Українці в Республіці Сербській

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Український греко-католицький храм Христа Царя, Баня-Лука

Українці в Республіці Сербській (серб. Украјинци у Републици Српској / Ukrajinci u Republici Srpskoj) — громадяни українського походження, які проживають і працюють на території Республіки Сербської. Українці визнані однією з 12 національних меншин Республіки Сербської, їхні інтереси захищає Рада національних меншин Республіки Сербської. У Республіці Сербській проживає 2197 українців: 350 осіб проживають у місті Трнополе[1].

Діяльність громади[ред. | ред. код]

Українці становлять досить значну національну меншину в Республіці Сербській: вони проживають переважно в містах Баня-Лука, Прнявор, Козарац, Трнополе, Дервента, Лакташі, Градишка і Србац[2]. Переселилися на територію Республіки Сербської із Західної Галичини в кінці XIX — початку XX століття. У післявоєнні роки на території СР Боснії і Герцеговини проживало близько 12 тисяч українців; до 1991 року їхнє число скоротилося до 7,5 тисяч осіб, а в даний час по всій Боснії їх всього 3 тисячі. В українському селі Деветина (громада Лакташі) працювала українська школа імені Тараса Шевченка. У 1990 році поруч з церквою Прнявора відкрився найбільший український культурний центр в СР Боснії, де зараз діють розважальні та освітні програми, а також щорічно читається курс української мови. У комплексі також є бібліотека української літератури, етно-монографічний та історичний музей. У 2008 році з нагоди сторіччя початку української просвітницької діяльність у селищі Насеобина-Лишня встановлений пам'ятник першій українській школі і читальному залу на Балканах. Сучасні українці зберігають свою приналежність до етносу, оберігають свою культуру і мову. Богослужіння ведуться українською мовою, також поширюються періодичні видання українською. За даними церковних записів, українці перестали осідати в 1935 році на території сучасної Республіки Сербської[3].

Релігія[ред. | ред. код]

Українці в Республіці Сербській сповідують переважно грекокатолицизм (98 %), є дуже невелика православна меншість (2 %) з села Хрвачани. У Прняворе в 1937 році був зведений український православний монастир, зруйнований в 1968 році як застарілий. У Республіці Сербській налічується велика кількість культових та релігійних споруд української громади:[4] одним з найважливіших є кафедральний собор Царя Христа в Баня-Луці (приход створений в 1917 році)[5]. Грекокатолицькі храми є у містах Баня-Лука, Трнополе, Прнявор, Брезик, Бошковичі, Гаєви, Горні-Детлак, Дервента, Деветина, Яблан, Хрвачани, Марічка, Доні-Срджевичі, Селіште, Діброва-Стара, Церовляни, Лішня, Брджани і Ресавац. Православні українці відвідують богослужіння в храмі УПЦ МП в селі Хрвачани.

Товариства[ред. | ред. код]

  • Культурно-освітнє товариство українців імені Тараса Шевченка (Баня-Лука)
  • Товариство українців «Козак» (Трнополе)
  • Культурно-освітнє товариство імені Тараса Шевченка (Прнявор)
  • Культурно-освітнє товариство українців «Червона калина» (Насеобина-Лишня)
  • Українське молодіжне товариство «Україна» (Прнявор)
  • Українська матиця Республіки Сербської
  • Товариство українців громади Градишка «Верховена»

Відомі особистості[ред. | ред. код]

См. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Украјинци из Трнопоља срцем у отаџбини. Вечерње новости. Процитовано 19 липня 2016.
  2. Ко су националне мањине у Републици Српској?. мањине.ба. Архів оригіналу за 6 лютого 2017. Процитовано 19 липня 2016.
  3. Украјинци, о нама. Савез националних мањина Републике Српске. Процитовано 19 липня 2016.
  4. Украјинци, вјерски објекти. Савез националних мањина Републике Српске. Процитовано 19. 7. 2016.
  5. Парохија Христа Царја. Жумберачки викаријат. Процитовано 25 лютого 2017.
  6. Прњавор: Улица названа по Украјинцу који је погинуо као припадник ВРС. Глас Српске. Архів оригіналу за 19 жовтня 2016. Процитовано 18 жовтня 2016.