8-й окремий гірсько-штурмовий батальйон (Україна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 17:31, 25 листопада 2014, створена Nabak (обговорення | внесок) (оформлення)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
8-й БТрО
На службі з травня 2014
Країна Україна Україна
Належність ЗСУ Збройні сили
Вид Сухопутні війська
Тип Підрозділ територіальної оборони України
Роль Захист державного суверенітету і незалежності України
Чисельність Батальйон
Війни/битви Антитерористична операція на сході України (2014)
Командування
Поточний
командувач
майор Головатюк Микола

Медіафайли на Вікісховищі

8-й батальйон територіальної оборони (8-й БТрО) Чернівецької області Збройних сил України — збройне формування, створене на території та з мешканців Чернівецької області, офіційно підпорядковане Міністерству оборони України. Командир батальйону — майор Микола Головатюк.

Завдання

Відповідно до закону «Про оборону України» головними завданнями 8-го територіальног батальйону, котрий підпорядковується Міністерству оборони України, є:

  1. Захист державного суверенітету і незалежності держави;
  2. Підтримання безпеки і правопорядку;
  3. Забезпечення умов для оперативного розгортання військ у випадку необхідності;
  4. Забезпечення діяльності органів державного управління в регіонах;
  5. Охорона стратегічно важливих об'єктів і комунікацій;
  6. Боротьба з диверсійними та іншими незаконно створеними озброєними формуваннями;
  7. Допомога в охоронi державного кордону.

Створення

Згідно до директив і розпоряджень Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних сил України та оперативного командування «Захід», на території Чернівецької області області у травні 2014 року розпочалося формування Чернівецького батальйону територіальної оборони[1]. Комплектування батальйону проходило на базi Закону України від 25 березня 1992 року № 2232-ХІІ «Про військовий обов'язок і військову службу»[2], «Положення про проходження громадянами військової служби у Збройних Силах України»[3][4], наказу Міністра оборони України «Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України»[5]. Військовий комісар Чернівецької області полковник Віталій Чурай запевнив, що батальйон «буде виконувати завдання на території Чернівецької області виключно в інтересах області»[6]. В місцевій пресі згадали, що за часів Австро-Угорщини у Чернівцях квартирувався 22-й піхотний полк австрійського Ландверу ([] помилка: {{lang-xx}}: немає тексту (допомога) Kaiserlich-Königliche Landwehr), який відповідав за територіальну оборону Буковини та Коломиї[7].

Чернівецька обласна рада виділила з обласного бюджету 950 тисяч гривень для укомплектування 8-го БТрО матеріально-технічними засобами та військовим обмундируванням[8].

Склад

Штатна чисельність батальйонiв територіальної оборони мирного часу була визначена в 426 військовослужбовців[9]. Військові комісаріати Буковини завершили комплектування 8-го БТрО із числа патріотично налаштованих добровольців і військовозобов'язаних області на початку червня[10][11]. Військове містечко для 8-го БТрО обладнали в казармах 87-го окремого аеромобільного батальйону (військова частина А2582, Чернівці) 80-ї окремої аеромобільної бригади Високомобільних десантних військ ЗС України[12].

Пiдпорядкування

На час АТО Чернівецький батальйон територіальної оборони був підпорядкований Оперативному командуванню «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України.

Діяльність

Пiсля прийняття присяги, солдати приступили до вивчення матеріально-технічної частини штатної стрілецької зброї, зайнялися вогневою та інженерною підготовкою. Бойове злагодження пройшли на полігоні[13]. Паралельно до вишколу, особовий склад Чернівецького батальйону територіальної оборони виконував завдання по охороні стратегічних об'єктів інфраструктури Буковини. 20 червня в пресі з'явилося повідомлення, що Голова Чернівецької обласної державної адміністрації Роман Ванзуряк домовився з в.о. Міністра оборони України Михайлом Ковалем про те, що: «особовий склад Батальйону територіальної оборони Чернівецької області не буде залучатися до проведення заходів в рамках антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях[14]

