Міжнародна асоціація розвитку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з МАР)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міжнародна асоціація розвитку
Тип multilateral development bankd
Засновано 1960
Засади Articles of Agreement of the International Development Associationd
Галузь міжнародні державні або недержавні організаціїd[1]
Штаб-квартира Вашингтон
Членів 174 країна (листопад 2021)[2]
Материнська
організація
Група Світового банку[1]
Вебсайт: worldbank.org/ida/
Сума наданих МАР та МБРР кредитів у світі у відсотках для кожної окремо взятої країни в 2005 році порівняно з лідером Індією (100% = $28 919 000 000)

Міжнародна асоціація розвитку MAP англ. International Development Association (IDA)  — одна з п'яти інституцій Групи Світового банку, утворена в 1960 році. Місцезнаходження — Вашингтон. Нараховує 173 країни-учасниці[3], які поділяються на дві групи. До першої групи входить 22 високорозвинуті країни, а також Кувейт і Об'єднані Арабські Емірати. Другу групу складають країни, що розвиваються, і країни з перехідною економікою.

Асоціація поділяє місію Світового банку щодо скорочення бідності та прагне надавати доступне фінансування розвитку країнам, кредитний ризик яких є настільки високим, що вони не можуть дозволити собі запозичення на комерційних ринках або в рамках інших програм Банку.[4] Мета МАР полягає в тому, щоб допомогти найбіднішим країнам швидше, справедливіше та стабільніше зростати задля подолання бідності.[5] МАР є найбільшим постачальником коштів для проектів економічного та людського розвитку в найбідніших країнах світу.[6] З 2000 по 2010 рік МАР профінансувала проекти, в рамках яких було найнято та підготовлено 3 мільйони вчителів, вакциновано 310 мільйонів дітей, надано кредитів на суму 792 мільйони доларів США 120 тисячам малих та середніх підприємств, побудовано або відновлено 118 тисяч кілометрів доріг з твердим покриттям, збудовано або відновлено 1 600 мостів, розширено доступ до якісної води для 113 мільйонів людей та покращено санітарно-гігієнічні умови для 5,8 мільйона людей.[7] З моменту свого заснування в 1960 році МАР надала кредитів і грантів на загальну суму 238 мільярдів доларів США. Тридцять шість країн-позичальників асоціації втратили право на пільгове кредитування. Однак дев'ять з цих країн повернулися до рецидиву і не змогли повторно скористатися пільговим кредитуванням.[8]

Цілі діяльності[ред. | ред. код]

Основні цілі МАР:

  • сприяння економічному розвиткові країн-членів;
  • підвищення продуктивності праці;
  • зростання рівня життя в державах-членах, в першу чергу, таких, що розвиваються.

Діяльність МАР спрямована, головним чином, на допомогу країнам, що розвиваються, через заохочення розвитку приватного сектора, мобілізації внутрішніх і зовнішніх джерел капіталу.

Організаційна структура[ред. | ред. код]

Організаційна структура:

  • Рада керуючих;
  • Виконавчий директорат;
  • Президент.

До Ради керуючих і Виконавчого директорату входять ті ж представники, що й до МБРР, тобто ті ж самі особи. Виконують вони аналогічні функції.

Президент МАР займається організаційною діяльністю. Штат співробітників МАР поділяється на чотири сектори: операції, фінансування, політика, планування.

Джерела фінансування[ред. | ред. код]

Джерелами фінансування є: прибутки МБРР, внески країн-членів першої і частково другої груп; повернення кредитів, що були надані раніше. В основному ресурси МАР формуються за рахунок "донорів" – країн першої групи. Частка "Великої Сімки" становить 80% загальної суми внесків.

Розподіл ресурсів[ред. | ред. код]

МАР надає безпроцентні позики найбіднішим країнам. Критерієм «бідності» є рівень ВНП на душу населення, що не перевищує 925 доларів. Позики МАР мають 10-річний пільговий період й погашаються протягом 35-40 років. Решті країн кредит надається за ставкою 5 % щорічних.

Кредити плануються в основному в розвиток інфраструктури і в сільське господарство. Так, в 1998 році на кредитування сільського господарства пішло 18 % виділених коштів МАР, на освіту — 16 %, на охорону здоров'я — 14 %, на транспорт — 13 %, на енергетику — 12 % '. Іноді МАР і МБРР спільно кредитують один і той же об'єкт, якщо на нього необхідні великі кошти. Кредити МАР надаються тільки урядам під їх гарантії. МАР сформувала Фонд для скорочення боргів у 100 млн доларів; його призначено для найбідніших країн. Кредити надаються в національній валюті держав.

Участь України в Міжнародній асоціації розвитку[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Архів преси XX століття — 1908.
  2. https://ida.worldbank.org/en/about/history
  3. [ida.worldbank.org/about/what-is-ida "What is IDA"]. ida.worldbank.org (En) . 24 березня 2020 р. Процитовано 24 березня 2020 р.. {{cite web}}: Перевірте схему |url= (довідка)
  4. World Bank (IBRD & IDA) Lending. Bank Information Center. Архів оригіналу за 5 листопада 2011. Процитовано 1 липня 2012.
  5. Moss, Todd; Standley, Scott; Birdsall, Nancy (2004). Double-standards, debt treatment, and World Bank country classification: The case of Nigeria (PDF). Center for Global Development. Архів оригіналу (PDF) за 28 травня 2012. Процитовано 2 липня 2012.
  6. Building a Better IDA. Center for Global Development. 10 грудня 2010. Процитовано 2 липня 2012.
  7. International Development Association. Results At-a-Glance. World Bank Group. Процитовано 15 липня 2012.
  8. International Development Association. What is IDA?. World Bank Group. Процитовано 13 червня 2019.
  9. Єдиний державний реєстр міжнародних організацій, членом яких є Україна станом на 01.01.2017. Архів оригіналу за 9 вересня 2017. Процитовано 11 вересня 2017.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]