S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля
Розробник Україна GSC Game World
Видавець Світ GSC Game World
Дистриб'ютор  Steam
 Epic Games Store
GOG.com GOG.com
Microsoft Store
Жанр(и) шутер від першої особи
Платформа  Microsoft Windows
 Xbox Series
Ліцензія пропрієтарна ліцензія[d]
Дата анонсу 13 серпня 2010 (перший анонс)
15 травня 2018 (повторний анонс)
Дата випуску WW 5 вересня 2024
Режим гри  однокористувацький
 багатокористувацький*
Мова
Вік. обмеження ESRB: RPRating Pending
GSRR: PG12+Parental Guidance 12
PEGI: 18PEGI 18
USK: 18USK 18
Творці
Продюсер Сергій Григорович
Марія Григорович
Керівник(и) Євген Григорович
Програміст(и) Дмитро Ясєнєв
Композитор(и) Ярослав Одрин
Технічні деталі
Рушій Unreal Engine 5[4]
Носій Blu-ray Disc і цифрова дистрибуція
S.T.A.L.K.E.R.
Попередня гра S.T.A.L.K.E.R.: Поклик Прип'яті
Офіційний сайт

«S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля» (англ. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl) — рольова відеогра в жанрі постапокаліптичного шутера від першої особи з елементами survival horror та immersive sim, що розробляється та видаватиметься українською компанією GSC Game World. Гра є продовженням культової серії ігор «S.T.A.L.K.E.R.», вона стане четвертою грою в серії. Гра була анонсована після виходу «Поклика Прип'яті» із запланованим релізом в 2012 році, перш ніж була скасована в рік запланованого релізу[5]. Гру повторно анонсували у 2018 році, з перезапуском розробки на рушію Unreal Engine 5.[6] Реліз гри заплановано на 5 вересня 2024, ексклюзивно на приставках нового покоління від Microsoft Xbox Series X/S, а також Windows.

Заголовок[ред. | ред. код]

Повний заголовок гри в українськомовної локалізації «S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля». У зв'язку з початком повномасштабної Російсько-української війни у лютому 2022 року, розробники гри 14 березня 2022 року вирішили змінити підзаголовок гри для англійськомовної локалізації з «Heart of Chernobyl» на «Heart of Chornobyl» щоб відобразити український правопис міста Чорнобиль, а не російський.[7][8][9]

Сетинг та персонажі[ред. | ред. код]

Події гри відбуваються в постапокаліптичній зоні відчуження Чорнобильської АЕС, де крім аварії 1986 року, 2006 року сталася друга катастрофа, унаслідок якої фізичні, хімічні та біологічні процеси на цій території змінилися, з'явилася безліч аномалій, артефактів і істот-мутантів. Головний герой — сталкер на прізвисько «Скіф». Відомо, що в грі буде один із найбільших відкритих світів у сетингу постапокаліпсису[10], а також масштабний нелінійний сюжет. Рішення гравця впливатимуть на долю персонажів, локальні події та на світ загалом. Відомо, що у англійському озвученні гри візьмуть участь актори Девід Боулз, у ролі Стрільця, та Кевін Майкл Кларк[11][12].

Історія розробки[ред. | ред. код]

Ранній етап та скасування гри[ред. | ред. код]

«S.T.A.L.K.E.R. 2» була вперше анонсована в 2010 році, а дата виходу була призначена на 2012 рік. Розробники додали, що гра працюватиме на новому мультиплатформному рушії, розробленому всередині студії з нуля спеціально для «S.T.A.L.K.E.R. 2», оскільки за словами PR-менеджера Олега Яворського, рушій X-Ray вже «застарів» і його вік був майже 10 років.

