Google Lunar X Prize

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Google Lunar XPRIZE M:
Файл:GoogleLunarXPRIZE Logo.png

Присуджується за "посадка робота на поверхню Місяця, пересування на 500 м по поверхні і відправка світлин і даних на Землю."[1]
Засновник(и) Фонд X-Prize (організатор),
Google (спонсор)
Країна Весь світ
lunar.xprize.org
CMNS: Google Lunar X Prize у Вікісховищі
Трейлер конкурсу.

Google Lunar X PRIZE — премія, заснувана Фондом X Prize і компанією Google. Була б вручена команді, спроможній створити місяцехід, що задовольняє заданим умовам. Призовий фонд складав $30 млн і поділявся на Перший (Головний) приз в $20 млн, Другий приз в $5 млн і декілька Додаткових премій на загальну суму $5 млн. За умовами конкурсу, у випадку, якщо яка-небудь держава відправить на Місяць місяцехід, створений на урядові гроші, розмір головного призу зменшиться до $15 млн.[1]

Конкурс на здобуття премії було оголошено 13 вересня 2007 в Санта-Моніці (Каліфорнія, США). У цей же день відбулася конференція-презентація проєкту в Лос-Анджелесі (Каліфорнія, США)[2].

Умови конкурсу (повна місія) включає 3 основних завдання:

  • М'яка посадка на місячну поверхню;
  • Пересування (мобільність) по місячній поверхні (не менше 500 м);
  • Передача на Землю зображень і відео у високій роздільності.

24 січня 2017 року було оголошено 5 команд-фіналістів. SpaceIL,[3] Moon Express, Synergy Moon, Team Indus, та Team Hakuto (зараз ispace)[4] затвердили контракти на запуск у 2017 році (з Spaceflight Industries, Rocket Lab, Interorbital Systems і спільний пуск від ISRO для останніх двох команд).[5][6][7]

У січні 2018 року, позаяк стало зрозуміло, що жодна із команд не здатна виконати ні одну з умов конкурсу до дедлайну (31 березня 2018 року), організатори конкурсу вирішили його не продовжувати.[8]

Мета конкурсу[ред. | ред. код]

За словами голови і засновника фонду Пітера Діамандіса «Мета конкурсу в тому, щоб стимулювати розвиток недорогих методів для автоматизованого дослідження космосу. Ми сподіваємося, що з допомогою конкурсу буде створена технологія, яка дійсно почне комерційну революцію, будуть створені нові типи компаній і нові типи космічних апаратів для дослідження космічного простору» «що значно зменшить вартість дослідження космосу».

Місяць 2.0 (Moon 2.0)[ред. | ред. код]

Місяць 2.0, друга ера місячних досліджень, почнеться не заради того, щоб залишити на супутнику Землі «прапори і сліди». На цей раз ми летимо на Місяць, щоб залишитися на ньому. Місяць — це наші двері в Сонячну систему і джерело вирішення деяких з найнагальніших екологічних проблем, з якими ми стикаємося на Землі, а саме: виснаження енергетичних ресурсів і зміна клімату. Уряди країн усього світу визнають важливість дослідження Місяця, а державні космічні агентства в США, Росії, Китаї, Індії, Японії і Європі планують відправити на Місяць автоматичні космічні станції вже у найближчому десятилітті.

Сьогодні межею, досягнутою приватними особами і компаніями, є німб з телекомунікаційних супутників на геостаціонарній орбіті на відстані 38 616 км від поверхні Землі. Проєкт Google Lunar X PRIZE ставить перед підприємцями завдання підняти планку в 10 разів і взяти участь у цій великій місячної місії[9].

Умови конкурсу[ред. | ред. код]

У даний момент доступні «попередні умови», які обговорюються з учасниками, які подали заявки на участь[10]. Деякі положення роз'яснюються на офіційному сайті Конкурсу в розділі «Офіційні запитання і відповіді»[11].

