Вачів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Вачів
Герб Прапор
Країна Україна Україна
Область Хмельницька область
Район Шепетівський район
Громада Улашанівська сільська громада
Код КАТОТТГ UA68060310030053846
Основні дані
Засноване 1520
Населення 258
Площа 1,25 км²
Густота населення 206,4 осіб/км²
Поштовий індекс 30073
Телефонний код +380 3842
Географічні дані
Географічні координати 50°20′50″ пн. ш. 26°58′20″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
233 м
Місцева влада
Адреса ради 30070, Хмельницька обл., Шепетівський р-н, с. Улашанівка, вул. Перемоги, буд. 4
Карта
Вачів. Карта розташування: Україна
Вачів
Вачів
Вачів. Карта розташування: Хмельницька область
Вачів
Вачів
Мапа
Мапа

CMNS: Вачів у Вікісховищі

Свято-Казанська церква

Ва́чів — село в Україні, в Улашанівській сільській громаді Шепетівського району Хмельницької області. Населення становить 258 осіб.

Географія[ред. | ред. код]

Село Вачів розташоване на території Улашанівської сільської ради і знаходиться за 6 кілометрів від залізничної станції Славута і за 10 кілометрів від районного центру- міста Славута. Зі сходу на захід з одного боку біля села проходить меліоративний канал.

Походження назви[ред. | ред. код]

Вачів знаходиться на підвищенні — горбі. За народною легендою Коли під час татаро-монгольського нашестя татари звозили непокірних селян на катування, де їх забивали до смерті батогами. Батіг по-татарськи — «ватча» звідси, за народною етимологією, і пішла назва села Вачів.

Історія[ред. | ред. код]

Знову ж таки за легендою, одним із засновників села був коваль з Бершаді що на Вінниччині, село створено під час татаро-монгольської навали.

Вперше згадується у реєстрі поборовому Кременецького повіту в 1583 році, згідно з яким належало князю Михайлу Заславському. Село належало до заславського ключа маєтків.

В кінці 19 століття було там 73 будинків, 452 жителів, церковно-приходська школа діяла з 1870 року, каплиця на кладовищі, вітряк. Відносилось до Жуківської волості, Заславського повіту.

В 1913 році в селі було створено однокласне церковно-приходське училище. З часом воно стало початковою школою на 4 класи, яка працювала до 1975 року. Директором майже 50 років працювала Бершеда Лідія Олексіївна.

В селі збереглося до наших днів дерев'яна церква, яка була побудована селянами ще до Першої світової війни. Після 1921 року в селі було створено колгосп імені Климента Ворошилова.

Найбільшого розвитку Вачів набув з початку 60-тих років і до 90-х років 20 століття коли село і колгосп було приєднано до Улашанівської сільської ради і колгоспу імені Чапаєва, керівником якого був Герой праці Нікітчук Василь Іванович. За цей час в селі було побудовано 50% житлових будинків, клуб, магазин, будинок тваринника, тваринницький комплекс, придбано комбайни, трактори, автомобілі, побудовано дорогу з твердим покриттям. В господарстві була найвища заробітна плата серед колгоспників району, збирались найвищі врожаї зернових культур та цукрового буряка.

Населення[ред. | ред. код]

Згідно з переписом УРСР 1989 року чисельність наявного населення села становила 333 особи, з яких 130 чоловіків та 203 жінки[1].

За переписом населення України 2001 року в селі мешкало 256 осіб[2].

Мова[ред. | ред. код]

Розподіл населення за рідною мовою за даними перепису 2001 року[3]:

Мова Відсоток
українська 98,84 %
російська 0,78 %
молдовська 0,39 %

Символіка[ред. | ред. код]

Затверджена 29 червня 2016р. рішенням №18 VIII сесії сільської ради VII скликання. Автори - В.М.Напиткін, К.М.Богатов.

Герб[ред. | ред. код]

В червоному полі укорочене зелене вістря із золотою нитяною облямівкою, супроводжуване угорі золотим перебитим батогом. Щит вписаний в золотий декоративний картуш і увінчаний золотою сільською короною. Внизу картуша напис "ВАЧІВ".

Герб символізує легенду про походження назви від татарського слова "вача", тобто батіг; перебитий батіг – символ боротьби українського народу проти татарської навали.

Прапор[ред. | ред. код]

На квадратному червоному полотнищі з нижніх кутків до двох третин полотнища виходить зелений трикутник із жовтою нитяною облямівкою, над яким жовтий перебитий батіг.

Сьогодення[ред. | ред. код]

Згідно статистичних даних на 2007 рік в селі Вачів нараховується 105 господарств в яких проживає 266 чоловік з них 17 дітей дошкільного віку, 43 дитини шкільного віку, 98 пенсіонерів. На території села є фермерське господарство, працює млин, клуб, 2 магазини, фельдшерсько-акушерський пункт. З 2006 року в селі підведено природний газ.

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кількість наявного та постійного населення по кожному сільському населеному пункту, Хмельницька область (осіб) - Регіон, Рік, Категорія населення , Стать (1989(12.01)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  2. Кількість наявного населення по кожному сільському населеному пункту, Хмельницька область (осіб) - Регіон , Рік (2001(05.12)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.
  3. Розподіл населення за рідною мовою, Хмельницька область (у % до загальної чисельності населення) - Регіон, Рік , Вказали у якості рідної мову (2001(05.12)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.

Посилання[ред. | ред. код]