Сергій Григорович, генеральний директор GSC Game World, заявив:

«Після того, як офіційні продажі серії перевищили 4 мільйони копій в усьому світі, у нас не залишилося жодних сумнівів у тому, щоб приступити до створення нової великої гри у всесвіті S.T.A.L.K.E.R.. Це буде наступна глава мегапопулярної гри, яку від нас очікують гравці»

Сергій Григорович, 13 серпня 2010 року

7 грудня 2010 року Олег Яворський в інтерв'ю сайту GSC-Fan.com розповів, що події гри відбуватимуться у 2015 році. Пізніше, у січні 2011 року Олег Яворський разом з іншими розробниками відповідав на запитання фанатів на офіційній сторінці гри у Facebook. З їхніх відповідей стало відомо, що в грі будуть присутні сама Чорнобильська АЕС, місто Чорнобиль і так званий об'єкт Чорнобиль-2 з його антеною ЗГРЛС «Дуга». Крім того, розробники запевняли гравців, що версія гри для персональних комп'ютерів не «зазнає збитків» у зв'язку з переходом проєкту на мультиплатформність, а також матиме підтримку DirectX 11[13].

У липні 2011 року Сергій Григорович провів декілька онлайн-конференцій, в яких розповів що компанія ліцензувала фізичний рушій Havok, який використовуватимуть у проєкті. Головним героєм знову планували зробити сталкера на прізвисько «Стрілець», сюжет мав бути пов'язаним з попередніми іграми серії, але на відміну від попередніх частин, «S.T.A.L.K.E.R. 2» мав отримати великий відкритий світ, не розділений на окремі локації. Григорович додав, що за його оцінками, на середину 2011 року гра була готова на 50 %, її піар-кампанія повинна була бути дуже короткою, без відкритого бета-тесту, і початися перед самим виходом гри. Також можливість включення в гру багатокористувацького режиму і вихід на PlayStation 3 залишались під питанням.

На початку жовтня 2011 року Сергій Григорович підтвердив виданням Kotaku Australia і Rock, Paper, Shotgun наміри використовувати DRM-захист у майбутній грі через високий рівень комерційного піратства в країнах пострадянського простору[14]. 23 листопада 2011 року на офіційному каналі серії на YouTube з'явилося відео-звернення Олексія Ситянова, провідного геймдизайнера і сценариста проєкту, який працював над S.T.A.L.K.E.R. з 2002 по 2007 роки. У ньому він заявив про своє повернення в GSC для роботи над сиквелом і зазначив, що команда потребує нових талановитих людей і досвідчених фахівців.

Численні звільнення та загальний відтік кадрів під час розробки гри призвели до того, що кількість працівників GSC скоротилася на 75 %. Через два роки Григорович оголосив про припинення розробки всіх проєктів через «особисті причини», ймовірно, внаслідок фінансових труднощів[15]. 9 грудня 2011 року GSC Game World була офіційно ліквідована[16]. В офіційному акаунті у Twitter було написано: «Ми зробимо все можливе, щоб продовжити. Однак на даний момент нічого не відомо.»[17]. Після кількох місяців невизначеності[18] було опубліковано повідомлення про те, що розробка продовжиться після свят, хоча й потребуватиме фінансування[19]. На початку весни 2012 року Олексій Ситянов в інтерв'ю українському журналу «Шпиль» розповів, що розробка S.T.A.L.K.E.R. 2 заморожена, а також спростував чутки, що колишня команда розробників шукає інвесторів для продовження роботи над грою[20]. Вже у квітні 2012 року на сторінці компанії у Facebook було офіційно оголошено про скасування S.T.A.L.K.E.R. 2.[5] Було заявлено, що це сталось в наслідок суперечки між інвесторами, співробітниками та власником прав на інтелектуальну власність[21]. На момент згортання розробки гри її рушій був готовий на 70—80 %, а також було зроблено декілька ігрових рівнів та персонажів[22].

25 квітня 2012 колишні розробники GSC Game World оголосили про створення нової компанії Vostok Games, анонсувавши свій новий проєкт — free-to-play MMO-шутер Survarium.[23] 12 грудня 2012 року компанія bitComposer оголосила про купівлю прав на створення комп'ютерних ігор на основі бренду «S.T.A.L.K.E.R.»[24]. Того ж дня GSC Game World спростувала цю інформацію, підтвердивши, що всі права на гру належать компанії в особі Сергія Григоровича[25].