Повні остаточні умови конкурсу будуть прийняті і опубліковані не пізніше ніж 1 січня 2009. При цьому деякі з деталей Конкурсу будуть затверджені «не пізніше 20 липня 2009 року» (наприклад, склад корисного навантаження, що доставляється на Місяць).

Основні положення Конкурсу[ред. | ред. код]

  • До участі в Конкурсі допускаються команди з будь-яких країн, без обмеження за расовою, національною або іншою ознакою.
  • Створення апарату має провадитись на гроші приватних інвесторів. Частка приватних та не-урядових джерел має становити не менше 90 % від загального обсягу фінансування.
  • Перед участю в конкурсі кожна команда має подати заявку, пройти реєстрацію і сплатити вступний внесок (близько, але не більше $10 тис.)

Призи[ред. | ред. код]

Засновані наступні призи та премії:

  • Перший приз (Головний приз) — вручається зареєстрованій Команді, яка першою повністю виконає всі основні завдання Конкурсу (див. нижче). Розмір Головного призу становить $20 млн, і він буде зменшений до $15 млн у випадку, якщо фінансована державою місія успішно досліджує місячну поверхню до того моменту, коли це зробить приватна компанія. Таке державне дослідження місяця планується в 2013 році. Приз буде діяти до 31 грудня 2015.
  • Другий приз вручається Команді, яка другий повністю виконає всі основні завдання Конкурсу. Проте, можливий варіант, що другий приз буде вручений навіть раніше Головного призу: на розсуд організаторів другий приз може бути вручений, якщо Команда виконала більшість умов конкурсу, але один з пунктів виявився не виконаним, хоча Команда і намагалася його виконати (наприклад, апарат здійснив м'яку посадку, передав обидві передачі на Землю, але через технічний збій не зміг проїхати 500 м). Розмір другого призу становить $5 млн і буде діяти до 31 грудня 2017.
  • Додаткові премії будуть вручатися за додаткові досягнення понад встановленими обов'язковими основними завданнями. Загальний призовий фонд Додаткових премій — $5 млн (точний розмір премії за кожне додаткове досягнення буде затверджений не пізніше 20 липня 2009).

Основні завдання конкурсу[ред. | ред. код]

  • М'яка посадка: Посадка на місячну поверхню повинна бути досить м'якою лише в тій мірі, щоб забезпечити достатнє виживання (збереження) обладнання, необхідного для виконання наступних завдань конкурсу.

Місце посадки обирається командою досить довільно і самостійно, але має бути погодженим із Фондом. Мета цієї вимоги — усунути непотрібні ризики по відношенню до ділянок місячної поверхні, важливих з історичної або з наукової точок зору.

Апарат повинен доставити на Місяць також корисне навантаження. До корисного навантаження буде входити «дощечка» («вимпел»), яку виготовить Фонд. Вага корисного навантаження буде не більше 500 грам. Точний склад корисного навантаження визначить Фонд X Prize не пізніше 20 липня 2009. Апарат повинен пройти по місячній поверхні не менше 500 м. Мета даної вимоги — продемонструвати можливість «достатньо вільного переміщення по місячній поверхні в будь-якому досить довільно обраному напрямку». Апарат повинен передати на Землю заздалегідь обумовлений обсяг інформації, куди увійдуть фото- та відеозображення, а також обсяг заздалегідь записаних на Землі даних. Загальний обсяг переданої інформації повинен бути не менше 500 мегабайт за 2 сеанси зв'язку.

Додаткові завдання конкурсу[ред. | ред. код]

Додатковими досягненнями можуть бути:

  • Премія «Спадщина» — за виявлення і пересилання на землю фото/відео зображень апаратів, які відвідали Місяць раніше. Наприклад: Surveyor, Аполлон, Місяцехід і т. ін.
  • Водна премія — за виявлення води на Місяці.
  • Премія протяжності (дальності) — за те, що апарат переміститься по поверхні Місяця на відстань більше 5 км
  • Премія виживання (довговічності) — за успішну роботу протягом 2-х місячних днів.
  • Премія різноманіття (різнорідності, несхожості) — команді, яка продемонструє найбільшу різноманітність учасників команди (національність, стать, раса і т. д.)

