План дій партнерства проти тероризму

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 14:31, 9 серпня 2014, створена The Iron Addict (обговорення | внесок) (Створена сторінка: '''План дій партнерства проти тероризму (ПАП-Т)''' ({{lang-en|Partnership Action Plan against Terrorism}}) — механі...)
(різн.) ← Попередня версія | Поточна версія (різн.) | Новіша версія → (різн.)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

План дій партнерства проти тероризму (ПАП-Т) (англ. Partnership Action Plan against Terrorism) — механізм, що дозволяє членам НАТО та їх партнерам активізувати співпрацю в області боротьби з тероризмом шляхом політичних консультацій і низки практичних заходів.

План дій - основна платформа для спільних зусиль членів НАТО та країн-партнерів у боротьбі з тероризмом. Він також відображає твердий намір членів НАТО та їхніх партнерів зробити все можливе, щоб євроатлантичне партнерство залишалося активним і відповідало вимогам мінливої ​​міжнародної обстановки.

ПАП-Т - ключова складова програми Партнерство заради миру. Брати участь в ньому було також запропоновано на індивідуальній основі країнам, які співпрацюють з НАТО в рамках програми «Середземноморський діалог» та іншим зацікавленим країнам. Кожна з країн узгоджує рівень своєї участі з НАТО в індивідуальному порядку. Країни-партнери та інші країни, що не входять в НАТО, беруть участь в операціях і навчаннях під керівництвом Північноатлантичного союзу, сприяють боротьбі з тероризмом. Росія і Україна надавали фрегати для участі у військово-морській антитерористичній операції НАТО в Середземному морі Активні зусилля, а країни Середземноморського басейну також надають розвіддані для цієї операції.

План дій сприяє розширенню обміну розвідданими і співпраці в таких областях, як безпека на кордонах, підготовка і навчання, що мають відношення до боротьби з тероризмом, створення сил і засобів для захисту від терористичних нападів та ліквідація їх наслідків.

Допомога партнерам в їх діях проти тероризму

Країни-партнери та союзники по НАТО проводять зустрічі, присвячені конкретним питанням боротьби з тероризмом, під егідою Політико-військового керівного комітету НАТО. Розробляються програми наставництва з питань, пов'язаних з тероризмом, для обміну конкретним досвідом боротьби з тероризмом. НАТО також сприяє партнерським країнам в дослідженнях щодо захисту інфраструктури та іншим аспектам захисту від тероризму.

Члени НАТО працюють з партнерами в галузі реформування оборонного і силового сектора, перш за все, через механізми ІПДП і Процес планування та аналізу ПЗМ, щоб партнери змогли створити збройні сили, здатні внести вклад у боротьбу з тероризмом - боєздатні, добре оснащені, мають належну структуру і знаходяться під контролем цивільних органів. Завдяки цім механізмам країни-партнери можуть вибрати антитерористичну діяльність в якості пріоритетного напрямку і в координації з НАТО поставити перед собою відповідні цілі.

Кордони є передовими рубежами захисту від тероризму. В рамках ПАП-Т НАТО і країни-партнери працюють спільно над зміцненням різних аспектів прикордонного контролю і забезпечення безпеки, у тому числі над вирішенням проблеми контрабандної торгівлі. Країни-партнери, які беруть участь в ІПДП, можуть поставити собі цілі в галузі забезпечення безпеки кордонів. Партнери можуть брати участь в курсах на тему забезпечення безпеки кордонів та прикордонного контролю, організовуваних в Школі НАТО в місті Обераммергау (Німеччина) і тренувальних центрах ПЗМ в Туреччині і Греції.

Співпраця з іншими міжнародними організаціями

По лінії ПАП-Т НАТО співпрацює з низкою міжнародних організацій, а саме з ООН, Євросоюзом, Організацією з безпеки і співробітництва в Європі та Організацією із заборони хімічної зброї.

ООН відіграє важливу роль в заходах міжнародного співтовариства по відношенню до тероризму, зокрема завдяки Антитерористичному комітету ООН. ПАП-Т був переданий до Ради Безпеки ООН, в якості першого внеску для здійснення резолюції 1373 Ради безпеки ООН. Представники інших міжнародних організацій регулярно запрошуються на семінари та інші заходи, що організовуються по лінії ПАП-Т.

Наука і навколишнє середовище

Захист від тероризму - перший з трьох ключових пріоритетів програми «Наука заради миру і безпеки». З тих пір як в 2004 році програма співпраці була переорієнтована на безпеку, було ініційовано понад 230 заходів по ряду пріоритетних напрямків, пов'язаних із захистом від тероризму. Особлива увага приділяється соціальним і психологічним аспектам міжнародного тероризму і його корінним причин. Крім цього, робота ведеться, в тому числі, за такими напрямами:

  • Експрес-детекція хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних (ХБРЯ) засобів та видів зброї та експрес-діагностика їх впливу на людей;
  • Індивідуальний захист від ХБРЯ-засобів, знезаражування і знищення ХБРЯ-засобів і зброї;
  • Продовольча безпека;
  • Виявлення вибухових речовин;
  • Протидія екотероризму;
  • Захист від кібертероризму.

Посилання

http://www.nato.int/cps/ru/SID-02C18F06-E52ADCC5/natolive/topics_50084.htm