Квінт Сервілій Пріск Фіденат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квінт Сервілій Пріск Фіденат
Ім'я при народженніQuintus Servilius Priscus Fidenas
Народивсяневідомо
Стародавній Рим
Померневідомо
невідомо
ГромадянствоРимська республіка
Національністьримлянин
Місце проживанняРим
Діяльністьполітик, державний і військовий діяч
Знання мовлатина
Суспільний станпатрицій[1]
Посадавійськовий трибун з консульською владою
Термін402, 398, 395, 390, 388 і 386 роки до н. е.
РідСервілії
БатькоКвінт Сервілій Структ Пріск Фіденат, диктатор 435 і 418 років до н. е.
Матиневідомо

Квінт Серві́лій Пріск Фі́денат (V — IV століття до н. е.) — відомий політичний та військовий діяч ранньої Римської республіки, військовий трибун з консульською владою (консулярний трибун) 402, 398, 395, 390, 388 і 386 років до н. е.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Представник патриціанського роду Сервілієв. Син Квінта Сервілія Структа Пріска Фідената, диктатора 435 і 418 років до н. е.

У 402 році до н. е. Квінта Сервілія вперше було обрано військовим трибуном з консульською владою. На цій посаді з успіхом воював проти міста-держави Вейї. На допомогу останній прийшли племена капенів та фалісків. Внаслідок цього Квінт Сервілій разом з іншими військовими трибунами був змушений відступити.

У 398 році до н. е. його було вдруге обрано військовим трибуном з консульською владою. Тоді Квінт Сервілій воював проти капенів, фалісків, вольсків та міст Вейї й Фалерія.

У 397 році до н. е. його було призначено інтеррексом для проведення коміцій.

У 395 році до н. е. його було втретє обрано військовим трибуном з консульською владою. Тут він знову продовжував боротьбу з містом Вейї, фалісками та капенами. Уся ця війна тривала з перемінним успіхом.

У 390 році до н. е. Квінта Сервілія вчетверте було обрано військовим трибуном з консульською владою. Разом з іншими трибунами того року брав участь у битві на річці Алія проти галів на чолі із Бренном. Тут римська армія зазнала тяжкої поразки.

У 388 році до н. е. його було вп'яте вибрано військовим трибуном з консульською владою. Він взяв участь у війні проти еквів та етрусків.

386 року до н. е. Квінта Сервілія було вшосте обрано на посаду військового трибунам з консульською владою. Подальша його доля не відома.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Тит Лівій, Ab urbe condita, V 8-9 (лат.)
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic