Маска

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поховальна маска, Єгипет

Ма́ска (заст. машкара́, личи́на)[1][2] — виріб зі щілинами для очей, що вдягається на обличчя.

Слово маска походить через фр. masque і італ. maschera від араб. مَسْخَرَة‎. Варіант маскара також походить з арабського слова, через посередництво тур. maskara[3].

Маска для сну[ред. | ред. код]

При використанні маски навіть короткочасний сон стає глибшим, що позитивно позначається на самопочутті. Вона допомагає добре виспатися і вдень і вночі, зняти напругу з стомлених очей.

Сомнологи — фахівці в галузі вивчення розладів сну, прийшли до висновку, що мелатонін — гормон сну, виробляється тільки в темряві. Мелатонін надає комплексний вплив на організм, зокрема дослідники відзначили, що люди, які сплять в темряві, мають повноцінний імунітет. Найменше світло провокує порушення сну. Небажання дітей спати вдень — це не примха. Дитина часто не може заснути при світлі. Але варто затемнити кімнату — і малюк одразу засинає.

Ритуальна маска[ред. | ред. код]

Докладніше: Ритуальна маска

Первісна людина почала використовувати маску під час особливих ритуалів посвячення у таїну, відлякування злих духів, що несуть хвороби і нещастя. Французькому антропологу Клоду Штраусу належить припущення, що в обрисах давніх масок знайшли відображення не лише смаки та уподобання давніх людей, а й погляди на Добро і Зло, на стосунки зі світом Світла і Темряви, і навіть — на Космос. На думку іншого, Марджорі Халбіна — маска — об'єкт, що сприяє миттєвому перевтіленню на зображувану істоту.

Посмертна маска[ред. | ред. код]

Посмертна маска — восковий або гіпсовий зліпок, знятий з обличчя померлої людини одразу після її смерті. для фараонів Єгипту маски виготовлялися з золота, простим людям їх робили з папірусу, льону, клею і фарби[4].

Поховальна маска фараона

Маска театральна[ред. | ред. код]

Докладніше: Театральна маска

Маска — невід'ємний атрибут театру. Хоча тепер маска нечасто зустрічається у театрі, зате без неї немислимий карнавал.

Маска у психіатрії[ред. | ред. код]

Маска, вважається, справляє активний вплив на людину. Вона може допомогти при нервових захворюваннях; при виготовленні маски людина позбувається деяких комплексів, що заважають їй у повсякденні. Це пов'язано із т. зв. механізмом психічної дисоціації — захисного механізму, завдяки якому мисленнєві процеси та функції відокремлюються від загального потоку свідомості (контексту).

Маска для сну — застосовують для лікування певних видів порушення сну. Розповсюджена у побуті, для людей з порофесіями де порушений звичний світловий ритм роботи.

Маска для плавання[ред. | ред. код]

Маска медична[ред. | ред. код]

Поширеним способом захисту від інфекцій, що передаються повітряно-краплинним шляхом, є медичні маски. У загальному вигляді вони є пов'язкою на особу, що закриває ніс і рот людини, і виготовляються з матеріалу, що пропускає повітря, але що затримує крапельки мокроти при видиху (марля, вата, неткані матеріали). Медичні маски використовують при спілкуванні з ослабленими хворими, також їх використовують в сезони масового поширення ГРВІ для захисту оточення від захворювання.

В медицині НС та анестезіології і реанімації застосовують маски для інгаляції кисню та знеболювальних речовин:

Косметична маска[ред. | ред. код]

Існує багато варіантів косметичних масок, і дія їх різноманітна. Одні очищають шкіру та волосся, інші пом'якшують, живлять і зміцнюють, треті чинять на неї знежирюючу і терпку дію, четверті вибілюють. Багато хто має лікувальні властивості: знімають роздратування і запалення. Вибирають маски з урахуванням пори року, віку і стану шкіри.

Бойова маска[ред. | ред. код]

Маска у спорті[ред. | ред. код]

Ганебна маска[ред. | ред. код]

Докладніше: Маска ганьби

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Машкара // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Личина // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  3. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1989. — Т. 3 : Кора — М / Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР ; укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — 552 с. — ISBN 5-12-001263-9.
  4. В маске мумии предположительно нашли древнейший фрагмент Евангелия. Архів оригіналу за 19 січня 2015. Процитовано 19 січня 2015. 
  5. Navy Dentists Design a New Ballistic Face Shield Navy Medicine, 1990, p.11

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]