей (виставок), кінотеатрів, мистецьких шкіл, центрів дозвілля дітей та юнацтва, клубних закладів тощо) з приміщень без надання їм іншого рівноцінного приміщення (ст. 20 Закону України «Про культуру»).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Тертишник В. М. Права і свободи людини. Київ: Алерта, 2022. С. 191.
  2. Закон України від  15 грудня 2021 року № 1963-IX «Про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі "Креативна Європа" (2021-2027)». URL:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1963-20#Text
  3. Українська правнича енциклопедія / За заг. ред. В. М. Тертишника, Л. Р. Наливайко, А. Є. Фоменко, В. В. Ченцова. Київ : Алерта, 2023. С. 584.
  4. Закон України «Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки». Відомості Верховної Ради України. 2001. № 48. Ст.253.
  5. Порядок присудження та позбавлення наукового  ступеня доктора наук. Затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2021 р. № 1197. Урядовий кур'єр. 2021.  № 225.
  6. [https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/44-2022-п#Text Порядок присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії. Урядовий кур'єр  від 27.01.2022 — № 16.
  7. Постанова Верховної Ради України «Про Премію Верховної Ради України молодим ученим». Відомості Верховної Ради України. 2019. № 8. Ст.45. Із змінами, внесеними згідно з Постановами ВР № 241-IX від 29.10.2019, ВВР, 2019, № 50, ст. 372; № 1042-IX від 02.12.2020; № 1851-IX від 3.11.2021. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2675-19#n14
  8. Постанова Верховної Ради України «Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук». Відомості Верховної Ради України. 2019. № 8. Ст.46.  Із змінами, внесеними згідно з Постановами ВР № 241-IX від 29.10.2019, ВВР, 2019, № 50, ст.372; № 1042-IX від 02.12.2020; № 1851-IX від 3.11.2021. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2676-19#n18
  9. Постанова Верховної Ради України від  3 листопада 2021 року № 1851-IX «Про внесення змін до деяких постанов Верховної Ради України щодо нагородження відзнаками Верховної Ради України у сфері освіти і науки». Голос України. 2021. № 217.  URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1851-20#Text
  10. Порядок формування тематики наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету. Затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 р. № 13. Офіційний вісник України. 2018. № 8. С. 287. Ст. 313. Код акта 88847/2018. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/13-2018-п/print
  11. Положення про  Національний фонд досліджень України. Затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 4 липня 2018 р. № 528. Офіційний вісник України. 2018. № 55. С. 87. Ст. 1915. Код акта 90836/2018. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/528-2018-п/print
  12. Порядок надання грантової підтримки наукової і науково-технічної діяльності за рахунок коштів державного бюджету. Затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 776. Офіційний вісник України. 2019. № 69. С. 88. Ст. 2407. Код акта 95824/2019. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/776-2019-п/print
  13. Концепція розвитку штучного інтелекту в Україні. Схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 грудня 2020 р. № 1556-р. Урядовий кур'єр.2020.  № 247. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-2020-р#n8
  14. Тертишник В. М. Конституція України. Науково-практичний коментар. Вид. 3-тє, доповн. і перероб. Київ: Алерта, 2024.  С. 187.
  15. Закон України «Про  культуру». Відомості Верховної Ради України. 2011. № 24. Ст.168. Із змінами, внесеними згідно із законами України № 4731-VI від 17.05.2012, ВВР, 2013, № 15, ст.98  - № 1724-IX від 08.09.2021. URL:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/2778-17#Text
  16. Жінка перед дзеркалом (картина Тиціана)#/media/Файл:Titian Venus Mirror (furs).jpg
  17. Список картин Тіціана
  18. ru:Продажа картин из коллекции Эрмитажа.
  19. Перечень бывших эрмитажных полотен в Национальной Галерее, Вашингтон
  20. Протидія white-collar crime (інтегративний аналіз, коментар законодавства та пошук шляхів його удосконалення). / Тертишник В. М., Каменський Д. В., Кошовий О. Г., Корнієнко М. В., Тертишник О. І., Ченцов В. В, Шишков С. Є. / Під загальною редакцією доктора юридичних наук, професора В. М. Тертишника. Київ, 2021. С. 212.

