Операція «Молот»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Операція «Молот»
Частина війни в Афганістані
Американських солдат навчає дітей знаку «Мир».
Американських солдат навчає дітей знаку «Мир».

Американських солдат навчає дітей знаку «Мир».
Дата: з 24 по 27 липня 2007 року
Місце: Афганістан, провінція Гільменд
Результат: Тактична перемога коаліції
(Коаліційні сили взяли під контроль територію південніше річки Гільменд.)
Сторони
НАТО НАТО

[[Файл:Помилка виразу: незрозуміле слово «px»|20x13px|Афганістан]] Афганська національна армія
Міжнародні сили сприяння безпеці

[[Файл:Помилка виразу: незрозуміле слово «taliban»|20x13px|Афганістан]] Талібанські бойовики
Військові сили
1,500 (Велика Британія)
500 інші країни[1]
Невідомо
Втрати
3 вбитих (Велика Британія) більше 100 убитих

Операція Молот (англ. Operation Hammer) — військова операція НАТО під керівництвом Великої Британії на території південної в експлуатацію в південній провінції Гільменд в Афганістані. Наступ спеціально сформованої групи під кодовою назвою Чакуш або Молот, розпочався в ніч на 24 липня 2007 в районі між територіями Хайдерабад і Мірмандаб, на північному сході міста Геришк. Операція мала на меті витіснення сил Талібану з районів верхньої долини Геришк в провінції Гільменд.

В цілому участь в операції брали 1500 бійців МССБ і 500 бійців АНА. Більшість з 1500 сил НАТО були британцями, основну частину яких складали елітні легкі драгуни, перший батальйон гренадерського гвардійського полку, які проводили навчання в АНА військ (3-ї бригади, 205-го корпус), 12 механізована бригада

Надання допомоги пораненому афганцю

розвідки, 26 полк Королівських інженерів, 19-полк Королівської артилерії, об'єднаних груп саперів, а також війська з Естонії, Данії та США. МССБ надавали вертольоти і літаки для підтримки наземних військ.

На початкових етапах операції МССБ та АНА мусили забезпечити оборону стратегічного мостового переходу на каналі Нахр-е-Серай, очистити та знайти комунікації, після чого військові інженери з 26 інженерного полку спорудили передову оперативну базу.

До початку листопада операція завершилася. Солдати коаліції міцно закріпилися південніше річки Гільменд і готувалися до нападу на місто Муса Кала, яке було під контролем талібів протягом останніх восьми місяців.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • UK soldier killed in attack named. BBC. 28 липня 2007. 
  • Whitaker, Raymond (29 липня 2007). Operation Hammer: the latest round in Britain's bloodiest campaign. The Independent. 
  • Whitaker, Raymond; Marie Woolf (29 липня 2007). Third British soldier in three days killed in mortar attack in Helmand. The Independent.