Ріпки (Шепетівський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Ріпки
Країна Україна Україна
Область Хмельницька область
Район Шепетівський
Громада Ізяславська міська громада
Основні дані
Засноване 1581
Населення 775
Площа 22,715 км²
Густота населення 34,12 осіб/км²
Поштовий індекс 30356
Телефонний код +380 3852
Географічні дані
Географічні координати 50°03′00″ пн. ш. 26°53′42″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
277 м
Відстань до
обласного центру
Хмельницький — 97 км
Відстань до
районного центру
Шепетівка — 32 км
Місцева влада
Адреса ради 30300, Хмельницька обл., Шепетівський р-н, м. Ізяслав, вул. Незалежності, 43
Карта
Ріпки. Карта розташування: Україна
Ріпки
Ріпки
Ріпки. Карта розташування: Хмельницька область
Ріпки
Ріпки
Мапа
Мапа

CMNS: Ріпки у Вікісховищі

Рі́пки — село в Україні, у Ізяславській міській громаді Шепетівського району Хмельницької області[1]. Населення становить 775 осіб.

Географія[ред. | ред. код]

Село розташоване на сході Ізяславської територіальної громади. Відстань до районного центру становить — 32 км. Відстань до обласного центру — 97 км. Рельєф села — горбиста рівнина. Площа — 22,715 км2. Ґрунти: сірі чорноземи. Середня висота над рівнем моря — 277 м. В селі є 4 ставки води яких впадають в р. Горинь. Село поділяється на 7 вулиць: Польова, Пролетарська, Молодіжна, Лісова, Горанська, Колгоспна, Зарічна. Через село не пролягають траси: ні районного, ні обласного значень.

Найближчі села: Ревуха, Білеве, Тишевичі, Топори, Зубарі, Топірчики, Ліщани, Чепці.

Назва[ред. | ред. код]

Існують дві версії походження назви села:

  • Колись давно на території села росло багато ріпи, звідси і назва — Ріпки.
  • В боротьбі з татаро-монгольськими завойовниками ватажком месником був Ріпецький.

Історія[ред. | ред. код]

Перша документальна згадка про волинське село Ріпки походить з акту поділу володінь між князями Янушем і Михайлом Заславськими 1 березня 1581 року.

Ріпки входили до Заславської волості Заславської князівщини.

1871 року в селі Ріпки відкрито школу.

Після реформи 1861 року ріпківські селяни мали в своєму користуванні невеликі земельні наділи в 2-3 десятини. Сплачували натуральні й грошові податки, відробляли панщину.

1904 року підприємці Берштейна та Шейфан Берко відкрили цегельню, яку, проте, згодом було закрито через відсутність збуту.

Частина селян продавали свої земельні наділи і виїжджали до Америки, на Херсонщину в пошуках кращого життя. Пізніше поверталися додому.

Тоді нараховувалося 125 дворів при населенні 1096 чоловік з яких 1018 — православні, 39 — католики, 38 — юдеї. Вже в 1909 році в Ріпках налічувалося 225 дворів з населенням 1394 чоловік.

Протягом 1907—1921 років Ріпки у складі Заславської ординації. Останнім дідичем села по мечу був князь Роман Санґушко.

Не оминули жителів Ріпок страшні роки Голодомору. В 1931—1933 роках державна заготівля зерна вимітала із селянських обійсть майже все збіжжя. В селі були опухлі з голоду люди. 15 жителів села померли з голоду.

Тоді ж у 1933—1936 роках понад 30 польських родин, які проживали в південній частині села (Залюбські, Плютинські, Ластовські та інші) було виселено у відкритий казахський степ, де більшість з них померло.

Після початку німецько-радянської війни з липня 1941 року село опинилися в зоні німецької окупації. Під час окупації 5 мирних жителів села розстріляно через сприяння партизанам, 44 хати в західній частині села спалено, 203 людини, з яких 17 дітей вивезено в Німеччину на примусові роботи, 99 жителів села полягло на полях битв[джерело?].

У 1946—1948 роках село спіткала велика посуха. В жарке літо 1946 року згоріла майже вся Закорчманська вулиця села (нині — Пролетарська).

У післявоєнний період село відбудовувалось повільно. Лише у 1970 році розпочалося активне житлове будівництво.

12 червня 2020 року в ході адміністративно-територіальної реформи село увійшло до складу Ізяславської міської територіальної громади[2], з 19 липня 2020 року входить до новоутвореного Шепетівського району[3].

Пам'ятки архітектури[ред. | ред. код]

В селі Ріпки зберігся напівзруйнований панський маєток, котрий свого часу був і приміщенням школи молодших класів і відділенням пошти.

Пам'ятники[ред. | ред. код]

  1. Обеліск загиблим односельчанам у II Світовій війні.
  2. Пам'ятник загиблим воїнам у II Світовій війні.
  3. На кладовищі села Ріпок знаходиться дві могили невідомим солдатам.
  4. Пам'ятний хрест в центрі села.

Господарська діяльність[ред. | ред. код]

Основним видом господарської діяльності села Ріпки є сільськогосподарське виробництво. Воно складається з фермерських сільськогосподарських підприємств СТОВ «Колос», ТОВ «Еліта», ФГ Агро — Ріпки, ФГ Гнатюк і індивідуальних селянських (фермерських) господарств. Основним видом сільськогосподарсьої діяльності є вирощування зернових і технічних культур, виробництво м'ясо-молочної продукції, допоміжним — вирощування овочевих культур.

На території сільської ради є піщаний не діючий кар'єр. В селі Ріпки працює млин, три магазини, Ріпківський НВК «ЗОШ I—II ступенів — дитячий садок», поштове відділення. Також в селі є клуб, бібліотека, амбулаторія з аптекою, православна церква ікони Казанської Божої Матері.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Автор. Ріпки - Хмельницька область. decentralization.gov.ua. Процитовано 21 січня 2021.
  2. Кабінет Міністрів України - Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Хмельницької області. www.kmu.gov.ua (ua) . Процитовано 24 січня 2021.
  3. ПОСТАНОВА Верховної Ради України Про утворення та ліквідацію районів. zakon.rada.gov.ua. Процитовано 24 січня 2021.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]