Уельський саміт НАТО

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Уельський саміт НАТО 2014
2014 Wales summit
Файл:Wales summit.jpg
Назва зображення: Логотип саміту
Дата проведення: 4 вересня — 5 вересня 2014
Місце проведення: Ньюпорт, Південний Уельс, Велика Британія
Країни-учасниці: 28 країн-учасниць Альянсу

Уельський саміт НАТО 2014 (англ. 2014 Wales summit) — 26-та зустріч на вищому рівні глав держав та голів урядів країн-учасниць Північноатлантичного альянсу, яка пройде з 4 по 5 вересня 2014 року[1][2] у Південному Уельсі (містечко Ньюпорт).

Заплановані питання майбутнього саміту будуть стосуватися ситуації в Афганістані[3], зокрема процесу передачі повноважень з контролю над безпекою на території країни від сил НАТО місцевим силовим структурам, а також перспективи розгортання нової дорадчо-тренувальної місії Альянсу в Афганістані у 2015 році.

Не пройде поза увагою глав держав та голів урядів ситуація, що склалася в Україні. Як зазначив прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон:

Перше — це реагування НАТО на російсько-українську кризу. Тоді як Росія дестабілізує Україну та незаконно анексувала Крим, НАТО сфокусувалося на гарантіях нашим східним союзникам.[4]

На думку Девіда Кемерона треба підтримати план Верховного головнокомандувача об'єднаними збройними силами НАТО в Європі Філіпа Брідлава, який полягає у посиленні штаб-квартири НАТО в Польщі, підготовки постачання та обладнання та призначення низки навчань.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що на саміті також відбудеться засідання Комісії Україна-НАТО. На цій зустрічі за участю Президента України буде обговорюватись питання поліпшення співпраці між НАТО та Україною[5].

Вперше участь на саміті Північноатлантичного альянсу візьме Республіка Молдова[6]. Глава зовнішньополітичного відомства Наталія Герман висловила сподівання, що під час саміту обговорюватиметься питання виведення з території Республіки контингенту 14-ї російської армії, розквартированого на території невизнаного Придністров'я, а також великої кількості озброєння (понад 20 тисяч тонн авіабомб і снарядів на складах в селі Колбасна Рибницького району)[6].

На думку багатьох політиків та експертів на майбутньому саміті Грузія може приєднатися до програми «План дій щодо членства в НАТО»[7].

Посилання

Примітки