Симон Кананіт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Симон Кананій
Народився 1 століття
Кана Галилейська
Помер Розпиляний
Пела, Провінція Ірбід, Йорданія
·death by sawingd
Шанується християнами
У лику святий
День пам'яті 28 жовтня (західне християнство)
10 (23) травня (візантійський обряд)
Атрибути Пила
Подвижництво Апостольська Проповідь
Медіафайли на Вікісховищі

Си́мон Канані́т (Симон Кананій, Симон Зилот, Ревнитель) — один з 12 апостолів Ісуса Христа.

Євангелія[ред. | ред. код]

Симон Кананій був обраний Христом одним з дванадцяти апостолів та згаданий у списках приведених у чотирьох Євангеліях (Мт.10:4, Мк. 3:18, Лк. 6:15) та Діяннях Апостолів (Дії. 1:13). Ніяких інших відомостей про апостола Новий Заповіт не приводить. Кананій у перекладі означає "ревнитель" або "з Кани", і Зилот означає «ревнитель, поборник, фанатик». Це свідчило, що у нього була завзята прихильність до Бога і до віри.

Християнська традиція[ред. | ред. код]

Симон Зілот. Латеранська базиліка. Рим.

Дослідники гадають, що Симон Кананіт був нареченим на весіллі в Кані Галілейській, де Ісус перетворив воду у вино[1].

Після вознесіння Ісуса Христа Симон Кананіт проповідував у різних країнах. За переповідями, він був також і єпископом Єрусалима і після зруйнування міста Титом Флавієм спробував повернутися зі своєю громадою назад[2]. Він прийняв мученицьку смерть у Персії, за іншими даними — в Британії[3]. За третьою версією переказів апостол прийняв мученицьку кончину на Чорноморському узбережжі Кавказу — був живцем розпиляний пилкою. Тому зображають Симона Кананіта часто з пилкою — знаряддям його смерті.

Прізвище Зилот іноді тлумачиться як прихильність юдейського руху зелотів. Інше тлумачення пояснює, що Симону, на відміну від Симона-Петра, дали прізвище Кананій, тому що він був родом із Кани, тому й називали його Кананій. У Римській імперії була тоді фанатична секта зилотів. Вони казали, що народ не повинен платити данини кесарю, протиставляли кесаря Єдиному Господу Богу, визнаючи Його зверхність. Але таким чином зилоти підбурювали народ до заворушень, проти чинного ладу і до повстання проти кесаря, проти Римського гноблення.

День пам'яті[ред. | ред. код]

День пам'яті Симон Кананія католицька та протестантські церкви відзначають 28 жовтня (разом з днем Юди Тадея), а східні православні та греко-католицькі церкви — 10 травня.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Канонізація[ред. | ред. код]

Канонізований ще першими християнами.

Образ Симона Кананіта в кінематографі[ред. | ред. код]

Багатосерійний фільм «Обраний» — 4 серія 2 сезону описує одну з версій його життя (Симон як член руху зелотів).[4][5]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [Що мизнаєми про Симона Кананіта(рос.). Архів оригіналу за 12 січня 2014. Процитовано 12 січня 2014. Що мизнаєми про Симона Кананіта(рос.)]
  2. Erna und Hans Melchers — Das große Buch der Heiligen. Geschichte und Legende im Jahreslauf München: Südwest Verlag GmbH & Co. KG. 1978 ст. 115 (нім.)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 12 січня 2014. Процитовано 16 січня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. "The Chosen" The Perfect Opportunity (Season 2, episode 4) - Official website. Архів оригіналу за 20 жовтня 2021. Процитовано 20 жовтня 2021.
  5. "The Chosen" The Perfect Opportunity (TV Episode 2021) - IMDb, процитовано 20 жовтня 2021

Джерела[ред. | ред. код]

Святе Письмо Старого та Нового Завіту. Видавництво отців Василіан «Місіонер», 2005.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Симон Кананіт