Майка фіолетова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Майка фіолетова
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Твердокрилі (Coleoptera)
Родина: Meloidae
Рід: Meloe
Вид:
M. violaceus
Біноміальна назва
Meloe violaceus
Синоніми
  • Meloe aprilina Meyer, 1793
  • Meloe prolifericornis Motschulsky, 1873
  • Meloe rufipes Bremi-Wolf, 1855
  • Meloe similis Marsham, 1802
  • Meloe strigosus Motschulsky, 1873
  • Pediculus melittae Kirby, 1802
  • Proscarabaeus violaceus (Marsham) Stephens, 1829
  • Meloe proscarabaeus (Linnaeus) Sulzer, 1761

Майка фіолетова[1][2], або майка синя[1] (лат. Meloe violaceus) — вид жуків-нарвишників із підродини Meloinae[en]. Поширений від Центральної та Південної Європи через Казахстан і Сибір до Примор'я, а також на Кавказі, в Ірані, Середній Азії та Афганістані.[3] Мешкає в різних біотопах — від пустель до гір (на висоті до 3000 метрів), хоча більш рясний на степових схилах передгір'їв[ru].

Дорослі особини (імаго) живляться на конюшині, кульбабі, анемоні, жовтці, ферулі тонкорозсіченій[ru]. Іноді шкодить сільськогосподарським культурам (харчові рослини). Личинки — є паразитами у симбіозі з бджолами Andrena[ru], Anthophora[en], Panurgus[en]. Довжина тіла дорослого представника 10-32 мм.[3]

Зовнішність[ред. | ред. код]

Майка фіолетова : легко впізнати за вдавленим шийним щитком і зігнутими вусиками.

Ці жуки виростають завдовжки від 10 до 32 міліметрів, самиці трохи більші за самців. Голова цих комах велика і сильно стиснута. Задні крила повністю втягнуті, тому жуки не можуть літати. Тіло кремезне, від синього до фіолетово-синього, також інколи зустрічається чорно-синє забарвлення. Голова й шийний щиток дуже дрібно поцятковані з тьмяними плямами між ними. Ці частини тіла мають блискучість на відмінно від решти тіла. Верхні крила помітно коротші за черевце і сильно розходяться на кінці, при цьому — що досить незвично для надкрил жуків — вони перекриваються в основі. Вусики самців чітко зігнуті посередині.

Схожі види[ред. | ред. код]

  • Майка звичайна (Meloe proscarabaeus). У той час як у Майки фіолетової основа шийного щитка виїмчаста, у Майки звичайної вона пряма.[4]

Поширеність[ред. | ред. код]

Ці комахи живуть на квітучих луках, лісових стежках та узліссях. Їх також можна знайти у відкритому підліску. Самиць можна побачити з квітня по липень на землі. У цей період вони риють ямки для відкладання яєць.

Жуки зустрічаються по всій Європі, а також на крайній півночі та на сході до Сибіру.[5] Вони живуть на сонячних, сухих ділянках з квітучими рослинами, оскільки їхній спосіб життя залежить від бджіл.

Палеарктика[ред. | ред. код]

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це денні комахи, які живляться частинами рослин, що можна легко помітити за їхніми зеленими фекаліями. У разі небезпеки вони виділяють жовтий захисний секрет з колінних суглобів, щоб відлякувати небезпечних для них комах від себе, таких як мурахи або жуки. Цей секрет містить хімічну сполуку кантаридин[en], яка є токсичною для людини.

Після спарювання самиця відкладає від 2 000 до 10 000 яєць у вириту нею ж циліндричну нору. Личинки розвиваються шляхом гіперметаморфозу, тому різні личинкові стадії мають різну форму. З яєць вилуплюються трипалі личинки (triungulinus) довжиною близько трьох міліметрів. Вони підіймаються на квітку, де чіпляються за комаху, яка наближається до квітки, як за потенційну власницю, для якої вони будуть паразитом. Лише якщо вони впіймають одиноку дику бджолу (наприклад, піщану або волохату), у них є шанс вижити. Якщо личинка випадково обирає медоносну бджолу, ця личинка гине у вулику тієї бджоли. Цим пояснюється велика кількість відкладених яєць, оскільки рівень втрат буде теж великим. Ця стадія життєвого циклу є стадією розселення. Згодом личинки паразитують у гніздах своїх комах-господинь. З'ївши спочатку яйце, а потім нектарно-пилкову суміш з личинкового запасу бджоли, вони залишають її гніздо. Вони ще раз скидають шкіру і стають схожими на личинок, ледь рухливими, з втягнутими ногами. Ці личинки заляльковуються, і готовий жук вилуплюється з лялечки між березнем і травнем (Хрущ травневий).

Короткі факти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Анотований перелік рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів безхребетних тварин, що особливо охороняються в межах Росії // 2003* Росія* Червоний список рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, тварин і рослин, що особливо охороняються. (2-й випуск). Частина 2. Безхребетні тварини (Бюлетень Червоної книги, 2/2004 (2008)) / відв. ред. В. Е. Присяжнюк. - М.: Лабораторія Червоної книги Всеросійського науково-дослідного інституту охорони природи[ru], 2004 (2008). - С. 216. - 512 с. - ISBN 978-5-9243-0158-7 Повний текст [Архівовано 2018-10-24 у Wayback Machine.].
  2. Стриганова Б. Р., Захаров А. А. (2000). ред. д-ра біол. наук, проф. Б. Р. Стриганової (ред.). Пятиязычный словарь названий животных: Насекомые (латинский-русский-английский-немецкий-французский) (рос.). М.: РУССО. с. 147. ISBN 5-88721-162-8.
  3. а б Николаев Г. В. и Колов С. В. Жуки-нарывники (Coleoptera, Meloidae) Казахстана: биология, сиситематика, определитель. — Алмати : Ќазаќ университеті. КнУ ім. Аль-Фарабі, 2005. — 166 с. — ISBN 9965-12-853-7.
  4. Bestimmungsschlüssel Flora und Fauna in Rheinland-Pfalz, Artengruppe: Käfer in und um Rheinland-Pfalz
  5. Fauna Europaea - Verbreitung von Meloe violaceus
  6. LCN Annexe IIb. Mammifères, amphibiens, reptiles, poissons et invertébrés strictement protégés en Wallonie | Législation | La biodiversité en Wallonie. biodiversite.wallonie.be (фр.). Процитовано 5 травня 2023.
  7. а б B. Burakowski, M. Mroczkowski, J. Stefańska: Katalog Fauny Polski. Tom XXIII, zeszyt 14. Chrząszcze – Coleoptera. Cucujoidea, część 3.. Warszawa: 1987. 
  8. Meloe (Meloe) violaceus Marsham, 1802. Fauna Europaea. Процитовано 23 квітня 2022.
  9. а б Hassan Ghahari, María Paula Campos-Soldini. An annotated catalogue of blister-beetles (Coleoptera: Tenebrionoidea: Meloidae) of Iran. „Entomofauna”. 40/1 (5), ss. 59-138, 2019. 

Посилання[ред. | ред. код]