Вибухи житлових будинків у Росії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вибухи житлових будинків у Росії — серія терористичних актів у російських містах Буйнакськ, Москва та Волгодонськ 416 вересня 1999 року. Унаслідок терактів 307 осіб загинули, понад 1700 дістали поранення різного ступеня тяжкості або постраждали в тій чи іншій мірі.

На думку багатьох спостерігачів і аналітиків, у тому числі дослідника й історика Юрія Фельштинського, колишніх співробітників ФСБ Олександра Литвиненка, Михайла Трепашкіна, політолога Андрія Піонтковського та багатьох інших — вибухи були організовані ФСБ з такими цілями:

  • для залякування безпосередніх політичних конкурентів на посади президента та прем'єр-міністра РФ (блок Євген ПримаковЮрій Лужков);
  • згортання інститутів демократичного суспільства та встановлення в країні поліцейського режиму ФСБ,
  • підготовка суспільної думки для розгортання війни на придушення національно-визвольних рухів на Північному Кавказі (в першу чергу — ліквідація незалежності Чечні);
  • підняття рейтингу маловідомого суспільству Володимира Путіна, який за кілька місяців до цього був призначений офіційним «наступником» президента Бориса Єльцина;
  • згуртування суспільства навколо силовиків.

Згідно зі значно пізнішою офіційною версією[джерело?] та заочними вироками судових органів Росії, теракти були організовані і профінансовані керівниками незаконного збройного формування Ісламський інститут «Кавказ» Еміром аль-Хаттабом і Абу Умаром, і вчинені найнятими ними групами північнокавказьких бойовиків[джерело?].

Як зазначив російський історик Юрій Фельштинський:

У вересневих подіях 1999 року навіть за версією ФСБ не брали участь чеченці — жоден чеченець навіть за версією ФСБ, Володимира Путіна, Миколи Патрушева — у вересневих подіях 1999 року не брав участі. А між тим через них була розпочата Друга чеченська війна. Так що вересень 1999 це чистий, доведений випадок злочину спецслужб Росії проти народу[1].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Користувачі інтернету відзначають істотний збіг рис російського диверсанта і терориста, полковника ГРУ Ігоря Гіркіна з фотороботом одного з російських терористів, що брав участь у підривах будинків у Росії у 1999 році[2][3][4][5][6][7][7][7][8].
  • Спікер Думи оголосив «Підриви у Волгодонську» до того, як вони були здійснені. Депутат Думи Володимир Жириновський запитав «Чому?», але його позбавили права виступу[9].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Блог Ю.Фельштинського в ЖЖ
  2. Гиркин может быть причастен ко взрывам домов в России в 1999 году (рос.)
  3. Малюнок 1. Архів оригіналу за 3 лютого 2017. 
  4. Малюнок 2. Архів оригіналу за 11 серпня 2014. 
  5. Чубов, Иван. ТОП-5 величайших дел В.В.Путина (рос.). Архів оригіналу за 3 лютого 2017. Процитовано 2 лютого 2017. 
  6. Гиркин похож на человека, который загружал гексоген в подвал дома в Рязани. Архів оригіналу за 11 лютого 2017. Процитовано 2 лютого 2017. 
  7. а б в Взорванный жилой дом на улице Гурьянова в Москве после террористического акта, 9 сентября 1999 года, Россия. historyporn.dirty.ru (ru-RU). Архів оригіналу за 4 лютого 2017. Процитовано 2 лютого 2017. 
  8. Кавказ-центр. 
  9. Арсений Горюнов (26 вересня 2012). Вопрос Жириновского Селезнёву о взрыве в Волгодонске. Процитовано 2 лютого 2017. 

Джерела[ред. | ред. код]