Токай-Хедьялья

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Історичний культурний ландшафт виноробного району Токай
Tokaj Wine Region Historic Cultural Landscape [1]
Світова спадщина
Аерофотознімання виноградника
48°09′00″ пн. ш. 21°21′00″ сх. д. / 48.15000° пн. ш. 21.35000° сх. д. / 48.15000; 21.35000
Країна Угорщина Угорщина
Тип Культурний
Критерії III, V
Об'єкт № 1063
Регіон Європа і Північна Америка
Зареєстровано: 2002 (26 сесія)
Токай-Хедьялья (Європа)
Токай-Хедьялья
на карті Європи

Мапа
CMNS: Токай-Хедьялья у Вікісховищі
Токай-Хедьялья. Карта розташування: Hungary
Токай-Хедьялья
Токай-Хедьялья
Регіон на карті Угорщини

Виноробний регіон Токай (угор. Tokaji borvidék) або Токай-Хедьялья — історичний виноробний регіон, де виготовляють токайські вина із білих сортів винограду. Знаходиться в північно-східній Угорщині(Токай, медьє(адміністративна одиниця) Боршод-Абауй-Земплен) та на деякій південно-східній частині Словаччини(Земплін, округ Требішов).

Етимологія[ред. | ред. код]

Токай-Хедьялья (часто вживають просто Токай (угор. Tokaj)) — виноробний регіон, що носить назву однойменного міста в Угорщині(Токай). Хедьялья(угор. Hegyalja) із угорської означає передгір'я.

Токайський замок(угор. Tokaj várát) в 16-17. століттях, був відомий по всій Європі. Сюди часто навідувалися іноземні торговці, переважно, заради токайського вина. Саме ж місто розташоване в передгірній зоні, тому і поширилася назва в Європі — Токай гірський(лат. Montium vitiferorum Tokaiensis, нім. Tokayer Gebürg або нім. Tokajer Wein-Gebürg). Із 18 ст. регіон почали називати Токай-Хедьялья.

Включення в список ЮНЕСКО[ред. | ред. код]

Під час 26-ї сесії Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО, що проходила із 24 по 29 червня 2002 року, в Будапешті(Угорщина), історичний культурний ландшафт виноробного району Токай (англ. Tokaj Wine Region Historic Cultural Landscape) був включений в список. Загалом, під час 26-ї сесії, до списку було включено 9 нових об'єктів.

Географія[ред. | ред. код]

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Межі регіону(червоним) на карті Угорщини

Токай-Хедьялья розташований в передгір'ях гір Земплен (угор. Zempléni-hegység або Tokaji-hegység) в північно-східній Угорщині, вздовж річки Бодрог і на місці злиття Тиси з Бодрогом .

Об'єкт всесвітньої спадщини і його буферної зони разом покривають територію із 27 адміністративних населених пунктів (13245 га і 74879 га, так 88124 га в цілому). Близько 97 км в довжину та в середньому 3-4 км в ширину. Найкращі токайські виноградники розташовані на схилах гір від 100 до 400 м над рівнем моря.

Клімат[ред. | ред. код]

Найвищі ділянки регіону розташовані в межах зони помірної вологості, на нижчих ділянках утримується помірно спекотний і сухий клімат. Кількість сонячного світла становить близько 1900–2000 годин на рік, влітку середньому від 750 до 790 годин(в зимі в середньому 200 годин). Середня річна температура коливається між 9,6 і 9,9 °С. Під час вегетаційного сезону вона становить близько 16.3-16.9 °C.

Річна кількість опадів становить близько 600–620 мм, з яких 370–390 мм випадає у вегетаційний період.

Клімат Токай
Показник Січ. Лют. Бер. Квіт. Трав. Черв. Лип. Серп. Вер. Жовт. Лист. Груд. Рік
Середній максимум, °C 0 2 8 15 21 25 26 26 21 15 7 2 9,9
Середній мінімум, °C −4 −4 0 4 9 13 14 14 9 5 1 −2 9,6
Днів з опадами 14 12 15 16 14 14 16 9 12 10 15 16
Вологість повітря, % 88 77 66 65 62 68 72 66 75 78 85 88
Джерело: Климат Токай(рос.)

Флора та фауна[ред. | ред. код]

На північних схилах виноробного регіону можна зустріти граб та турецький дуб. Із флори тут можна зустріти також: дерен, глід одноматочковий, калину та мигдаль степовий. У найтепліших місцях ростуть: півники, або ірис угорський (Iris variegata), рідкісні півники злаколисті, чина гороховидна та ковила вузьколиста. 17 видів орхідей ростуть на горі Копаж (угор. Kopasz-hegy). Найтиповішою тут рослиною, звичайно, що є виноград. Проте в південній частині регіону також ростуть персики, сливи та рідше мигдаль. Також ростуть: пшениця, кукурудза, жито, соняшник. Ліси переважно соснові.

