Раґнар Фріш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рагнар Антон Кіттілх Фріш
норв. Ragnar Anton Killi Frisch
Рагнар Фріш
Рагнар Фріш
Рагнар Фріш
Ім'я при народженні бук. Ragnar Anton Kittil Frisch
Народився 3 березня 1895(1895-03-03)
Осло, Норвегія
Помер 31 січня 1973(1973-01-31) (77 років)
Осло, Норвегія
·інсульт
Країна Норвегія Норвегія
Національність Норвегія Норвегія
Діяльність економіст, econometrician, викладач університету
Alma mater Університет Осло
Галузь Економіка
Заклад Університет Осло
Науковий ступінь доктор економічних наук[d]
Аспіранти, докторанти Olav Reiersøld
Членство Шведська королівська академія наук
Американська академія мистецтв і наук
Національна академія дей-Лінчей
Інститут математичної статистикиd[1]
Економетричне товариство[2]
Відомий завдяки: Економетрика, Теорія виробництва
Рід Frischd
У шлюбі з Marie Smedald[3]
Astrid Johannessend[3]
Нагороди Нобелівська премія з економіки (1969)
Особ. сторінка Сторінка Нобеліських Лауреатів

CMNS: Раґнар Фріш у Вікісховищі

Рагнар Антон Кіттілх Фріш (норв. Ragnar Anton Killi Frisch; *3 березня 1895 — †31 січня 1973) — норвезький економіст, разом з голландцем Яном Тінбергеном став першими лауреатами тільки що заснованої Нобелівської премії з економіки «За створення та застосування динамічних моделей до аналізу економічних процесів»[4]. Відомий як засновник дисципліни економетрика, також у 1933 році запровадив широковживану пару термінів мікроекономіка/ макроекономіка.

Біографія[ред. | ред. код]

Раґнар народився 3 березня 1895 р. в Осло в сім'ї відомих ювелірів Антона й Рагни Фредерікке (Кіттілсен) Фріш. Він одночасно навчався в знаменитій ювелірній фірмі «Давид Андерсен» (Осло) (отримавши в 1920 р. патент золотих справ майстра) й в Університеті Осло на економічному факультеті.

У 1919 році Раґнар здобув ступінь бакалавра, а через рік продовжив навчання в аспірантурі у Франції, потім у Німеччині, Великій Британії, Італії й США.

1920 р. Фріш одружився з Марі Слідаль, від якої мав дочку. Після смерті дружини 1952 р. він одружився з А. Йоханнессен.

1925 р. Р. Фріш повернувся в Університет Осло асистент-професором економіки. 1926 р. він захистив дисертацію з математичної статистики й здобув докторський ступінь. 1928 р. Р.Фріш став ад'юнкт-професором, а 1931 р. професором соціальної економіки й статистики, очоливши дослідницький відділ економічного інституту при Університеті Осло.

На початку 30-х років разом із Я.Тінбергеном вони створюють Економетричне товариство (1931) — міжнародну асоціацію економістів, що застосовують у роботі математичні методи. Р.Фріш протягом понад 20 років був головним редактором часопису «Економетрика». Паралельно з економістами шведської школи і Дж. М.Кейнсом в Англії Р.Фріш інтенсивно займався розробкою теорії економічної політики. Під час окупації Норвегії нацистами Р.Фріш перебував під арештом і як відомий супротивник нацизму, і як єврей. Після війни він був консультантом норвезького уряду, економічним радником в Індії й Єгипті[5].

Упродовж 50-х років Р. Фріш працював над створенням загальних моделей економічного планування. Моделі Фріша відіграли важливу роль як аналітичні інструменти у щорічних розрахунках національного доходу Норвегії. Дослідницька і викладацька діяльність Р.Фріша сприяла формуванню економічної школи в Осло[5][6]. Після виходу в 1965 році на пенсію з Університету Осло Р. Фріш продовжував свої дослідження в галузі економічної теорії й практики, працюючи професором до 1971 р. 1969 р. Р.Фріш і Я.Тінберген розділили Нобелівську премію з економіки «за розвиток і застосування динамічних моделей до аналізу економічних процесів».

Помер в Осло 31 січня 1973 р.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Scientific Legacy DatabaseInstitute of Mathematical Statistics.
  2. https://www.econometricsociety.org/society/organization-and-governance/fellows/memoriam
  3. а б Norsk biografisk leksikonKunnskapsforlaget. — ISSN 2464-1502
  4. Фінансова діяльність суб'єктів підприємництва. Навчальний посібник О. М. Кравчук, В. П. Лещук. Архів оригіналу за 13 липня 2013. Процитовано 16 травня 2011.
  5. а б Нобелівський лауреат Рагнар Антон Кіттілх Фріш (Frisch). Архів оригіналу за 9 листопада 2017. Процитовано 16.5.2011.
  6. Т. О. Коноваленко, Р. О. Вайтешонок, І. Ю. Бойко (2010). Т. В. Куриленко (ред.). Економічний олімп: лауреати Нобелівської премії з економіки 1969-2009 рр (бібліографічний покажчик). Київ: ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана». с. 148. {{cite book}}: Cite має пустий невідомий параметр: |авторлінк= (довідка)[недоступне посилання з квітня 2019]

Джерела[ред. | ред. код]