Живі (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Живі
Жанр документальний, історичний
Режисер Сергій Буковський
Оператор Володимир Кукоренчук
Кінокомпанія Листопад Фільм
Тривалість 75 хвилини
Мова українська
Країна Україна, США
Рік 2008
IMDb ID 3541032

«Живі» — український документальний фільм режисера Сергія Буковського. Прем'єра фільму відбулася у столичному Будинку кіно 21 листопада 2008 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Вони були дітьми, коли у їх батьків одібрали все. Селян, що жили і працювали на найродючіших у світі ґрунтах, було віддано на поталу голоду й повільної смерті. З тих, хто уцілів, формували армію рабів… Лише тепер ці люди оповідають про пережите. Про те, як їх батьків погнали у «світле майбуття». Як забирали останнє. Як вимирали села. Як вони лишилися жити… «Краще б ми не народжувалися…», — говорить один із свідків.

Трагедію Голодомору вплетено в сюжет світової драми початку 1930-х: параліч економіки у США, прихід до влади Гітлера в Німеччині, війна більшовицького уряду, очолюваного Сталіним, із селянством. Останнє боронило приватну власність й відтак мусило або визнати свою поразку, або умерти. Та у 1933-му їх позбавили найменшої можливості вибору. Разом з тим вирішувалося і завдання покінчити з націонал-комунізмом і будь-якими проявами самостійної національної політики. В Україні 1920-х її зреалізовано найпослідовніше, так само «послідовно» й жорстоко її придушили.

Своєрідним провідником у фільмовій мандрівці пеклом історії виступає британський журналіст Гарет Джонс, чия правда про трагедію українців не була почута на Заході. Уряди багатьох країн виявили байдужість до чужої біди. Хоча ситуацію в Україні знали добре — про це свідчать оприлюднені у фільмі документи… Свідчення людей, що пережили голодний морок, переплітаються у фільмі з щоденниковими записами, які робив Джонс під час поїздки в Україну у березні 33-го.

Фестивальні нагороди[ред. | ред. код]

  • «Живі» нагороджено «Срібним абрикосом» на Єреванському МКФ,
  • «Ґран-прі Женева-2009» Міжнародного форуму MEDIAS «Північ-Південь» у Женеві, спеціальним призом журі Міжнародного фестивалю артгаузного кіна в Батумі, Грузія.
  • Також включено до офіційної програми МКФ «Камерімидж» у Лодзі, Польща (28 листопад — 5 грудня, 2009) та МКФ «Тисяча один», Стамбул, Туреччина (грудень, 2009).

Посилання[ред. | ред. код]