Мигдалева олія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мигдалева олія з пляшки

Мигдалева олія — рослинна олія, що отримується з насіння солодкого мигдалю (Amygdalus communis L.) — рослини родини розоцвітих.

Властивості і склад[ред. | ред. код]

Мигдалева олія являє собою світло-жовту рідину з легким ароматом і приємним горіховим смаком. Олія має відносну щільність 1,04-1,05 і показник заломлення 1,527-1,537. Вона майже не розчиняється в спирті, але добре розчиняється в хлороформі або ефірі.

Майже на 62 % мигдалевої олії складається з тригліцеридів олеїнової кислоти, близько 24 % трмглігліцеридів лінолевої кислоти і 6 % триглігліцеридів пальмітинової кислоти.[1] Також олія містить значну кількість фітостероли, токостерола, амигдалина, вітамінів B 2 , А, E і мінеральних солей.

Отримання[ред. | ред. код]

Висушені ядра мигдалю

Мигдалеву олію отримують з насіння різних сортів солодкого мигдалю. З насіння отримують ядра, висушують і розмелюють їх, а потім ведуть віджимання способом двократного холодного пресування. Макуха, що залишився після віджимання, застосовується для приготування косметичних засобів.

Можливе отримання мигдалевої олії також з насіння гіркого мигдалю. Для цього насіння попередньо нагрівають, при цьому амигдалини, які міститься в них, руйнується. Така олія непридатна для використання як харчовий продукт і йде виключно для приготування косметики і технічних цілей. Отримана макуха використовується у фармацевтичній промисловості для отримання горькоміндального води — безбарвної рідини приємного запаху і гіркого смаку (містить 0,1 % синильної кислоти).

Застосування[ред. | ред. код]

Мигдалеву олію застосовують в косметичній промисловості в рецептурах косметичного молочка, поживних кремів, масок, засобів для зміцнення волосся. Традиційно використання мигдалевої олії як масажного засобу. Препарати з мигдалевою олією надають пом'якшувальну, поживна і захисну дію на шкіру і волосся. Мигдалева олія добре всмоктується шкірою, регулюючи її водно-ліпідний баланс, прискорює процес регенерації клітин, має протизапальну, регенеруючу і тонізуючу дію.[2]

Мигдалева олія також використовується для просочення деяких дерев'яних духових інструментів, таких як гобой і кларнет.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Євстигнєєва Р. П. Хімія ліпідів / Р. П. Євстигнєєва, Е. Н. Звонкова, Г. А. Серебренникова, В. І. Швець. — М .: Хімія, 1983. — 296 с., Іл.
  2. Самуйлова, Л. І. Косметична хімія в 2 ч .: Частина 1: Інгредієнти / Л. І. Самуйлова, Т. А. Пучкова. — М .: Школа косметичних хіміків, 2005. — 386 с.

Посилання[ред. | ред. код]