Обговорення Вікіпедії:Критерії значущості/Особи/Архів (науковці та вчені)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Доктори наук

Науковці

Знов щодо докторів наук

У нас було попередє обговорення щодо значимості докторів наук #Доктори_наук і як я вже писав вище у #Критерії_значимості_щодо_докторів_наук підсумок попереднього обговорення дещо неточно сформульований. В обговоренні йшлось про те, чи "ступінь доктора наук наразі гарантує іманентну значимість в УкрВікі", а в підсумку вийшло зовсім інше "наявність наукового ступеню доктора наук сама по собі не служить критерієм значимості особи". Тобто обговорювали чи є це достатнім критерієм, а в підсумку написали, що взгалі не є критерієм. Заперечень моє зауваження не викликало, тому я прибираю фразу При цьому наявність наукового ступеню доктора наук сама по собі не служить критерієм значимості особи. Загалом у розділі #Критерії_значимості_щодо_докторів_наук висловлено достатню кількість думок, і я думаю, вже можна сформулювати певну консенсусну думку, щоб внести у критерії. --yakudza 12:17, 24 листопада 2015 (UTC)

Вибачте, але це трохи не то. «ступінь доктора наук сама по собі не є достатнім критерієм» і відповідає «ступінь доктора наук не гарантує іманентну значимість в УкрВікі», лише перефразовано. Можна напасти «ступінь доктора наук сама по собі не є достатньо значимою», але це трохи коряво. Якби було написано «ступінь доктора наук не є критерієм значимості», то тоді да, ви були б праві. Тому я категорично  Проти ваших таких правок.
Більш того, ви вносите правки без того, щоб спочатку оговорити, а ці правки були домовлені як "підсумок" у попередній дискусії. Тому, вибачте, я повертаю їх назад, а ви поки можете розпочати дискусію тут про то, як та фраза повинна звучати. --Helixitta (обг.) 13:05, 24 листопада 2015 (UTC)
Перепрошую, не подав лінк на обговорення #Критерії_значимості_щодо_докторів_наук, в якому я висловлював щодо неточності підсумку. Тому ви напевне не звернули уваги на попереднє обговорення. Зверніть, будь ласка, увагу на мою репліку від 12:21, 25 червня 2015 (UTC), в тому обговоренні я пінгував адміністратора @Aced:, який підводив підсумок. Не знаю, чи він бачив цей пінг але він не прокоментував. Також не прокоментував частину моєї репліки і @Brunei:, який підводив попередній підсумок першого обговорення і брав участь в обговоренні, так само як інші учасники. Тобто, я у відповідності із правилами (див. зокрема ВП:Консенсус та ряд інших правил) вніс пропозицію, почекав деякий час (4 місяці) і вніс зміни, які висловлював (ви ж почекали після написання репліки на СО рівно одну хвилину ). Мої редагування були повністю в межах букви і духу правил, можливо я недостатньо акцентував на них але, думаю, що їх побачили не менша кількість учасників, ніж брали участь у попередньому обговоренні. Тепер ще по суті обговорення. У тому обговоренні був попередній підсумок:
Мені видається, що тут уже можна підвести попередній підсумок. У ході обговорення висловилися 8 користувачів, з яких 6 вважають, що формальний критерій доктора наук не має використовуватися, ще 1 користувач під час обговорення схилився до тієї ж думки.
Остаточний підсумок був такий:
Заперечень до попереднього підсумку не надійшло, тому він стає остаточним.
Тобто в обговоренні більшість користувачів висловлювались проти включення "формального" (тобто достатнього) критерію доктора наук у правила, те ж саме було у попередньому підсумку, який був підтверджений. Тобто результат обговорення - просто невключення цього формального критерію у правила. Натомість у правила було включено положення, яке не обговорювалось [3]:
При цьому наявність наукового ступеню доктора наук сама по собі не служить критерієм значимості особи.
Це формулювання не обговорювалось, і воно досить неточне і суперечить самому обговоренню (навіть в репліці його ініціатора "більшість докторів наук все одно значимі через виконання кількох змістовних критеріїв, але бувають і винятки"). Але чомусь в підсумку винятки були внесені у правила. --yakudza 14:38, 24 листопада 2015 (UTC)
Усі доктори наук з досвідом роботи більше 10 років у науково-освітніх чи науково-дослідних установах апріорі мають значимість, щодо інших - значимість переважно сумнівна.--Yasnodark (обговорення) 16:21, 30 березня 2016 (UTC)
  • Пройшло досить багато часу з обговорення щодо корекції підсумку, заперечень щодо висловленого мною не поступило, я гадаю, що варто скорегувати текст правил, щоб він відповідав підсумку обговорення (див. вище). --yakudza 13:20, 31 березня 2016 (UTC)
    Саме тому я й голосував за допомогу спільноті щодо зміни правил від Вікімедіа. Поговорили-поговорили, докотилися до грубих образ, потім ініціатор написав, прийшов користувач через півроку й заперечив пропозицію, як ініціатор взяв і все змінив згідно зі своєю ідеєю. Нам тут треба не фасілітатора, а загін психологів. :-)--Brunei (обговорення) 13:41, 31 березня 2016 (UTC)