В кiнцi червня Генеральним штабом ЗСУ було прийнято рiшення про вiдправку батальйону у Запорізьку область до Бердянська для охорони кордону на узбережжі Азовського моря неподалік вiд зони АТО[12]. На той час особовий склад окрім касок не мав ніякого захисного спорядження. Дізнавшись про цей факт, родини солдатів організували пікети та блокування дорiг[15]. 200 бійців територіального батальйону відправились 2 липня до Бердянська, а 50 військовослужбовців — відмовилися їхати на південний кордон[16][17]. На тих, хто відмовився, чекає кримінальна відповідальність[18]. Зрештою, бронежилети стали закупатися на кошти громади[19][20].

Восени 2014 року особовий склад 8-го батальйону територіальної оборони Чернівецької області продовжив нести бойову службу на блокпостах від Криму до Донецької області[21]. Чернівчани в свою чергу продовжують опікати обласний батальйон і допомогають амуніцією, продуктами харчування та предметами першої необхідності. Солдати батальйону розуміють важливість своєї місії, і як зазначив один з них:

Хоча за початковим планом Путіна від Одеси і до Чернігова вже давно мали бути якісь народні республіки або Новоросія. А ми дали відкоша – як могли, але дали. План агресора луснув. Факт присутності наших батальйонів (навіть територіальної оборони) дуже важливий. Вони відправляють безпілотники, а ми по них відкриваємо вогонь, значить, є опір[22].

Переформатування

У листопадi 2014 року Чернівецький батальйон територіальної оборони був переформатований у 8-й окремий мотопіхотний батальйон, який увійшов до складу 24-ї Залізної ім. князя Данила Галицького окремої механізованої бригади. Батальйон продовжує несення бойової служби у Запорізькій області[23].

Втрати

  • Вербицький Олексій Романович, молодший сержант 8-го батальйону територіальної оборони Чернівецької області, загинув 1 листопада 2014 року у ДТП поблизу Бердянська[24].

Див. також

Примітки

  1. У Чернівцях створять батальйон територіальної оборони
  2. Закон України «Про військовий обов'язок і військову службу»
  3. На території Хмельниччини створюють батальйон оборони області
  4. «Положення про проходження громадянами військової служби у Збройних Силах України»
  5. Наказу Міністра оборони України «Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» від 10 квітня 2009 року
  6. На базі Чернівецького обласного військкомату формується батальйон територіальної оборони
  7. У Чернівцях відроджують ландвер
  8. Батальйон територіальної оборони отримав 950 тисяч на обмундирування
  9. Добровольчі батальйони: структура, страхи, проблеми бойового застосування
  10. На Буковині завершили формування батальйону територіальної оборони
  11. На Буковині сформовано батальйон територіальної оборони, 6 червня 2014.
  12. а б Чернівецький батальйон територіальної оборони сьогодні відправляють за межі області.
  13. Особовий склад батальйону територіальної оборони Чернівецької області готується до бойового злагодження, веб-сайт Міністерства оборони України
  14. Батальйон територіальної оборони Буковини не братиме участі в АТО
  15. Пікети матерів та дружин продовжуються
  16. У батальйон територіальної оборони Буковини набирають добровольців
  17. Батальйон тероборони з Чернівців відправили до Бердянська
  18. За відмову їхати на схід — кримінальна відповідальність
  19. Бійцям Чернівецького батальйону привезли бронежилети
  20. У Чернівцях закуплять чергову партію бронежилетів
  21. 48 буковинських військових відправили у батальйон територіальної оборони в Запоріжжі (ФОТО)
  22. Війна в рідній країні – це шок
  23. Батальйон під командуванням сокирянця Миколи Головатюка ввійшов до складу 24-ї окремої механізованої бригади
  24. Чернівці сьогодні прощалися із солдатом батальйону територіальної оборони Олексієм Вербицьким

Посилання

Шаблон:Батальйони територіальної оборони Шаблон:Російсько-українська війна 2014