Головна сторінка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ласкаво просимо до Вікіпедії,

вільної енциклопедії, яку може редагувати кожен.

Українська Вікіпедія заснована 30 січня 2004 року.

неділя, 22 вересня 2024 року

1 345 422 статті українською

179 310 зареєстрованих дописувачів

2949 з них активні останнього місяця

Вибрана стаття

Blackpink — південнокорейський жіночий гурт, сформований лейблом YG Entertainment. Складається з чотирьох учасниць: Джісу, Дженні, Розе та Ліса. Стиль та концепція Blackpink мають назву «ґерл-краш» (англ. girl crush), головні теми якої — упевненість у собі та розширення прав і можливостей жінок. Гурт став однією з провідних сил корейської хвилі та залучив величезну глобальну фанатську базу, внаслідок чого різні публікації охрестили Blackpink «найбільшим жіночим гуртом у світі». Гурт дебютував у 2016 році із сингл-альбомами Square One[en] та Square Two[en].

Протягом своєї кар'єри Blackpink побили численні рекорди: їхній світовий тур «Born Pink World Tour[en]» (2022—2023) став найкасовішим концертним туром жіночого гурту та азійського виконавця в історії; вони першими з азійських гуртів стали хедлайнером музичного фестивалю Коачелла. Їхній канал на YouTube мав найбільшу кількість підписок та переглядів серед музичних виконавців, а акаунт на Spotify — найбільшу кількість підписок та прослуховувань серед жіночих гуртів. Blackpink отримали численні нагороди, серед яких Golden Disc Awards, MAMA Awards[en], премія «Вибір народу» та MTV Video Music Awards. Вони стали першим дівочим гуртом, який отримав звання «Гурт року»[en] в XXI столітті. У 2023 році за внесок у поширення обізнаності про глобальне потепління дівчат нагородили Орденом Британської імперії. Blackpink — перший жіночий гурт, який увійшов до рейтингу Forbes 30 Under 30 Asia (2019), а журнал «Тайм» визнав їх «Артистами року» (2022). У 2024 році гурт очолив рейтинг Forbes Korea Power Celebrity 40 та отримав визнання колишнього президента Південної Кореї Мун Чже Іна за поширення K-pop та корейської культури по всьому світу.

Британський Mark I, вид ззаду
Британський Mark I, вид ззаду

Танки з'явились у ході Першої світової війни як спроба подолання окопної війни, що встановилась на Західному фронті восени 1914 року. До створення такого типу машин прийшли незалежно та майже одночасно у Великій Британії та Франції, і тільки ці дві країни виробляли їх серійно під час війни.

Велика Британія виготовила понад дві з половиною тисячі танків, переважно важких Mark I, Mark IV, Mark V та швидких кулеметних Medium Mark A, Mark B та Mark C. Франція виготовила кілька сотень Schneider CA1 і Saint-Chamond, та три тисячі легких Renault FT. Німеччина виготовила лише двадцять танків A7V. США та Італія налагодили виробництво танків наприкінці війни, але взяти участь у боях вони не встигли.

Попри те, що танки довели свою ефективність, після війни Велика Британія, Франція та США скептично поставились до їхніх перспектив та згорнули виробництво. Внаслідок цього на початку Другої світової ці країни суттєво відставали в створенні та підходах до застосування танків від Німеччини та СРСР.

Вибране зображення

Жнива пшениці поблизу Ельдагсена в Німеччині. Сьогодні осіннє рівнодення, яке знаменує початок осені, сезону збору врожаю в північній півкулі.

Вибраний список

Дискографія Pearl Jam
Дискографія Pearl Jam

Дискографія американського рок-гурту Pearl Jam складається з дванадцяти студійних альбомів, а також концертних альбомів, збірок, DVD і численних офіційних бутлегів.

З моменту створення колективу було продано 32 мільйони копій їхніх альбомів у США, включно зі всіма офіційними бутлегами, і понад 100 мільйонів копій по всьому світу.

Поточні події

Російсько-українська війна (вересень, бої на Курщині); див. також: Допомога під час війни • Війна між Ізраїлем та Хамасом • Нещодавно померли
Міст Желязни у Клодзьку затоплений паводковою хвилею 15 вересня 2024 року

22 вересня в історії

Ф. Карпентер. «Перше читання Прокламації про звільнення президентом Лінкольном» (1864)
Ф. Карпентер. «Перше читання Прокламації про звільнення президентом Лінкольном» (1864)
Парад у Бересті 22 вересня 1939. На трибуні — німецький генерал Гайнц Гудеріан і радянський комбриг Семен Кривошеїн
Парад у Бересті 22 вересня 1939. На трибуні — німецький генерал Гайнц Гудеріан і радянський комбриг Семен Кривошеїн

Народилися

Фотографія Майкла Фарадея (близько 1860)
Фотографія Майкла Фарадея (близько 1860)
Олександр Потебня (до 1892)
Олександр Потебня (до 1892)

Померли

Микола Мурашко (не пізніше 1907)
Микола Мурашко (не пізніше 1907)

Вікіпедія є проєктом — неприбуткової організації, яка опікується низкою інших проєктів

є регіональним відділенням Фонду Вікімедіа