Критерії значимості щодо докторів наук

Для чого у Вікіпедії існують тематичні критерії значимості, хоча, здавалося б, значимість будь-якого предмету статті можна вивести із загальних критеріїв та здорового глузду? Так можна, але тоді кожне обговорення може перетворитись у безкінечне повторення одних і тих самих аргументів. Саме для того і були введені тематичні критерії, щобу уникнути подібних повторів. Візьмено для прикладу Народних депутатів України. Чи заслуговує, наприклад, окремої статті колишній народний депутат, який відомий в журналістських колах, як "водій Ахметова"? Про це можна сперечатись безкінечно, достатніх джерел відповідно до загальних критеріїв навряд чи буде знайдено, хіба що суха біографія на сайті Верховної Ради. Але є здорових глузд, який каже, що про більшість народних депутатів, врешті решт буде достатня кількість критеріїв відповідно до загальних критеріїв. Те ж саме стосується й Героїв України або Героїв СРСР. Тепер повернемось до докторів наук. В Україні є досить чіткі вимоги до дисертації на здобуття ступеню доктора наук. І ці вимоги є досить високими, за відповідностю до яких слідкує спеціальних орган, колись Вища атестаційна комісія, зараз атестатційна комісія при МОН. Вона перевіряє чи відповідає дисертація цим, повторюю, досить високим вимогам. Давайте тепер розглянемо чи відповідають вимоги атестаційної комісії до докторської дисертації критеріям значимості науковцім, які прийняті у Вікіпедії.

  1. Наукове, географічне або геологічне відкриття, помітна участь в експедиціях і наукових експериментах
    Для будь-якого доктора природничих або технічних наук, очевидно, що присутня помітна участь у наукових експериментах.
  2. Наявність публікацій у провідних наукових журналах
    Віповідно до вимог до захисту допускаються докторські дисертації з "не менше 20 публікацій у наукових фахових виданнях України та інших держав", зокрема "не менше чотирьох публікацій у виданнях іноземних держав або у виданнях України, які включені до міжнародних наукометричних баз". Тобто, будь-яка докторська має містити принаймні 4 публікації у провідних наукових виданнях.
  3. Розробка нової наукової теорії
    Ну тут таке. За визначенням "Докторська дисертація - це сукупність результатів, які розв'язують важливу наукову або науково-прикладну проблему" Розробка наукової теорії та розв'язання важливої наукової проблеми не тотожні речі, хоча багато в чому перекриваються. Думаю, що також можна враховувати але варто додатково обговорити.

Таким чином, ми маємо, принаймні два (а можливо й три) змістовних критерія, які можна застосувати до будь-якого доктора наук в Україні. Попереднє обговорення щодо вилучення критерію наявності ступеня доктора наук було, на мою думку, досить неповним, інколи підсумок трактується достатньо однобоку, саме тому я вважаю, що до нього варто знову повернутись. Звісно, що не всі 100% докторів можна вважати значимими. Є банальні куплені дисертації або дисертації зроблені завдяки високій посаді, можна навести приклади Януковича або Табачника. Але більшість докторських цілком відповідає вимогам, які висуває Вікіпедія до науковців. Я вважаю, що наявність наукового ступеня доктора наук варто включити до одного із змістовних критеріїв. --yakudza 15:40, 24 червня 2015 (UTC)