Скандал з West Games[ред. | ред. код]

West Games — студія, заснована в 2012 році під першою назвою «Union Studio» колишнім провідним розробником GSC Євгеном Кімом[26], у червні 2014 року запустила краудфандингову кампанію на Kickstarter для створення «духовного наступника» франшизи «S.T.A.L.K.E.R.» під назвою «Areal»[27]. Кампанію різко розкритикували і назвали шахрайством, оскільки трейлер гри повністю складався з кадрів з оригінальних ігор «S.T.A.L.K.E.R.», а скріншоти з розробки, нібито були зроблені за допомогою модифікованих ресурсів з магазину ассетів рушія Unity. West Games відкидали всі звинувачення, та називали їх «сфабрикованими засобами масової інформації»[28]. Проєкт зібрав $65 000 на Kickstarter, що на $15 000 більше від початкової мети в $50 000, однак у липні Kickstarter назавжди призупинив збір, посилаючись на порушення правил[29]. Після скасування попереднього збору (West Games спочатку стверджували на своєму сайті, що перейшли на приватне фінансування проєкту), вони оголосили ще одну краудфандингову кампанію на платформі Wfunder у грудні 2014 року, встановивши набагато більшу мету — 600 000 доларів на створення нової гри під назвою «S.T.A.L.K.E.R. Apocalypse»[30], яка так ніколи і не вийшла.

Відновлення студії та перезапуск розробки[ред. | ред. код]

Після багатьох років бездіяльності GSC Game World була офіційно реформована в грудні 2014 року для розробки гри «Козаки 3». 2018 року на сторінці гри у Facebook було оголошено про розробку нової «S.T.A.L.K.E.R. 2»[31]. Крім того, інформація про розробку гри з'явилася на офіційному сайті компанії GSC Game World, і було оприлюднено промо-сайт «S.T.A.L.K.E.R. 2», на якому були вказані цифри «2.0.2.1.». Нова версія гри була анонсована на дуже ранній стадії розробки, коли гра ще перебувала на стадії «дизайн-документації». Пізніше Григорович заявив у подкасті, що метою анонсу проєкту у 2018 році було здебільшого створення ажіотажу, щоб укласти угоду з видавцями на виставці E3 2018[32].

6 лютого 2019 року GSC на своїх сторінках у соціальних мережах повідомила, що цифри «2.0.2.1.» на сайті гри є частиною ARG і перший код було відгадано. В березні 2019 року GSC Game World оновила сайт «S.T.A.L.K.E.R. 2», де замість «заглушки» з назвою гри з'явився арт і музична композиція, а також посилання на соціальні мережі та попередні частини франшизи. 2 січня 2020 року розробники на своїй фейсбук-сторінці підтвердили інформацію про розробку гри на базі рушія Unreal Engine 4.[33] Також розробники підтвердили, що у грі буде присутня підтримка користувацьких модифікацій як у минулих іграх серії. 23 березня 2020 року опублікували перший скріншот «S.T.A.L.K.E.R. 2»[34]. У середині липня 2020 року стало відомо, що в GSC Game World до ролі провідного програміста повернувся Дмитро Ясєнєв, який раніше брав участь у розробці оригінальної трилогії, а також був одним з авторів системи «симуляції життя» A-Life. 23 липня 2020 року показаний перший офіційний трейлер[35], та підтверджені платформи на яких відбудеться реліз. 30 грудня 2020 року на YouTube опублікували перший офіційний тизер, знятий на рушії гри, який демонструє ігровий процес.