Учасники конкурсу[ред. | ред. код]

Список активних учасників

Країна Команда Назва апарату Тип апарату Стан Посилання
Ізраїль SpaceIL Берешит посадковий модуль Запущено 22 лютого 2019[12] [13]
Німеччина Німеччина PTScientists ALINA, Audi Lunar Quattro Посадковий модуль, ровер Запуск заплановано на поч. 2020 [14]
США США Moon Express MX Посадковий модуль, орбітер В розробці, запуск заплановано на 2019[15] [16][17]
США США Astrobotic [Архівовано 12 вересня 2017 у Wayback Machine.] Griffin Посадковий модуль В розробці [18]
Polaris Планетохід [19]
Італія Італія Team Italia [Архівовано 19 грудня 2017 у Wayback Machine.] Amalia Посадковий модуль + Планетохід В розробці [20]
США США STELLAR [Архівовано 5 жовтня 2015 у Wayback Machine.] Stellar Eagle Планетохід В розробці [21]
Малайзія Independence-X [Архівовано 4 листопада 2017 у Wayback Machine.] ILR-1 Планетохід В розробці [22]
США США Omega Envoy [Архівовано 27 жовтня 2017 у Wayback Machine.]

разом з AngelicvM [Архівовано 16 березня 2016 у Wayback Machine.][23]

Посадковий модуль В розробці [24]
Sagan Планетохід
Міжнародний склад Synergy Moon [Архівовано 27 жовтня 2017 у Wayback Machine.] Tesla Планетохід В розробці;

в 2017 р. планується запуск в рамках контракту[25]

[26]
Міжнародний склад Euroluna [Архівовано 7 жовтня 2017 у Wayback Machine.] ROMIT В розробці [27]
Японія Япония Hakuto [Архівовано 9 листопада 2017 у Wayback Machine.][28] стикування до посадкового модулю Griffin команди Astrobotic[29] Посадковий модуль В розробці;

в 2017 р. планується запуск в рамках контракту

[30]
Moonraker і Tetris Планетохід
Угорщина Угорщина Puli Space Technologies Планетохід В розробці [31]
Бразилія Бразилія SpaceMETA [Архівовано 17 жовтня 2017 у Wayback Machine.] Lumem Кулеподібний ударний Зонд В розробці [32]
Канада Team Plan B [Архівовано 27 жовтня 2017 у Wayback Machine.] Plan B В розробці [33][34]
Чилі AngelicvM [Архівовано 16 березня 2016 у Wayback Machine.]

разом з Omega Envoy [Архівовано 6 жовтня 2017 у Wayback Machine.]

Dandelion Планетохід В розробці [35]
Індія Індія Team Indus [Архівовано 31 жовтня 2017 у Wayback Machine.] HHK1 Посадковий модуль + 2 планетоходи В розробці;

в 2017 г. планується запуск в рамках контракту

[36]

Реєстрація нових учасників проєкту закінчена 31 грудня 2010.

Інші Космічні програми Фонду[ред. | ред. код]

Конкурс входить в «космічну» частина програм фонду, в яку входять:

  • X Prize / Ansari X Prize — Перший проєкт Фонду: премія $10 млн за суборбітальний політ, виконаний приватною компанією двічі протягом 2 тижнів на одному кораблі багаторазового використання. Умови конкурсу оголошені 18 травня 1996. Премія була вручена 6 листопада 2004 за політ на кораблі SpaceShipOne.
  • X PRIZE Cup — щорічні змагання на Кубок X-Prize. Про рішення проводити змагання було оголошено в липні 2003. Перші змагання були проведені в жовтні 2005. Однак до «гонок космічних кораблів» поки справа не дійшла. Зараз це своєрідна виставка останніх досягнень приватної космонавтики. Під час виставки також проводяться різні конкурси, наприклад, щодо створення посадочного модуля для м'якої посадки на місяць[37].
  • Northrop Grumman Lunar Lander Challenge — конкурс з розробки місячного посадкового модуля, що проводиться в рамках X PRIZE Cup.
  • Rocket Racing League — гонки на ракетопланах[38].