Уже обговорювали це в темі про критерії значимості науковців. Наявні критерії погані, фактично нікому не подобаються, а змінювати їх спільнота не хоче. На жаль, значна частина докторських дисертацій в Україні (ті, що не куплені, і не завдяки посадам) є маргінальними. Останні 3 докторські в нашій спецраді - сміховинні. Зараз буде захищатися співробітник, якого до спецради навіть не допустили - він піде до іншої спецради (ніхто не сумнівається, що там його «захистять»). у виданнях іноземних держав читають в Росії, Молдові, Казахстані. Там теж є видання, ага. Це я розповідаю про непогані природничі спецради НАН. Більшість докторських дисертацій захищається з гуманітарних, педагогічних, медичних і технічних наук в університетах, де ніхто за якістю не слідкує взагалі. Отже Вікіпедія і надалі буде перетворюватися на пантеон локальних кар'єристів від освіти, якщо ми повернемо значимість докторів «за ступенем». --Brunei (обговорення) 16:26, 24 червня 2015 (UTC)
В мене дещо протилежний досвід, з тих докторів, що я знаю, близько 90% достойні статті у Вікіпедії. Знову ж таки мова про природничі науки, а також про філологічні та історичні. Щодо педагогічних чи економічних, на жаль, не маю уявлення. Звісно, я розумію, що у нас дещо відрізняється підхід до значимості, проте, мені йдеться про те, що задовільнення вимогам ВАК є одним із надійних і об'єктивних наукометричних критеріїв. Саме тому я пропоную докторську, як один із змістовних критеріїв. Бо у нас весь час впадають в крайнощі. Раніше було, що всі доктори автоматично значимі, зараз - що доктори незначимі. Я б сказав, що підсумок попереднього обговорення дещо неточно сформульований. В обговоренні йшлось про те, чи "ступінь доктора наук наразі гарантує іманентну значимість в УкрВікі", а в підсумку вийшло зовсім інше "наявність наукового ступеню доктора наук сама по собі не служить критерієм значимості особи". Тобто обговорювали чи є це достатнім критерієм, а в підсумку написали, що взгалі не є критерієм. Докторська дисертація - це досить висока планка для науковця. Набагато вища, ніж потрапляння на лаву запасних дублюючого складу команди другої ліги чемпіонату Андорри для футболіста. Жарти, жартами але зараз всі, хто зіграв хоч один матч у вищій лізі вважаються значими. Всі члени національних команд з будб-якого виду спорту, навіть ті, хто не зміг добігти до фінішу - також. --yakudza 12:21, 25 червня 2015 (UTC)
@Aced та Білецький В.С.: прошу висловитись, щодо переформулювання одного із пунктів на "Доктори наук, габілітовані доктори або професорська робота у провідних або унікальних вишах за даною спеціальністю"--yakudza 13:13, 25 червня 2015 (UTC)
А чому або? Зрештою, Ви пропонуєте дублювання: в Україні доктори наук й так працюють у вишах, і це майже завжди професорська робота, про «за спеціальністю» я вже не кажу. Якщо доктор наук викладає не за спеціальністю, то що воно таке)? --Fessor (обговорення) 13:31, 25 червня 2015 (UTC)
В Україні професорська робота майже завжди потребує докторського ступеню (в Польщі та ряді інших країни називається доктор габілітований). Звісно, останнім часом є винятки, коли професорами у вишах стають кандидати але то, скоріше за адміністративні заслуги. В системі НАН України, навпаки, далеко не кожний доктор наук має звання професора (див. напр. Сас Петро Михайлович). В більшості західних країн лише один науковий ступін PhD, кваліфікаційні вимоги якого близьки до нашого кандидата наук. Формулювання варто дещо піправити але суть в тому, що ступінь доктора наук ніяк не є менш значимою ніж посада професора. --yakudza 15:46, 25 червня 2015 (UTC)