Зовнішні відеофайли
S.T.A.L.K.E.R. 2 – Офіційний трейлер #1
S.T.A.L.K.E.R. 2 – Скіф
S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl — Офіційний геймплейний трейлер
S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl — Enter the Zone Trailer
S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля — Офіційний трейлер Іди до Мене
S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля — Трейлер «Болти та кулі»
S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля — Трейлер «Бродяга»

26 березня 2021 року на YouTube показаний перший «щоденник розробки», у якому продемонстрували моделі бійців і зброю, та анонсували показ ігрового процесу незабаром. PR-менеджер GSC Game World Захар Бочаров розповів, що в грі буде понад 30 видів зброї, кожну з яких можна буде модифікувати, а також було продемонстровано конструктор, що дає змогу створювати унікальний зовнішній вигляд персонажів, зокрема він дозволяє гнучко налаштовувати зуби персонажів, щоб «у кожного персонажа в Зоні була унікальна посмішка». На виставці E3 2021 показали перший геймплейний трейлер гри[36], та вперше названий заголовок гри — «Heart of Chernobyl». Дату релізу було призначено на 28 квітня 2022 року[37]. 13 червня 2021 року були відкриті передзамовлення на гру в Steam, Epic Games Store та Microsoft Store. Також в червні 2021 року на YouTube вийшов другий випуск «щоденника розробки». У серпні 2021 року стало відомо, що гру було оновлено до рушія Unreal Engine 5[38][4]. 12 січня 2022 року розробники повідомили у соціальних мережах, що переносять плани виходу гри на 8 грудня 2022 року[39].

Російське вторгнення 2022[ред. | ред. код]

Після початку російського вторгнення в Україну у 2022 році компанія GSC, що базується в Києві, опублікувала на своєму YouTube-каналі відео із закликом про фінансову допомогу для Збройних сил України[40], заявивши, що початок війни та необхідність захисту співробітників GSC призвели до того, що розробка гри була призупинена на невизначений термін. Також було опубліковано пост у Твіттері, який містив посилання на рахунок для пожертвувань українським військовим і заявляв, що «через біль, смерть, війну, страх і людську жорстокість Україна вистоїть. Як і завжди»[41]. 14 березня 2022 року підзаголовок гри було змінено з «Heart of Chernobyl» на «Heart of Chornobyl» щоб відобразити український правопис регіону, а не російський.[7][9][8] Також був скасований реліз у російському регіоні, й хоча російську локалізацію й залишили, але скасоване озвучення гри й залишено лише субтитрування російською мовою. 14 червня 2022 року GSC заявила в щоденнику розробки, що розробка продовжується, попри те, що деякі члени команди покинули свої домівки або вступили до лав Збройних сил України[42].

Через війну GSC вирішила перенести штаб-квартиру та релокувати 200 працівників до Праги, Чехія. В той же час в Україні залишилось 130 працівників. Продюсерка GSC Марія Григорович в інтерв'ю Wired зазначила, що на тлі повномасштабного російського вторгнення в Україну, гра стала для студії ще більш значущою. Вона стала національним продуктом, який має на меті показати, що Україна є не лише надзвичайно ефективною та хороброю на полі бою, але й не менш цінною в сенсі культурної спадщини, яку можна з гордістю показати всьому світу[43].

29 грудня 2022 року було показано новий трейлер ігрового процесу, та підтверджено реліз у 2023 році.[44]

У березні 2023 року в інтернеті з'явився злив інформації компанії GSC Game World. Хакери почали шантажували розробників і висували їм вимоги, погрожуючи викласти вкрадені матеріали у відкритий доступ.[45] Однією з вимог було повернення російського озвучення в ще не випущену гру. Самі розробники підтвердили витік і попросили гравців утриматися від перегляду та поширення вкрадених матеріалів, підтвердивши, що вкрадені данні дійсні, але занадто застарілі та не відповідають сучасному вигляду гри.[46]

В кінці травня 2023 року хакери отримали доступ до зашифрованого білду гри розміром в 200 гігабайт, та виклали його в інтернет. Вже через день їм вдалося розшифрувати та запустити його, що призвело до нового витоку даних та матеріалів. Компанія GSC знову закликала утриматись від перегляду злитих даних та не розповсюджувати їх.[47]

На початку серпня 2023 року розробники анонсували демоверсію гри, в яку можна буде зіграти на ігровій виставці Gamescom 2023 на стенді Microsoft.[48] 24 серпня на трансляції Gamescom показано новий геймплейний трейлер, й оголошено дату релізу гри у першому кварталі 2024 року. У січні 2024 року GSC звернулися до гравців з офіційним листом, та розповіли про процес доопрацювання та полішингу гри. Розробники зазначили що цей процес зайняв більше часу ніж очікувалося, тому було оголошену нову та фінальну дату релізу гри — 5 вересня 2024 року[49].

