Пряжене масло: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Lorry (обговорення | внесок)
Рядок 28: Рядок 28:
== Примітки ==
== Примітки ==
{{reflist}}
{{reflist}}



== Посилання ==
== Посилання ==
{{Портал|Гастрономія}}
* [http://www.ayurvedaru.ru/2008/11/%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%be-%d0%b3%d1%85%d0%b8/ Способы приготовления масла гхи] ''Аюрведа и йога — наука здоровья' {{ref-ru}}
* [http://www.ayurvedaru.ru/2008/11/%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%be-%d0%b3%d1%85%d0%b8/ Способы приготовления масла гхи] ''Аюрведа и йога — наука здоровья' {{ref-ru}}
* [http://stamina.ru/blin.htm#%C3%F5%E8 Рецепты приготовления масла гхи] {{ref-ru}}
* [http://stamina.ru/blin.htm#%C3%F5%E8 Рецепты приготовления масла гхи] {{ref-ru}}

Версія за 14:20, 3 вересня 2015

Топлене масло виробництва Фіджі
Індійський млинчик з топленим маслом гхі
Див. також: Масло (значення)

Топлене масло — очищений вершковий жир, що готується з вершкового масла видаленням з нього води, молочних білків і молочного цукру. Топлене масло — масло, приготовлене за допомогою топлення, нагрівання звичайного масла і виділення з нього залишків сметани[1].

Властивості і склад

Топлене масло містить набагато менше води, ніж вершкове, що дозволяє зберігати його значно довше, близько 9-ти місяців при кімнатній температурі, до 15-ти місяців в холодильнику. Диміти воно починає тільки при 205 °C, тому придатно для смажіння. 100 грам містять 99,8 грам вершкового жиру, з них до 35 % ненасичених жирних кислот. Решта складових: Холестерин (278 мг), вода (100 мг) і жиророзчинні вітаміни (A: 0,93 мг, каротин: 0,53 мг, D: 1,6 мкг і E: 2,4 мг).

Приготування

У домашніх умовах вершкове масло обережно нагрівають і витримують близько 30 хвилин в рідкому стані. Молочні білки осідають на дно каструлі і спливають вгору у вигляді піни, вода випаровується. Піну знімають шумівкою, рідке топлене масло проціджують.

При промисловому виробництві вершкове масло розтоплюють при температурі від 40 до 50 °C і відокремлюють від води, молочного білка і молочного цукру за допомогою центрифуги. Потім вершковий жир короткочасно нагрівають у вакуумному казані приблизно до 100 °C, щоб випарувати залишки води, збивають стислим повітрям і розливають по банках.

Виникнення і традиції

Підвищення властивостей до збереженя масла при перетоплюванні відоме з давніх часів.

У індійській і пакистанськой кухні топлене масло є найважливішим харчовим жиром. Воно готується традиційним способом, воно має легкий горіховий аромат і зберігається набагато довше виготовленого промисловим способом. Індійці навіть запевняють, що топлене масло для медичного застосування тим краще, чим довше воно «дозріває».

У індуїзмі продукт грає важливу роль в церемоніях жертвопринесень. Крім того, індійські масляні лампи найчастіше заправляються топленим маслом. За Аюрведою, очищене топлене масло є лікарським засобом і найсприятливіше для людей конституцій вата і пітта. Частіше за всього його вживають в їжу, іноді використовують для змазування носових проходів. Для лікування розладів, викликаних піттой, масло готують з гіркими травами.

Також топлене масло широко використовується в Ірані, Північній Африці, на Північному сході Бразилії.

Див. також

Примітки

  1. Словник української мови: Том десятий Т-Ф, Редкол. І.Д.Білодід (голова) та ін., Ред.тому: А.А.Бурячок, Г.М.Гнатюк - К.: Наукова думка, - 1979


Посилання