Трилбі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Френк Міллер у трилбі.
Жіночий варіант трилбі.

Три́лбі (англ. trilby, trilby hat) — тип фетрового капелюха, елемент як чоловічого, так і жіночого гардеробу. Первісно був головним убором аристократії. У Британії з 1920-х він стає неодмінною складовою костюму відвідувача скачок[1].

Як і федора, трилбі має поздовжній залом і ум'ятини на наголовку, але відрізняється від неї нижчим наголовком, вужчими крисами й невеличкими розмірами бічних ум'ятин[2][1]. Первісно трилбі виготовляли з кролячого фетру, зараз використовують інші матеріали, такі як твід, солома, вовна (іноді у суміші з нейлоном).

Назву цьому типу капелюха дала театральна постановка роману «Трільбі» письменника Джорджа дю Мор'є: на її прем'єрі в Лондоні у 1895 році один з акторів носив капелюх такої форми[3][4][1].

Піку популярності трилбі сягнув у 1960-х роках, чому сприяв його низький наголовок: автомобілістам було незручно носити високі головні убори у салоні американських автівок. У 1970-х він виходить з моди — разом з іншими типами чоловічих капелюхів, місце яких посідають високі зачіски.

Солом'яний варіант трилбі увійшов у моді на початку 1980-х років — його стали носити й жінки[5]. Зараз трилбі, виготовлені з різних матеріалів, носять люди творчих професій: співаки, актори, моделі. Провідні доми мод включають їх до своїх колекцій[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Шляпа Трилби (Trilby) — создаем уникальный стиль!
  2. Лондонське капелюшне товариство Lock and Co визначає трилбі як «капелюх з вужчими, ніж у федори, крисами, які загнуті донизу попереду й злегка загинаються догори позаду» (Kilgour, Ruth Edwards (1958). A Pageant of Hats Ancient and Modern. R. M. McBride Company)
  3. Truth in Fashion: Trilby vs. Fedora. Архів оригіналу за 14 липня 2011. Процитовано 12 червня 2016.
  4. Trilby Hat. Архів оригіналу за 12 квітня 2012. Процитовано 12 червня 2016.
  5. Hofler, Robert and Zarco, Cyn. (1985). Wild Style: The Next Wave in Fashion, Hair and Makeup. Simon & Schuster.