Я вважаю, що проблеми в інших галузях (спорт, мультики, поп-музика) не є валідними для визначення наукових критеріїв. Раніше не було автоматичної значимості докторів наук, був заочний консенсус пари вікіпедистів, який був надалі оскаржений. Скажіть чесно, а Ви ці 90% якісних докторських міряєте відносно України чи хоча б Росії та Польщі? У Вас виходить якійсь заповідник. :-) Я спілкуюся з біологами, фізиками, хіміками НАН і пари університетів, медиками НМУ та НАМН, а також постійно слідкую за псевдонауковими публікаціями через групи в соцмережах. Картина така, що лише 30-40% знайомих докторів наук розуміють, що таке наука і навіщо вона, не кажучи вже про видатні результати діяльності. Домінують посередньості, яким би не довірили навіть студентами керувати в міжнародних лабораторіях. ВАК/ДАК не компетентний визначати значимість наукової роботи, одного плагіату в докторських неміряно. Вимоги про ВАК легко обходяться імітатором, а талановитий фантазер взагалі досягає успіху без проблем. На мою думку, критерієм може бути лише визнання науковця вторинними джерелами та цитування його статей. Інакше - той самий пантеон. Зараз ростуть вимоги в університетах до популяризації науки: якщо лінуватися, то простіше доручити аспіранту написати статтю у Вікі про власного шефа. Уже хвиля тут пішла, але далі може бути ще краще. --Brunei (обговорення) 15:52, 25 червня 2015 (UTC)
Ось тут я з Вами, пане Brunei, згоден. У моєму виші син викладача захищав те, що не влізло до дисертації його батька. І тому, напевно, треба звузити межі дозволеного. --Fessor (обговорення) 16:05, 25 червня 2015 (UTC)
Користувач:Yakudza попрохав висловитися щодо переформулювання одного із пунктів на "Доктори наук, габілітовані доктори або професорська робота у провідних або унікальних вишах за даною спеціальністю". Моя думка така:
  • 1. Щодо професора. Існує два "професора: 1). Посада у виші. 2). За атестатом ВАК (ДАК). І це - небо і земля (або навпаки - земля і небо). Професор за посадою - по суті призначена особа - ким, коли, за що - тут багато питань, жодних сталих критеріїв, вічний волюнтаризм. Тобто "професор за посадою" - я б не вважав значимою ознакою. Інша справа - професор за атестатом ВАК (ДАК). Вимоги до цього професора хоч і весь час змінювалися (то необхідно 5 захищених кандидатів і докторів, то 3, то треба англійська то ще що - наприклад стажування за кордоном тощо) - але до цього професора завжди були високі вимоги. Тому професор за атестатом ВАК (ДАК) - це значимо. Аналог у США та ін. "фул-професор".
  • 2. Щодо Доктори наук, габілітовані доктори - тут все ясно. Будь-які доктори наук проходять ряд високих оціночних процедур: аспірантура-докторантура, кандмінімуми, дисертаційна робота і вимоги (все більш жорсткі) до публікацій, процедура захисту (свій вуз - разів 2-3 в середньому, вуз або НДІ спецради 1-2 рази), далі - експерна рада ВАК - і крім того маса апробацій на симпозиумах конференціях тощо. Все це в сумі і відсіює незначимих. Ніякий вікі-механізм не має такої фахової процедури експертної оцінки фахівця. Правда, ще одне, я б додав "доктор-інженер" (приклад - у Німеччині) - це еквівалент доктора наук.
  • 3. Отже, моя версія: "Доктори наук, габілітовані доктори, доктор-інженер або професор за атестатом ВАК (ДАК), фул-професор".--Білецький В.С. (обговорення) 19:29, 25 червня 2015 (UTC)
     За Вікіпедисти не можуть на власний розсуд визначати вагомість наукового внеску. Те що в органах, що відповідають за присвоювання наукових ступенів панує корупція не аргумент. Вікіпедія слідує лише формальним критеріям. Публікація в наукових журнал теж під сумнівом там також є своя "мафія" і не тільки в Україні. MelVic (обговорення) 08:51, 28 червня 2015 (UTC)
В Австралії з таких «науковців» сміються. Є корупція, а є псевдонаука - те, що видає себе за науку, але нею не є. МОН є притулком псевдонауки, джерел на це підібрати дуже легко (в обговоренні вище вони були наведені). Вікіпедія слідує джерелам. На наших псевдонауковців нема незалежних джерел. Не аргумент якраз те, що відсутність джерел намагаються прикрити введенням формальних ознак. --Brunei (обговорення) 17:16, 1 липня 2015 (UTC)
Ще одна заувага: доктор наук - це визнання наукових досягнень, а професор - визнання освітніх досягнень, високої кваліфікації саме в освіті. Тобто критеріальна основа доктора наук і професора різна - власне галузі науки і освіти. Тому їх і не треба змішувати або підміняти одне іншим.--Білецький В.С. (обговорення) 19:44, 25 червня 2015 (UTC)