Найтиповішими представниками фауни, на території виноробного регіону є: квак звича́йний, косар, чапля сіра, баклан, лелека білий, змієїд, орел-могильник, підорлик малий. В наявності є великі популяції кроликів, оленів і диких кабанів.

Виноградники регіону

Історія[ред. | ред. код]

Токайський замок (17 ст.)

Літописи відносять появу Токай-Ассу (угор. Tokaji Aszu) приблизно до 1550 року. Однак існує і така думка, що першим, кому вдалось отримати це вино, застосувавши технологію, що дійшла до наших днів, був проповідник Мате Сепші-Лацко, який служив при дворі Ракоці і Жужанни Лорантфі, близько 1650 року. У XVII столітті, одна третя території Угорщини була окупована турками, а інша входила до складу імперії Габсбургів. Побоюючись турецьких набігів, Сепші-Лацко умовив прихожан почекати зі збором винограду. Коли небезпека минула, люди вийшли з укриттів і зібрали урожай на місяць пізніше встановленого терміну, і несподівано з підв'ялених ягід вийшло чудове вино, яке було набагато краще звичайного. Токайське вино було піднесене королевою Угорщини і Богемії Марією Терезією самому Папі Римському, як дорогоцінний подарунок. Про це вино Папа Бенедикт XIV відгукнувся із захопленням, благословивши землю, яка народжує такі чудові вина, а заодно і королеву, яка відкрила для нього джерело райського блаженства. Усі наступні за ним Папи тримали токайське вино у себе в спальні, щоб завжди його мати під рукою.

Король Франції та Наварри Людовик XIV, який був рекордсменом по царюванню і знаходився на престолі 72 роки, тримав запаси цього вина для своєї коханки мадам де Помпадур. Саме король-сонце Людовик XIV охрестив Токай «королем вин та вином королів». Король Пруссії Фрідріх Великий пригощав своїм улюбленим вином Вольтера, від якого великий французький філософ, поет і прозаїк прийшов у невимовний захват, заявивши:

Його солодкуватість та міцність відроджують людину. Це вино приводить в дію всі звивини мозку і запалює в глибині душі чарівний феєрверк іскристої дотепності та радості

Вольтер

Великий австрійський композитор Франц Шуберт написав на честь цього вина, музику до пісні «Хвала Токайському». Імператор Австрії і король Угорщини Франц Йосиф вважав Токай найкращим королівським подарунком, щорічно посилаючи його на день народження англійській королеві Вікторії.

Відомі історичні факти, коли Токай був використаний в дипломатичних цілях. Інструментом підкупу, розмінною монетою служили токайські вина в тих випадках, коли ні вплив, ні гроші, ні погрози вже не діяли. У зв'язку з цим можна навести приклад, коли під час війни за незалежність князь Трансільванії Ференц Ракоці II закупівлю зброї фінансував за рахунок токайського вина. Ракоці був першим, хто класифікував виноградники Tokaj-hegyalja, поділивши їх на категорії.

Сучасний вигляд м.Токай

Вино[ред. | ред. код]

Докладніше: Токайське вино

В Угорщині більше двадцяти виноробних регіонів. Найбільш значними вважаються Віллань і Токай-Хедьялья. На майже ста тисячах гектарів угорських виноградників вирощують понад ста білих і червоних сортів винограду. Серед білих найпоширенішими є Фурмінт токайський (угор. Tokaji Furmint), Харшлевелю, Мускат і Рислінг, а серед червоних — Кадарка, Піно Нуар, Цвайгельт, Каберне Совіньйон і Мерло. В основному, Угорщина приділяє увагу білим сортам винограду, і 60% усіх вироблених тут вин — білі.

Головний секрет токайських вин — особливий мікроклімат місцевості. Восени під час дозрівання врожаю часто наступає період дощів і туманів. Саме в цей час виноградники вражає «благородна цвіль», через яку в наступний сонячний період зрілі ягоди не гниють, а висихають прямо на лозі, перетворюючись на унікальну сировину для створення різних вин.

Токай винний льох; 185 підвалів були підраховані в місті Токай в 1967

Ще один секрет місцевого вина — токайські винні погреби. Токай, хоча і провінційне містечко, але багато жителів називають його «багатоповерховим». Його головні «поверхи» — підземні . Штольні почали пробивати ще 500–700 років тому. У підвалах довжиною 40 кілометрів і розташованих у два- три поверхи рука потопає в м'якій і благородної темно-сірої цвілі. У ній, як тут кажуть, одна з таємниць токайського .