Оцінки та відгуки[ред. | ред. код]

Відгуки про гру до її виходу[ред. | ред. код]

За рейтингом PC Gaming Show редакція PC Gamer гра названа найочікуванішою грою з-поміж 130 інших ігор. Серед журі – розробники ігор, такі як Сід Меєр, Тім Шафер, Шеєнн Моррін, Браян Фарго, Маріїна Галлікайнен та Дін Голл та редакція PC Gamer.[50][51]

«Ця гра — найбільша та найскладніша в наших життях. Вона була амбітною на початку, та еволюціонувала в ультимативний виклик. Ця гра неймовірно важлива та рідна для нас, адже створюється у найстресовіших з усіх можливих умовах», — зазначив у своєму виступі Євген Григорович, CEO GSC Game World.

Реліз[ред. | ред. код]

GSC Game World заявила, що гра заплановано як ексклюзивний реліз Microsoft, який вийде лише на Microsoft Windows та Xbox Series[52]. Крім того гра буде доступна в підписці Xbox Game Pass під час запуску[37]. Однак ексклюзивність триватиме лише протягом трьох місяців після виходу гри, як свідчиться у витоку документів у рамках справи Epic Games проти Apple[53]. Реліз гри очікується 5 вересня 2024 року[49].

Кооперації[ред. | ред. код]

S.T.A.L.K.E.R. The Board Game[ред. | ред. код]

28 лютого 2023 року польська студія Awaken Realms представила настільну гру — «S.T.A.L.K.E.R. The Board Game», яка буде створена за мотивами всесвіту Зони.[54]

«У настільній грі передбачено від одного до чотирьох гравців, яким, як і в оригінальних відеоіграх «S.T.A.L.K.E.R.», потрібно буде досліджувати Зону, боротися з небезпекою, вчитися виживати, шукати артефакти та квестові предмети, воювати з мутантами. У грі буде декілька кампаній, розбитих на 2-4 сценарії. На проходження кожного, учасникам доведеться витратити близько двох годин. Гравці зможуть створити власного унікального сталкера зі своїми навичками», — зазначили розробники.[55][56]

Awaken Realms запустили збір коштів на краудфандинговій платформі Gamefound 13 червня 2023-го року.[57] Стало відомо, що стандартне видання міститиме саму гру, картки, фігурки сталкерів та мутантів тощо. Також, окрім стандартного комплекту, продаватимуться додаткові набори. Розробники зазначили, що ті хто візьмуть участь у краудфандинговій кампанії, зможуть отримати додаткові елементи. Історія гри складатиметься з 3-х сюжетних кампаній по 10-12 годин кожна. Ціна за стандартне видання настільної гри складатиме 95$.[58]

Початкову мету в 50 тис. доларів було зібрано вже в перші 3 хвилини 34 сек після запуску кампанії, а загальна сума склала більше 3 768 306 доларів. Спонсорам краундфандингової кампанії запропонували три рівні підтримки, з різним вмістом наповнення: Core Pledge, Adventure Pledge та Explorer Pledge, а також додатковий набір Legacy Collectors Chest.[59][60]

Сільпо[ред. | ред. код]

16 серпня 2022 року в Києві, біля житлового комплексу «Комфорт Таун» відкрили супермаркет «Сільпо» оформлений у стилі гри «S.T.A.L.K.E.R. 2». На стінах усередині магазину можна побачити концепти з гри «S.T.A.L.K.E.R. 2», створені художниками з GSC Game World. Стіни внутрішнього периметра стилізовані під занедбані індустріальні будівлі з Темної Долини — з розбитими шибками, попереджувальним знаком про Кровососа, пошкодженими складськими дверима та повітроводом. Частина колон усередині стилізована під сосни, що ростуть поруч із ЗГРЛС «Дуга». Всі вказівники для навігації магазином стилізовані під різні локації гри. Супермаркет планували відкрити у березні 2022 року, однак через російське вторгнення відкриття було відкладене на декілька місяців.[61]

В червні 2023 року на офіційному Discord-сервері гри було запущено ARG-подію, після розгадки якої, учасники отримали зображення з координатами магазину та датою 17 червня. В цей день в тематичному магазині була проведена спеціальна подія, на якій можна було виграти офіційний мерч по грі «S.T.A.L.K.E.R. 2» та придбати лімітовану серію напою Non Stop.