  •  За Дивно що не було цього критерію. Якась маячня виходить. Перетворення Вікіпедії на ВАК. До суддів хто записується? Доктор наук — змістовний формальний критерій. Яка різниця за що воно куплене, за сало, чи горілку? Що тоді наступне? Дантеризація критеріїв значимості? Наприклад, королів. Так цей отримав корону від батька — залишаємо. Цей же негідник втопив півміста в крові — значимо, залишимо. А це що за пройдисвіт? Купив у папи корону за 300 дукатів — геть зі сторінок Вікіпедії! Хто купив посаду — так про того й напишіть. Хто довбня і нездара — подайте тему дисертації і кому треба, той зрозуміє. Не перетворюйте вікіпедію на центр з штампування оригінальних досліджень оціночних суджень. Такими добрими намірами можна легко добудувати автобан у пекло проекту. Шляхів вже проклали різними критеріями і «правилами» достатньо. Вже не статті пишуть, оформлюють, доповнюють, покращують, розширюють, а тільки сидять й гадають. Одні — щоб ще вилучити, інші — якби нових дописувачів долучити. Критерії повинні бути формалізованими і легко верифіковуваними: згадка в АД, науковий ступінь, посада, авторство тощо.
    Вікіпедія українська не трісне, якщо на її сторінках з'явиться стаття про вітчизняну особу «суперечливої» відповідності якимось критеріям, проте на інформацію про яку є суспільний запит. І не збідніє від того, що на її сторінках не буде зайвої сотні статей про лаоських вчених. Може в такому випадку, хоч зайва людина дізнається, що була на прийомі й купила лікарський засіб не в доктора медичних наук, спеціаліста з онкологічних захворювань, що 70 років присвятив себе медицині, а в доктора технічних наук, автора винаходу стійкої гальванізації сифонних згонів для медичної апаратури. --Dim Grits 14:30, 1 липня 2015 (UTC)
Підтримую думки MelVic, Білецький В.С., Dim Grits.--Микола Василечко (обговорення) 15:23, 1 липня 2015 (UTC)
  •  Проти Я згоден з Dim Grits у тезі, що про докторів-фальсифікаторів мають бути статті у Вікі, якщо на те є АД. Але питання якраз про те, що йде навала статей про докторів, які нулі у своїй галузі, про яких нема джерел, окрім біографічної довідки на сторінці кафедри. Наукова спільнота може не визнавати їх внеску в науку, незважаючи на рішення ВАК/ДАК. Нам, вікіпедистам, нема можливості дізнатися про це. ВАК/ДАКу довіри в жодного чесного перед собою науковця не залишилося. Тому реальних критеріїв може бути два: незалежні АД і цитованість публікацій у рецензованих виданнях (що саме собою є науковим авторитетом). Це дійсне визнання важливості та енциклопедичної значимості. Усе інше, включно зі ступенем доктора наук - від лукавого. Хочемо каталогізувати самозваних "академіків", будь-ласка. Докотимось до того, що Укрвікі стане заповідником псевдонауки. (До речі, в англійській вікіпедії не кожний завідувач університетською кафедрою з грантами, нагородами, членством у товариствах, цитованими публікаціями, описаними вперше видами є значимим.[4] Ми ж кожного разу шукаємо, як би ще знизити планку. Як ще впустити сюди більше футболістів третьої ліги.)--Brunei (обговорення) 16:12, 1 липня 2015 (UTC)
  •  За додавання як змістовного критерію,  Проти додавання як формального критерію. Змістовний критерій означає, що це одне з досягнень науковця, і за наявності інших він може бути значимим (тобто достатньо висвітленим в АД), тому я не бачу тут проблеми: так, ступінь доктора наук (або закордонний еквівалент) може бути однією з ознак значимості. Натомість це точно не має бути формальним критерієм: на відміну від академіків, не про всіх докторів наук є достатнє висвітлення в АД, і не можна сказати, що всі до єдиного доктори наук відповідають критеріям значимості — NickK (обг.) 23:11, 1 липня 2015 (UTC)
  •  За додавання як змістовного критерію,  Проти додавання як формального критерію. Компромісний варіант. Підтримую аргументи NickK. --Олег (обговорення) 18:01, 2 липня 2015 (UTC)
  • Якщо глянути польську Вікіпедію, то у них у pl:Wikipedia:Encyklopedyczność/naukowcy написано

