Рибний пиріг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рибний пиріг
Походження  Велика Британія

Ри́бний пирі́г, відомий також як риба́цький пирі́г — традиційна британська страва. Пиріг зазвичай готують з білої, часто копченої риби (наприклад, тріски[en], пікші або палтуса) у бешамелі або сирному чедровому соусі[en], виготовленому з використанням молока, в якому риба пашотується. Креветки та зварені круто яйця — інші поширені додаткові інгредієнти. Іноді до соусу додають петрушку або цибулю. Його запікають у глибокій тарілці, але зазвичай без використання пісочного тіста або оболонки з листкового тіста, які зазвичай використовують для приготування більшості солоних пирогів (наприклад, стейково-ниркового пирога[en]).

Замість кондитерської оболонки, що огортає пиріг, для покриття риби під час випікання використовується заливка з картопляного пюре (іноді з додаванням сиру або овочів, таких як цибуля та порей). Іноді страву називають «рибацьким пирогом», оскільки начинка схожа на начинку з вівчарського пирога, в якому також використовується картопляне пюре.

Королівський рибний пиріг[ред. | ред. код]

Королівська традиція споживання морепродуктів в Англії започаткована за часів Генріха I, коронованого в 1100 році, коли кулінари робили скоринку із міног на щорічному різдвяному пирозі. Окрема традиція пісного рибного пирога вимагала від ярмутських[en] кухарів відправити королю двох десятків пирогів, що містять 100 оселедців.[1] Звичайні подарунки запеченої в скоринці риби переважали в 1530 році, коли пріор Ллантоні[en], Глостер, запікав вугрів і коропів у пирогах для Генріха VIII. Презентація королівського пирога з вуграми продовжилася в 1752 році, коли пекарі відправляли пиріг принцу Вельському і знову продовжилася під час правління королеви Вікторії.[2]

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]