NON STOP S.T.A.L.K.E.R.[ред. | ред. код]

У червні 2023 року компанія GSC Game World запустила лімітовану серію енергетиків S.T.A.L.K.E.R. NON STOP.[62] Напій можна було придбати в мережі супермаркетів Сільпо, та інших магазинах, за ціною 40 грн.[63][64] Також, в рамках колаборації, енергетичний напій з’явиться у самій грі «S.T.A.L.K.E.R. 2», як засіб збільшення витривалості головного героя.[65]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Microsoft Store — 2012.
  2. Microsoft Store — 2012.
  3. Microsoft Store — 2012.
  4. а б S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl буде працювати на новітньому ігровому рушії Unreal Engine 5. www.unian.ua (укр.). Архів оригіналу за 13 серпня 2021. Процитовано 13 серпня 2021.
  5. а б S.T.A.L.K.E.R. 2 canceled. GameSpot (амер.). Процитовано 29 січня 2023.
  6. O'Connor, Alice (12 січня 2022). S.T.A.L.K.E.R. 2 delayed into December to try to "live up to the expectations". Rock, Paper, Shotgun (англ.). Процитовано 29 січня 2023.
  7. а б [https://playua.net/gsc-game-world-zminyly-pidzagolovok-s-t-a-l-k-e-r-2/ GSC Game World змінили підзаголовок S.T.A.L.K.E.R. 2
  8. а б Cryer, Hirun (14 березня 2022). Stalker 2 appears to change its name to the Ukrainian spelling of Chornobyl. GamesRadar+ (англ.). Архів оригіналу за 14 березня 2022. Процитовано 14 березня 2022.
  9. а б Santon, Rick (14 березня 2022). Stalker 2 renamed Heart of Chornobyl to reflect Ukrainian spelling. PC Gamer (англ.). Архів оригіналу за 15 березня 2022. Процитовано 14 березня 2022.
  10. https://twitter.com/stalker_thegame/status/1286350905835749376. Twitter (укр.). Архів оригіналу за 12 травня 2021. Процитовано 15 червня 2021.
  11. STALKER 2 скоро, що з METRO 4, Star Citizen Ох*ла, Скандал з укр. грою, рсня і Дрони, Клоунада STEAM (uk-UA) , процитовано 12 січня 2024
  12. Несколько актёров озвучки закончили работу над S.T.A.L.K.E.R. 2.
  13. S.T.A.L.K.E.R. 2 info blowout: new characters, DX11 support and more. VG247 (англ.). 11 січня 2011. Процитовано 29 січня 2023.
  14. S.T.A.L.K.E.R. 2, Complete With Online DRM?. Kotaku Australia (en-AU) . 8 жовтня 2011. Процитовано 29 січня 2023.
  15. Київська компанія що створила Козаки та Сталкер самоліквідувалась.
  16. Hall, Charlie (8 вересня 2013). Stalker fallout: Polygon traces the exodus from Kiev's legendary GSC Game World. Polygon (амер.). Процитовано 29 січня 2023.
  17. https://twitter.com/survariumvg/status/146255840310071296. Twitter (укр.). Процитовано 29 січня 2023.
  18. S.T.A.L.K.E.R. 2 studio facing uncertain future. GameSpot (амер.). Процитовано 29 січня 2023.
  19. S.T.A.L.K.E.R. 2 presses on, but studio needs cash - Report. GameSpot (амер.). Процитовано 29 січня 2023.
  20. Вся правда о S.T.A.L.K.E.R 2-Шпиль (TotalWeGames) (uk-UA) , процитовано 29 січня 2023
  21. The reason we cannot continue.
  22. GSC Game World повстала з попелу і вже готує новий проєкт. PlayUA. 19.12.2014. Архів оригіналу за 24 лютого 2020. Процитовано 24 лютого 2020.