Dana biografia naukowca jest encyklopedyczna, jeśli osoba uzyskała

  • tytuł naukowy profesora.

Jako zalecenie Wikipedii uznano, że encyklopedyczni są również:

  • samodzielni pracownicy naukowi
  • doktorzy habilitowani

pl:samodzielni pracownicy naukowi - це щось на кшталт професора в західних країнах, а doktorzy habilitowani - повний аналог нашого доктора наук. --yakudza 14:57, 24 червня 2016 (UTC)

Пропозиція

Пропоную ввести формальний критерій - Доктор наук (та їх закордонний аналог пропозиція Користувач:Білецький В.С.) у Вікіпедія:Критерії значимості/Особи#Діячі науки й освіти.

Аргументація:

  1. Що б отримати це звання необхідно відповідати формальним критеріям - Підтвердження вагомого особистого внеску здобувача у забезпечення розвитку галузі науки, що є достатніми для значимості особи у Вікіпедії.
  2. Дописувачам Вікіпедії, які як правило не є фахівцями у конкретній області науки, важко самостійно визначити важливість внеску того чи іншого науковця. А формальний критерій якраз цьому допоможе.
  3. Поступово виправити дисбаланс у кількості статей про науковців.
    Так маємо порівняно багато статей про футболістів (взагалі для спортсменів немає критеріїв у ВП:Критерії значимості/Особи). Наприклад: яке значення для україномовного читача має андоррський футболіст Оскар Сонеже в порівнянні з науковцем Соколовський Ярослав Іванович, статтю про якого номіновано на вилучення?

MelVic (обговорення) 23:45, 27 червня 2015 (UTC)

Коментар

Нащо порівнювати неспівставне? Оскар Сонеже має таку ж значимість для Андорри, як Тимощук Анатолій Олександрович для України. Те, Категорія:Андоррські науковці порожня, аж ніяк не виправить ця зміна, бо звання «доктор наук» в Андоррі відсутнє — NickK (обг.) 01:49, 28 червня 2015 (UTC)

  • Укрвікі пишеться для україномовних читачів і має відповідати критеріям важливості саме для україномовної аудиторії. Інакше втрачається сам сенс написання статей тут. Тоді б було набагато простіше зайнятися простими дослівними перекладами з Рувікі, а далі з Англовікі. Той же Соколовський Ярослав Іванович може бути значимим для україномовною аудиторії і незначимим для інших. MelVic (обговорення) 02:21, 28 червня 2015 (UTC)

Обговорення

  • Проти. Енциклопедично значимим вважається науковець, наукова діяльність котрого/котрої визнана у відповідній області релевантною (значимою, суттєвою, актуальною). Лише для меньшості докторів наук їх наукова діяльність визнана у відповідній області релевантною (значимою, суттєвою, актуальною). Багато докторів наук - лише чиновники від науки, що написали лише кілька статей у свій рідній "Вісник Козятинського інституту". --Wanderer777 (обговорення) 00:11, 28 червня 2015 (UTC)
    1. Про чиновників і так статті є, тому що вони чиновники, а наукова ступінь - це їм, як доповнення до краватки за $1000.
    2. Дописувачам Вікіпедії, які як правило не є фахівцями у конкретній області науки, важко самостійно визначити важливість внеску того чи іншого науковця. А формальний критерій якраз цьому допоможе. MelVic (обговорення) 00:33, 28 червня 2015 (UTC)
      1. А я про що? Є формальні та змістовні критерії . Д.н. віповідає першим чи другим - то його наукова діяльність у відповідній області є релевантною (значимою, суттєвою, актуальною). Все дуже просто. --Wanderer777 (обговорення) 00:38, 28 червня 2015 (UTC)
        Не погоджуюсь - це не просто для дилетанта визначити, що наукова діяльність у відповідній області є релевантною (значимою, суттєвою, актуальною). Набагато простіше мати простий формальний критерій. MelVic (обговорення) 00:46, 28 червня 2015 (UTC)
        Дуже просто. Треба мати незалежні джерела або високоцитовані публікації. Суперпросто - і без корупції. --Brunei (обговорення) 17:25, 1 липня 2015 (UTC)
  • Не всі доктори наук є значимими. Найкрасномовніший приклад — Янукович Віктор Федорович, який попри звання доктора наук явно не є значимим як науковець. Логіка поділу критеріїв на формальні і змістовні така, що ті, хто відповідають формальним, настільки значимі, що перевірятим решту критеріїв уже не потрібно. З докторами наук ситуація не така, і доктори наук, які не відповідають змістовним критеріям, цілком існують. Якщо єдине досягнення людини — це докторська дисертація, і в неї нема ні розроблених наукових теорій, ні статей у провідних виданнях, ні професорської роботи у провідних вишах, ні запрошених доповідей на провідних конференціях, ні підручників тощо — очевидно, це проблема зі значимістю, і в статті про такого доктора наук просто не буде що писати про його чи її наукову діяльність — NickK (обг.) 00:46, 28 червня 2015 (UTC)
    • Доречі, ще багато прикладів - на сервері ru:Диссернет. --Wanderer777 (обговорення) 17:51, 28 червня 2015 (UTC) Не у статті, а саме на сервері. Приклад. ----Wanderer777 (обговорення) 17:54, 28 червня 2015 (UTC)
      • якщо вже в цій гілці пішов суцільний флуд, то додам трохи від себе. На підставі окремих випадків ми намагаємось зробити певні узагальнення. Ось візьмем для порівняння приклад спорту. Всі знають наскільки високим є рівень допінгу там. Були приклади дискваліфікації найвидатніших спортсменів, відміна результатів, купа набагато серйозніших скандалів, в тому числі корупційних. І всі знаютб, що потрапити у збірну можна не тільки завдяки спортивним результатам. Що після цього нам треба змінювати КЗ спортсменів? --yakudza 18:55, 28 червня 2015 (UTC)
        Різниця в тому, що якщо людина з низьким науковим рівнем стане доктором наук, зовсім не факт, що про неї писатимуть в авторитетних джерелах (скоріш за все, про неї просто ніхто не напише). Якщо ж спортсмен з низьким спортивним рівнем вийде до національної збірної, то про нього, найімовірніше, буде не менше публікацій, ніж про тих, хто туди вийде завдяки спортивним досягненням, якщо не більше. Приклади — en:Ali Dia (футболіст-аматор, який зумів потрапити в клуб англійської Прем'єр-ліги), en:Eric Moussambani (пловець з Екваторіальної Гвінеї, який потрапив на Олімпійські ігри, не вміючи плавати), або en:Eddie "The Eagle" Edwards (британський стрибун з трампліна, який потрапив на Олімпійські ігри без належного досвіду виступів). Тому проблема докторів наук, які не відповідають іншим критеріям, у тому, що нам навряд чи буде що написати про них — NickK (обг.) 19:54, 28 червня 2015 (UTC)

