Батальйон поліції «Слобожанщина»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Батальйон поліції «Слобожанщина»
На службі 2014 —2015
Країна Україна Україна
Тип Національна поліція
Гарнізон/Штаб Харківська область
Війни/битви Збройний конфлікт на сході України

Спецбатальйо́н «Слобожа́нщина» — колишній добровольчий батальйон патрульної служби міліції особливого призначення (БПСМОП), який був створений в червні 2014 року в структурі ГУ МВС України в Харківській області[1]. Був розформований у вересні 2015 року за підозрою у підготовці до серії замахів на вбивство.

Історія[ред. | ред. код]

27 липня 2014 року батальйон вирушив в зону АТО для участі в бойових діях проти терористів та російських загарбників[2].

2 серпня 2014 року, командир БПСМОП «Слобожанщина» старший лейтенант міліції Андрій Янголенко «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» був нагороджений медаллю «За військову службу Україні»[3].

Інциденти[ред. | ред. код]

У жовтні 2014 року, за повідомленням першого заступника прокурора Харківської області Валерія Романова, 30 міліціонерів із батальйону «Слобожанщина» написали колективну заяву про злочини проти мирних жителів та знущання над підлеглими під час перебування на Донбасі, нібито вчинені із відома Андрія Янголенко:

У своїй заяві бійці вказують, що в період знаходження в зоні АТО керівники батальйону, перевищуючи свої службові повноваження, заволоділи особистим майном місцевих жителів, гуманітарною та волонтерською допомогою, наданою для особового складу батальйону «Слобожанщина» та мирного населення, застосовували фізичне насильство до бійців батальйону та місцевих жителів[4].

Відкриту в Харківській прокуратурі справу передали в прокуратуру Донецької області. Батальйон «Слобожанщина» продовжив виконувати бойові завдання, на період розслідування був призначений т.в.о. командира батальйону — командир полку патрульної служби Харківського міського управління МВС Михайло Катана. Сам Андрій Янголенко усі звинувачення спростував. 10 листопада 2014 року, Голова МВС України Арсен Аваков прибув до м. Харкова, де провів нараду з керівництвом ГУ МВС України в Харківській області та командирами спецпідрозділів патрульної служби міліції особливого призначення дислокованих у області (батальйон «Слобожанщина», батальйон «Харків-1», рота «Харків-2»), на якій виказав довіру обом братам Янголенко. Він зробив наступний запис у соціальних мережах:

У суботу особисто в Харкові проводив нараду з керівництвом харківського УВС і командирами спецбатальйонів МВС. Обом братам Янголенко повну довіру. Прийнято кілька рішень — дають більше і сили і впевненості хлопцям. І, що вирішують виниклі проблеми[5].

По скарзі була створена спеціальна комісія ГУ МВС України в Харківській області на чолі із начальником обласного управління міліції Анатолієм Дмитрієвим. Для перевірки фактів її члени виїжджали у Донецьку область[6].

23 лютого 2023 року, відносно колишнього командира БПСМОП «Слобожанщина» Андрія Янголенко, Київським районним судом м. Харкова було обрано запобіжний захід з триманням під вартою у слідчому ізоляторі до 17 березня. Янголенка підозрюють в організації злочинної групи. За версією слідства, керівник підрозділу створив групу з бійців підрозділу, які грабували людей і незаконно зберігали зброю[7].

Розформування[ред. | ред. код]

11 вересня 2015 року, Служба безпеки України затримала командира батальйону "Слобожанщина" за підозрою в підготовці до вбивства міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова. Пресслужба СБУ повідомляла: "Служба безпеки України спільно з Головною військовою прокуратурою попередили вбивство міністра внутрішніх справ та інших замовних вбивств у Києві та Харкові". Наголошується, що викрите злочинне угрупування, яке очолював командира батальйону, готувало вбивства високопоставлених співробітників міліції, депутата Верховної Ради України, волонтерів та бізнесменів[8]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. На Харьковщине созданы спецподразделения МВД: батальон «Слобожанщина», батальон «Харьков-1», рота «Харьков-2» [Архівовано 20 січня 2015 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. Батальоны «Харьков-1» и «Слобожанщина» отправили охранять границы [Архівовано 30 липня 2014 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. Указ Президента України № 631/2014 «Про відзначення державними нагородами України». Архів оригіналу за 1 січня 2015. Процитовано 5 вересня 2014.
  4. У батальона «Слобожанщина» новый командир - против Янголенко открыли уголовное производство [Архівовано 20 січня 2015 у Wayback Machine.] (рос.)
  5. Фейсбук Арсена Авакова, 10 листопада 2014 (рос.)
  6. Бойцы «Слобожанщины» обвинили комбата в беспределе: Командир уверен, что кляузу написали новички из страха попасть в зону АТО. В облУВД обещают разобраться в ситуации [Архівовано 23 жовтня 2014 у Wayback Machine.] (рос.)
  7. Суд у Харкові взяв під варту керівника добровольчого підрозділу "Слобожанщина". 23 лютого, 20:22
  8. СБУ затримала командира батальйону "Слобожанщина" за підозрою в підготовці до замаху на Авакова. ukranews.com. Українські Новини. 11.09.2015. Архів оригіналу за 13 вересня 2015.