  23. Розробники S.T.A.L.K.E.R.2 презентували нову мережеву гру. Ipress.ua. 26.04.2012. Архів оригіналу за 24 лютого 2020. Процитовано 24 лютого 2020.
  24. bitComposer Entertainment acquires S.T.A.L.K.E.R. license (англ.). bitComposer Entertainment AG. 12.12.2012. Архів оригіналу за 17.12.2012. Процитовано 13 грудня 2012.
  25. GSC Game World залишається власником бренду S.T.A.L.K.E.R. GSC Game World. Архів оригіналу за 12 травня 2020. Процитовано 24 лютого 2020.
  26. published, Tom Senior (1 червня 2012). Rumour: Ex-STALKER devs form Union Studio, developing Fallout/Rage inspired shooter. PC Gamer (англ.). Процитовано 29 січня 2023.
  27. Tach, Dave (24 червня 2014). STALKER devs working on survival horror spiritual successor Areal. Polygon (амер.). Процитовано 29 січня 2023.
  28. UPDATE: S.T.A.L.K.E.R successor scandal is media-fabricated, dev claims. VG247 (англ.). 2 липня 2014. Процитовано 29 січня 2023.
  29. McWhertor, Michael (22 липня 2014). Kickstarter suspends Ex-STALKER devs' Areal campaign, West Games turns to direct funding. Polygon (амер.). Процитовано 29 січня 2023.
  30. Hall, Charlie (12 грудня 2014). After having its Kickstarter canceled, STALKER sequel goes back to the well. Polygon (амер.). Процитовано 29 січня 2023.
  31. A. N. N. O. U. N. C. E. D. 2.
  32. #222. Отвечаем на вопросы (uk-UA) , процитовано 29 січня 2023
  33. Hall, Charlie (15 травня 2018). STALKER 2 announced, scheduled for 2021 release. Polygon (амер.). Процитовано 29 січня 2023.
  34. https://uprom.info/news/it/gsc-game-world-opublikuvala-pershyj-skrinshot-z-s-t-a-l-k-e-r-2/
  35. S.T.A.L.K.E.R. 2 – Official Trailer #1 [4K] (uk-UA) , процитовано 29 січня 2023
  36. S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля — Офіційний геймплейний трейлер (uk-UA) , процитовано 29 січня 2023
  37. а б Stalker 2: Heart of Chernobyl Launches In April 2022, On Xbox Games Pass At Launch. GameSpot (амер.). Процитовано 29 січня 2023.
  38. Birch, Nathan; Birch, Nathan (11 серпня 2021). STALKER 2 is Running on Unreal Engine 5 Confirms GSC Game World. Wccftech (амер.). Процитовано 29 січня 2023.
  39. Goslin, Austen (12 січня 2022). STALKER 2 delayed until December. Polygon (амер.). Процитовано 29 січня 2023.
  40. Lights! Camera! War… (uk-UA) , процитовано 29 січня 2023
  41. https://twitter.com/GSC_GW/status/1496846354655547392. Twitter (укр.). Процитовано 29 січня 2023.
  42. Новий трейлер S.T.A.L.K.E.R. 2 та «щоденник розробників» • Mezha.Media. mezha.media (укр.). 15 червня 2022. Процитовано 29 січня 2023.
  43. Winkie, Luke. What It Takes to Build a Game in a War Zone. Wired (амер.). ISSN 1059-1028. Процитовано 29 січня 2023.
  44. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl — Come to Me Official Trailer (uk-UA) , процитовано 29 січня 2023
  45. GSC Game World прокоментували витік матеріалів S.T.A.L.K.E.R. 2, відмовились від вимог шантажистів та закликають ігнорувати можливі зливи. ITC.ua. Процитовано 24 березня 2023.
  46. Поліковська, Юлія (13 березня 2023). Розробники гри STALKER 2 відкинули погрози росіян. ms.detector.media (укр.). Процитовано 24 березня 2023.