Класифікація угорських сухих вин визначається чотирма категоріями:

  • I вина вищого класу, контрольовані за походженням (угор. Külőnleges minőségű bor);
  • II марочні (угор. Minosegű bor0;
  • III місцеві (угор. Taibor);
  • IV столові (угор. Asztali bor).

Основні види[ред. | ред. код]

Основні види токайських вин відрізняються за технологією виготовлення.

Токай Ассу (2001 р.) «Вино королів, король вин» (як називав Людовик XV король Франції Токайське вино)

Токай Ассу (угор. Tokaji Aszu) — робиться з винограду, ураженого благородною цвіллю ботрітіс (Botrytis cinerea). У зневодненому винограді, який називається Ассу(свого роду родзинки), зберігається підвищена концентрація соку і цукру. Його вручну збирають у спеціальні 25(28,30)-ти кілограмові дерев'яні ємності, де з винограду під тиском власної ваги починає виділятися густий сік, який потім додається до базового провину. Ємності для віджиму називаються путтонь, і це ж назва використовується для позначення солодкуватості токайських вин: чим більше путтонь, тим вищий клас вина. Спіртуозність Токай Ассу лежить в межах 12-14% об., Вміст цукру (починаючи з 2-х путтоневих Ассу) становить 3, 6, 9, 12 і 15%, а титруєма кислотність дорівнює 6,1-6,5 г/дм3 . Токай Ассу — зразок чудового токайського вина з перестиглого винограду, ферментація, якого відбувається 60 днів. Символ на етикетці «ptt» позначає кількість путтонь. Деякі екземпляри 5-річних Ассу не гірше інших благородних аристократичних вин з 50-річною витримкою. Найвища сходинка Токаю Ассу — Royal Tokaji. Вина марки Royal Tokaji спільного міжнародного підприємства The Royal Tokaji Wine Company вважаються дуже престижними. Токай Ассу містить 1,5-2% гліцерину, і часто використовується, як профілактичний засіб від серцево-судинних захворювань. Кажуть, що досить сорока крапель токайського Ассу 6 ptt на ніч, щоб позбутися безсоння. Токайське Ассу знімає головний біль, виліковує депресію і допомагає при гастроентерологічних хворобах. Завдяки вмісту цвілевих культур воно навіть може вважатися природним антибіотиком.

Пляшка Токайської есенції 2000 року

Токай Ассу Есенція (угор. Tokaji Aszu Eszencia) — це Токай Ассу категорії не менше 6 ptt(путтонь). Токай Есенція — вино, з вмістом 8-10% об. спирту і кислотністю 250 г/дм³. Це вино виготовлене з винограду, урожай який збирають по ягідці. Ароматний сік, повільно випливає без пресу, без тиску, подібний рідкому меду і зберігає 40-60% цукру. Ферментація такого сиропу розтягується на два роки, а витримка триває не менше 18 місяців в маленьких дубових бочках і ще мінімум рік в пляшках. Токайская Есенція — національне надбання Угорщини, недоступне для широкого кола споживачів. Це елітарне вино для окремих представників суспільства.

Tokaji Szamorodni 1977

Токай Едеш Саморідня (угор. Tokaji Edes Szamorodni) — виготовляється при недостатній кількості винограду, ураженого благородною цвіллю. Це вино із більш низькою якістю, в порівнянні з Токай Ассу.

Токай Сараз Саморідня (угор. Tokaji Szaraz Szamorodni) — сухе біле вино, що нагадує Херес. Токай Саморідня належить до групи натуральних сухих вин із залишковим цукром. При зборі винограду, підв'ялені ягоди від грона не відокремлюються, а подрібнюються в загальній масі і настоюються від 12 до 24 годин. Після цього сусло зброджують і витримують у неповних великих бочках по 136–220 л не менше 2-х років. Вільний повітряний простір у бочках, викликає окислення вина, і це надає вину характерний хлібний присмак. Стандарти по спирту — 13-15% об., А по цукру — до 40 г/дм3 для солодких екземплярів.

Токай Фурмінт (угор. Tokaji Furmint) виготовляється з місцевого сорту Фурмінт. Це сухе, трохи солодкувате вино блідо-жовтого кольору з трохи зеленуватим відтінком. Тонкий витончений букет насичений ароматами фруктів.

