Міжнародна асоціація розвитку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міжнародна асоціація розвитку
Тип multilateral development bankd
Засновано 1960
Засади Articles of Agreement of the International Development Associationd
Галузь міжнародні державні або недержавні організаціїd[1]
Штаб-квартира Вашингтон
Членів 174 країна (листопад 2021)[2]
Материнська
організація
Група Світового банку[1]
Вебсайт: worldbank.org/ida/
Сума наданих МАР та МБРР кредитів у світі у відсотках для кожної окремо взятої країни в 2005 році порівняно з лідером Індією (100% = $28 919 000 000)

Міжнародна асоціація розвитку MAP англ. International Development Association (IDA)  — одна з п'яти інституцій Групи Світового банку, утворена в 1960 році. Місцезнаходження — Вашингтон. Нараховує 173 країни-учасниці[3], які поділяються на дві групи. До першої групи входить 22 високорозвинуті країни, а також Кувейт і Об'єднані Арабські Емірати. Другу групу складають країни, що розвиваються, і країни з перехідною економікою.

Асоціація поділяє місію Світового банку щодо скорочення бідності та прагне надавати доступне фінансування розвитку країнам, кредитний ризик яких є настільки високим, що вони не можуть дозволити собі запозичення на комерційних ринках або в рамках інших програм Банку.[4] Мета МАР полягає в тому, щоб допомогти найбіднішим країнам швидше, справедливіше та стабільніше зростати задля подолання бідності.[5] МАР є найбільшим постачальником коштів для проектів економічного та людського розвитку в найбідніших країнах світу.[6] З 2000 по 2010 рік МАР профінансувала проекти, в рамках яких було найнято та підготовлено 3 мільйони вчителів, вакциновано 310 мільйонів дітей, надано кредитів на суму 792 мільйони доларів США 120 тисячам малих та середніх підприємств, побудовано або відновлено 118 тисяч кілометрів доріг з твердим покриттям, збудовано або відновлено 1 600 мостів, розширено доступ до якісної води для 113 мільйонів людей та покращено санітарно-гігієнічні умови для 5,8 мільйона людей.[7] З моменту свого заснування в 1960 році МАР надала кредитів і грантів на загальну суму 238 мільярдів доларів США. Тридцять шість країн-позичальників асоціації втратили право на пільгове кредитування. Однак дев'ять з цих країн повернулися до рецидиву і не змогли повторно скористатися пільговим кредитуванням.[8]

Цілі діяльності[ред. | ред. код]

Основні цілі МАР:

  • сприяння економічному розвиткові країн-членів;
  • підвищення продуктивності праці;
  • зростання рівня життя в державах-членах, в першу чергу, таких, що розвиваються.

Діяльність МАР спрямована, головним чином, на допомогу країнам, що розвиваються, через заохочення розвитку приватного сектора, мобілізації внутрішніх і зовнішніх джерел капіталу.

Організаційна структура[ред. | ред. код]

Організаційна структура:

  • Рада керуючих;
  • Виконавчий директорат;
  • Президент.

До Ради керуючих і Виконавчого директорату входять ті ж представники, що й до МБРР, тобто ті ж самі особи. Виконують вони аналогічні функції.

Президент МАР займається організаційною діяльністю. Штат співробітників МАР поділяється на чотири сектори: операції, фінансування, політика, планування.

Джерела фінансування[ред. | ред. код]

Джерелами фінансування є: прибутки МБРР, внески країн-членів першої і частково другої груп; повернення кредитів, що були надані раніше. В основному ресурси МАР формуються за рахунок "донорів" – країн першої групи. Частка "Великої Сімки" становить 80% загальної суми внесків.

Розподіл ресурсів[ред. | ред. код]

МАР надає безпроцентні позики найбіднішим країнам. Критерієм «бідності» є рівень ВНП на душу населення, що не перевищує 925 доларів. Позики МАР мають 10-річний пільговий період й погашаються протягом 35-40 років. Решті країн кредит надається за ставкою 5 % щорічних.

Кредити плануються в основному в розвиток інфраструктури і в сільське господарство. Так, в 1998 році на кредитування сільського господарства пішло 18 % виділених коштів МАР, на освіту — 16 %, на охорону здоров'я — 14 %, на транспорт — 13 %, на енергетику — 12 % '. Іноді МАР і МБРР спільно кредитують один і той же об'єкт, якщо на нього необхідні великі кошти. Кредити МАР надаються тільки урядам під їх гарантії. МАР сформувала Фонд для скорочення боргів у 100 млн доларів; його призначено для найбідніших країн. Кредити надаються в національній валюті держав.

Участь України в Міжнародній асоціації розвитку[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Архів преси XX століття — 1908.
  2. https://ida.worldbank.org/en/about/history
  3. [ida.worldbank.org/about/what-is-ida "What is IDA"]. ida.worldbank.org (En). 24 березня 2020 р. Процитовано 24 березня 2020 р..  {{cite web}}: Перевірте схему |url= (довідка)
  4. World Bank (IBRD & IDA) Lending. Bank Information Center. Архів оригіналу за 5 листопада 2011. Процитовано 1 липня 2012. 
  5. Moss, Todd; Standley, Scott; Birdsall, Nancy (2004). Double-standards, debt treatment, and World Bank country classification: The case of Nigeria. Center for Global Development. Архів оригіналу за 28 травня 2012. Процитовано 2 липня 2012. 
  6. Building a Better IDA. Center for Global Development. 10 грудня 2010. Процитовано 2 липня 2012. 
  7. International Development Association. Results At-a-Glance. World Bank Group. Процитовано 15 липня 2012. 
  8. International Development Association. What is IDA?. World Bank Group. Процитовано 13 червня 2019. 
  9. Єдиний державний реєстр міжнародних організацій, членом яких є Україна станом на 01.01.2017. Архів оригіналу за 9 вересня 2017. Процитовано 11 вересня 2017. 

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]