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б About the Google Lunar XPRIZE. Архів оригіналу за 5 серпня 2012. Процитовано 3 грудня 2011. 
  2. Google Lunar XPRIZE Home Page. Архів оригіналу за 11 травня 2009. Процитовано 27 жовтня 2017. 
  3. TheMarker (2017). Israel’s SpaceIL One of Five Finalists in Global Race to the Moon. Haaretz (англ.). Архів оригіналу за 28 листопада 2017. Процитовано 12 вересня 2017. 
  4. Wattles, Jackie. Meet the 5 finalists in the Google XPrize moonshot. CNNMoney. Архів оригіналу за 9 листопада 2017. Процитовано 12 вересня 2017. 
  5. Israeli Google Lunar XPRIZE Team Is First to Sign Launch Agreement For Private Mission to the Moon on SpaceX Falcon 9. Google Lunar XPRIZE. Архів оригіналу за 4 вересня 2018. Процитовано 18 лютого 2016. 
  6. XPRIZE Verifies Moon Express Launch Contract, Kicking Off New Space Race. Google Lunar XPRIZE. Архів оригіналу за 21 січня 2018. Процитовано 18 лютого 2016. 
  7. SYNERGY MOON Team Member Interorbital Systems to Serve as Launch Provider. Google Lunar XPRIZE. 30 серпня 2016. Архів оригіналу за 2 вересня 2016. Процитовано 8 вересня 2016. 
  8. Jeff Foust (25 січня 2018). Команда X Prize зберігає свої плани щодо Місяця. spacenews.com. Процитовано 28 січна 2018. (англ.)
  9. [недоступне посилання[недоступне посилання] [недоступне посилання]][недоступне посилання]
  10. Версия 1.0 от 13 октября 2007[недоступне посилання] (англ.)
  11. Официальные вопросы и ответы [Архівовано 27 грудня 2010 у Wayback Machine.] (англ.)
  12. Israeli Google Lunar XPRIZE Team Is First to Sign Launch Agreement For Private Mission to the Moon On SpaceX Falcon 9 | X PRIZE Foundation. Googlelunarxprize.org. 7 жовтня 2015. Архів оригіналу за 4 вересня 2018. Процитовано 26 липня 2016. 
  13. Team Space IL - About Us | X PRIZE Foundation. Googlelunarxprize.org. Архів оригіналу за 21 жовтня 2016. Процитовано 26 липня 2016. 
  14. Part-Time-Scientists - About Us | X PRIZE Foundation. Googlelunarxprize.org. 15 серпня 2007. Архів оригіналу за 6 травня 2016. Процитовано 26 липня 2016. 
  15. Moon Express Buys Rocket Lab Launches for Lunar Missions. Spacenews.com. 1 жовтня 2015. Процитовано 26 липня 2016. 
  16. Opam, Kwame. «Moon Express unveils lunar lander design with planned 2015 launch date» [Архівовано 11 листопада 2020 у Wayback Machine.], Vox Media, Inc., December 9, 2013
  17. MoonEx aims to scour moon for rare materials. Los Angeles Times. 8 квітня 2011. Архів оригіналу за 17 жовтня 2019. Процитовано 10 квітня 2011. 
  18. Astrobotic - About Us | X PRIZE Foundation. Googlelunarxprize.org. 15 серпня 2007. Архів оригіналу за 17 квітня 2016. Процитовано 26 липня 2016. 
  19. Astrobotic reveals moon mission plans [Архівовано 20 листопада 2012 у Wayback Machine.] msnbc.msn.com
  20. Team Italia - About Us | X PRIZE Foundation. Googlelunarxprize.org. 15 серпня 2007. Архів оригіналу за 21 квітня 2016. Процитовано 26 липня 2016. 