Токай Харшлевелю (угор. Tokaji Harslevelu) роблять із сорту Харшлевелю, назва якого в дослівному перекладі звучить як «липовий лист». Це золотисте вино, своїм стриманим складним ароматом нагадує рислінг, хоча Токай Харшлевелю, все ж таки, більш солодкуватий і менш терпкий.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • 2011 рік. 30 медалей Угорщини в тридцять п'ятій престижній виставці Challenge International du Vin, де 30 країн представляли більш ніж 4500 видів вин. Серед восьми золотих медалей дві отримав Токай.
  • 2012 рік. Токай завоював вже 5 золотих медалей на цій же виставці Challenge International du Vin.
  • У тому ж, 2012 році, сухе вино Tokaj Furmint 2010 стало офіційним вином авіакомпанії Malev
  • Відомими поціновувачами Токайського вина були Лев Толстой (його персонажі вживають токайське в романі «Війна і мир»), чилійський поет Пабло Неруда, англієць Джонатан Свіфт (герой п'є вино в «Подорожі Гуллівера») і поет Роберт Браунінг, який в поемі Nationality in Drinks прославляє французький кларет, угорський токай і англійське пиво. Про Токайське вино писали Руссо і Дідро, Бальзак оспівав його в «Шагреневої шкірі»(Шагренева шкіра), а Гюстав Флобер в «Виховання почуттів», ним захоплювався Олександр Дюма в романі «Жозеф Бальзамо». Анатоль Франс зізнавався, що після келиха Токайського умиротворення охоплює все його єство.

Захист торгової марки[ред. | ред. код]

Виноградні регіони Словаччини(червоним — Токай)
Пляшка Словацького Токайського вина

Історично склалося так, що Словаччина теж має право виробляти токайські вина. Токайський регіон був офіційно затверджений в 1908 році, в той час, коли Угорщина і Словаччина ділили простір єдиної Австро-Угорщини.

Виноробний регіон розташований між річками Тиса та Бодрог на вузькій смузі протяжністю в 4 кілометри. Ділення імперії «відрізав» частину виноградників від Угорщини, передавши їх по Тріанонському договору у володіння семи словацьким селах. Угорські вина називаються «Tokaji», а словацькі вина згідно з рішенням Європейського союзу промарковані як «Tokajský/-á/-é».

У 1989 році словацький токай Tokajske vino викликав запеклі суперечки з приводу захисту торгової марки і можливості виробництва нових токайських вин. Суперечки повторювалися і кожна сторона завжди залишалася при своєму інтересі: місцеві винороби не визнавали Токай, який зроблений поза межами Угорщини, а чужаки продовжували випускати свої підробки, які іноді перевищували оригінальні токайські вина.

Сучасний словацький Токай має більш низьку ціну при вельми високій якості, а французи акліматизували угорську лозу Харшлевелю, щоб випускати своє вино під маркою Tokai, прибравши з назви одну букву(в оригіналі Tokaji).

Найменування Tokaji є контрольованим за походженням, а це означає, що це ім'я можуть носити лише вина з однойменного угорського регіону. Два десятки заводів апелласьона Токай виробляють справжнє токайське вино. Класичний токайський асортимент включає обов'язкові Tokaji Szamorodni, Tokaji Aszu і Tokaji Aszu Eszencia. Якщо Tokaji Szamorodni і Tokaji Aszu коштує в межах 4-8 доларів за пляшку, то ціна Tokaji Aszu Eszencia буде вище 9 доларів. Умовно токайськими винами прийнято вважати російські, молдавські та українські аналоги. І хоча вони виробляються з дотриманням ліцензованої технології з використанням токайських виноматеріалів, їх вартість менше 4 доларів.

У підробленого вина замість напису Tokaji можливо зустріти варіанти Tokaj, Tokai, Tokay та інші. Тому, щоб бути впевненим у вині, яке ви збираєтеся придбати, потрібно уважно придивитися до його імені.

Туризм[ред. | ред. код]

Токайський виноробний регіон приваблює не лише туристів а й поціновувачів давніх традицій виноробної справи. Туризм відіграє важливу роль в майбутньому становленні регіону. Основна ціль політики в галузі туризму є підтримка, розвиток і збереження значення регіону. Транспортне сполучення із регіоном досить сприятливе для відвідувачів. Є кілька шляхів щоб дістатися до Токаю, через залізничні та дорожні сполучення, що з'єднує Будапешт та схід Словаччини. Тут немає ніяких проблем із паркуванням: кілька туристичних визначних пам'яток, які знаходяться в різних частинах міста. Центр Токай, який є найбільш важливою пам'яткою і є зоною без транзитних перевезень. Паркувальні місця створюються за межами центру міста.

Контактна інформація[ред. | ред. код]

Туристичний інформаційний центр: TURINFORM, Токай, 3910 Serház út 10
E-пошта

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]