Народна партія (Португалія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соціал-демократичний центр / Народна партія

Centro Democrático Social / Partido Popular, CDS-PP
Країна  Португалія
Голова партії Паулу Порташ
Дата заснування 19 липня 1974
Штаб-квартира Largo Adelino Amaro da Costa, 5
1149-063 Lisboa
Ідеологія християнська демократія, консерватизм, класичний лібералізм
Союзники та блоки Міжнародний демократичний союз, Європейська народна партія
Кількість членів  30 000
Офіційний сайт http://www.cds.pt/ (порт.)]

Соціал-демократичний центр / Народна партія (порт. Centro Democrático Social / Partido Popular, CDS-PP) — політична партія Португалії, займає праву позицію, характеризуючись трьома основними ідеологічними течіями — християнською демократією, консерватизмом і класичним лібералізмом.

Історія[ред. | ред. код]

Партію було засновано 19 липня 1974 року. Серед засновників був і колишній прем'єр-міністр Португалії Діогу Фрейташ ду Амарал, який також був кандидатом у президенти Республіки, наразі виконує функції міністра закордонних справ в уряді Жозе Сократеша.

Представники Соціал-демократичного центру входили до складу різних урядів Португалії, але завжди в коаліції з представниками інших партій: спочатку з Соціалістичною партією (уряд Маріу Соареша), пізніше з Соціал-демократичною партією і монархістами (утворивши так званий Демократичний альянс у 19791980 роках) і знову з Соціал-демократичною партією після законодавчих виборів у 2002 році.

В даний час має 12 місць у парламенті (при загальній кількості 230 депутатів), здобувши 7,3 % на законодавчих виборах у 2005 році. Наразі партія перебуває в опозиції по відношенню до уряду Жозе Сократеша.

Партія має декілька дочірніх організацій з автономними правами. Серед яких виділяється Народна молодь (порт. Juventude Popular) і Федерація робітників християн-демократів (порт. Federação dos Trabalhadores Democratas Cristãos). Є членом Міжнародного демократичного союзу.

Лідером партії на посаді є юрист Паулу Порташ (з квітня 2007 року, коли отримав 75 % голосів на прямих внутріпартійних виборах).

Список голів партії[ред. | ред. код]

Паулу Порташ, голова партії з 2007 р.

Прем'єр-міністри[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]