Нормативні акти[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Тертишник В. М.  Конституція України. Науково-практичний коментар. Вид. 2-тє, доповн. і перероб. Київ: Алерта, 2023.  430 с. ISBN 978-617-566-780-4
  • Бабка В. Л. Авторське право. Велика українська енциклопедія. URL:   https://vue.gov.ua  
  • Бондаренко С. В. Авторське право та суміжні права. К.: Ін-т інтел. власн. і права, 2008. 288 с.
  • Богдан І. А. Право працівника на творчість та його захист. Київ: Норма права, 2021. 176 с.
  • Журавльов Д.В., Чижмарь К. І. Авторське право та суміжні права в Україні. Їх захист та відповідальність. Практичний посібник. Київ:  ЦУЛ, 2020. 224 с.
  • Кулініч О.О., Романадзе Л.Д., Цибульов П.М. Інтелектуальна власність. підручник. Київ: Гельветика, 2019. 424 с.
  • Цивільний кодекс України. Книга IV. Право інтелектуальної власності: науково-прак.коментар / О. В. Коротюк. К.: ОВК, 2022. 340 с..
  • Культура: ілюстрована енциклопедія України / Мирослав Попович. К. : Балтія-Друк, 2009.
  • Лозовий В. О. Українська культура: підручник. Харків: Право, 2021. 400 с.
  • Калашникова О. Л. Основи мистецтвознавчої експертизи та вартісної оцінки культурних цінностей: підручник. К.: Знання, 2006. 477 с.
  • Акуленко В. І. Міжнародне право охорони культурних цінностей та його імплементація у внутрішньому праві України: Монографія. 2-ге вид., випр. тадоповн.  Київ: Норма права, 2023.  656 с.
  • Молдован В.В., Чулінда Л.І. Конституційні права, свободи та обов'язки людини і громадянина: навчальний посібник. Київ: ЦУЛ, 2020. 206 с.
  •  Протидія white-collar crime (інтегративний аналіз, коментар законодавства та пошук шляхів його удосконалення). / Тертишник В. М., Каменський Д. В., Кошовий О. Г., Корнієнко М. В., Тертишник О. І., Ченцов В. В, Шишков С. Є. / Під загальною редакцією доктора юридичних наук, професора В. М. Тертишника. Київ, 2021. 345 с. ISBN 978-617-566-663-0
  • Тертишник В.М., Ламанова І.С. Проблеми протидії посяганням на культурні цінності. Право і суспільство. 2015. №6/2. С.161-166.
  • Слінько Т. М. Конституційне право України: підручник. Харків: Право, 2021. 592 с.
  • Тертишник В. М. Права і свободи людини: підручн. Київ: Алерта, 2022. 432 с. ISBN 978-617-566-725-5
  • Українська правнича енциклопедія / За заг. ред. В. М. Тертишника, Л. Р. Наливайко, А. Є. Фоменко, В. В. Ченцова. Київ: Алерта, 2023. 768 с. ISBN 978-617-566-754-5
  • Юридична енциклопедія. В 6 т. / редкол.: Ю. С. Шемшученко (відп. ред.) та ін. К.: Укр. Енцикл.", 1998—2004. Т. 1. 672 с.; Т. 2. 744 с.;  Т.3. 792 с.; Т.4. 720 с.;  Т. 5.  736 с.; Т.6. 768 с.
  • Наукова діяльність // Юридична енциклопедія : [у 6 т.] / ред. кол.: Ю. С. Шемшученко (відп. ред.) [та ін.]. — К. : Українська енциклопедія ім. М. П. Бажана, 2002. — Т. 4 : Н — П. — 720 с. — ISBN 966-7492-04-4.
  • Культурні цінності // Юридична енциклопедія : [у 6 т.] / ред. кол.: Ю. С. Шемшученко (відп. ред.) [та ін.]. — К. : Українська енциклопедія ім. М. П. Бажана, 2001. — Т. 3 : К — М. — 792 с. — ISBN 966-7492-03-6.
  • Культурні цінності // Митна енциклопедія : у 2 т. / І. Г. Бережнюк (відп. ред.) та ін.. — Хм. : ПП Мельник А. А., 2013. — Т. 1 : А — Л. — 472 с. — ISBN 978-617-7094-09-7.
  • Чорнобай О.Л. Філософія фольклорного права: монографія. Львів: ТзОВ «Західно-український консалтинг центр», 2013.  228 с.