  21. STELLAR - About Us | X PRIZE Foundation. Googlelunarxprize.org. 15 серпня 2007. Архів оригіналу за 21 квітня 2016. Процитовано 26 липня 2016. 
  22. Independence-X - About Us | X PRIZE Foundation. Googlelunarxprize.org. 15 серпня 2007. Архів оригіналу за 21 квітня 2016. Процитовано 26 липня 2016. 
  23. Earthrise Space Inc. Signs $1.6M Contract with Fellow GLXP Team Angelicvm to Land Rover on Moon. Googlelunarxprize.org. Архів оригіналу за 24 грудня 2013. Процитовано 26 грудня 2012.  Omega Envoy's Sagan rover and Angelicvm's Dandelion rover will land together. Sagan will explore first and Dandelion will follow.
  24. Omega Envoy - About Us | X PRIZE Foundation. Googlelunarxprize.org. 15 серпня 2007. Архів оригіналу за 21 квітня 2016. Процитовано 26 липня 2016. 
  25. Google Lunar XPRIZE Awards $1 Million Diversity Prize, Five Teams Move Forward to Final Phase of Competition. Googlelunarxprize.org. 24 січня 2017. Архів оригіналу за 20 лютого 2017. Процитовано 19 лютого 2017. 
  26. SYNERGY MOON - About Us | X PRIZE Foundation. Googlelunarxprize.org. 15 серпня 2007. Архів оригіналу за 21 квітня 2016. Процитовано 26 липня 2016. 
  27. Euroluna - About Us | X PRIZE Foundation. Googlelunarxprize.org. 15 серпня 2007. Архів оригіналу за 21 квітня 2016. Процитовано 26 липня 2016. 
  28. Announcement: New Team Name is «HAKUTO». Архів оригіналу за 24 грудня 2013. Процитовано 27 жовтня 2017. 
  29. Two Google Lunar XPRIZE Teams Announce Rideshare Partnership For Mission To The Moon In 2016. Googlelunarxprize.org. 23 февраля 2015. Архів оригіналу за 27 лютого 2015. Процитовано 26 июля 2016. 
  30. Barton, Andrew (1 грудня 2009). Mission Concept. White Label Space. Архів оригіналу за 3 червня 2019. Процитовано 15 грудня 2010. 
  31. Team Puli - About Us | X PRIZE Foundation. Googlelunarxprize.org. Архів оригіналу за 8 червня 2017. Процитовано 26 липня 2016. 
  32. SPACEMETA - About Us | X PRIZE Foundation. Googlelunarxprize.org. Архів оригіналу за 17 квітня 2016. Процитовано 26 липня 2016. 
  33. Plan B - About Us | X PRIZE Foundation. Googlelunarxprize.org. Архів оригіналу за 21 квітня 2016. Процитовано 26 липня 2016. 
  34. Lindell, Rebecca (10 березня 2011). Rocket enthusiasts shoot for the moon. Vancouver Sun. Архів оригіналу за 12 березня 2011. Процитовано 10 березня 2011. 
  35. Angelicum - About Us | X PRIZE Foundation. Googlelunarxprize.org. Архів оригіналу за 17 квітня 2016. Процитовано 26 липня 2016. 
  36. Team Indus | X PRIZE Foundation. Googlelunarxprize.org. Архів оригіналу за 3 серпня 2016. Процитовано 26 липня 2016. 
  37. Суборбитальные полёты. www.astronaut.ru. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 12 вересня 2017. 
  38. Intro. Rocket Racing Association. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 12 вересня 2017.