swimmer -> плавець; плавчиха

  • Я особисто вважаю чим більше нормальних статей тим краще, якщо звісно ці статті відповідають енциклопедичному стилю. Те що професори-корупціонери будуть примушувати студентів писати про них статті - бояться нічого. Мати статтю про себе у Вікіпедії привілей сумнівний. Навіть коли про тебе напишуть тут панегірик, немає ніяких гарантій, що завтра панегірик не перетвориться на компромат. Природно, що про "сірих" докторів наук ніхто статей писати не буде. MelVic (обговорення) 05:40, 29 червня 2015 (UTC)
Ще раз: поділяти ВІКІПЕДИСТАМ докторів наук на "значимих" і "незначимих" не дано. Доктори наук, заслужені діячі культури, заслужені і народні артисти, письменники-члени НСПУ та інші МАЮТЬ СВОЇ МЕХАНІЗМИ ВИЗНАЧЕННЯ ЗНАЧИМОСТІ. Для науковців - це ВАК (ДАК). Це смішно, коли той чи інший вікіпедист прагне взяти на себе функції ВАКу- Спеціалізованих рад по захисту дисертацій тощо. Припинімо тут витрачати час на непродуктивні обговорення. ВСІ ДОКТОРИ НАУК ЗНАЧИМІ. Хочу окремо відповісти Ніку і його однодумцям, що мовляв, про значимого доктора наук буде більше АД. Йой-як це наївно... Вже не кажу про те, що навіть прізвища вельми значимого Корольова ми не знали десятиліттями, та й науковців з космосу, ядерної енергетики, інших стратегічних напрямків . Цілий ряд фахових спеціалістів НЕ Є ПУБЛІЧНИМИ ОСОБАМИ. Науковець - це взагалі не шоу-мен. Тому й чекати багато статей про нього (особливо коли дослідник працює у вельми вузькиій галузі, далекій від інтересів маси) не можна. ТРЕБА ВИХОДИТИ З ТОГО, ЩО КОЖЕН ДОКТОР НАУК ВЖЕ ПРОЙШОВ "ОЦІНОЧКУ КОМІСІЮ" - ВІН УЖЕ ВИКОНУЮЧИ СВОЮ ДИСЕРТАЦІЮ НАДРУКУВАВ МІНІМУМ 20 ФАХОВИХ СТАТЕЙ, З ЯКИХ 5 - ІНОЗЕМНІ, АБО НАУКОМЕТРИЧНІ-ВІТЧИЗНЯНІ. Все це вже є! І нічого тут українським вікіпедистам виставляти себе на посміх світу з "ревізією" значимості докторів наук. --Білецький В.С. (обговорення) 15:57, 1 липня 2015 (UTC)
Капслок на капслоці. :-) ВАК/ДАК і НСПУ - радянські контори, підлягають під люстрацію. :-P 20 «фахових» статей - не рецензуються (в Україні люди тупо не розуміють, що таке «сліпе рецензування» і навіщо воно треба). «Іноземні» - це у Молдові чи платні чеські «мурзилки» з офісом у Маскві. Світ сміється з ВАК/ДАКу і вчителів нижче шкільного рівня, які звіть себе професорами «університетів». Як тут до товариша приїхали до «університету» американці і кажуть: «Nice college, convenient studies. Not university, of course. No science means no university.» --Brunei (обговорення) 17:11, 1 липня 2015 (UTC)
Увага: вище - суцільна Дезінформація від Користувач:Brunei! Насправді:
  • 1. Всі Ваківські журнали - рецензовані (це вимога включення в списки фахових журналів);
  • 2. Коли говорять про "закордонні видання" мають на увазі не районні газети чи мурзилки в Молдові, а тільки РЕФЕРОВАНІ ФАХОВІ ВИДАННЯ - бо тільки їх зараховують Спеціалізовані ради та (контролюючи ці ради) Експертні ради ВАК. Саме так влаштований наш механізм вибраковування нефахових публікацій.