  47. http://fb.com/PlayUA.games (1 червня 2023). [ОНОВЛЕНО] Русня виклала крадений білд S.T.A.L.K.E.R. 2. PlayUA (укр.). Процитовано 2 червня 2023.
  48. http://fb.com/PlayUA.games (2 серпня 2023). [ОНОВЛЕНО] Демо-версію S.T.A.L.K.E.R. 2 привезуть на Gamescom. PlayUA (укр.). Процитовано 3 серпня 2023.
  49. а б S.T.A.L.K.E.R. 2 вийде 5 вересня 2024 року. Лист-звернення GSC Game World щодо переносу гри. ITC.ua. 16 січня 2024. Процитовано 16 січня 2024.
  50. Українську гру S.T.A.L.K.E.R. 2 визнали найочікуванішою грою з-поміж 130 інших ігор під час PC Gaming Show — Forbes.ua. forbes.ua (укр.). 1 грудня 2023. Процитовано 4 грудня 2023.
  51. published, Lauren Morton (30 листопада 2023). The 25 Most Wanted games, as revealed in PC Gaming Show: Most Wanted. PC Gamer (англ.). Процитовано 4 грудня 2023.
  52. Reeves, Brianna (30 квітня 2021). S.T.A.L.K.E.R. 2 On PS5 Not Planned, Developer Talks Xbox Exclusivity. ScreenRant (англ.). Процитовано 29 січня 2023.
  53. Square, Push (2 травня 2021). S.T.A.L.K.E.R. 2 Could Come to PS5 Three Months After Release. Push Square (en-GB) . Процитовано 29 січня 2023.
  54. S.T.A.L.K.E.R. The Boardgame by Awaken Realms. gamefound.com (англ.). Процитовано 2 березня 2023.
  55. S.T.A.L.K.E.R. The Board Game Trailer (uk-UA) , процитовано 2 березня 2023
  56. S.T.A.L.K.E.R. випустять у вигляді настільної гри. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 2 березня 2023.
  57. S.T.A.L.K.E.R. The Board Game by Awaken Realms - Pre-campaign update #3 / Photos of the prototype, first S.T.A.L.K.E.R. dev diary, and the campaign start date!. gamefound.com (англ.). Процитовано 11 травня 2023.
  58. S.T.A.L.K.E.R. The Board Game by Awaken Realms - S.T.A.L.K.E.R. The Board Game Core Box is here!. gamefound.com (англ.). Процитовано 24 травня 2023.
  59. S.T.A.L.K.E.R. The Board Game by Awaken Realms. gamefound.com (англ.). Процитовано 13 червня 2023.
  60. https://www.facebook.com/vadim.karpus. Настільна гра S.T.A.L.K.E.R. The Board Game менш ніж за добу краудфандингу зібрала понад $1,3 млн за початкової мети $50 тис. ITC.ua. Процитовано 17 червня 2023.
  61. Ірина, Стасюк (16 серпня 2022). У Києві відкрили «Сільпо» у стилі гри S.T.A.L.K.E.R (фото). Хмарочос (укр.). Процитовано 30 серпня 2022.
  62. S.T.A.L.K.E.R. NON STOP | ▶️ ENG They say there is no place for watermelons in the Zone, and it's impossible to find a watermelon base at all… Good thing that we've got fine... | By Official S.T.A.L.K.E.R. | Facebook. www.facebook.com (укр.). Процитовано 17 червня 2023.
  63. https://www.facebook.com/vadim.karpus. Енергетичний напій S.T.A.L.K.E.R. NON STOP, який вранці надійшов в продаж в супермаркетах по 40 грн, вже перепродають на OLX за 100-600 грн. ITC.ua. Процитовано 17 червня 2023.
  64. NON STOP випустить офіційний енергетичний напій S.T.A.L.K.E.R. 2.
  65. https://twitter.com/stalker_thegame/status/1654123914166169601. Twitter (укр.). Процитовано 13 червня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]