Zara

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Zara
Тип Публічна компанія
Форма власності публічна компанія
Галузь Мода
Засновано Ла-Корунья, Іспанія (1975)
Засновник(и) Амансіо Ортега
Штаб-квартира Ла-Корунья, Іспанія
Територія діяльності в усьому світі
Продукція Одяг
Виторг 7,071 млрд. (2009)
Власник(и) Амансіо Ортега
Холдингова компанія Inditex
www.zara.com
CMNS: Zara у Вікісховищі

Zara — флагманська торговельна мережа групи компаній Inditex Group, що належить іспанському магнату Амансіо Ортега, який також володіє такими брендами як Massimo Dutti, Pull and Bear, Oysho, Uterqüe, Stradivarius та Bershka.

Штаб-квартира компанії розташована в Ла-Корунья, Галісія, Іспанія. Саме тут, у 1975 році відкрився перший магазин Zara. Прийнято вважати, що Zara потрібно всього два тижні — від розробки нового дизайну, до надходження його на полиці магазинів. Zara розробляє близько 10000 нових дизайнів на рік.

Директор будинку моди Louis Vuitton Daniel Piette описав Zara як «можливо, найбільш інноваційну і руйнівну мережу роздрібної торгівлі у світі». Zara також була описана як «Іспанська історія успіху» на CNN.[1]

У жовтні 2022 року, під час повномасштабного вторгнення РФ до України, виробник і продавець одягу Inditex, що володів мережею Zara, оголосив про продаж свого бізнесу в Росії своєму ліванському франчайзі Daher group[2].

У березні 2023 року було оголошено, що бренди Bershka, Zara та Pull&Bear повернуться на ринок РФ під новими назвами, відповідно, Bershka матиме назву Ecru, Pull&Bear мали перейменувати на DUB, а Zara — на Maag[3].

Продукція[ред. | ред. код]

Zara виготовляє чоловічу та жіночу лінії одягу, кожна з них розділена на нижній, верхній одяг, взуття, косметику та аксесуари. Каталог Zara включає також лінії дитячого одягу.

Магазини[ред. | ред. код]

2008 року діяло понад 1500 магазинів Zara:[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Zara, a Spanish success story [Архівовано 1 жовтня 2009 у Wayback Machine.], CNN, 15 червня 2001
  2. Власник Zara продав свій бізнес в Росії: хто став новим власником. РБК-Украина (укр.). Процитовано 26 жовтня 2022.
  3. Магазини Bershka, Zara та Pull&Bear повертаються в Росію під новими іменами: що відомо. РБК-Украина (укр.). Процитовано 28 березня 2023.
  4. INDITEX stores around the world. Архів оригіналу за 1 березня 2009. Процитовано 10 жовтня 2009.

Посилання[ред. | ред. код]