Українці Таджикистану

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Українці Таджикистану — одна з етнічних громад на території Таджикистану. Раніше чисельність і питома вага українців у республіці мала куди більш значні масштаби, але після розпаду СРСР, громадянської війни в Таджикистані, різкого економічного спаду, соціально-економічне становище українців значно погіршилося і більшість з них емігрувало в перші роки незалежності.

Історія та сучасність української діаспори[ред. | ред. код]

Українці в Таджикистані появились у другій половині ХІХ століття. Переважно це були військовослужбовці, засланці, чиновники та селяни. у 1917 році у Ходженті виникла українська громада.

В радянський період з розподілу в республіку направляються спеціалісти, кваліфіковані робітники, молоді фахівці з України, які вклали свій внесок у індустріалізацію економіки республіки.[1]

У Середній Азії і в Таджикистані зокрема, так склалося, що більшість військовослужбовців за призовом були з України, як і багато хто з офіцерського складу. В першу чергу це стосувалося прикордонних військ.

Чисельність[ред. | ред. код]

За переписом 1897 року у Ходжентському повіті Самаркандської області (який був повністю у межах сучасного Таджикістану) проживало 144 українці: 94 - у Ходженті, 49 - в Уратюбе та ще одна жінка-українка - поза містами.

За даними переписів ХХ століття, найбільша кількість українців в Таджикистані проживала в 1989 році — 41 375 осіб; до 2000 року їх число скоротилося до 3 787 чоловік. Частка українського населення найвищою була за даними перепису 1959 року.

Динаміка чисельності українців в Таджикистані:

З моменту своєї появи на території республіки, українці грали важливу роль у всіх сферах життя країни, особливо в радянський період, і в першу чергу в її столиці — місті Душанбе. Непрості міжетнічні відносини в республіці, економічний занепад, політична нестабільність, призвели до масової еміграції українців та іншого цивільного європейського населення на початку 1990-х. що, в свою чергу, призвело до значного старіння української діаспори в країні і погіршення його демографічних показників.

Культурно-громадські заходи[ред. | ред. код]

В даний час культурно-громадські заходи української діаспори здійснюються за підтримки Посольства України в Таджикистані[2].

Серед заходів української діаспори, що відбулись отаннім часом можна відзначити:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Олег Панфилов (11.02.1992). УКРАИНЦЫ В ТАДЖИКИСТАНЕ НЕ УТРАТИЛИ НАЦИОНАЛЬНЫХ ЧЕРТ. Независимая газета, Москва.
  • Українці у світі : довідник / авт.-упоряд. В. М. Воронін, С. А. Дроздовська. - К. : Український Центр духовної культури, 2005. - 143 с. - ISBN 966-8039-52-7
  • Зарубіжне українство : інформ. кат. / Укр. Всесвіт. координац. Рада, Т-во зв'язків з українцями за межами України (Т-во "Україна"), Ін-т дослідж. діаспори ; [уклад.: Оксана Малиновська та ін. ; ред. Ігор Винниченко]. - К. : [б. в.], 1997. - 150 с. - ISBN 5-87274-329-7

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кубійович В. Українська діаспора в СССР в світлі переписів населення // Сучасність, ч. (210). — Мюнхен, 1978.
  2. Закордонне українство: сутність, структура, самоорганізація. Підручник / Автори: В. Б. Євтух, А. А. Попок, В. П. Трощинський, С. Ю. Лазебник, В. М. Андрієнко, М. В. Андрієнко, Т. В. Федорів, B. C. Гошовський, С. О. Штепа; За ред. В. Б. Євтуха. Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова; Національна академія державного управління при Президентові України; Центр сучасного суспільствознавства. – К.: Альтерпрес, 2011. – 304 с. – ISBN 978-966-542-470-3
  3. Вшанування Дня пам’яті жертв голодоморів у Посольстві України в Таджикистані - Новини Посольства (ua) . Архів оригіналу за 3 серпня 2017. Процитовано 12 березня 2017.
  4. У Душанбе відзначено День Соборності України - Новини Посольства (ua) . Архів оригіналу за 3 серпня 2017. Процитовано 12 березня 2017.
  5. Шевченківські читання у Посольстві України в Таджикистані - Новини Посольства (ua) . Архів оригіналу за 3 серпня 2017. Процитовано 12 березня 2017.