  • Чи існує вказаний механізм ідеально? Ні, звичайно. Але іншого механізму немає. У на немає інших інституцій та іншого народу. Тому дотримуємося існуючих правил (Brunei і подібні намагаються зламати всі правила, запровадити вакханалію вулиці, яка буде визначати хто "справжній" академік, а хто ні). Саме така - абсолютно анархічна і "вулична" українська Вікіпедія - мета багатьох.
  • У мене, як фахівця "з контори" ВАК/ДАК (я б сказав - фахівця "старої школи") мета інша - ВИВИЩИТИ УКРАЇНСЬКУ ВІКІПЕДІЮ ДО НАУКОВОГО РІВНЯ З ОПЕРТЯМ НА ЧІТКІ КРИТЕРІЇ, ВИКЛЮЧЕННЯ БУДЬ-ЯКОГО ВОЛЮНТАРИЗМУ, СВАВІЛЛЯ ОКРЕМИХ КОРИСТУВАЧІВ ВІКІПЕДІЇ (рішень "з кондачка"). Для цього необхідне опертя на вже існуючі фахові ЕКСПЕРТНІ ІНСТИТУЦІЇ - це і є Спеціалізовані ради, Експертні ради ДАК, фахові видання (за списками ДАК), закордонні реферовані (наукометричні) видання. Саме ці інституції і визначають значимість. А вікіпедисти - тільки виконують вже прийняті зазначеними Експертами рішення про значимість (докторів наук, професорів) - виставляють у Вікіпедії відповідні статті.--Білецький В.С. (обговорення) 20:01, 1 липня 2015 (UTC)
Ще дві зауваги:
  • 1. Говорять, що часто науковці є адміністраторами. Серед науковців взагалі вирізняють: науковців-теоретиків, науковців-експериментаторів, науковців-організаторів, науковців-популяризаторів, науковців-керівників та інших. І всі потрібні!
  • 2. Чи знаю я факти "договірних" ("лівих") докторів наук? Знаю. І не один я знаю. Тільки я їх ніколи (жодного!) не виставив на Вікіпедії. У своєму середовищі таких "докторів" теж не визнають.... повноцінними науковцями. Але їх мало (оціночно - десь 3-5%). Що цікаво, часто вони самі не бажають "піаритися" - щоб їх інші не "виявили". тому у Вікіпедії описано мінімум таких "докторів". Що і треба для громади.--Білецький В.С. (обговорення) 20:11, 1 липня 2015 (UTC)
    • (1) Я можу помилятися, але наскільки я пам'ятаю, за оцінкою академіка Круглякова у гуманітарній сфері приблизно 30% дисертацій не мають ніякого відношення до науки. (2) Я вірю, що Ви не пишите про таких. Але ж не ви один дописувач. (3) Теперішні критерії для науковців душе легкі, якщо науковець справді щось зробив для науки, то показати його відповіднісь цим критеріям - дуже легко. --Wanderer777 (обговорення) 22:05, 1 липня 2015 (UTC)
  • Проти такого формального критерію. Науковий ступінь, учене звання, патенти, книги — це все показники, які в сумі описують досягнення науковця і дають матеріял для вікіпедійної статті. Хоча я також формаліст і на формулу доктор наук + професор (декан факультету чи директор інституту) = формальна важжливість, ще так-сяк можу погодитися. Якщо людина справді працьовита й талановита (як Королевська чи Слюсарчук), то вона досягне висот навіть і без диплома про вищу освіту ;) --Friend (обг.) 20:22, 2 липня 2015 (UTC)